Widok

nnt. obowiązki listonosza ???pilne

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny mam pytanie czy listonosz musi mi dostarczyć paczkę za pobraniem do domu ?
mieszkam w małej miejscowości i pani listonoszka nawet sie nie pofatygowała żeby dostarczyć mi paczkę - wazy ona może z pół kilo - wręczyła awizo mojej cioci w sklepie- generalnie paranoja ale zaraz jade na poczte i zrobie im awanture jakiej świat nie widział - tylko napiszcie czy są jakieś wagowe ograniczenia ???

a pozatym o ile mi wiadomo to awizo słuzy do tego żeby je zostawić jak adresata nie ma w domu tak?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Listonosz nie ma prawa tak robić. Paczka jest opłacona, więc musi ją dostarczyć pod bezpośredni adres. Nie może zostawić awiza, jeśli ktoś jest w domu, tym bardziej u ciotki lub sąsiada. Tak samo jak ma obowiązek wniesienia paczki na 3 lub 4 piętro.
image
[url]image[/url]
[url]image[/url]
Mi nie dostarczają listów poleconych kiedy jestem w domu chociaż mieszkam w centrum miasta, tylko od razu zostawiają awizo. Parę razy zirytowała mnie już ta sytuacja. Co za problem zadzwonić do domofonu? Brak mi słów. Ale gratuluje listonoszowi pomysłu zpstawiania awiza w sklepie, jako sobie postronnej, nie domownikowi. Ciekawe jakby się poczta z tego wytłumaczyła gdyby awizo do ciebie nie dotarło...
Trzeba by było to jakoś udowodnić. Zadzwoń na pocztę i zrób awanturę ;)
image
[url]image[/url]
[url]image[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wiec jadę - a jakby co to gdzie pisze sie skarge na listonosza?
tzn do kogo ma byc zaadresowana?
do Naczelnika Urzędu Pocztowego
image

Znam temat-na wsi tak sobie moga listonosze pofiglować:0, mysla , że mozna. |jaw ubiegłymroku mialam tez awanture z listonoszem-malo ze wrzucal listy za domofon, to jeszcze jezdzil tak swoim wozem, ze nam caly budynek i ogordzenie brudził-skonczylo sie na regularnym dostarczaniu wszytskich listow, i myciu szczotą budynku:)-przez samego pana listonosza!
Napisalam skarge na niego do Up, do Naczelnika i po 2 dniach żadałam odpowiedzi pisemnej.
U mnie a mieszkam w Gdańsku, zostawianie awiza było normalne, do czasu aż nie wyrobiłam i musiałam po raz setny iść na pocztę. Zrobiłam aferę i od tamtej pory listy mam donoszone do domu
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Cieszcie się, że dostajecie awizo, bo mi już kilka razy nie dostarczono nawet powiadomienia i listy polecone z przesyłką wróciły do nadawcy!!! Dodam, że w międzyczasie byłam po inne listy na poczcie, ale nikt nie pofatygował się, by sprawdzić czy nie ma czegoś więcej.

Reklamacja mi nie przysługuje, więc chyba tylko jakieś zażalenie.
image
Ja raz miałam taką sytuację, ze listonoszowi nie chciało się nawet awiza do skrzynki włożyć. Wetknął za domofon i miałam farta, ze jeszcze tam było jak wracałam z pracy.
no i batalia stoczona hihi , pani listonoszka ma przyjśc następnym razem i przeprosic / srednio w to wierze/ ale poczekam do pierwszej jej wizyty !

pani kierowniczka powiedziała ze takie zachowanie listonoszki jest niedopuszczalne!

nie ma co się szczypac wkońcu dostaja za to pieniadze!
ja miałam podobną sytuację paczka została zwrócona do nadawcy bo niby nikogo w domu nie było hmm ciekawe że ja cały dzień byłam wtedy w domu.
Napisałam maila zażalenie na pocztę i listonosza do centrali warszawie. Opisałam sytuację, nr przesyłki. Oni odpowiedź odesłali jako spam, gdzie po przeczytaniu list ten znikł i już drugi raz nie mogłam odczytać i coś z tym zrobić
www.ajka.com.pl - nauka jazdy konnej, spacerki dla dzieci na kucach
U mnie było tak, ze listonosz ni edzwonił tylko od razu awizo do skrzynki. Napisałam reklamację mailem (namiary na stronie głównej Poczty Polskiej). Przyszła szybko odpowiedź, że sprawdzili i pouczyli ;-). Efekt - nawet zwykłe listy listonosz mi przynosi do drzwi, haha.
Opinia została zablokowana przez moderatora
a mi raz listonosz powiedzial ze mi laske robi ze przynosi listy polecone duzo gabarytowe, bo on nie ma obowiazku noszenia 10 listow polecony po pol kg. A co do paczek to listonosz ich u mnie nie wozi tylko paczkarz, firmowym samochodem poczty polskiej
u mnie listonosz nie przynosi paczek- tylko kurier z poczty polskiej on już jeżdzi samochodem
a listonosz to tylko listy, emerytury itp nie paczki
wydaje mi sie , że powinnaś się skontaktowac z swoim odziałem poczty w takiej sprawie
czemu zablokowany?
image
Wiecie co,jestem w szoku,ponieważ sama byłam listonoszka 20 lat i nikt nigdy nie przyszedł na mnie na skarge,nie wyobrażam sobie równiez sytuacji,zeby zamiast doreczac przesylke isc pod wskazany adres z awizem,jakas paranoja.
u mnie ciagle byly awiza,a bylam w domu,tlumaczno sie tym ze jest za duzo listow i mojego juz nie brali hahaha,pisalam skargi.......to teraz sie mszcza na mnie........niewiem jak to sie skonczy
image
U mnie to samo non stop. Awiza, nawet nie dzwonili. Poszłam, zrobiłam afere. To raz pan listonosz, zamiast awiza zostawił karteczkę sklerotke ze swoim numerem telefonu z prosbą o kontakt, nie podpisał się, a że spodziewałam się paczki od kuriera to zadzwoniłam. I teraz pan listonosz ma mój numer i dzwoni ze paczka jest. Paranoja po prostu.
image
image
Wiecie chyba każda poczta ma inne zasady.
U nas np.nosi się tylko i wyłącznie listy ,pieniądze itp
A wszystkie paczki małe duże są odbierane na poczcie a odbiorcy są informowani właśnie awizem-a jeszcze na poczcie widnieje napis ,że listonosz niema obowiązku nosić paczek.

bogosia ty z tej poczty obok ciebie?wyobrazasz sobie ze ja dostaje podarte paczki jakby ktos zagladal a ostatnio facet mi wyslal cos z alegro i paczka wrocila do niego cala porwana i powiedzieli ze nie ma takiego adresu,wysłała raz jeszcze na ten sam adres i doszła ale widac ze tos zagladal bo tez porwana.szlag mnie trafia.
image
Sylwia, tak, z tej koło mnie. Te babki tam w miarę miłe były, ale co się tam dzieje, to szok. Też pare razy mialam paczkę jakby naderwana, ale na szczescie nic zniszczonego ani zadnych brakow. Ale pare razy nie było awizo, szkoda słow. Tłumaczyli, że mają nowych listonoszy, że nie znaja terenu, zenada. Ale listonosze, to nie tylko oni tacy wygodni. W mojej klatce jest chłopak, ktory prowadzi sklepy internetowe, no i do niego non stop kurierzy przychodzą, i czasami nei chce im się do mnie zadzwonić i zostawiają u Pawła. A on juz się wkurza, bo czasami sporo tego do mnie przychodziło, a mi głupio jak on mi niesie pakę do góry,a ja zdziwiona, bo do mnei kurier nawet nie raczył domofonem zadzwonić, a byłam w domu cały dzień! Masakra
image
image
cieszcie się, że chociaż awiza miałyście ;)

jak mieszkałam we Wrzeszczu - to często awiza wtykali w domofon!!! co za problem żeby jakiś dzieciak zabrał albo żeby nawet wiatr porwał?

kilka razy musieliśmy łazić na pocztę i szukać swoich przesyłek... Mąż raz nawet był w sortowni na piętrze ;)

na Przymorzu różnie bywa - nasza listonoszka zawsze przynosi listy polecone do domu - chociaż daliśmy zgodę na wrzucanie do skrzynki... ale na klatce mieszka jeden gówniarz, który notorycznie robi przegląd naszej skrzynki na listy... także polecone albo zwykłe(grubsze) Pani Basia przynosi nam :)

z paczkami bywa różnie... jeśli jest jakiś listonosz na zastępstwie - to nawet awiza nie koniecznie chce mu się zostawiać... kiedyś czekałam na paczkę aż ją odesłali do nadawcy - nie miałam ani pierwszego ani drugiego awiza...
o tym, że wrzuci awizo nie sprawdzając czy ktoś jest w domu - nie wspomnę... :P

a teraz jak skrócili godziny otwarcia poczty + 2 okienka są do "wszystkiego" (kiedyś jedno było do znaczków, paczek, listów poleconych) - iść tam i stać to jakiś horror... już przed otwarciem jest kolejka :P
A u mnie jest bardzo miły listonosz. Jak byłam na macierzyńskim i szalałam na allegro był czestym gosciem. Nigdy o to nie prosiłam, ale zawsze zamiast dzwonić pukał, bo moze dziecko śpi.
Za to ci od paczek mnie wkurzaja. Ostatnio zostawili paczkę u sasiadów, takich walniętych studentów. Dobrze, ze chociaz smsa wysłał ze tam zostawia, bo studenci to by się nie pofatygowali. Wolałabym awizo.
slyszalam kiedys, ze listonosz dostaje jakas premie od ilosci wystawionych awiz :-)
ale nie wiem ile w tym prawdy.
chociaz to by wiele tlumaczylo.
imageimage
E, to chyba mało mozliwe. Dostawał by premię za to ze tworzy kolejki na poczcie? Ja stawiam ze to lenistwo.
U mnie natomiast bywały paczki na klatce schodowej po drzwiami. Na szczęście nigdy nic nie zginęło, bo sąsiedzi uczciwi.
No i niestety porozdzierane listy z "grubszą" zawartością to też standard ... :(
image
image
ja dostałam ostatnio do skrzynki 2 polecone listy. a nie pisałam żadnej zgody na ich doręczanie do skrzynki.
nie wiem czy jest sens pisać jakieś odwołanie do poczty... czy nie szkoda nerwów,to było jakieś 2-3 tyg. temu
ja kiedyś minęłam się z moim listonoszem w wejściu do klatki - ja wchodziłam, a on już wychodził - podchodzę do skrzynki, a tam awizo - no to wyszłam szybko za nim, dogoniłam go w następnej klatce i mówię że już jestem, że może mi dać ten list - a on na to, że nie ma go przy sobie bo mu się nie chciało dźwigać, bo ma dzisiaj dużo listów! zrobiłam mu oczywiście mega awanturę przed blokiem, a że byłam wtedy w ciąży to chyba mu się naprawdę głupio zrobiło i od tej pory grzecznie mi wszystko pod drzwi dostarcza :)
u mnie ostatnio zrobił tak ,że nawet awizo nie zostawił i czekałam na polecony priorytet ponad tydzień, poszłam na pocztę sama bo w skrzynce znalazłam awizo ,ale na zwykły list( mimo że byłam w domu!!!), i pytam się babki na poczcie ile się czeka na polecony priorytet bo ja już czekam ponad tydzień, a ona sprawdza w komputerze ,że ta przesyłka leży u nich od tygodnia i nie była zaskoczona ,że nie dostałam awizo ,a teraz hicior ,po następnym tygodniu dostaję powtórne awizo!!! na tą przesyłkę co odebrała!!! i idę na tą pocztę i mówię że ta przesyłka już odebrana ,a babka zdziwiona ,na mnie patrzy i nie wie jak to się stało komunikacja u nich też jest wspaniała ;/
Jeżeli list polecony jest duży to listonosze go zostawiają na poczcie i zostawiają w skrzynce awizo, ponieważ nie są w stanie zabrać ze sobą kilkanaście dużych listów
Jeżeli chodzi o paczkę to ma obowiązek ja dostarczyć ale to wtedy jeżdżą tzw kurierzy samochodem
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
vespa: ja też dostałam powtórne awizo na odebraną już paczkę, a żeby było zabawniej paczkę odebrałam w poniedziałek, awizo dostałam we środę, z datą poniedziałkową :D
image[/url]image[/url]
oczywiście byłam w domu za pierwszym i drugim razem ;)
image[/url]image[/url]
Czas najwyższy sprywatyzować pocztę...

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

Amen !!
image
tak dokładnie ...i drugą pensje z koncówek mamy !!
Jestem listonoszem zatrudnionym na 3/4 etatu z grupa...powinnam robic 5,5 godz ,,,mozna to miedzy bajki włozyc jak reszte !!
Codziennie robie 7-9 godz a jak emerytury sa pracuje od 7 -22 za 1120 zl mc ROZPUSTA a jak zwroci sie uwage o duzej ilosci godz słyszy sie e jak nie pasuje to fora ze dwora !!
Awiza to jest dla mnie ostatecznosc,,,,ja nawet jak zrobie cały rejon to robie raz jeszcze rundke a noz zastane kogos komu nie dostarczylam paczki....list itp!!
Premie były kiedys za doreczalnosc ale nawet to zabrali ......to co sie dzieje na pocztach polskich to powinno byc nagłosnione a IP powinna sie tym zajac ...bo to jest cyrk i panstwo w panstwie !!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

do góry