Widok

nazwisko po mężu

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Ciekawi mnie ile z was przejmuje albo przejmie nazwisko po mezu?? jak sie na to zapatrujecie?bo ja sie zapatruje prosto, mam prawie 30 lat i moje imie i nazwisko mowi cos o mnie, ma za sobą swoja historie, przejmowanie nazwiska po mezu dla mnie jest jak za dawnych czasow, kobieta powinna sie bezpowrotnie oddac cala mezowi, zapomniec o swojej przeszlosci i "byc zona swojego meza" i tyle. Nazwisko po męzu chyba tylko pokazywalo "przynaleznosc"kobiety do konkretnego mezczyzny.
Żeby mnei zle nei zoruzmiec, jestem za tradycyjnym modelem zwiazku(ani nie jestem wyemancypowana, ani feministka) tylko nie rozumiem po co rezygnowac z czegos, co jest po prostu moje. Tyle samo co w dawnych czsach zamiana wianka na czepek mezatki...
Madness is the gift, that has been given to me!!
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 27
ja przyjęłam nazwisko Mężą :) i jestem mega zadowolona z wyboru
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
haha, a po odbycie go całujesz z tej wdzięczności, że zgodził się na ślub z tak ograniczoną babą jak ty?
skoro wrzało to widocznie są ze wsi - tam baba jest własnością faceta, nie ma pracy, wykształcenia, jedyne jaj funkcja to grzecznie się wypinać na wiejskiego kuta*sa
A ja po ślubie pozostałam przy swoim nazwisku. Dzieci noszą również moje nazwisko. Jest to jedna z RÓWNORZĘDNYCH opcji przewidzianych w prawie, a nie jakieś odstępstwo od normy. Pozdrawiam wszystkie Przyszłe Żony - pamiętajcie, iż to, że większość przyjmuje nazwisko męża o niczym jeszcze nie świadczy :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
a jaki jest cel i powod zmieniania? mozna odwrócic pytanie, ze nie koniecznie jasne jest zmiana nazwiska...a argument ze jest sie rodziną i dlatego jest zaden, bo ja tak samo jestem rodziną z dziadkami jak z rodzzicami, chociaz nawiska mamy inne.
moje imie i nazwisko cos mi mowi o mnie, niesie za soba duzy bagaz doswiadczen, nie widze powodu dla którego mialabym zmeinic nazwisko oraz nie moje zycie rodzinne i malzenskie na pewno na tym nie ucierpi
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja przyjmuje nazwisko męża, bo moje nazwisko jest długie, a narzeczonego jeszcze dłuższe.

przy zwykłym przedstawianiu się musiałabym wygłaszać całą przemowę tylko po to żeby się przedstawić a i tak nikt by nie zapamiętał.

poza tym, mimo że w moim zawodzie nazwisko jest istotne (już od studiów wyrabia się markę, to osoby, na których mi zawodowo zależy na pewno będą w stanie się przyzwyczaić do tej zmiany.

Rozumiem osoby, które przyjmują dwuczłonowe nazwisko, nie jest dla mnie zupełnie jasne pozostawanie przy swoim nazwisku po ślubie.
niezłą kombinacja, ale widać wszystkim wyszła na dobre:) i to najważniejsze
witaj,
Jestem mężem od 23 lat. Moja Żona w chwili ślubu miała syna z pierwszego małżeństwa. Chcieliśmy mieć więcej dzieci. w porozumieniu z ex mężem moja Pani wróciła do nazwiska panieńskiego, ich i "nasz" syn też, a ja przyjąłem Ich nazwisko. Nasz Syn ma teraz 28 lat, a Nasza Córka 21 lat, a nazwisko mamy takie samo.
moje dwa imiona (oba w dowodzie) i nazwiska - razem 33 litery:P Jakoś się tym nie przejmuję:P
Ślub mam za kilka dni. Zdecydowałam się na podwójne nazwisko. Chciałam wybrać nazwisko męża, ale względy praktyczne wzięły górę. Poprzednia żona mojego przyszłego męża ma tak samo na imię jak ja i paskudną skłonność do brania kredytów i nie płacenia ich potem.
Mam to samo - też bym miała 29, w tym 8 sylab nazwiska;-)
Właśnie sobie uświadomiłam, że gdybym przyjęła dwuczłonowe nazwisko to moja pełna "nazwa" liczyłaby 29 liter:) Chyba w pismach urzędowych zabrakłoby kratek na moje literki:D
A ja mam znajomych gdzie maż przyją nazwisko żony i dzieci też będą mieć po mamie nazwisko.

Osobiście nie zamierzam zmieniać nazwiska. Promocja się skończyła, teraz zistane przy swoim :P
ja mam swoje, ale nie mam dzieci, mysle ze to nei jest problem, tak samo moj maz ma bardzo popularne nazwisko,czy to oznacza ze kazda "nowak" będzie mogla odebrac jako polecony ? czy moje dzieci ze szkoly? tylko dlatego ze ma to samo nazwisko?

tak samo to jest bez sensu jak to ze jak jak mam inne to swoich dzieci nie bede mogla do lekarza zapisac. głupota
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A co sądzicie o zostawieniu po ślubie panieńskiego nazwiska? Czy któraś z Was tak zrobiła? Są potem faktycznie problemy z tłumaczeniem się, że moje dziecko jest moje;-)?
Kobieta w nieogolonych pachach i nogach oraz zarostem na twarzy to przykry widok :) Reszta to kwestia gustu :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
że tak się wtrącę ale niektórzy faceci to lubią takie nie bardzo wygolone;) słyszałam nawet raz opinię przyrównującą taką wydepilowaną ma maxa do oskubanego kurczaka;) że to niby tak nienaturalnie. Mówił to facet.Mój malżonek dziwi się po co ja się gole bo mu też to nie przeszkadza w ogóle ale ja mam już taki nawyk i bym się źle czuła poprostu.
tak więc są gusta różne i moda. Niektóre kobiety nie lubią owłosionych facetów inne lubią zwierzaki;)
Toć chociaż żeśta wszystki dutków się nie pozbyli, ino naszych krajanów zza miedzy darmo przejrzeli :D
A jakie fortuna tam znaleźliśta? :) Bogate tam som, czy ino tylko tak gadajom, a jak trza wódkę postawić, to nima kogo?
A wiesz, kope jaj zem se ugotowała, pajde chleba wzioła i ze starym pojechalim do Rygi, ale te miasto to jakies dziwne są i po rusku gadają a u nas na wsi to n ie tak sie goda :D
Tamci to z lekka widoczny plastik ;D Wy to normalsi ;)
A gdzie byliśta na podróży poślubnej? :)
do góry