Widok
nasza młodzież
Wsiadłam dzisiaj w południe do tramwaju, w którym siedziało obok siebie czterech młodych i pięknych mężczyzn (chyba uczniów zespołu szkół przy ulicy Grunwaldzkiej, ale może się mylę). Między nimi i stojącą starszą panią trwała rozmowa. Z tego co się zorientowałam owa pani zwróciła im uwagę, żeby przestali przeklinać w miejscu publicznym. Na co ci młodzi i piękni mężczyźni odpowiadali jej w swoim wulgarnym języku, przy czym, poza wulgaryzmami bardzo niegrzecznie. Przyłączyłam się do tej pani, potem swoje zdanie wypowiedziała jeszcze inna starsza pani. Niegrzeczne odzywki tych młodych i pięknych mężczyzn słychać było wyraźnie. Zauważyłam, że jeden z tych młodych i pięknych mężczyzn zatkał sobie uszy. Nie wiem czy nie chciał słyszeć swoich kolegów czy komentarza pań. Gdy tramwaj dojechał do przystanku panowie się podnieśli dalej wulgarnie i niegrzecznie komentując zajście, ale w tym momencie odezwał się do nich inny młody mężczyzna. Wyraźnie nie popierał ich wypowiedzi. Ucieszyło mnie to, że oprócz nas, pań w różnym wieku (ale raczej starszych) wulgaryzmy i niegrzeczne zachowanie nie spodobało się też młodemu człowiekowi. Proszę reagujmy na chamskie, wulgarne wypowiedzi w miejscach publicznych. Dołączmy do osoby, która odważyła się zwrócić uwagę. Jak zareaguje więcej osób, to może młodzież, której ani w domu ani w szkole nie powiedziano co to jest język polski, co to jest kultura języka i w ogóle ich nie wychowano. Wszystko im wolno, a my się boimy. Czy to jest normalne? A tacy są młodzi i piękni...