Widok

nnt Rachunek za prad mnie zalamal :(

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wlasnie otrzymalam rachunek za prad. Mam w Energa SA. Do tej pory za 6 misiecy mialam jakies 500-530zl a dzis mi przyszlo 750zl :( To prawda ze przy dziecko wiecej pradu idzie ale az tyle? Mamy w mieszkaniu wszystko na prad. Jejku juz mam dosc tych podwyzek :(
A Wy ile placicie za prad?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ale jakie ZAWSZE? Zawsze się skończy przy następnej prognozie - zobaczysz :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
i ja wcale nie twierdzę, że rozliczenie rzeczywiste jest złe - nic w tym rodzaju. nie próbuję nikogo przekonać, że ono nie ma sensu.
ja po prostu stwierdziłam, że mam - jak na podane warunki - bardzo wysokie rachunki - i że rozliczenie rzeczywiste nic w tym nie zmieni. jeśli się na nie zdecyduję, nadal będę płacić tak wysokie rachunki. a o wysokości rachunków była mowa. więc trochę mam wrażenie, że piszemy o dwóch różnych rzeczach.
o rozliczeniu wspomniałam tylko i wyłącznie w kontekście tego, że ono nic by u mnie nie zmieniło - jak podobno zmieniło u niektórych Dziewczyn.
skoro prognoza zgadza z zużyciem, a nawet zużycie ją przekracza - to rachunki się nie zmniejszą. i TYLKO o to mi chodzi.
a niedopłata zawsze jest, dopóki są prognozy - to oczywiste, że przy rozliczeniu rzeczywistym jej nie ma i zupełnie o co innego mi chodziło - mam nadzieję, że już dostatecznie wyjaśniłam :)
i jeszcze jedno :) tak dla porządku tylko :)

cytuję:
"z praktyki wygląda to tak, że jak wyszłaś z niedopłatą ok 20zł, to następny okres rozliczeniowy prognozę dostaniesz o 20zł wyższą za miesiąc, co za 6 mc da Ci rachunek wyższy o 100zł."

nie no aż tak to nie podwyższają - to byłoby zwiększenie prognozy o sześciokrotność niedopłaty - bo te 20 zł jest za pół roku, a nie co miesiąc. i od kiedy mam rachunki z takiej wysokości niedopłatą, prognoza wzrasta o kilka złotych miesięcznie.
To Ty mnie nie rozumiesz. Niedopłaty Ci się skończą przy następnej prognozie, bo energa jak widzi różnicę pomiędzy prognozowanym zużyciem a potem rozliczeniem rzeczywistego po 6 mc to kolejne prognozy Ci zwiększy. I zwiększy nie o kwotę niedopłaty, tylko conajmniej 10% ponad rzeczywiste zużycie. Tak działają ich programy do szacowania prognoz.
Innymi słowy, jesli teraz miałaś prognozę na 500, a zużyłas za 520zł - to następna prognozę dostaniesz za co najmniej 572zł. Pół biedy kiedy kwota zamyka się na kilkudziesięciu zł. Gorzej jak to jest 100 i więcej.
my tez mamy olbrzymie rachunki, a mieszkanie tylko 50m2 i cały sprzęt klasy A+. co 2 m-c -290zl czyli 870zl za pol roku plus zawsze dopłata ok 400zl. MASAKRA!!!!!!!!!!!!!!!
ale ja widzę, jak mi się zmieniają prognozy.

i ostatni raz powiem - NIE CHODZI mi o krytykowanie rozliczenia rzeczywistego (niewykluczone, że też zacznę z niego korzystać). nie chodzi mi również ani o wysokość prognoz, ani o niedopłaty.
chodzi mi tylko i wyłącznie o wysokie rachunki, które będą tak samo wysokie przy rozliczeniu rzeczywistym...
niestety - ja też ubolewam nad wysokościa tych rachunków, szczególnie, że niewiele mam na prąd (ogrzewanie miejskie a kuchnia na gaz!!)
my 50m i za 6 miesiecy mamy 900zl (sopot), ogrzewanie na gaz mamy, zawsze mielismy tak 700zl wiec z tego co piszecie to nie macie tak zle
ja też sopot i też ogrzewanie gazowe-reszta na prad ale naprawdę ja uważam że kuchenka chodzi wiecznie piekarnik non stop światła kompy telewizor i co miesiąc 80-84 zł bez zadnej ich idiotycznej prognozy bo to jakaś bzdura od 2 lat co miesiąc idę ze stanem i płacę teraz to nawet juz chodzic nie musze zalogowałam sie na e-book i jest bajka wpisuje stan rzeczywisty licznika wysyłam przelew i super a te ich prognozy to niech w buty sobie wsadza nasi sąsiedzi ktorzy całymi dnaimi są w pracy piekarnika uzywaja\ raz na pol roku co miesiać płacą 150 zł prognozy a niedopłaty za poł roku dostli 800 zł no ludzie jak to mozliwe skoro ja na pol roku place średnio 480 to jak oni mogą tyle kasy płacić -coś jest nie tak i tego jestem pewna mój wujek tez jak miał prognozy to rachunki byly takie ze wiecznie na raty spłaty robil a teraz placi co miesiac i o dziwo grosze
hmm, jak dla mnie to macie małe rachunki, ja prognozy na pól roku mam zawsze jakieś 1200-1400zl, myślałam, ze to normalne, ale teraz się tak zastanawiam, za co my mamy takie duże rachunki. Fakt, ze z małym ja siedzę w domu, no ale nie oglądamy tv cały dzień, ani przy kompie tez nie siedzę cały czas
Piszecie o kwotach , a jak to sie przekłada na zużycie w kW?
no to ja się też załamałam bo właśnie dostałam rachunek, za pół roku do zapłaty 1300 zł, z czego I rata 1000 zł, a dwie kolejne 185 zł - to jest paranoja, jadę do Energii to zmienić bo tak być nie może, ojciec mi wytłumaczył że jest możliwe takie zużycie prądu u mnie, ale to nie może być takie bezsensowne rozkładanie rat
ja płacę wg prognoz co drugi miesiąc ok 180-200 zł ( ogrzewania na prąd nie mam ale w kuchni wszystko tylko na prąd ) nadpłaty mam 30-40 zl max o ile mam wogóle ... jeszcze 2 lata temu płacilam ok. 150 zł co drugi m-c ale przez te podwyżki juz wychodzi więcej ehhh
Ja mieszkanie 63m2 -wszystko na prąd i płace za 6 mies.1000-1200 zimą.Myślalam ,że to jest normalne,ale widze po Waszych rachunkach,że mamy sporo zawyżone rachunki.
ja mam 55 m2 ale prawda jest taka że w ciągu dnia od pon. do piątku jesteśmy poza domem więc napewno siłą rzeczy prądu zużyję mniej niż jakby cały dzień codziennie ktoś był w mieszkaniu . Mniej tez gotuję napewno.
Powiedzcie czy to możliwe by rachunek wyniosl7 200zl za msc, mieszkanie45m, jeden tv ktory rzadko chodzi, wiadomo lodowka pralka , jeden laptop.Mam podejrzenie, ze sąsiad mógł się podpiąć, bo zakladal teraz jakąś grzałke w piecu.Co mam zrobic? Zadzwonic do elektrowni ? Przyjada sprawdzic?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tam jest 200zl zle mi sie kliknelo :)
U nas 38m2, pralka(ze 3 prania w tygodniu), lodówka, czajnik, piekarnik elektryczny, 2 TV, komputer stacjonarny(włączony po kilka godzin dziennie) i sporadycznie używany laptop + ładowania 3 telefonów, tableta + światło. Średnio miesięczny rachunek wychodzi 160-180zł.

W sezonie letnim, gdzie praktycznie do domu przyjeżdżamy za 1 noc w tygodniu, robimy ze 3-4 prania i wybywamy (lub też Mąż wraca po pracy do domu, posiedzi 1-2 godz. przed kompem lub TV) - wtedy rachunki mamy ok 90-110zł/m-c.
- 37m2, dwie osoby.
- dwa komputery, w tym laptop po kilka/kilkanaście godzin dziennie, tv (b. rzadko włączany), rozbudowany sprzęt audio, piekarnik elektryczny, pralka 2-3 razy w tygodniu.
- rachunki 200 zł co dwa miesiące.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry