Widok

nt. czy ktoś zna Bieszczady ?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
czy ktoś z Was może mi polecić, co fajnego można tam robić, oprócz chodzenia po górach- rzecz jasna :)

wybieramy się tam latem z 4 letnią córką, ale nie chciałabym siedzieć w jednym miejscu, chcemy pojechać nad Solinę, może do Słowacji, ale może któraś z Was tam była i może mi coś jeszcze polecić ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja jestem tam co roku...ale ponieważ wychodzę do domu to napiszę Ci wieczorem coś więcej OK??
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
Więc tak:

KONIECZNIE - wycieczka kolejką wąskotorową - ja sama uwielbiam, a z tego co widziałam dzieciaki też bardzo lubią...nie pamiętam skąd odjeżdża...ale jak wpiszesz w google to na bank znajdziesz...

Polecam wybrać się na obiad do Wilczej Jamy (my tam zawsze mamy bazę) w Smolniku (blisko Lutowisk), bo poza pysznym jedzonkiem właściciele mają ( a właściwie ich Syn) mini zoo...osiołki, króliki, szynszyle, i nie wiadomo co jeszcze (cały czas powiększa się "kolekcja"), więc dla dziecka frajda

Z 4-latkiem wybrałabym się napewno też na szlaki turystyczne (nie górskie), np. na Beniową - bardzo dużo rodzin z dzieciakami chodzi...

Zagłębia turystyczne: Solina i Cisna - stoiska, budy, pierdoły, gofry, lody itd...wiadomo...wszystko co dzieci kochają...tylko nie polecam wesołego miasteczka nad Soliną (2 lata temu był tam wypadek, akurat jak tam byliśmy, chyba nigdy nie pozwolę dziecku wsiąść na karuzelę)

Poza tym...można się wybrać na wycieczkę na Ukrainę (ale trzeba mieć paszporty i znaleźć organizatora (w Smolniku organzizują).

My zawsze śmigamy na Słowację -Medzilaborce (nie wiem jak się pisze) - super smaczna knajpka tam jest...no i wiadomo - zakupy :)

A w zeszłym roku byliśmy na wycieczce w Krośnie - trochę szkła do domu przywieźliśmy

Ja kocham Bieszczady...klimat, pozytywne nastawienie wszystkich do wszystkich...pyszne jedzonko (knajpy są po prostu GENIALNE)...
Jakby mi się coś jeszcze przypomniało to napiszę...a jakbyś miała jakieś konkretne pytania to zapraszam na PW lub mail
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
ja od 12 lat 2 razy do roku jezdze w Biesy, z dzieckiem bede w lipcu pierwszy raz.

Polecam knajpki: w Wetlinie "Baza Ludzi z Mgły", w Cisnej "Siekierezade", ze szlakow to z dzieckiem mozna obie poloninki zrobic (wetlinska i carynska), mozna tez podejsc (20min) do Schroniska pod Mala Rawka na gigantyczne nalesniki z jagodami i do schroniska w Jaworcu - sa tam kozy a dla rodzicow z*******e grzane piwo z jajem.

Nie polecam wyjazdu do Medzilaborec, no chyba ze tylko po piwko i z powrotem, w tej miejscowosci jest strasznie duzo rumunskich zebrzacych dzieci ktore łażą za toba przez caly czas (a jak juz im cos dasz to juz jest masakra totalna)
image
image
dzięki dziewczyny jesteście nieocenione, zrobię sobie listę gdzie się wybrać i gdzie co zjeść :))) nie ma to jak sprawdzone miejsca, a nie reklamy w necie :))))
Baza ludzi z mgły - tam na obozach studenkich zaopatrywaliśmy się w domowe wino, nazywaliśmy jej kukułką bo smakowało trochę jak te cukierki :) Kiedyś spytaliśmy się, z czego jest zrobione to wino, właściciele nam odpowiedzieli, że z owoców sezonowych i już nie chcieliśmy się dalej wgłębiać ;)
Trasa przez połoniny fajna, ale na pewno będzie trzeba dziecku pomóc podchodzić pod górę :)
Jeśli chodzi o jedzenie to super knajpy są w Wetlinie...pyszne pierogi i gigantyczne naleśniki
Martusia 26-04-2010
Szymek 25-06-2013
image
Dla dzieciaków jeszcze mini zoo w Lisznej koło Cisnej.
Super żarełko w Biesisku w Przysłupiu.
znajomy znajomego rzucił dobrze płatną pracę i prowadzi pensjonat w Bieszczadach. Mają półroczne dziecko i jakieś starsze, myślę, że dom jest przystosowany do dzieci, jakby co polecam:
http://www.wesolydiabel.pl
image[/url]image[/url]
w Bazie Ludzi z Mgły polecam drinka "MUZGOJEB" :) pol litra wina z kija, do tego setka wódki i cos magicznego;)
image
image

Teraz jest nowa ciekawa atrakcja PKL Solina (https://pkl.info.pl/solina/)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki prezent dla teściowej na 70-tkę? (27 odpowiedzi)

może macie jakis oryginalny pomysł?

jak zlikwidować plamy na stole po gorącym kubku ? (106 odpowiedzi)

chyba zniszczyłam stół, na blacie zostały kółka po kubku, w którym był wrzątek. czy są jakieś...

Przepis na gofry (23 odpowiedzi)

Czy posiadacie dobre sprawdzone przepisy na gofry? Niestety mój niezawodny przepis gdzieś się...

do góry