Widok

nazwisko po mężu

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Ciekawi mnie ile z was przejmuje albo przejmie nazwisko po mezu?? jak sie na to zapatrujecie?bo ja sie zapatruje prosto, mam prawie 30 lat i moje imie i nazwisko mowi cos o mnie, ma za sobą swoja historie, przejmowanie nazwiska po mezu dla mnie jest jak za dawnych czasow, kobieta powinna sie bezpowrotnie oddac cala mezowi, zapomniec o swojej przeszlosci i "byc zona swojego meza" i tyle. Nazwisko po męzu chyba tylko pokazywalo "przynaleznosc"kobiety do konkretnego mezczyzny.
Żeby mnei zle nei zoruzmiec, jestem za tradycyjnym modelem zwiazku(ani nie jestem wyemancypowana, ani feministka) tylko nie rozumiem po co rezygnowac z czegos, co jest po prostu moje. Tyle samo co w dawnych czsach zamiana wianka na czepek mezatki...
Madness is the gift, that has been given to me!!
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 27
No własnie tak jka napisałes. Sta na dom ,samochod, kimo restauracje i dwa razy w roku wyjazdowe wakacje. Tak wlasnie chcialam powiedziec. Za godzinę najniższa stawka to 142 korony-łatwo policzyc 70 zł. I nawet przy cenach norweskich, zycie i tak jest tańsze niz w Polsce.
Nie będzie w Uni,juz raz byli w Uni ze Szwecją-watepie ze ten błąd zrobią ponownie. No raczej jezeli chodzi o opał mysle ze bardzo muszą się marwic, mieszka tu 5mln ludzi-raczej to nie jest problem.

Pozatym jaką satysfakcję widzisz w nazywaniu mojego domu szałasaem w górskim?? rozumiem wymiana argumentów a to to po prostu jest bezczelnosc, to tak jak ja bym nazwała twoją zonę puszczalską ladacznicą. No to jak tam piotrusiek??

Co do oziębiania się klimatu, myśle ze chyba tylko w Norwegii zima nie zskakuje drogowców...tu jest minus 30 przez kilka miesięcy i jakoś sobie radza i z samochodami (nie padają na potęgę) z ogrzewaniem i całą reszta....wiec jezeli chodzi o radzenie sobie w trudnych warunkach to jakos wychodzi im to lepiej niz w Polsce....ale co ja moge wiedziec-przecież nie mam porównania mieszkając w norwegi i Polsce. Ty zapewne wiesz lepiej jak tu się zyje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
od nazwiska do polityki... tacy to juz jestesmy, Polacy
Piszesz, że płaca minimalna tam starcza na dostatnie zycie.
Czyli każdy ma dom, dobry samochód, chodzi co tydzien do
dobrej restauracji, kina, teatru, salonu SPA. To chcesz powiedzieć?
Nowregia na razie nie jeste, ale będzie prędzej czy później.
Małe państwa muszą się przyłączyć albo zginąć. Przyjdzie kryzys
energetyczny, klimat w Europie się ochładza, to jak ogrzejesz swoj
gorski szałas?
Za darmo, idziesz na pole i ścinasz zboże??? ;)
a co do chleba-mam go za darmo
Norwegia nie jest w Uni i nigdy nei będzie-jej potknięcia typu Grecja nie groża....i nie, nei będe wracac ani płakac ani szukac pracy. Ty tak pewnie zrobiłes bo Ci w zadnym innym nei wyszło-podobno tyle ich zwiedziłes-za pewne władasz 6 jeżykami biegle
beata -bo rodzice rozpuszczają dzieciaki, wszystko im się nalezy,
czego oni sami w swojej młodości nie mieli.

Emenems - nie mów, że jest tak różowo za granicą. Będzie się
pogarszać, bo dotychczas wszyscy kiwali takie państwa jak Polska
i żyli ponad stan. Volvo juz nie jest Szwedzkie tylko Chińskie.
Zobaczymy co z resztą. Tylko potem nie przyjeżdzaj tutaj
za chlebem jak się wykrzełaś naszego kraju ...
Forum słubne - to takie forum z kobietami, które sobie wybrali faceci.
Sprawdzam jakie jesteście i jakie macie poglądy :)
ja jak wspomnialam, nie pracuje w dzien, w dzien jestem w domu, w nocy w pracy. a ze mam tydzien wolnego to coz-zycie na wsi mozna sobie urozmaicic, forum w wielkim miescie-ja przynjamniej biore ślub, na forum korzystam z wielu rad, niekoniecznei dopisujac się do wątkow.Piotrusiek dla odmiany-tylko i wylacznie krytykuje wszystko i wszystkich, byleby zwrócic na siebie uwage kobiet z forum slubnego.
Swoją droga ciekawe czemu akurat forum slubne sobie upodobales
ty robisz przeciez to samo pani Emenems.....

piotrusiek ma przynajmniej ubaw a ty nie masz nawet dystansu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
piotrusiek-przejrzałam dużą częśc postów gdzie się wypowiadasz, i zawsze masz to samo IP, czy rano czy po poludniu, czy w srodku tygodnia czy w weekend-wiec albo jestes non stop w pracy, albo nei pracujesz...siedziesz przed kompem i zamulasz na forum slubnym....panisko...
piotrusiek ja sie napatrzyłam na dzieciaki przez 10 lat pracy i coraz trudniej jest, dzieciaki mają wszystko w nosie zlewka totalna, rodzice przychodza z płaczem że sobie nie radzą, tak jak kiedyś kazdemu zalezało teraz to chyba tylko nauczycielom zależy... mówisz coś zupełnie nie tak jak to jest w rzeczywistości. Pewnie są takie przypadki nauczycieli, bo fakt dyrekcja chce sie pochwalić osiągnięciami ale teraz to ciężko o kogoś z ambicjami, więc też problem kogo na te olimpiady słać;) ja widzę raczej wypruwanie sobie flaków żeby zmotywować. Policja jest częstym gościem w szkołach, robi się programy profilaktyczne, bo tu też nie tylko nauka ale sprawy zachowania, balansowanie na granicy, no cóż szkoła to społeczeństwo w miniaturze, durniejemy jednym słowem...
Jasne ze nie ma...szczególnie jezeli chodzi o wykorzystywanie w Polsce wszystkich nacji ze wschodu...w Polsce tez sa obozy pracy.
I tak, za granicą lepiej. Tutaj jak byś chciał byc biedny to na wlasne zyczenie. Praca na poł etatu na najnizszym stanowisku zapewnia mozliwosc wynajecia mieszkania, utrzymania się (jedzenie ciuchy kosmetyki itp)i nawet wyjscie od czasu do czasu. I tego wlasnei nie ma w Polsce i długo nie będzie.
Nadal piszesz o ekstremalnych sytuacjach, bo wykorzystwanie pracowników zdarza się wszędzie-nezaleznie od kraju.
U nas nie ma wykorzystywania sexualnego...na jakim świacie ty żyjesz albo pod jakim kloszem zostałęs wychowany....
Jeśli by tak było jak piszecie, to by nie było tylu nieuków
na studiach itp. A tak zaprzepaszczone wychowanie w szkole,
bo pani nauczycielka nie ma na to czasu, tylko leci z najlepszymi
z programem. Szkoli co najwyzej olimpijczyków, żeby szkoła
miała się czym chwalić.

Emenems - pisałem o eksremalnych sytuacjach. A co za granicą
to lepiej? Obozy pracy dla polek na farmach, wykorzystywanie
seksualne jak niewolnic przez Włochów, były przykłady. U nas
teo nie ma!
A kto kształci lekarzy i prawników?kto pomaga im rozwinąc pasję w liceum by własciwie wybrali?? chyba NAUCZYCIELE Piotrusiek....

Sam piszesz zeby pracowac na kasie trzeba zakładac papmersa, ze jak się zajdzie w ciązę u prywaciarza to koniec i ty mi moowisz ze ja uciekam z kraju bez powodu?? smieszne...
Jak powiedzialam, ja zmienilam prace-na lepiej płatną, i jakos sobie radze-wiec nie zaliczam sie do nauczycielek ktore zostaly nauczycielkami bo do niczego innego sie nie nadaja...pracuje u prywaciarza a jak zajde w ciaze dostane 10 krotnie wieksze becikowe i pojde na rok na pełnopłatny macierzyński a po spokojnie wróce do swojej pracy...wiec powiedz mi, czy mam zyc na siłe w Polsce gdzie sa ludzie jak ty, nei szanujący innych pracy (nauczyciele) albo uwazajacy ze sa prace któych mozna się powstydzic, masz na mysli zmywak?? tak, pracowalam na zmywaku, zamim nauczyłam się jezyka-wiec nie mów mi prosze, ze ja nie wiem co to jest ciezka praca...byłam jedyną kobietą tam na zmywaku, nie masz pojęcia co to oznacza dla drobnej kobiety takie tyranie.
I nie załuję. Z perspektywy mam dwa doświadczenia:
-nikt mi nei powie, ze nie wiem co to znaczy cieżka praca
-doceniam i szanuję ludzi ktorzy taką pracę wykonuja, na szczescie tu nikt się tego nie wstydzi, bo jest własciwie za to wynagradzany.
no właśnie brak szacunku do kobiet, nauczycielek i ograniczony zawężony stosunek do pewnych spraw to własnie ciebie charakteryzuje. Nie dlatego wybieramy pracę w szkole bo jesteśmy niezaradne, tylko tak chcemy, nie dziw się,że sie bronimy jak jesteśmy atakowane. pojecia nie masz ile trzeba robić jak sie pracuje w podstawówce, wcale nie jest tak,że masz scenariusze i lecisz co rok z tego samego, zupełnie nie tak, ale ty wszystko wiesz najlepiej i dlatego,że nie masz pojęcia o tym co piszesz, to naturalne,że ktos się moze poczuć urażony bo ciągle trzeba się szkolić, aktywizować swoje metody pracy, ciągle i ciągle, a tacy rodzice, którzy wpajają dzieciom brak szacunku do nauczycieli, w sumie nie tylko ogólnie do starszych sami nic nie robiąc zwalajac wszystko na szkołę? ile trzeba włożyć energii żeby czasem wyprowadzić dzieciaki na prostą. I to sie dzieje na poziomie podstawówki-gimnazjum.

Nie mam kompleksu nauczyciela, szanuję każdą pracę i nie pracuję jedynie w tym zawodzie, radzę sobie bardzo dobrze na rynku pracy tylko wkurza mnie jak ktoś pisze takie pierdoły.

Naprawdę masz jakieś komleksy czy problemy czlowieku, przemawia to przez twoje posty bardzo.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie to, że nie lubię nauczycielek, tylko one mają wysokie mniemanie
o sobie. To że mają codzinny kontakt z "nauką' nie świadczy,
że są jakąś nadzwyczajną rasą, której należy się ajkieś nadzwyczajne
wynagrodzenie. Lekarzom juz predzej bo oni ratują ludzkie życie.
tak sobie myślę, a może piotrusiek ma 13 lat? siedzi przy komputerze o 12 w południe, ma czas cały dzień czytać i komentować forum, nie lubi nauczycieli. no i styl wypowiedzi także by o tym świadczył...
To idź i popracuj trochę na kasie to zobaczysz jak jest lekko.
Tylko nie zapomnij załozyć pampersa, bo nie wyjdziesz sobie
na przerwę, a po nocach śnić Ci się będzie pisk czytnika.

A materiał w szkole przerabiasz setny raz. W podstawówce to już
poziom coraz niższy i trzeba się wysilać, żeby nie znać materiału.
Spróbuj byc lekarzem, prawnikiem i informatykiem i się
nie dokrztałcać! Szybko wylecisz z rynku. A nauczyciel to ma
zwiazki zawodowe i rodzice mogą mu naskoczyć.

Zawód nauczyciela to przechowalnia kobiet, które sobie nie radzą
na normalnym rynku pracy. Spróbuj zajśc w ciąże u prywaciaża
to pogadamy jak to jest. Żyj w stresie gdy jesteś molestowana
przez panów prezesów, kierowników itp i nie możesz pisnąć
słowka bo wylecisz od razu z pracy. Co Ty wiesz o pracy
na umowę zlecenie, bez skladek na emeryture?

Masz ciepła państwową posadkę to się ciesz. Ale nie pouczaj innych...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ale wszystkowiedzacy ty jesteś,że nie wiem. pracowałam rok na półtoraetatu czyli w zasadzie siedziałam codziennie w szkole do 17 od rana, jako pedagog szkolny i nauczyciel angielskiego, wyciągalam około 2000 na rękę, wiecej już bym nie miała jak. Nie uwazam,ze pani w kasie ma ciąższą. Poprostu nie da się porównać, kazdy zawód ma swoje problemy. Ja nie narzekam na zarobki nauczyciela i chyba nikt poprostu stwierdzamy fakty.

a ten urlop, to są zawody co go mają ale nie myśl,że dostaje sie go od ręki. Trzeba mieć minimum 7 lat przepracowane i zaświadczenie od lekarza, które są jeszcze kontrolowane. Nie dają sobie od tak.

Fakt,że ten zawód wypompowuje psychicznie, widac to zwłaszcza u osób emerytowanych;) dzieci nauczycieli wiedza o czym mówię;)
to zawód, gdzie jak sie idzie do domu to wszystko w człowieku siedzi, a nie wychodzę z pracy i mam wszystko za sobą. w domu też się sporo siedzi nad tym.
Nie chcę udowadniać jaki to ciężki zawód, każdy zawód jest inny ma stresujące sytuacje, swoją specyfikę ale wypowiadanie się pogardliwie o nauczycielach, wytykanie że sobie łatwo pracują jest niesprawiedliwe.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
to do Piotruśka było i miało być "900 zł to dużo?", ale jak człowiek czyta te jego komentarze, to mu się od toku jego myślenia nieżyciowego mieszają słowa;)
900 zł po latach studiów i dokształcania się to mało?... Ooo, to widzę, że żyjesz chyba w garażu, żywisz marchewką i do tego zero witaminek na rozumek, hihi:)
do góry