Widok

nazwisko po mężu

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Ciekawi mnie ile z was przejmuje albo przejmie nazwisko po mezu?? jak sie na to zapatrujecie?bo ja sie zapatruje prosto, mam prawie 30 lat i moje imie i nazwisko mowi cos o mnie, ma za sobą swoja historie, przejmowanie nazwiska po mezu dla mnie jest jak za dawnych czasow, kobieta powinna sie bezpowrotnie oddac cala mezowi, zapomniec o swojej przeszlosci i "byc zona swojego meza" i tyle. Nazwisko po męzu chyba tylko pokazywalo "przynaleznosc"kobiety do konkretnego mezczyzny.
Żeby mnei zle nei zoruzmiec, jestem za tradycyjnym modelem zwiazku(ani nie jestem wyemancypowana, ani feministka) tylko nie rozumiem po co rezygnowac z czegos, co jest po prostu moje. Tyle samo co w dawnych czsach zamiana wianka na czepek mezatki...
Madness is the gift, that has been given to me!!
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 27
A to ze kocham 3miasto to co innego-tak musze przyznac-zadne miasto dla mnie się nie równa z trójmiastem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dla mnie dom to nie Polska, to tam gdzie jest moja rodzina.Co z tego ze bede w Polsce w pustym domu?? bez rodzicow, rodzenstwa i meza(to be)??
Przyznaj szczerze, że w domu (Polsce) jest jednak najlepiej :)
ja nigdy nei powiedzialam ze jest beznadziejnie!! o nie, zawsze powtarzam, ze mieszkam w polsce pracuje w norwegii, i to prawda jest. dlatego pislam duzo razy wczesniej, po prostu zmienilam prace. tu jest mi latwiej, ja pisze tlyko i wylacznie ze swojej perspektywy, nei zaprzeczam ze nie jest jakpiszesz, ale tez jest jak ja pisze-kwestia wyboru
Emenems, Sierakowice to najbogatsza gmina w woj. pomorskim. Np taki nauczyciel na głupiej wsi zarobi 10% więcej niż np w Gdańsku. Farmaceuta tak samo. Gdańsk i duże miasta są przepełnione pseudo wykształconymi ludźmi i studentami, pracodawcy mają w kim wybierać, ludzie błagają o to aby pracować w zawodzie. Na wsi możesz na palcach policzyć: lekarzy, nauczycieli, prawników, dlatego walczy się o nich i płaci im się więcej.

Zresztą w okolicach Gdańska masz: Banino i inne wioski w których wynajem mieszkania jest o połowę tańszy. A odległość? 10 km? Zatem jeżeli ktoś chce to może. A jeżeli ktoś nie chce to jego sprawa. Po prostu to mentalność Polaków: tu jest beznadziejnie, ale tam jest super :)
U nas 6tys brutto to zarabia programista i to dobry z doświadczeniem u nas w trojmieście jak ma szczeście. Wiem bo miałam okazję się bliżej zapoznać z tym zagadnieniem ostatnio tzn.. Najcześciej to chcą dawać 4000 brutto masakra jakaś ale takie realia. Gdzieś widziałam stronkę gdzie można wklepać profesję i wyjdą średnie zarobki jakie były w zeszłym roku mizernie to wygląda bardzo.
Ale znalazlam też tak ciekowostka
http://www.pracuj.pl/zarobki-wynagrodzenia-raporty-placowe-zarobki-w-trojmiescie-2009.htm?gclid=COPFlrnfv6gCFQUKfAodskDVqA#top
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
madzia tylko jest pytanie ile w takich sierakowicach się zarabia? norwegia jest specyficznym krajem, oprocz paru miast, sa same takie jak t ow ktorym mieszkam ja. Z mojego punktu widzenai to wioska, a tak naprwde to miasto gminne jest...
Kiepski informatyk - 4 tys netto? Gdzie Ty żyjesz ? :) Śednia w pomorskiem to 6 tys brutto.
Emenems, mieszkasz na wsi, zatem podsyłam link:
http://kartuzy.info/ogloszenie,94767,kat,12,Mieszkanie-w-Sierakowicach-od-czerwca.html

trzypokojowe za 400 zł. trzeba poszukać. jeżeli ktoś chce marudzić to zawsze będzie marudził, że mu drogo i źle. Wydaje mi się że w Polsce bez problemu zarobisz minimum 2 tys zł. eżeli komuś za mało to:
informatyk- ok 4 tys (kiepski)
budowlaniec- spokojnie wyciągnie kilka tysięcy
fryzjerka- 3 tys.

Oczywiście, za chwilę zaczną się nagonki: ja tyle nie zarabiam, nie wiem kto tyle zarabia.

Moje zdanie jest następujące: Dlaczego kiepski pracownik ma dużo zarabiać? Pisałam już: kumpel w Intelu zarabia 6 tys, w szkole dobry nauczyciel spokojnie wyciągnie 3 tys. Dobry fryzjer (taki jak mój) nie ma terminów wolnych przez najbliższe dwa tygodnie. Dziennie spokojnie zarobi 500 zł.

Jeżeli ktoś zawsze liczył na minimum: 2 w szkole, na studiach 3, broń Boże żadnych praktyk, doświadczenia, poszedł na pedagogikę, filozofię i inne zawody dzięki którym jest się szczęśliwym bezrobotnym i ma dwie lewe ręce do roboty, to cóż. Niech zbiera plony swojej pracy. Całe szczęście nie ma już : czy się stoi czy się leży dwa tysiące się należy.
tak masz racje i co najważniejsze doszłas sam do tego
Ja chcę zmienic tonę dokumentów ale warto
to chyba w takim przypadku najlatwiej, czy to przy pierwszym slubie czy drugim zostawic swoje nazwisko to ono sie niegdy nei zmieni :)
Jestem po prostu ciekawy, co studiowałas i z jakim wykształceniem nie dalo sie godnie żyć w Polsce.
Jeżeli był ślub i są dzici to nazwisko najczęsciej jest po męzu. A rozód biorą małżonkowie a nie dzicie więc im sie nie zmienia nazwisko, mówimy o tobie. NIe ma znaczenia że ty będziesz miala inne a dzici inne
a jaki mam interes w mówieniu ci ? słąbo Ci idzie analizowanie mnie
Cos z nauk technicznych?
ja ci grzecznie zaproponowalam przyjscie na slub a ty jak zwykle urządziles dziecinna pyskówke
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
baaaardzo zimno
Ty narzucilas ten poziom. Wiec widzisz jak mozna sie czuc,
gdy ktos mocno dowala ponizej pasa.
Studiowałas na pewno pedagogikę albo polonistyke :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
mów co chcesz, widze ze naprawde juz upadłes nisko...zadam Ci wtedy jedno proste pytanie-co studiowałam?widze ze nawet proba bycia milym dla Ciebie jest tez bezsensowna.
I powiem już twojemu męzowi, że byłem twoim dawnym kochankiem
z czasów studenckich :))))
do góry