Widok

nie daje rady z córką...

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Nie wiem o co chodzi, nie była taka.
Krzyczy, gryzie bije, płacze, pyskuje (chociaż nie mówi...)
Nie ignorowałam nigdy takich zachowań. Zawsze starałam się jej tłumaczyć spokojnie "że tak nie wolno, bo babci jest przykro" "nie bij cioci bo ją to boli" że "mnie serduszko boli gdy tak robi" a ona nic...
Nie rozumie że czegoś nie ma. Wszystko wymusza płaczem, wszystko musi być teraz natycchmiast. Nie wiem jak mam 3 latce wytłumaczyć jak powinna się zachowywać. Nie wydaje mi się żeby rozumiała co to jest "kara", nie chce jje bić! Krzyczeć też nie nawidze (ale niestety czasem z bezsilności to robię) Jest strasznie nierozgarnięta, ciągle się brudzi (chociaż mowię jej zeby się tam nie bawiła) Wydaje mi się że robi mi na złóść, kompletnie ignoruje to co do niej mówię... Czuję że zawładneła naszym życiem. Nie dawno urodziła drugą córkę może jest zazdrosna, ale myślałam że to już mamy za sobą.
Bardzo proszę doświadczone mamusię o rady bo już się zastanawiałąm czy iść z nią do psychologa...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
A mi się wydaje że wizyta u psychologa nie zaszkodzi. Nie mówię, że córce coś jest, ale powinien doradzić jak postępować z małą żeby nie zaszkodzić bardziej jeśli to tylko zwracanie na siebie uwagi. Będziesz spokojniejsza jeśli się upewnisz skąd się bierze takie zachowanie małej, może podpowie jak z nią rozmawiać żeby był efekt. Nie ma co się bać takiej rozmowy :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
zgadzam się z poprzedniczką,
mój synek mniej więcej od ok 2 rż był już na tyle kumaty że wiedział co ja do niego mówię, mimo że sam za wiele nie mówił, a przechodził też bunt dwulatka i bywało ciężko, z opisu wydaje mi się że córka próbuje tylko zwrócić na siebie Twoją uwagę, ale na pewno wyjaśnienia wymagają kwestie tego że nie mówi i czy na pewno rozumie co do niej mówisz (bo w tym wieku już powinna)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Po pierwsze jeśli 3 latka nie mówi to jest to sygnał ostrzegawczy. Doprecyzuj tylko co to znaczy nie mówi.
Pojecie kary rozumieją juz dzieci miedzy 12a 18 miesiącem, wiec twój na pewno wie co to jest.
Jeżeli uważasz ze córka robi na złość to właśnie podstawowa kara jest ignorowanie jej zachowania.
Doprecyzuj co znaczy niezdarna, budzi to twój niepokój czy poprostu broi i się często brudzi ale ogólnie jest sprawna manualnie?
Czy córka chodzi do przedszkola?
Czy zapewniasz jej atrakcje odpowiednie do wieku czy jesteś skupiona na młodszym dziecku?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry