Widok

nazwisko po mężu

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Ciekawi mnie ile z was przejmuje albo przejmie nazwisko po mezu?? jak sie na to zapatrujecie?bo ja sie zapatruje prosto, mam prawie 30 lat i moje imie i nazwisko mowi cos o mnie, ma za sobą swoja historie, przejmowanie nazwiska po mezu dla mnie jest jak za dawnych czasow, kobieta powinna sie bezpowrotnie oddac cala mezowi, zapomniec o swojej przeszlosci i "byc zona swojego meza" i tyle. Nazwisko po męzu chyba tylko pokazywalo "przynaleznosc"kobiety do konkretnego mezczyzny.
Żeby mnei zle nei zoruzmiec, jestem za tradycyjnym modelem zwiazku(ani nie jestem wyemancypowana, ani feministka) tylko nie rozumiem po co rezygnowac z czegos, co jest po prostu moje. Tyle samo co w dawnych czsach zamiana wianka na czepek mezatki...
Madness is the gift, that has been given to me!!
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 27
piotrusiek ja sie napatrzyłam na dzieciaki przez 10 lat pracy i coraz trudniej jest, dzieciaki mają wszystko w nosie zlewka totalna, rodzice przychodza z płaczem że sobie nie radzą, tak jak kiedyś kazdemu zalezało teraz to chyba tylko nauczycielom zależy... mówisz coś zupełnie nie tak jak to jest w rzeczywistości. Pewnie są takie przypadki nauczycieli, bo fakt dyrekcja chce sie pochwalić osiągnięciami ale teraz to ciężko o kogoś z ambicjami, więc też problem kogo na te olimpiady słać;) ja widzę raczej wypruwanie sobie flaków żeby zmotywować. Policja jest częstym gościem w szkołach, robi się programy profilaktyczne, bo tu też nie tylko nauka ale sprawy zachowania, balansowanie na granicy, no cóż szkoła to społeczeństwo w miniaturze, durniejemy jednym słowem...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
piotrusiek-przejrzałam dużą częśc postów gdzie się wypowiadasz, i zawsze masz to samo IP, czy rano czy po poludniu, czy w srodku tygodnia czy w weekend-wiec albo jestes non stop w pracy, albo nei pracujesz...siedziesz przed kompem i zamulasz na forum slubnym....panisko...
ty robisz przeciez to samo pani Emenems.....

piotrusiek ma przynajmniej ubaw a ty nie masz nawet dystansu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja jak wspomnialam, nie pracuje w dzien, w dzien jestem w domu, w nocy w pracy. a ze mam tydzien wolnego to coz-zycie na wsi mozna sobie urozmaicic, forum w wielkim miescie-ja przynjamniej biore ślub, na forum korzystam z wielu rad, niekoniecznei dopisujac się do wątkow.Piotrusiek dla odmiany-tylko i wylacznie krytykuje wszystko i wszystkich, byleby zwrócic na siebie uwage kobiet z forum slubnego.
Swoją droga ciekawe czemu akurat forum slubne sobie upodobales
beata -bo rodzice rozpuszczają dzieciaki, wszystko im się nalezy,
czego oni sami w swojej młodości nie mieli.

Emenems - nie mów, że jest tak różowo za granicą. Będzie się
pogarszać, bo dotychczas wszyscy kiwali takie państwa jak Polska
i żyli ponad stan. Volvo juz nie jest Szwedzkie tylko Chińskie.
Zobaczymy co z resztą. Tylko potem nie przyjeżdzaj tutaj
za chlebem jak się wykrzełaś naszego kraju ...
Forum słubne - to takie forum z kobietami, które sobie wybrali faceci.
Sprawdzam jakie jesteście i jakie macie poglądy :)
Norwegia nie jest w Uni i nigdy nei będzie-jej potknięcia typu Grecja nie groża....i nie, nei będe wracac ani płakac ani szukac pracy. Ty tak pewnie zrobiłes bo Ci w zadnym innym nei wyszło-podobno tyle ich zwiedziłes-za pewne władasz 6 jeżykami biegle
a co do chleba-mam go za darmo
Piszesz, że płaca minimalna tam starcza na dostatnie zycie.
Czyli każdy ma dom, dobry samochód, chodzi co tydzien do
dobrej restauracji, kina, teatru, salonu SPA. To chcesz powiedzieć?
Nowregia na razie nie jeste, ale będzie prędzej czy później.
Małe państwa muszą się przyłączyć albo zginąć. Przyjdzie kryzys
energetyczny, klimat w Europie się ochładza, to jak ogrzejesz swoj
gorski szałas?
Za darmo, idziesz na pole i ścinasz zboże??? ;)
od nazwiska do polityki... tacy to juz jestesmy, Polacy
No własnie tak jka napisałes. Sta na dom ,samochod, kimo restauracje i dwa razy w roku wyjazdowe wakacje. Tak wlasnie chcialam powiedziec. Za godzinę najniższa stawka to 142 korony-łatwo policzyc 70 zł. I nawet przy cenach norweskich, zycie i tak jest tańsze niz w Polsce.
Nie będzie w Uni,juz raz byli w Uni ze Szwecją-watepie ze ten błąd zrobią ponownie. No raczej jezeli chodzi o opał mysle ze bardzo muszą się marwic, mieszka tu 5mln ludzi-raczej to nie jest problem.

Pozatym jaką satysfakcję widzisz w nazywaniu mojego domu szałasaem w górskim?? rozumiem wymiana argumentów a to to po prostu jest bezczelnosc, to tak jak ja bym nazwała twoją zonę puszczalską ladacznicą. No to jak tam piotrusiek??

Co do oziębiania się klimatu, myśle ze chyba tylko w Norwegii zima nie zskakuje drogowców...tu jest minus 30 przez kilka miesięcy i jakoś sobie radza i z samochodami (nie padają na potęgę) z ogrzewaniem i całą reszta....wiec jezeli chodzi o radzenie sobie w trudnych warunkach to jakos wychodzi im to lepiej niz w Polsce....ale co ja moge wiedziec-przecież nie mam porównania mieszkając w norwegi i Polsce. Ty zapewne wiesz lepiej jak tu się zyje
a jeszcze apropos ogrzewania, tu są elektorwnie wodne...rozumiesz, góry strumyczki rzeczki...potrafią wykorzsta swoj potencjał naturalny...
Moze Ci wylicze bo pewnie nei jestes w stanie sobie wyobrazic jak to wyglada mieszkając i pracując za marne grosze (chociaz obawaiam się czy wogole pracujesz przesiadując na forum slubnym 4 lata po slubie)

142 koron za godzine-etat 154 miesiecznie 21868 brutto.minus podatek da nam to jakies 16000. Wynajem mieszkania (sypialnia salon kuchnia-ok 40-50m)miedzy 3000 a 5000 miesiecznie. czasami placi się prąd dodatkowo-20gr za kw. Co trzy meisiące. Rata za samochod miedzy 1000a 3000, zalezy na ile chcesz kredyt, i mzoe jeszcze internet...To teraz policz ile zostaje
Sprawdziłem sobie: sztuka Księga dzungli w Oslo lub Bergen:
2 dorosłych z 2 dziećmi to prawie 1600 koron! To ma być tanio?
Do kina 4 X 170 = 560 koron! Poza tym nie ma tam gdzie chodzić
bo sam las i jest drożej niz w Polsce.
Ile kosztuje Cie ogrzanie roczne domu/mieszkania?

Mogłas mnie nazwac puszczalskim ladacznikiem :D A może nie mam
żony i trafiłas w pudło? :)

A jak kontakty towearzyskie miedzy norwegami? Chłodne, czy
raczej wylewne? :)
i 1600 to duzo??nei uwazam, ja chodze do kina za 60 koron, wiec nie wiem gdzie jest za 170. ogrzewanie juz pisalam, ja place w zimie przy minus 30 kolo 1000 za miesiac, przez poł roku, pozniej grosze.
Zapomnialam powiedziec, ze naprade malo kto zarabia 16000 miesiecznie, raczej mlodziez ktora dorabia w wakacje, albo obcokrajowcy nei znający języka albo swiezo przyjezdni. Przewaznie jest to 20/25 to takie srednie zarobki. Jak pracują dwie osoby to jest kolo 40 000, wszystkie oplaty, nawet jak juz nie wiem co doliczyc to bedzie max 10000, ale to naprawde max- zostaje 30000 na dwie osoby, dalej uwazasz ze pojscie do kina za 170 nawet to koron to drogo??prosze Cie...
masz zone-i za pewne jest puszczalska, bo jej maz sie wyzywa na innych.

co do stosunków towarzyskich-naucz sie norweskiego, przyjedzi ,pogadaj i sam sobie ocen
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
To masz ciepły domek :)
16000 x 2 to 32 tys, a nie 40 tys, ale niech Ci będzie :)
Wypad do restauracji średniej klasy 2 x 200 to juz masz 400.
czyli jedzenie na miescie odpada, bo połowę oszczędności by zjadło.
Bohenek chleba 20 x 30dni = 600- sporo.
Piwo: 50 x 30dni = 1500 - ufff.
Wyjazd na weekend - hotel 2000 za dobę. To za te 30 tys nie nie pojesz i nie poszalejesz....
chleb nei kosztuje 20. Kosztuje od 5 do 35. A skoro zarabia sie 142 na godzine (czytanie ze zrozumieniem-napisalam ze prawie nikt nie zrabia 16...)to wydanie 20 na chleb to nei wydatek co nie?? piwo w knajpie kosztuje nawet drozej, 65 albo i wiecej. w sklepie kolo 20 za 0.5 puszke. ale ja nie pije piwa codzinnie...no jezeli chodzi o wyjazd w norwegii to tak, za dwie osoby na 3 dni to bedzie z 2500. dalje uwazam ze nei duzo. Jak sie ma dzieci na KAZDE dziecko jest dodatek, nei uzalezniony od twoich zarobkow.
Moze inaczej, nie bede ci tego udowadniac bo nei zyjesz w tych realiach i rozumiem ze jest Ci to trudno sobie wyobrazic w swojej małej głowce.

A za 1600 za miesiac na pewno psozalejesz :D hahahahahahha

KOniec dyskusji....jest milion artykułow gdzie norwegia ma pierwsze miesjce do najbardziej przyjaznych panstw do mieszkania, wiec madrzejsi od Ciebie tez to wiedza. Jednak ty wszechwiedzacy....

Powiem Ci tak, bo taki poziom jest tej rozmowy a nei dyskusja
Bujaj sie chłopie i czep się swojej baby
Hmmm, kobiety pracuja mniej i dlatego maja czas wymieniac dokumenty? Ja pracuje tyle co mój nażyczony, mieszkanie spłacamy po połowie, wszystko jest na pół- ja mysle ze to kwstia wygody faceta. Dlaczego skoro on mnie nie utrzymuje, nie chodzi w ciązy, nie rodzi upiera sie by dzieci miały jego nazwisko? To niesprawiedliwe!! dzieci sa tez częscia mnie!!. Dlaczego wychodzac za maż mam przyjmować nazwisko meza lub 2 członowe- żeby komus było wygodniej?? Dla mnie to tak jakby kobieta znikała- podporządkowywała sie męzowi- jak muzułmanki, albo chinki. Nie zgodze sie z postem,ze osoba to firma nie nazwisko- jestem handlowcem i w kontaktach wazne jest nazwisko jakie sobie człowiek wyrabia przez lata.
Piotrusiek, jak to nie masz żony? Przecież czytałam twoją relację ze ślubu chyba sprzed dwóch lat i teraz znów się pokazała. Wymyśliłeś to wszystko tak jak ta forumka co ma nick jak kwiatek? (zapomniałam nazwy)

"szałas w lesie" - a już myślałam że mam do czynienia z cynicznym aczkolwiek inteligentnym facetem, a tu proszę, zwykły prostaczek
Wy naprawdę nie zauważyłyście ironii w tej relacji? I naprawdę myślicie że Piotrusiek miał jakiś ślub? :-O
do góry