Widok

niedoczynność tarczycy a ciąża

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
czy któraś z przyszłych lub obecnych mam ma tę chorobę? Jestem najprawdopodobniej w 5 tygodniu ciąży, wizytę u ginekologa mam w czwartek, a u endokrynologa dopiero w piątek. wiem że w ciąży wzrasta zapotrzebowanie na hormon tarczycy, a jego zbyt niski poziom może byc bardzo szkodliwy dla dziecka. zastanawiam się czy do piątku sama nie zwiększyć trochę dawki leków, aby potem nie było za późno.

czy któraś z Was ma doświadczenie w tym temacie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tu na forum jest nas pełno:) Mój gin zalecił mi 100eutyrox,wcześniej nie miałam ostawionej diagnozy że coś nie tak. Skoro bierzesz hormon to go bierz, ja bym nie zwiększała sama dawki, zwłaszcza w 1 trymestrze gdzie jest duże niebezpieczeństwo dla płodu. Skoro zaszłaś w ciaze to nie jest źle z tą Twoją tarczycą :) bo jak jest duzy problem to najczęściej są problemy z zajściem w ciąże. Taka moja rada czy skorzystasz....sama podejmij decyzję :)
no wiesz cały czas wszystkie wskaźniki miałam idealne więc endokrynolog mówiła że nie powinno być żadnych problemów z zajściem w ciążę. ale nastraszyła mnie, że mam natychmiast jak się dowiem przyjść do niej bo właśnie trzeba odpowiednio zwiększyć dawkę. dziś zrobiłam już badania na FT4, ale do piątku tak daleko!
ja rowniez mam niedoczynnosc,sama nic nie zwiekszaj bo mozesz zaszkodzic dzidziusiowi.Poczekaj do wizyty.
Spokojnie, stres nie jest dobrym doradcą.
Skoro juz bierzesz lek to nie panikuj, ja zaczęłam brać chyba w 14tc jak zrobilam ft4,ft3 czy jakos te bad tarczycowe, a na poczatku ciazy nie brałam. Wszystko jest ok. Spokojnie, baj o siebie i nie stresuj, a jakies tamormony tarczycy napewno są:)
ja mam niedoczynność. przed ciążą brałam eutyrox 100 a w ciąży doszłam do 225 :) Mała zdrowa i wszystko ok :)

Także nie stresuj się i poczekaj spokojnie do wizyty :)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
ok. dzięki dziewczyny. poczekam (nie)cierpliwie
duzo nas tu :) ja ciągke mam zwiekszany euthyrox i od samego poczatku ciaży go biore, wszystko na razie jest w porzadku :)
ja tez mam niedoczynnosc, bralam caly czas 75mg, a w ciazy najpierw 100 przez chwile, teraz 125 dawke i jest bardzo dobrze. tez sie stresowalam tym, ze za dlugo musze czekac na wizyte, itp,a moj dr(lecze sie uprof sworczaka) mowi, dziewczyno nie denerwuj sie (jak mialam zle wyniki w ciazy po 100mg)na wsiach baby nie wiedza ze maja niedoczynnosc i rodza zdrowe dzieci, mowil o przypadkach gdzie kobieta w polowie ciazy sie dowiedziala ze ma niedoczynnosc i tez bylo ok.sama nie zwiekszaj dawki, z reszta skoro robilas dzis wyniki to widzisz czy sa dobre czy zle, jesli dobre to spoko a jesli niewiele poza norma tez w porzadku, nie denerwuj sie,a jesli masz sie stresowac do idz jutro do np. endomedu do obojetnie jakiego endokrynologa i powiedz ze wizyte masz dopiero w piatek i sie stresujesz,a wiadomo ze stres w ciazy nie jest wskazany, a do swojego jak pojdziesz w pt to mu poiwesz ze sie streesowalas i dlatego poszlas , na pewno zrozumie.

powodzenia,bedzie dobrze.
image
ja też mam niedoczynność tarczycy :)
Tak jak piszą dziewczyny spokojnie, nie zwiększaj sama dawki leków bo to by mogło być nie bezpieczne dla dzidziusia.
Lekarz zwiększy (lub nie)Tobie dawkę w zależności od potrzeby, to wszystko zależy od wyników tsh,ft4
a no i gratuluję :)))
ja rowniuez mam niedoczynnosc i dowiedzilam sie o ciazy w 7 / 8 tyg i wtedy poszalam do endo (przed ciaza bralam 75) a na koniec ciazy mialam dawke 137,5 po ciazy mam dawke 100. mala zdrowa , nic sie nie martw , gdybys lekcewazyla to przez miesiac lub wiecej to bylby problem a tak to nie ma co sie stresowac :)
witaj ja tez mialam w czasie ciazy problemy z tarczyca w ciazy bralam 125 potem 100 znow zmiejszyla 75 50 a teraz 25 ale jest juz dobrze endokrynolog powiedziala ze jest wszystko na swoim miejscu i za pol roku na kontrol na malego nic nie przeszlo jest wszystko ok
no dobra odebrałam wyniki i FT4 jest absolutnie w normie, więc się nie martwię już tak. nie wiem tylko za bardzo jak interpretować poziom bety. Mam 232. czyli ciąża jak najbardziej. jestem w piątym tygodniu (licząc od daty miesiączki), a normy są strasznie rozpięte dla tego okresu:
4-5 tydzień: 100-4800
5-6 tydzień: 1100-31500

czy moje 232 to nie jest trochę skromnie?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry