Widok

nnt Rachunek za prad mnie zalamal :(

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wlasnie otrzymalam rachunek za prad. Mam w Energa SA. Do tej pory za 6 misiecy mialam jakies 500-530zl a dzis mi przyszlo 750zl :( To prawda ze przy dziecko wiecej pradu idzie ale az tyle? Mamy w mieszkaniu wszystko na prad. Jejku juz mam dosc tych podwyzek :(
A Wy ile placicie za prad?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja to wiem dokładnie, bo mój dostawca energii i to nowy, ma dla mnie o wiele lepszą propozycję niż dotychczasowy. Na razie jednak mam nadzieję, że sobie z tym poradzę, chociaż nie wiem, czy to będzie dobry plan. Na pewno muszę się skupić na odpowiedzi i się nad tym kątem porozwlekać.

Mieszkanie 65m2
370zl za dwa mies.
W tym pralka co drugi dzień, codziennie zmywarka, ogrzewanie swoje (piec gazowy włączony non stop do prądu) tv godzina wieczorem max dwie. Laptop czasami. W domu pięć osób dwie dorosłe i trójka dzieciaków

Szczerze to rachunki za prąd to i mnie załamują. A niestety nic się nie zmieni, energia cały czas będzie szła w górę. Ostatnio rozmawiałam z sąsiadem, który już jakiś czas ma panele fotowoltaiczne i zadowolony jest bardzo. Jednak energia jest dużo tańsza. Też na https://gramwzielone.pl/systemy-fotowoltaiczne-przyszlosc-energetyczna-calego-swiata czytałam na temat opłacalności takiej inwestycji. W sumie zgodna z tym co wcześniej słyszałam w tym temacie. Teraz wybrać dobrą firmę i niech działają.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mi się nie opłaca.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zawsze można pomyśleć o zmianie sprzedawcy :) są teraz serwisy, które profesjonalnie w tym pomagają. Zmiana sprzedawcy prądu ale też gazu jest dużo łatwiejsza i można wybrać najtańszą ofertę. Jest coś takiego jak Klub taniej energii: https://www.klubtaniejenergii.pl Ja skorzystałem i nie żałuję poświęconej chwili :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
My mamy 45m2 i doładowujemy na kartę to wychodzi 100-120zł mies. 2 telewizory włączone od ok. 18 ,laptop rzadko wieczorami, 2 telefony i światło 2 pokoje. Energa.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
Może nie piszcie, jakie macie rachunki, tylko ile zużywacie energii. Teraz są różni dostawcy, różne taryfy, różne opłaty przesyłowe.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wydaje mi się, że Ty @załamana płacisz bardzo dużo.. :/

1.
mieszkanie 58m - 2 os. dorosłe, 2 pralki tyg, 2 telewizory - włączone cały dzień, (kuchenka gazowa),
rachunki co 2 miesiące ok 120-130 zł.

2.
mieszkanie 42m - 2 os. dorosłe, 2 pralki tyg, 1 telewizor - wieczorami, 1 laptop wieczorami, kuchenka elektryczna używana max 1h dziennie (nie zawsze), ekspres do kawy - każdego ranka,
rachunki co 2 miesiące 70-90 zł.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
49m licznik na doładowanie pralka 5-6 razy w tygodniu komputer telewizor lodówka wiadomo cały czas mikrofala piekarnik na prąd
średnio wchodzi nam 70-90 w zależności czy dużo piekę.
49 m, tv wieczorami, komp stacjonarny rano i wieczorem, pewnie z 10 godzin dziennie, piekarnik, pralka , dzięki odczytom indywidualnym 60-90 zł zależnie od pory roku, pogody w danym miesiacu itp.
- 37m2, dwie osoby.
- dwa komputery, w tym laptop po kilka/kilkanaście godzin dziennie, tv (b. rzadko włączany), rozbudowany sprzęt audio, piekarnik elektryczny, pralka 2-3 razy w tygodniu.
- rachunki 200 zł co dwa miesiące.
U nas 38m2, pralka(ze 3 prania w tygodniu), lodówka, czajnik, piekarnik elektryczny, 2 TV, komputer stacjonarny(włączony po kilka godzin dziennie) i sporadycznie używany laptop + ładowania 3 telefonów, tableta + światło. Średnio miesięczny rachunek wychodzi 160-180zł.

W sezonie letnim, gdzie praktycznie do domu przyjeżdżamy za 1 noc w tygodniu, robimy ze 3-4 prania i wybywamy (lub też Mąż wraca po pracy do domu, posiedzi 1-2 godz. przed kompem lub TV) - wtedy rachunki mamy ok 90-110zł/m-c.
Tam jest 200zl zle mi sie kliknelo :)
Powiedzcie czy to możliwe by rachunek wyniosl7 200zl za msc, mieszkanie45m, jeden tv ktory rzadko chodzi, wiadomo lodowka pralka , jeden laptop.Mam podejrzenie, ze sąsiad mógł się podpiąć, bo zakladal teraz jakąś grzałke w piecu.Co mam zrobic? Zadzwonic do elektrowni ? Przyjada sprawdzic?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja mam 55 m2 ale prawda jest taka że w ciągu dnia od pon. do piątku jesteśmy poza domem więc napewno siłą rzeczy prądu zużyję mniej niż jakby cały dzień codziennie ktoś był w mieszkaniu . Mniej tez gotuję napewno.
Ja mieszkanie 63m2 -wszystko na prąd i płace za 6 mies.1000-1200 zimą.Myślalam ,że to jest normalne,ale widze po Waszych rachunkach,że mamy sporo zawyżone rachunki.
ja płacę wg prognoz co drugi miesiąc ok 180-200 zł ( ogrzewania na prąd nie mam ale w kuchni wszystko tylko na prąd ) nadpłaty mam 30-40 zl max o ile mam wogóle ... jeszcze 2 lata temu płacilam ok. 150 zł co drugi m-c ale przez te podwyżki juz wychodzi więcej ehhh
no to ja się też załamałam bo właśnie dostałam rachunek, za pół roku do zapłaty 1300 zł, z czego I rata 1000 zł, a dwie kolejne 185 zł - to jest paranoja, jadę do Energii to zmienić bo tak być nie może, ojciec mi wytłumaczył że jest możliwe takie zużycie prądu u mnie, ale to nie może być takie bezsensowne rozkładanie rat
Piszecie o kwotach , a jak to sie przekłada na zużycie w kW?
hmm, jak dla mnie to macie małe rachunki, ja prognozy na pól roku mam zawsze jakieś 1200-1400zl, myślałam, ze to normalne, ale teraz się tak zastanawiam, za co my mamy takie duże rachunki. Fakt, ze z małym ja siedzę w domu, no ale nie oglądamy tv cały dzień, ani przy kompie tez nie siedzę cały czas

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry