Widok

mieszkanie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam dziewczyny zalmke
chcialabym kupic mieszkanie ale jak widze ceny to sie zalamuje
Kredyt w wysokości 1000zł to dla nas za duzo

Wynajmowanie jest be sensu bo to kasa wyrzucona w bloto

kurcze co robic ?
gdzie szukac mieszkania i gdzie brac kredyt ?

pomóżcie prosze

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja szukam i nic
jakbyscie cos wiedzialy to piszcie

i napewno nie w centrum gdanska...tu sa najdrozsze ,pewnie na jakims zadupiu ale cóz...wole spac juz na materacu i jesc suchy chleb ale byc na swoim

Nie przeprasam za bledy
Magda- wyslalam maila

proponuje rozejrzec sie na mieszkaniem np. w wejherowie, sa jeszcze tansze niz te w trojmiascie a dojazdy, szczegolnie do gdyni, naprawde nie sprawiaja zadnych problemow

no na Gdynie to już wogóle nie patrzę. Rumia lub Reda. Wejherowo jednak wydaje mi się już zbyt daleko. Jeśli ktoś ma samochód to ok. ale jak nie ... ;/

lepiej Rumia Reda i Wejherowo bo tam masz SKM i dostaniesz się wszedzie, nawet szybciej niż samochodem

Gdańsk jest tak rozległy...moja koleżanka żeby wydostać się z tego zadupia w Gdańsku gdzie kupiła miszkanie musi jechac godzine autobusem

ja kupowałam na kredyt troche ponadrok temu na rynku wtórnym, 44 m za 108 tys. zl, wówczas myslam, że to bajońska suma, przerazająca. Dzis nasze dwupokojowe mieszkanie mogłabym, sprzedac spokojnie za 230 tys. zł. Rate miesieczna mamy 500 zł. W mieszkanie, a raczej remont nie wiele wydałam, bo tylko odswiezylismy ściany, mieszkanie przeszło generalny remont 2 lata temu.

a my sie cieszymy, bo jestesmy sami na swoim. bo nawet najukochańsi rodzice czasami przeszkadzają i tego niestety nie da sie ukryć - ci co mieszkaja sami wiedza co mam na myśli.

Ja stawiałabym na rynek wtórny, bo mieszkanie przynajmniej jest zrobione, a remont po swojemu mozna robić z zcasem jak sie ma gotówke, bo od dewelopera, mieszkanie jest piękne, ale ogrom kasy trzeba dolozyc, natomiast TBSy....mieszaknie nigdy nie jest Twoje - dzieci po tobie nie dziedziczą.
Znajomi sprzedają za 260 tyś mieszkanie ok 50 m kw w centrum miasta, obok akademii medycznej. W srode w anonsach bedzie ogloszenie ;-)

Uważam że lepiej kupowac mieszkanie na rynku wtórnym.
Atrakcyjne lokalizacje tzn centrum miasta i możliwość dobrania okolicy i odległości od pracy, rodziny itp. Poza tym w mieszkaniu juz jest wszystko (czasem stare czy w innym guście ale jest). Na upartego kupujesz i sie wprowadzsz.
Od developera mieszkanie jest puste, ani drzwi, ani podłogi, lazienki itp. Ile trzeba teraz mieć dodatkowo kasy żeby wszystko wykończyć i ile czasu to trwa?
Oczywiście można kupić mieszkanie gdzieś w Tczewie czy na drugim końcu w Wejherowie. Na przykładach znajomych którzy rodzinę i bliskich zostawili w Gdańsku widze że nie jest to takie proste i teraz narzekają... na samotność
A my zdecydujemy się na Tbsy bo inaczej nie da rady i nie jest prawdą to,że dzieci nie dziedziczą tego mieszkania.Zresztą nikt mi nie może powiedzieć,bo tego przecież nie wiadomo czy za 10 lat nie będzie można wykupić tych mieszkań za jakieś śmieszne pieniądze.

Tylko, że TBS ponoć maja dosc wysoki czynsz, ostatnio ogladałam program i do czynszu dodane jest 4% wartosci mieszkania. Ale ja ekspertem nie jestem.

Dominika napisał(a):

> no to widzę, że nie jesteśmy sami... Niestety ceny z rynku
> wtórnego są czasem jeszcze wyższe niż u dewelopera... to
> dopiero jest paranoja... Bo wiadomo, że w większość mieszkań z
> rynku wtórnego trzeba jeszcze włożyć kupe kasy, żeby mieć po
> swojemu i jakoś mieszkać.
>
> JA NATOMIAST MAM PROBLEM INNEGO RODZAJU, mieszkanie ładne, z rynku wtórnego, natomiast telefon milczy i nikt nie dzwoni;(

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
foczka napisał(a):

> proponuje rozejrzec sie na mieszkaniem np. w wejherowie, sa
> jeszcze tansze niz te w trojmiascie a dojazdy, szczegolnie do
> gdyni, naprawde nie sprawiaja zadnych problemow
>
>NIE ZGADZAM SIĘ, dojeżdżałam z Gdyni do Gdańska przez ponad 2 lata i to był najgorszy okres w moim życiu, ciągłe dojazdy i późne powroty do domu, szczerze odradzam. A Wejherowo to już zupełna porażka! Zwłaszcza, gdy sie ma małą dzidzię i dojeżdża do pracy.

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
zgadzam sie z Rina, porażka jest mieszkac kilka km od pracy czy szkoły, bo potem pieniądze i czas traci sie na dojazdy.

co do TBS, miała szanse kupic, ale nie kupiłam, bo czynsz jest ogromny, a poza tym nie mam zamiaru miec nadzieji, ze kiedys w przyszłości prawo sie zmieni i kupie mieszkanie na własnośc za grosze.....bow to akurat nie wierzę. Nikt nie jest skory oddawac mieszkania za bezcen

co do tańich mieszkan, to wiem, że np, spółdzielnie mieszkaniowe często maja mieszkania na psrzedaz, po starszych ludziach, którzy zmarli, a nie mieli rodziny, której takie mieszkanie mogliby przekazać. te mieszkania nie sa drogie i może warto spórbowac w tym kierunku.
Nie radze liczyć na niskie ceny w spółdzielniach. Spółdzielnie są zobowiązane przeprowadzać sprzedaż przy użyciu procedur przetargowych, czyli np. licytacji. W zeszłym roku brałam udział w kilku takich licytacjach - mieszkania (choć były to rudery) osiągnęły ceny wyższe niż lokale o podobnych metrażach (często o dużo wyższym standardzie) dostępne przez Anonse.

Co innego bezpieczeństwo transakcji. Kupowanie od osoby fizycznej, zawsze wiąże się z większym ryzykiem. Moim zdaniem ryzyko przy spółdzielni jest niższe - jest ona graczem na rynku i teoretycznie zależy jej na dobrym imieniu.

Mam akurat pecha do mieszkań, oby Wam się poszczęściło.

Powodzenia!

wiesia
zgadzam się z Wiesią, co do tych przetargów, dodam jeszcze, że przewaznie jest tak, że przetarg jest już "zakończony" zanim się zacznie, cena z kosmosu nieadekwatna do stanu mieszkania
Być może nie, mówie, że nie, po prostu widze co jakis czas ogłoszenia u nas na klatkach o sprzedazy mieszkan. I cora częściej ogłoszenia typu : Kupie mieszkanie w tym bloku!

dobrze, że ja mam to juz za sobą!
Mnie z kolei wkurza pewien fakt. Pomyślcie ile biedoty,pijaków i meliniarzy żyje w komunalnych mieszkaniach,płacą grosze i jeszcze narzekają. Mnie to wku...że jak ktoś jest biedny to dostaje od miasta mieszkanie,które potem zdemoluje,staje sie ono mekką dla pijaków a tyle młodych ludzi nie ma gdzie mieszkać i są skazani na kredyty na 30 lat. Dlaczego nie można sobie kupić od miasta takiego mieszkanka i go wyremontować (pomijając towarzystwo w tych kamienicach)? Dlaczego tak jest? Pamietacie powódż sprzed 6 chyba lat jak po Oruni płynęła rwąca rzeka? Otóz powodzianie z dolnej Oruni czyt.slamsów, dostali pięęęękne mieszkanka na osiedlu Moje Marzenie. Żal teraz patrzeć jak wyglądają chociażby klatki w tych blokach.

Wiem,ze czynsz w tbs jest wysoki ale np dla nas jest to jedyna szansa żeby mieć mieszkanko.Mój narzeczony pracuje za granicą legalnie,zeby dostać tutaj kredyt musimy mieć 50% swojego wkładu,a niestety takiej sumy nie mamy i mimo pracy za granicą długo nie będziemy mieli.Szkoda,ze to wszystko tak wygląda,no ale cóż.Już coraz bardziej zastanawiam się nad wyjazdem,ale sama nie wiem.Zresztą jeśli spłąca się kredyt+czynsz i inne opłaty to i tak taka opcja jest dużo droższa z tego co się orientuję.

mozna wziac kredyt na 100% wartosci mieszkania jak sie pracuje za granica

ja chyba podejde zapytac o TBSy to chyba jedyna szansa dla nas

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

do góry