Widok

pensja w ciąży

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny ja już nic nie rozumiem. W styczniu byłam na zwolenieniu i dostałałam całą pensję. W lutym miałam 3 dni zwolnienia od internisty, reszta od ginekologa a pensja niższa o 200 PLN. Może nie jest to bardzo dużo, ale chyba coś jest nie tak?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
bedzie ucinana jesli nadal bedziesz pracowac
dlatego ze to co sie tobie nalezy to podstawa i jesli obniza podstawe to wtedy musi byc jakis dodatek aby wyrownac
pensja nie wchodzi w sklad podstawy

natomiast jesli pojdziesz na zwolnienie to bedziesz dostawac co miesiac kase w postaci srednia za podstawe z ostatnich 12 m-cy + srednia z premii z ostatnich 12 m-cy
przepraszam za głupie pytanie, co to jest podstawa? to pensja zasadnicza?
Jesli pojde na zwolnienie od lipca, a we wrzesniu ma byc podwyzka czy mnie obejmie?
Podstawa, to pensja zasadnicza. Jeśli pójdziesz na zwolnienie od lipca, to będziesz dostawała do końca ciąży wynagrodzenia w wysokości średniej za ostatnie przepracowane 12 m-cy - czyli podwyżka fizycznie Cię ominie niestety...
Warto zadbać (jeśli masz taką możliwość), żeby przed zwolnieniem wypłacono Ci wszystkie należne premie i nagrody, bo wtedy średnia będzie wyższa :)
Dokładnie :) I wszystkie wczasy pod gruszą itp :) Nie dajmy się robić w bambucho dziewczyny, bo nie po to nam odciągają tyle co miesiąc żeby zdzierać na każdym kroku!
Poza tym dla pracodawcy to nie powinien być problem, bo na takim długim zwolnieniu to ZUS wypłaca kaskę :)
To jeszcze jedno pytanko. Czy jak pójdę na zwolnienie w lipcu na cały miesiąc, a potem np wrócę sobie na tydzień czy dwa w sierpniu czy wrześniu, to będą mi wyliczać średnią z 12 mcy sprzed pierwszego zwolnienia, czy będą mi liczyć tez te 2 tygodnie kiedy będę pracowała (a wtedy będę miała niższą premię wg zapowiedzi). Pytam bo chciałabym jeszcze wrócić do pracy, ale jak mam się sfrajerować i dostawać przez to mniej to bezsens :/
Na stronie ZUSu przeczytałam, że jeśli w którymś miesiącu jesteś na zwolnieniu dłużej niż miesiąc, to nie biorę tego miesiąca w ogóle pod uwagę.
a to juz nie lepiej pojsc wogole na zwolnienie?
Ale głupoty wypisałam poprzednio... chodziło o to, że jeśli jest się na zwolnieniu dłużej niż połowę miesiąca (10 dni), to tego miesiąca się nie wlicza do średniej :)
To ja też z pytaniem :) Jeśli mam podstawową pensję plus wynagrodzenie w postaci: premii uznaniowej lub prowizji, czy wszystko to co zarobiłam przez ostatnie 12 mc będzie wliczone i podzielone na dni ?? Dobrze rozumiem ??
tylko podczas zwolnienia
na urlopie macierzynskim bez deodatkow
Witam serdecznie!
Też mam pytanie odnośnie macierzyńskiego. Pracuję dopiero od dwóch miesięcy (mam umowę o pracę). Wcześniej nie pracowałam (jedynie na umowę zlecenie). W takim przypadku, na zwolnieniu lekarskim będę otrzymywała średnią tylko z tych dwóch miesięcy?
tak
właśnie zgłupiałam :P

dostałam pierwszy raz zasiłek na konto... i jakież jest moje zdziwienie...

w porównaniu do poprzedniego mc-a zwolnienie miałam krótsze o 2 dni... a zasiłek mniejszy o ok 200-300zł!

co się dzieje? gdzie są moje pieniądze? chyba jutro czeka mnie wyprawa do Zusu :/
cos zle naliczyli...
no właśnie tak mi się wydaje... :/
moze zwyczajny błąd w obliczeniach...
oby..
policzyłam(sprawdziłam ile dostałam wcześniej) i wychodzi różnica 330zł na 2 dniach zwolnienia :P

to jaką musiałabym mieć dniówkę? ;)
To złodzieje :/ jak wyjaśnisz, to koniecznie daj znać, ja niedługo też będę się pewnie z nimi użerała, bo zaczynam 5 miesiąc ciąży i za półtora mca chciałam iść na zwolnienie i aż się boje :/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry