Widok
urlop wychowawczy a działalność gospodarcza,jak to jest??
wg mojej wiedzy mozna byc na urlopie wychow. i prowadzic działaln.gospod.
zgodnie z art. 186 § 1 kodeksu pracy w czasie urlopu wychowawczego pracownik ma prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo inną działalność, a także naukę lub szkolenie.Należy jednak pamiętać że podjęte zatrudnienie nie może wykluczać sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.
zgodnie z art. 186 § 1 kodeksu pracy w czasie urlopu wychowawczego pracownik ma prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo inną działalność, a także naukę lub szkolenie.Należy jednak pamiętać że podjęte zatrudnienie nie może wykluczać sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.
byłam w takiej samej sytuacji, ponieważ nie należy mi sie wychowawczy ani kuroniówka (niskie składki) zamknęłam dzialalność jak tylko urodziłam. Chociaż te marne grosze (215 zł) macierzyńskiego wyciągne od tego chorego państwa :-( miało się zmienić od maja, ale maj za kilka dni a nic nie słychać i pewnie się nie zmien. Bo "my" to chyba jakieś "odpady toksyczne" nic nam sie nie należy a składki płacić musimy.
urlop wychowawczy jest płatny przez okres 2 lat ale dochod rodziny nie moze przekraczac 504 zł na osobe i zus sie tym nie zajmuje tylko opieka społeczna. Zeby go uzyskac nalezy udac sie do opieki zabrac ze sobą pit 11 swoj i meza i oni oblicza czy przysługuje zasiłek na wychowawczym bo licza zdrowotne rentowe i takie tam mnoza razy 9 miesiecy ciazy i dziela na cały rok i potem jeszcze przez liczbe rodziny :)
nie mamy żadnej pomocy od pańtwa, mamy prowadziś działalność, płacic składki, wychowywać dziecko i jeszcze zarobić na niańkę, bo przeciez pracując dziecka ze sobą nie zabiorę... to jest jakas masakra... o tym, ze miało się to zmienic mozna było pzeczytac już w 2007 toku - do tej pory nic się nie zmieniło.. to jest jakas paranoja....a to 504 zł na osobę, to jest na prawde dla tych baaaardzo biednych osób.... osoby które przed ciążą dały rade zarobić tyle co na opłaty i życie w życiu takiego zasiłku nie dostaną, ale niby jak z dzieckiem utrzymac ten poziom????

no, własnie się dodzwoniłam do tych łapciuchów...
osobie, która prowadzi działalność gospodarczą przysługuje urlop macierzyński, zus płaci zasiłek przez te kilka miesięcy, jezeli mamy opłacamy dobrowolne ubezpieczenie chorobowe. Niestety w tym czasie matka również musi płacić ubezpieczenie zdrowotne.
Jeżeli chodzi o urlop wychowawczy to nie ma czegoś takiego w działalności gospodarczej. Cały czas trzeba opłacać wszystkie składki, chyba że z uwagi na te urlop kobieta zgłosi zawieszenie działalności i wtedy nie płaci składek. Nie otrzyma tez żadnych swiadczeń w tym czasie od zus, a jedynie z mops-u jezeli na osobe w rodzinie wychodzi kwota dochodu do 504 zł.
Czyli już widzę jak się naodpoczywam i to jest wredne przy działalności... brrr...
osobie, która prowadzi działalność gospodarczą przysługuje urlop macierzyński, zus płaci zasiłek przez te kilka miesięcy, jezeli mamy opłacamy dobrowolne ubezpieczenie chorobowe. Niestety w tym czasie matka również musi płacić ubezpieczenie zdrowotne.
Jeżeli chodzi o urlop wychowawczy to nie ma czegoś takiego w działalności gospodarczej. Cały czas trzeba opłacać wszystkie składki, chyba że z uwagi na te urlop kobieta zgłosi zawieszenie działalności i wtedy nie płaci składek. Nie otrzyma tez żadnych swiadczeń w tym czasie od zus, a jedynie z mops-u jezeli na osobe w rodzinie wychodzi kwota dochodu do 504 zł.
Czyli już widzę jak się naodpoczywam i to jest wredne przy działalności... brrr...
podbijam wątek, bo czytam i czytam w internecie i informacje są dla mnie trochę niejasne - a na pewno są tu Dziewczyny, które były w podobnej sytuacji.
chodzi mi o zasiłek macierzyński.
w tej chwili pracuję na część etatu i prowadzę działalność, ale teraz - na razie czysto hipotetycznie - zastanawiam się nad pozostaniem tylko na działalności.
wiem, że jeśli uda mi się zajść w ciążę, to po urodzeniu dziecka będzie mi przysługiwał zasiłek macierzyński, ale w jakiej wysokości?
muszę opłacać tę dobrowolną składkę chorobową - ale jak długo?
czy w czasie pobierania zasiłku macierzyńskiego muszę płacić składki?
czy mogę wystawiać rachunki w czasie pobierania zasiłku macierzyńskiego?
z góry dzięki za odpowiedzi :)
chodzi mi o zasiłek macierzyński.
w tej chwili pracuję na część etatu i prowadzę działalność, ale teraz - na razie czysto hipotetycznie - zastanawiam się nad pozostaniem tylko na działalności.
wiem, że jeśli uda mi się zajść w ciążę, to po urodzeniu dziecka będzie mi przysługiwał zasiłek macierzyński, ale w jakiej wysokości?
muszę opłacać tę dobrowolną składkę chorobową - ale jak długo?
czy w czasie pobierania zasiłku macierzyńskiego muszę płacić składki?
czy mogę wystawiać rachunki w czasie pobierania zasiłku macierzyńskiego?
z góry dzięki za odpowiedzi :)
http://zus.pox.pl/zus/urlop-wychowawczy-a-dzialalnosc-gospodarcza.htm w końcu zmiany :)