Widok
Genialna szarlotka :)
Składniki
• 4 szklanki mąki pszennej
• 3/4 szklanki cukru pudru
• kostka masła 200g
• 3-4 jajka
• 1 szklanka cukru kryształu
• 1/4 łyżeczki soli
• 1 torebka budyniu waniliowego 16g
• kilka kropli olejku waniliowego albo cytrynowego
• ok.2 kg jabłek
• 2 łyżeczki mielonego cynamonu
• 1/4 malutkiej łyżeczki tartej gałki muszkatołowej (naprawdę niewiele, 3 szczypty)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• łyżeczka skórki otartej z cytryny
• sok wyciśnięty z jednej cytryny
Opis przygotowania
Jabłka zwykle biorę różne np. połowa Szarej renety (kwaskowa i rozpada się) a połowa np. Ligoli albo Czempionów (słodkie i pozostają w kawałeczkach nawet po uduszeniu). Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plasterki lub kostkę, skropić sokiem z cytryny. Masło musi być mocno schłodzone a nawet zamrożone. Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek . Mąkę przesiać. Zimne masło ścieram na jarzynowej tarce albo siekam i rozcieram rękami razem z mąką, proszkiem do pieczenia, połową soli, cukrem pudrem, żółtkami i olejkiem zapachowym, skórką cytrynową – trzeba to robić szybko, żeby masło się zbytnio nie ogrzało. Wychodzi z tego masa o raczej sypkiej konsystencji, ale to nic nie szkodzi. Wsypuję całość do torebki i na jakąś godzinkę do zamrażalnika. W tym czasie prażę pokrojone jabłka w garnku dodając cynamon, gałkę i ew. kilka łyżeczek wody i odrobinę cukru – to zależy od słodyczy jabłek . Nie rozgotowuję całkiem jabłek, będą się jeszcze piekły. Kiedy jabłka stygną, wyjmuję ciasto z zamrażarki i jego większą część wysypuję na blaszkę , dociskam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C aż się zrumieni – na kilka minut. Kiedy ciasto się piecze ubijam białka z resztą soli dosypując powoli szklankę cukru . Gdy piana jest już sztywna , dodajemy proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijamy. Na zrumienione ciasto wykładam uprażone jabłka, na to pianę i wierzch posypuję resztą ciasta, i do pieca na ok. 30-40 min. W przepisie jest sporo cukru więc do jabłek właściwie go nie dodaję, chociaż u mnie lubią słodkie ciasta . Kiedy wstawimy już całość, z jabłkami i pianą, do piekarnika, trzeba po 15min. zajrzeć czy wierzch się zbytnio nie przyrumienił – w razie czego można przykryć folią aluminiową. Przepis na blaszkę o wym. ok. 25×35cm.
Składniki
• 4 szklanki mąki pszennej
• 3/4 szklanki cukru pudru
• kostka masła 200g
• 3-4 jajka
• 1 szklanka cukru kryształu
• 1/4 łyżeczki soli
• 1 torebka budyniu waniliowego 16g
• kilka kropli olejku waniliowego albo cytrynowego
• ok.2 kg jabłek
• 2 łyżeczki mielonego cynamonu
• 1/4 malutkiej łyżeczki tartej gałki muszkatołowej (naprawdę niewiele, 3 szczypty)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• łyżeczka skórki otartej z cytryny
• sok wyciśnięty z jednej cytryny
Opis przygotowania
Jabłka zwykle biorę różne np. połowa Szarej renety (kwaskowa i rozpada się) a połowa np. Ligoli albo Czempionów (słodkie i pozostają w kawałeczkach nawet po uduszeniu). Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plasterki lub kostkę, skropić sokiem z cytryny. Masło musi być mocno schłodzone a nawet zamrożone. Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek . Mąkę przesiać. Zimne masło ścieram na jarzynowej tarce albo siekam i rozcieram rękami razem z mąką, proszkiem do pieczenia, połową soli, cukrem pudrem, żółtkami i olejkiem zapachowym, skórką cytrynową – trzeba to robić szybko, żeby masło się zbytnio nie ogrzało. Wychodzi z tego masa o raczej sypkiej konsystencji, ale to nic nie szkodzi. Wsypuję całość do torebki i na jakąś godzinkę do zamrażalnika. W tym czasie prażę pokrojone jabłka w garnku dodając cynamon, gałkę i ew. kilka łyżeczek wody i odrobinę cukru – to zależy od słodyczy jabłek . Nie rozgotowuję całkiem jabłek, będą się jeszcze piekły. Kiedy jabłka stygną, wyjmuję ciasto z zamrażarki i jego większą część wysypuję na blaszkę , dociskam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C aż się zrumieni – na kilka minut. Kiedy ciasto się piecze ubijam białka z resztą soli dosypując powoli szklankę cukru . Gdy piana jest już sztywna , dodajemy proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijamy. Na zrumienione ciasto wykładam uprażone jabłka, na to pianę i wierzch posypuję resztą ciasta, i do pieca na ok. 30-40 min. W przepisie jest sporo cukru więc do jabłek właściwie go nie dodaję, chociaż u mnie lubią słodkie ciasta . Kiedy wstawimy już całość, z jabłkami i pianą, do piekarnika, trzeba po 15min. zajrzeć czy wierzch się zbytnio nie przyrumienił – w razie czego można przykryć folią aluminiową. Przepis na blaszkę o wym. ok. 25×35cm.
Milky Way
CIASTO NA BISZKOPT
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki kakao
MASA MLECZNA
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
POLEWA
15 dag czekolady mlecznej
około 6 łyżek mleka
Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.
Przełożyć biszkopt kremem.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta.
Schłodzić w lodówce.
Zebra z coca-colą
Składniki:
- 5 jajek,
- półtorej szkl cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 i pół szkl. mąki,
- 1/2 szkl. oleju,
- 1 szkl coca - coli,
- 2-3 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
Z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Bardzo wolno dolewać raz trochę oleju raz trochę coli aż do wyczerpania oleju i coli. Ciasto podzielic na pół. Do jednej części wsypać kakao, wymieszać, do drugiej dodać 2-3 łyżki mąki. Ciasto cienką strużką wlewać na środek tortownicy (lub tak jak ja prodiża)- na początek trochę jasnego, na jasne trochę ciemnego i tak na przemian cały czas na środek ! aż do wyczerpania obu ciast. W casie wlawania nie należy ruszać tortownicą (prodiżem), przenosić i poprawiać. Piec ok 1 h Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem !
CIASTO NA BISZKOPT
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki kakao
MASA MLECZNA
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
POLEWA
15 dag czekolady mlecznej
około 6 łyżek mleka
Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.
Przełożyć biszkopt kremem.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta.
Schłodzić w lodówce.
Zebra z coca-colą
Składniki:
- 5 jajek,
- półtorej szkl cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 i pół szkl. mąki,
- 1/2 szkl. oleju,
- 1 szkl coca - coli,
- 2-3 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
Z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Bardzo wolno dolewać raz trochę oleju raz trochę coli aż do wyczerpania oleju i coli. Ciasto podzielic na pół. Do jednej części wsypać kakao, wymieszać, do drugiej dodać 2-3 łyżki mąki. Ciasto cienką strużką wlewać na środek tortownicy (lub tak jak ja prodiża)- na początek trochę jasnego, na jasne trochę ciemnego i tak na przemian cały czas na środek ! aż do wyczerpania obu ciast. W casie wlawania nie należy ruszać tortownicą (prodiżem), przenosić i poprawiać. Piec ok 1 h Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem !
Rafaello ( bomba kaloryczna, ale zawsze robi furrore ;)
Biszkopt:
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki tortowej
3 łyżki wody
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
żólka+ cukier + woda =ucierać 15 min +mąki z proszkiem +ubite białko ( ja ubijam wszystko mikserm i zawsze ładnie rośnie)
Krem:
0,75 l kremówki
3 śnieżki
3 białe czekolady ( najlepsze te najzwyklejsze np. z biedronki)
3 p. kokosu
30 dkg migdałów płatki
wódkę + sok z cytryny do skropienia biszkoptu
Wykonanie:
Śmietane ubic ze śnieżka + rozpuszczona czekolada (kilka sek w mikrofali, ostudzona!) + migdały + 2 paczki kokosu = wymieszać
biszkopt przekroić na dwie cześci i posmarować kremem, na górze również a całość obsypać kokosem i odrobiną migdałów
Smacznego
Biszkopt:
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki tortowej
3 łyżki wody
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
żólka+ cukier + woda =ucierać 15 min +mąki z proszkiem +ubite białko ( ja ubijam wszystko mikserm i zawsze ładnie rośnie)
Krem:
0,75 l kremówki
3 śnieżki
3 białe czekolady ( najlepsze te najzwyklejsze np. z biedronki)
3 p. kokosu
30 dkg migdałów płatki
wódkę + sok z cytryny do skropienia biszkoptu
Wykonanie:
Śmietane ubic ze śnieżka + rozpuszczona czekolada (kilka sek w mikrofali, ostudzona!) + migdały + 2 paczki kokosu = wymieszać
biszkopt przekroić na dwie cześci i posmarować kremem, na górze również a całość obsypać kokosem i odrobiną migdałów
Smacznego
ŚMIETANOWIEC
500ml śmietany 30% łaciatej
smietanfixy lub 2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
4 galaretki ( różne kolory)
biszkopty
owoce
Przygotować osobno trzy galaretki( szklanka wody na jedną galaretkę)
Śmietanę ubić z cukrem pudrem dodać śmietanfixy lub żelatynę( rozpuścić w małej ilości gorącej wody, ostudzić ale nie całkiem do zimnego bo żelatyna się zetnie i zmieszać ze śmietaną)
Galaretki pokroić w kostkę i dodać do ubitej śmietany.
W okrągłej blaszce układamy biszkopty i na to wylewamy naszą masę.
Odstawić do lodówki do stężenia, na wierz wyłożyć owoce i zalać kolejną galaretką.
smacznego:)
500ml śmietany 30% łaciatej
smietanfixy lub 2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
4 galaretki ( różne kolory)
biszkopty
owoce
Przygotować osobno trzy galaretki( szklanka wody na jedną galaretkę)
Śmietanę ubić z cukrem pudrem dodać śmietanfixy lub żelatynę( rozpuścić w małej ilości gorącej wody, ostudzić ale nie całkiem do zimnego bo żelatyna się zetnie i zmieszać ze śmietaną)
Galaretki pokroić w kostkę i dodać do ubitej śmietany.
W okrągłej blaszce układamy biszkopty i na to wylewamy naszą masę.
Odstawić do lodówki do stężenia, na wierz wyłożyć owoce i zalać kolejną galaretką.
smacznego:)
a jaj mam przepis na ciasto bez pieczenia:) i a schodzi zawsze do ostatniego okruszka
Skldniki:
1. herbatniki nalepiej leibniz 2 opakowania(koszt ok.3zł)
2. krakersy slone ( 2 paczki-najlepsze są z Lajkonikiem - koszt. 6 zl/2op)
3. krem ajerkonaiowy dr oetker ( 3 zl) + 100 g masla i 300 ml mleka
4. gotowa masa krówkowa w puszcze (koszt ok.6zl)
5. smiatana -moze byc snieżka
Układamy kolejno warstwy;
1. herbatniki
2. krem zrobiony wg przepisu na opakowaniu
3. krakersy
WKŁADAMY na 2 GODZNY DO LODÓWKI (konieczne bo naczej krowki nie da sie rozsmarować bo krakersy sie zapadna w kremie)
4. połowa puszi masy krówkowej ( puszke wcześniej wlozyc na pół godziny do wrzatku)
5. krakersy
6. druga polowa masy krowkowej
7. bita śmietana
8. mozna posymac kako lub tarta czekoladą
przepis na duza blache
W umie to ciasto jest bardzo szybkie, robię zawsze pierwszą częśc , wkladam do lodówki i w tym czasie robie sobie "miilion" innych rzechy w domu, a otem druga zęśc pzepisu i gotowe. najlepej smakuje na drugi dzień.
Skldniki:
1. herbatniki nalepiej leibniz 2 opakowania(koszt ok.3zł)
2. krakersy slone ( 2 paczki-najlepsze są z Lajkonikiem - koszt. 6 zl/2op)
3. krem ajerkonaiowy dr oetker ( 3 zl) + 100 g masla i 300 ml mleka
4. gotowa masa krówkowa w puszcze (koszt ok.6zl)
5. smiatana -moze byc snieżka
Układamy kolejno warstwy;
1. herbatniki
2. krem zrobiony wg przepisu na opakowaniu
3. krakersy
WKŁADAMY na 2 GODZNY DO LODÓWKI (konieczne bo naczej krowki nie da sie rozsmarować bo krakersy sie zapadna w kremie)
4. połowa puszi masy krówkowej ( puszke wcześniej wlozyc na pół godziny do wrzatku)
5. krakersy
6. druga polowa masy krowkowej
7. bita śmietana
8. mozna posymac kako lub tarta czekoladą
przepis na duza blache
W umie to ciasto jest bardzo szybkie, robię zawsze pierwszą częśc , wkladam do lodówki i w tym czasie robie sobie "miilion" innych rzechy w domu, a otem druga zęśc pzepisu i gotowe. najlepej smakuje na drugi dzień.
a ja polecam przepisy z blogu dorotki,juz pisalam w jakims innym watku,nie dosc,ze przepisy dosc latwe to jeszcze te piekne zdjecia:) a blog to http://mojewypieki.blox.pl/html
przepis agusi na kefirowe
**** Ciasto kefirowe ****
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (ja daję pół)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Wszystko do miski i wymieszać łyżką
Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 mały kefir (ja kupuję duży i daję 2/3)
znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)
nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)
ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce - jakie chcesz :)
i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna)
:)
piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki)
- 3 szkl. mąki
- cukier waniliowy
Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)
nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)
ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce - jakie chcesz :)
i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna)
:)
piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki)
http://forum.trojmiasto.pl/Prosty-przepis-na-ciasta-t138754,1,16.html?hl=ciasto kefirowe#hl
AgusiaGda: "bardzo fajne ciasto z owocami - to ciasto kefirowe :)
z rodzaju ciast dla leniwców ;) tzn. nie trzeba bawić się w wyrabianie ;) ZAKAZ UŻYWANIA MIKSERA!!! :) także i mycia mniej ;)
jedno z niewielu ciast, które potrafię zrobić :D i zawsze wychodzi :D
ostatnio robiłam z jabłkami i 2 kolorami porzeczek :) (to było latem ;) teraz króluje połączenie gruszek, żurawin i cynamonu :)))) pyszne jest też z gruszkami i cynamonem :) albo z brzoskwiniami :) moja Teściowa uwielbia wersję z jeżynami :) ogólnie - można użyć dowolnych owoców :)przepis na dużą blachę :)
- 3 szkl. mąki
- cukier waniliowy
Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna) :)
piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki)"
Ja je uwielbiam z kilkoma kroplami olejku migdałowego i ze śliwkami- właśnie zajadam :-)) Dodaję jeden duży kefir.
AgusiaGda: "bardzo fajne ciasto z owocami - to ciasto kefirowe :)
z rodzaju ciast dla leniwców ;) tzn. nie trzeba bawić się w wyrabianie ;) ZAKAZ UŻYWANIA MIKSERA!!! :) także i mycia mniej ;)
jedno z niewielu ciast, które potrafię zrobić :D i zawsze wychodzi :D
ostatnio robiłam z jabłkami i 2 kolorami porzeczek :) (to było latem ;) teraz króluje połączenie gruszek, żurawin i cynamonu :)))) pyszne jest też z gruszkami i cynamonem :) albo z brzoskwiniami :) moja Teściowa uwielbia wersję z jeżynami :) ogólnie - można użyć dowolnych owoców :)przepis na dużą blachę :)
- 3 szkl. mąki
- cukier waniliowy
Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna) :)
piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki)"
Ja je uwielbiam z kilkoma kroplami olejku migdałowego i ze śliwkami- właśnie zajadam :-)) Dodaję jeden duży kefir.