Widok
nieszczęsne ząbkowanie :( pomocy
Witajcie drogie Mamy. Trzy dni temu córce (4,5m-ca) wyrosły dwa dolne ząbki i już się cieszyliśmy, że mamy po bólu i tymczasowo spokoj z ząbkowaniem niestety okazało się, że jest jeszcze gorzej i tu moje pytanie czy to przez te dwa ząbki tak cierpi (jeśli tak, to po jakim czasie u waszych maluchów była poprawa?) czy może idą już następne? Pozdrawiam
...
U nas przy każdych nowych zabkach jest marudzenie, nie przy każdych na szczęście gorączka. Sytuacja staje się lżejsza, jak ząb już przebije dziąsło, a dziąsło wróci do normalnego koloru.
U takiego malucha nie dawałabym za dużo przeciwbólowych, ale żele na ząbkowanie jak najbardziej + gryzaki. Przy pierwszy ząbkach u nas za gryzak służyła szmaciana zabawka, przy kolejnych już prawdziwe gryzaki, z lodówki albo nie, zależnie od dnia.
U takiego malucha nie dawałabym za dużo przeciwbólowych, ale żele na ząbkowanie jak najbardziej + gryzaki. Przy pierwszy ząbkach u nas za gryzak służyła szmaciana zabawka, przy kolejnych już prawdziwe gryzaki, z lodówki albo nie, zależnie od dnia.
Dziewczyny, a czy zanim się ząb przebije to już widać że idzie??? Bo u nas Zuza marudna strasznie, ślinienie plus tarcie dziąseł jest non stop ale jak zaglądam jej do buzi to ja nic nie widzę. Powinnam coś widzieć? Aha, i czy przy ząbkowaniu Wasze dzieci są marudne cały dzień czy np. tylko wieczorem? Pozdrawiam i życzę i sobie i Wam cierpliwości :)
U nas jest podpuchnięte dziąsło i widać kształt zęba. Potem to miejsce staje się białe, a jak sam ząb ma wyjść, to dziąsło się "rozstępuje" – widać dziurkę, a w ciągu kilku dni wysuwa się przez nią czubek zęba. Przy jedynkach były to dziurki w kształcie kreski, przy kolejnych już pojedyncza kropeczka.
U nas zawsze było widać, najpierw miejsce gdzie miał wyjść ząb było czerwone, taka kulka troche podpuchnięta,później miejsce było takie jakby białe no i na końcu taka kreseczka, ja zawsze sprawdzam łyżeczką-jak zastuka to znaczy ,że ząbal już jest:) czasem nawet nic nie widać,a jak tak łyżeczką sprawdze to słychać:)
dziewczyny mam pytanie, czy jest możliwe że dziecko przy ząbkowaniu ma mokry taki odrywający się kaszel, kurcze moja lenka właśnie ząbkuje i dwa dni temu pojawił się kaszelek, ale nie ma innych objawów chorobowych ani gorączki ani katarku nic, dodam że nie kaszle dużo tylko od czasu do czasu ale jak już zakaszle to tak mokro :(((((