Widok

nnt rekonstrukcja stawu kolanowego

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny czy moze ktoras z Was to przechodzila?? ja mialam coprawda juz 3 artroskopie...ale teraz czeka mnie rekonstrukcja obu kolan... no i slyszalamzm e nawet do 2 miechow o kulach trzeba lazic a rehabilitacja nawet do pol roku!!!!!!! masakroza... moze mnie ktos pocieszy ze krocej?? bo kurde nie mam pojecia jak ja sobie z paulina poradze... i mnie stres lapie niezly :/
image
Czy za karę, że nie wierzę w duszę, nie mam duszy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mi to też grozi;(
@ artoskopie za mną, staw kolanowy i biodro do wymiany- tak, to prawda, nie pocieszę Cie .
6 miesięcy rehabilitacja, od 1,5 - 2miesięcy na wózku, z kolanami nie ma tak łatwo;(...
Mi to też wisi nad głową, narazie sie wstrzymuje ile mogę, bo mam sporo spraw, Jasiek mały, może jak podrośnie i juz będzie taki kontaktowy bardziej , to wtedy zrobie z tym porządek...
Mi też ciężko:(
ja juz czekac nie moge... w zasadzie to jutro ide do szpitala na badania :/ to tez masz niefajnie :((((
image
Ja miałam wizyte u Wiśniewskiego w Swissie na 30wrzesnia, nie poszłam:(- bo od razu wiedziałam, że wszytsko się szybko potoczy...
Narazie pomykam w porządnym stabilizatorze, oszczędzam kolano- zbytnio i taksię nie da, przy noszeniu i prowadzaniu do chodzenia młodego za rączki;(...
A co sie dzieje, ze juz juz musisz zrobic operacje?
ja juz mam od dawna skierowanie;/ ale robie w szpitalu miejskim wgdynii... a tam 1,5 roku sie czeka a mam mozliwosc szybciej zrobienia... ja cierpie na nawykowe skrecanie rzepki przez to ze mam zerwane wiezadlo... ee chodzilam z nim 10 lat... i mialam w sumie 15 razy skrecona rzepke... poza tym teraz meczy mnie chroniczny bol stawow... juz mi ketonal nie pomaga :/ ja bylam tam na rezonansie... na operacje tam mnie nie stac bo 16 tysiecy kosztuje :/ jedna...
image
ja tez mam problemy z kolanem, i moja rada nie zwlekajcie jak trzeba coś robić, później jest znacznie gorzej a czasem okazuje się że wręcz jest za późno na cokolwiek , pamiętajcie że sprawność będzie potrzebna Wam jeszcze długo :) rehabilitacja niestety trochę trwa ale im szybciej się zacznie tym szybciej się skończy :)
trzymajcie się babeczki, to naprawdę szybko minie
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Salambo to musisz uważać... ja ciagle nie wierze ze w sumie przez cala ciąże obeszlam sie bez zadnego wypadku... ja to jestem juz taka kaleka od 10 lat... i miala te 3 operacjony... rehabilitacje niezliczona ilosc razy. a teraz to sie cykam za kazdym razem jak dzwigam pauline z wozkiem:/ hehe chyba zaczne wierzyc w ateistyczne cudy ;))
image
Risika, to samo mam schorzenie:)
Tyle, ze u mnie po kilkunastu "wypadnieciach" rzepki, nadszedł dzien, że się rozdwoiła na dwie równe połówki!!!!To dopiero była jazda!!JESSSU!!!!!!jak wspomne...:(

Tak, operacja jest droga, ale niemam szans na czekanie w kolejce, musze prywatnie, u mnie razem z biodrem , za "jednym zamachem"....

.

A,..no i w ciązy nie miałam żadnej kontuzji, chyba za bardzo uważąlma i na brzuch, że kolana nie ucierpiały..
Za to teraz- masakra!Ból przy zmianie pogody, przy ochłodzeniu ciała, i przy przegrzaniu, więzadła to jeszcze jakoś funkcjonują, aale stopy- Boziu, 70 babcia tak nie narzeka;)

Co w tym wszytskim .."zabawne"- równo z babcią czekam na operację:)- tyle,że babcia ma 85 lat i jest w całkiem dobrej formie, prócz swoich lat, i biodra;)
a ja nie mam więzadeł :) ale się trzymam, jak za bardzo mnie boli to siedzę albo leżę, wolę nie ryzykować że się przewrócę,
dziewczyny będzie dobrze bo inaczej być nie może :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

ja to sie zastanawiam czy po tym przeszczepie to wlasnie te bole na zmiane pogody itp to mijaja????
image
Risika, wydaje mi się, że coś obcego- to coś nie naszego juz:(
Jezu Dziewczyny, współczucia.
Ja mam chondromalacje kłykcia przyśrodkowego kości udowej I i II stopnia. Jestem po artroskopii i 2 rehabilitacjach. Ból jednak okresowo wraca. Ostatnio byłam u ortopedy. Muszę ćwiczyć ale i tak bez rehabilitacji się nie obejdzie. Czeka mnie też kolejna seria zastrzyków z chrząstki, w sumie to już trzecia. Sama ta "przyjemność" koszuje ponad tysiąć zł :/
Po 2 ciążach wagi trochę przybyło i znowu odczuwam dyskomfort. Muszę się za siebie zabrać, bo coś drugie kolano zaczyna szwankować.

Jak tak czytam Wasze posty, to moja przypadłość to pikuś w stosunku do Waszych :/
www.naszekobiece.fora.pl
ja tez dostawalam 2 serie tych zastrzykow... i niestety u mnie efekt byl tylko pustszego portfela :/
image
może się nie znam, bo na razie na szczęście mnie to nie dotyczy. jednak jakiś czas temu ktoś z mojej rodziny miał wymieniany staw w kolanie. operował dr wiśniewski w swissmedzie, koszt dla mnie olbrzymi (chyba około 20 tys zł), potem żmudna rehabilitacja, ale efekt niesamowity.
teraz, po 2 latach ta osoba chodzi, jeździ na rowerze, może je zginać i przede wszystkim nie narzeka na bolące kolano.
pewnie to dla was trudna decyzja, ale pomyślcie przyszłościowo - bo na pewno warto...
hej dziewczyny, łączę się w bólu, też mam nawykowe wypadanie rzepki kolanowej, wypadała mi milion razy, to jest masakra...teraz, szczególności po ciąży bolą mnie kolana. byłam u ortopedy, robiłam usg, mówił, że kolana są "zużyte" przez te urazy, ale proponował zastrzyki na uzupełnienie tej mazi...sama nie wiem..
Lestek,
tak, kiedys całkiem niedawno te operacje tyle kosztowały, teraz znacznie mniej- jedno kolano 12 tyś+ dopłata za biodro 3tyś.
( brzmi jak licytacja na allegro:)...)
Dr Wisniewski jest najlepszy "od kolan", nie znam lepszego lekarza, no jest jeszcze dr Kolarz ale już sie nie zajmuje operacjami kolan i bioder, tylko aystuje w Wojewódzkim.
Niestety, wiem, co mnie czeka- rehabilitacja u mnie zazwyczaj mozolnie wychodzi, chodze tu już z kolei na NFZ- musze dojeżdzać, jestem zmęczon ajak tam już jadę, co dopiero ćwiczenia i tp.

Ja niestyety, bez odpowiednich wkładek nigdzie się nie ruszam, na weselach i szpilkowych "występach" - cierpię..!!!!!

Eh, koszmar!!!!!!!!!!
Andzior mi te zastrzyki bardzo pomogły.

Mnie operował też dr Wiśniewski ale inny, ze szpital w Ostródzie
www.naszekobiece.fora.pl
Te zastrzyki to zapewne tzw"blokady"-działają krótkoterimnowo i przy mniejszych dysfunkcjach stawów, niestyety;/
aaa.no i jest taki dr Krzysztof, też Wisniewski w Ostródzie_racja;)
hej :) dzyzyss no i bylam... masakroza sie zakwalifikowalam na jedno kolano na 21.09.2011... a na drugie w 2013 :O no szoook....

co do zastrzykow ja mialam po 2 serie hyalganu po 10... nic przyjemnego:/ jakiejs poprawy po tym nie stwierdzono...
2011???
Risika, toż to katastroffa!!!
Nasze piekne NFZ pole marzeń!!!!!!!
Ania no mnie właśnie ten dr Krzysztof Wiśniewski z Ostródy :-)
www.naszekobiece.fora.pl
no za dwa lata z moim szczesciem to nie bedzie juz co operowac wogole:/ a do wejherowa sie zapisalam na konultacje przedoperacyjna na 12 stycznia... wiec pewnie terminy tak samo odlegle... jeszcze gdansk sprobuje... jak sie nie uda to pewnie tez bede zmuszona zrobic prywatnie :(
Ja na artroskopie kolana czekałam w Gda 3 miesiące, więc może warto tam spróbować!
Dokładnie w wojewódzkim miałam, tam są podobno mega kolejki, ale do zniesienia.
Ania polecidsz jakiegos ortopede... ja dzis byla u doktora O. i kuzwa on zdiagnozowal zupelnie co innego u mnie:/ a wczesniej dwoch lekarzy dalo mi skierowanie na rekonstrukcje a on twierdzi ze potrzebna mi na prawe kolano artroskopia z plastyka czegos tam na g.. :P wiec chyba jeszcze sie wybiore do jakiegos 4 lekarza :/
image
aa doczytałam... że wisniewski... ale on tylko w swissmedzie przyjmuje?? i potem w swissmedzie operuje?? ja musze szybko isc do kolejnego ortopedy... byleby byl dobry... :/
Podbijam.
ja tez jestem po artroskopi i narazie spokoj. zabieg wykonywał dr szandorowski z kolejowego w gdansku. jako jedyn dobrze mnie zdiagnozował ( jako 3). moge go szczerze polecic. a jesli chodzi o biodra to najlepszy podobno jest dr Pawlak tez z kolejowego.
dzieki:)
image
Dziewczyny mogę z czystym sumieniem polecić dr Macieja Laskowskiego i Dr Dariusza Czerwińskiego. Podreperowali tatę mojego męża :-)
Rewelacyjnie przeprowadzili artroskopię stawu kolanowego. Poza tym to bardzo sympatyczni lekarze. Mój teść to panikarz ale im dał się "pokroić" ;-)
Bardzo się cieszymy, ponieważ Dziadek strasznie kulał a chodzenie sprawiało mu ból. Nie był w stanie nosić wnuków na rękach i strasznie to przeżywał. Dzieci też nie mogły zrozumieć czemu Dziadzio nie bierze ich na rączki :( Dramat.
Ale teraz jest nieporównywalnie lepiej i znowu tak jak kiedyś :-)

Tak więc naprawdę polecam :-)
www.naszekobiece.fora.pl
Ja tez mam do wymiany staw biodrowy ale lekarz powiedzial ze ile sie da to chodzic na swoim.....Nie wiem czy slyszalyscie o wiskosuplementacji, bede sie chyba na to decydowala i u dr. Drewka, jest to ortopeda dzieciecy ale ze specjalnoscia kolan i stopw jednakze ogolnie jako ortopeda tez przyjmuje ale prywatnie w Sopocie - a na fundusz chodze do niego z moja corka do kolejowego

Drewek jest swietny
noo ja ciagle mam 1 termin na 20.09.2011 a na drugie kolano 2013... a w zeszlym tygodniu skrecilam se rzepke po raz 20 chyba :((
dziewczyny a na wizytę do ortopedy co zabrać? jakie badania przynieść żeby miał co oceniać i nie trzeba było latać jeszcze raz?
muszę męża umówić..
risika ten zabieg o ktorym pisalam jest prywatny jest to w Polsce dosc malo znana metoda ale z powodzeniem stosowana za granica
moze idz na wizyte do Drewka
naprawde ci go polecam , mlody facet , jest bezobciachowy :) i wogole zna sie na rzeczy moze warto zsiegnac porady kogos innego
zdiecia rentgenowskie bez tego raczej ani rusz
rtg w dwóch płaszczyznach?
ano ja chodze prywatnie... ale nie stac mnie na operacje za 12 tysiecy x 2 :((

najlepiej wziasc cala swoja historie medyczna.. u mnie rtg nic nie wykazuja. mialam rezonans magnetyczny.
risika czasem warto skorzystac jeszcze z jednej porady innego lekarza
mnie tez nie bylo by stac n zabieg za 12 tys.
choc ta metoda tez nie jest tania bo od 800 do 1400 zl w zaleznosci gdzie kupi sie te zstrzyki , biore to pod uwage choc w tym momencie finanse nam na to nie pozwalaja
halo halo:)

dzis bylam zlozyc wniosek o przyspieszenie operacji bo ma na 21 wrzesnia 2011 na jedno a na drugie 2015.. ;/

w miedzyczasie bylam jeszcze u 3 lekarzy.

jeden to po wyniku rezonansu i zdjec rtg powiedzial mi anwet ze po otworzeniu kolana to moga mi go nie zoperowac bo mam tak zjechane w nim wszystko ze nie bedzie na czym przeszczepu zrobic :(( po prostu zalamka...

a ktoras z Was to miala wogole robione? bo on mi powiedzial ze po tym to nawet do roku rehabilitacji jest... haha a potem drugie no chyba ze w trakcie sie zje..ie i bedzie meeeega zonk :(((
Risika ja też przeszłam nawykowe zwichnięcia rzepki i to nie jeden raz!!!!!! Ostatni raz w sierpniu 2008. Tak mi się zwichnęła do boku, że karetka zabrała mnie z ulicy. Pózniej zgłosiłam się do ortopedy, założono stabilizator u Drewka ( nie polecam!!!!!!!!!!!!!!!). Noga sztywna. rehabilitacja, zginanie nogi na siłę + zastrzyki, które miały pomóc mi zgiąć nogę. Bez rezultatu. Artroskopia przy sztywnej nodze. chondromolacja chrząstki i inne tam...ponoć ruina a nie kolano. Znowu rehabilitacja a noga dalej sztywna. Az wkońcu trafiłam do dr Szandorowskiego i on dopiero zrobil mi drugą artroskopie, dzięki której zgiełam nogę!!!!!!!!!!! twierdził u mnie artrofibrozę czyli jakby szybkie zastanie się i nigdy bym tej nogi nie zgięła, wbrew temu co mówił Drewek. Noga mimo ćwiczeń jest dalej słaba a juz tyle czasu minęło. Fakt, że po porodzie mam przynajmniej 10 kilo do zrzucenia. Tego ,,uciekania'' rzepki nie zapomnę do końca życia to był za każdym razem straszny ból!!!
Ale się rozpisałam, przepraszam ale jak sobie przypomnę przez co przeszłam z kolanem i lekarzami to ciary mi przechodzą!
image
Dziewczyny, powodzenia z kolanami :) Też miałam kiedyś na studiach okropne bóle lewego, miałam miec artroskopię, stwierdzili chondrolomację, ale jakoś się rozeszło po kościach. Do tej pory mnie pobolewa, ale luz, bez porównania.
Trzymam kciuki za Was!
image
image
no ja mam andzieje ze uda sie przyspieszyc bo chodzic nie moge. chyba mozna mnie narkomanem nazwac ;//

chociaz ostatni chyba mlodzianowski powiedzial ze zeby mniej bolaly to trzeba by miesiac rehablitacji zrobic. ale nikt mi nie da zwolnienia a prywatnie na te zabiegi co mi zapisal to wyszlo ponad 2 tysiaki,. no wiec ta opcja odpada. a do lekarza na nfz w gdyni zapisalam sie na koniec lutego. baajka...
nasz NFZ :/
image
image
hooopp

moze jednak ktos z Was to mial??

ja jutro ide do szpitala na badania... tyle ze mam teraz na lewa a prawe mi odmawia posluszenstwa od 2 tyg jestem na zwolnieniu bo chodzic nie moge ;/ ehhh przeraza mnie to...
image
Ja jutro ide do dr Cieśli do wrzeszcza, oczywiscie prywatnie, tylko ze ja ze stawami skokowymi... :/ tez z moim chodzeniem coraz gorzej a wizyta w poradni ortopedycznej w kolejowym 27 wrzesnia 2011...
image

mnie wlasnie ciesla skierowal... ale on ma w sumie ostatnio dosc rozne opinie duzo negatywow... mi operacje ma robic dr debski...
aaa niech mni ktos pocieszy ze da rade dojsc do siebie szybciej niz pol roku... moja matka sie zajmie paulina 2 tygodnie a potem coz juz ja... a niby 6 tyg lezec i o kulach trzeba ;/ ale mam pietra ;d
A Ty jestes zadowolna z tego dr ?

Do kolejowego jestem zapisana do dr Rybaka, podobno dobry lekarz, ale w necie tez ma różne opinie...
image

Dziewczyny, sorry,ze pytam,jestescie po jakiś powaznych wypadkach czy kontuzjach? Chyba nie jest łatwo uszkodzic sobie tak mocno kolana, czy to po prostu tak sie stalo od niczego?
Rok temu malowałam pokój, schodząc ze stołka oparłam ciężar ciała na lewej nodze i nagle TRACH... Niby nic, pociągnęłam jeszcze jeden dzień, a potem okropnie spuchło mi kolano i okazało się, że staw kolanowy skręcony. Pomagały mi okłady z kapusty, niby jest okej, ale to już nie to samo... Co jakiś czas kolano się odzywa, czy źle stanę, czy za mocno zegnę i niestety sie odzywa... Mogę tylko się domyślać co Wy przeżywacie...
czasem to nie musi być kontuzja niestety.
Ja mam coś z kolanem. nagle sie zaczęło. strzela , chroboce i boli, skąd nie mam pojęcia. Wcinam glukozaminę i chyba jest lepiej, moze niedobór ale mogą też to być początki jakis stanów zwyrodnieniowych....Moja mama ma osteoporozę ale trochę więcej lat i też od dawna jakieś problemy na tympolu.
Siostra miała operacje kolana dwa razy ale ona załatwila się na nartach. W sumie z tego co mówiła,to po takiej operacji i tak nie wraca sie zupełnie do formy, ona własnie przy zmianach pogody narzeka no i musi uważać na to kolano.Chodzila o kulach jakiś czas nie pamiętam ile
ja mialam 1 wypadek 13 lat temu w czechach chyba. potem 1 operacja, potem mi sie drugie popsulo potem mialam jeszcze dwie artroskopie ;) bylam w szpital i w gdyni im sie jakas czes w sprzecie popsula i maja opoznienie;/ ja mam miec dopiero 1 sierpnia buuu...
A mi dr cieśla powiedział, ze nfz nie zna takiej 'choroby' czy przypadłości jak moja i niestety musze zrobic operacje prywatnie :/ :/ :/ tylko nie wiem skad wziac na to pieniadze...
image

hmm to jeszcze idz do innego lekarza. sprobuj do takiego co przyjmuje n kowalach ordynator ze szpitala w koscierzynie chyba (albo kartuzach) oni tam maja wypasiony oddzial ortopedii no i maja tanszy cennik niz w trojmiescie.. tylko nie pamietam jak on sie nazywa :(( mi oczywiscie ciesla tez proponoal 'prywatnie' ( bo za 1 razem tak mialam) no ale tez skad wziasc tyle kasy rekonstrukcja to ok 12 tysiaka za jedno :O
tylko ze tego zabiegu podobno nie wykonuja nigdzie w państwowym szpitalu... tylko w prywatnych... wiec ewnetualnie zostaje mi szukac innego prywatnego....

Zostaje mi tylko zbierac 6 tysiecy... bo u mnie tyle kosztuje operacja + częśc wymienna :/
image

hopsa... dziewczyny polecam dr Stasiaka przyjmuje w luxmedzie :)) wszystko mi pieknie wytlumaczyl wypisal wnioski na refundacje stabilizatora i kul... ja mam operacje we wtorek!! juz mnie nerwy zaczynaja masakrycznie zzerac... bo kurde 1 wrzesnia bede musiala jakims cudem mloda do przedszkola zaczac prowadzic....
...miej odwagę być mądrym...
no tak masakra nie moge sie na swoje konto zalogowac :((
hoooppp moze jednak ktos mial??

ja jestem 3 dzien po zabigu... ani wyprostowac ani zgiac ani stanac ani siedziec ani lezec... generalnie wyje z bolu :(( naczytalam sie na forach a tam niby ludzie juz po 2 tygodniach smigaja ;/ ja pierdziu...
hoopp

moze ktos mial??
i mu sie przeszczep zerwal??

ja wlasnie w poniedzialek mam kolejna 4 operacje.
image

Risika jeszcze nie zakończyłaś leczenia ?? ta operacja nic nie dała ?
ja dopiero na lipiec usiłuję się wcisnąć na kwalifikację do zabiegu, zobaczymy czym się to skończy, oby pomyślnie :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

operacja sie udala wszystko bylo ok bo mialam rezonans... poszlam na 5 tyg rehabilitacje z zusu i tam na cwiczeniach przeszczep pekl :( drugiego mi nie zrobia teraz tylko musza wyczyscic kolano z odlamkow kosci i nie wiadomo co i jak...
image

niech ci napisza pilnebo normalnie to jest ok 2 lat czekania w kolejce... ja na 2 kolano mam na za 2,5 roku zwykla artroskopie ;)
image

Risika a ile czasu chodziłaś o kuli po zabiegu ?
ja mam w sierpniu rekonstrukcję więzadła krzyżowego przedniego i obawiam się długotrwałego uziemienia :(
kurde mam dwoje małych dzieci nie mogę leżeć 3 miechy :/
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

hop
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Profesjonalnie artroskopie stawu skokowego miałem wykonaną w Orthosport -orthosport.pl. U mnie problem ze stawem zaczął się w sumie dość niepozornie. Zacząłem biegać, pływać, jeździć na rowerze generalnie wszechstronnie. I początkowo nic nie czułem, żadnych problemów, ale jak na którymś z biegowych treningów gruchnęło na wysokości kostki, to nie było czego zbierać..

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

przedszkole NR 27 W GDYNIA; MALUTKOWO opinie (25 odpowiedzi)

proszę o opinie tego przedszkola. szukamy fajnego przedszkola dla naszego dziecka...

Przeprowadzka- jaka firma? (43 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

do góry