Widok

pensja w ciąży

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny ja już nic nie rozumiem. W styczniu byłam na zwolenieniu i dostałałam całą pensję. W lutym miałam 3 dni zwolnienia od internisty, reszta od ginekologa a pensja niższa o 200 PLN. Może nie jest to bardzo dużo, ale chyba coś jest nie tak?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zwolnienie ciążowe jest płatne 100%, obojętne od jakiego lekarza, ale musi być na nim zanaczone że to zwolnienie w ciąży. Spytaj w kadrach u pracodawcy. Może to ZUS coś wypłaca i ZUS nawalił?
Ewa i pamiętaj że twoja pensja teraz jest wyliczana inaczej czyli średnia z ostatnich 12 miesięcy przed 1 zwolnieniem jak już byłaś w ciąży
No tak, wszystko wiem, tylko że już jedną będąc na zwolenieniu dostałam, więc myślałam, że ta bedzie podobna
To ja się podłączę do wątku - w styczniu miałam podwyżkę pensji, od połowy lutego jestem na zwolnieniu. Za ten miesiąc pensję wypłaci mi pracodawca, ale potem już ZUS (czy nie, skoro pracodawca zatrudnia ponad 20 osób?). Rozumiem, że skoro liczą średnią z ostatnich 12 miesięcy, to policzą przynajmniej styczeń już po podwyżce?
pensja w ciazy zawsze jest 100%.tylko jesli zwolnienie jest od iternisty to na zwolnieniu musi byc zaznaczone specjalnym kodem (tzw kod B)ze zwolnienie jest z powodu ciazy.
no własnie a jak to wygląda kiedy płaci ZUS. Ja kolejna pensje powinnam dostać juz z ZUSu bo 1 miesiąc płaci pracodawca a juz kolejne ZUS. Jak to wygląda, oni przysyłają kase na konto czy musze na poczcie odbierać? normalnie jestem zielona
mojemu pracodawcy przesyla zus a on na moje konto
No własnie ja też dostałam z konta pracodawcy ale to już chyba ZUS nalicza. Myślicie że mogą się pomylić w zakładzie (moim) gdzie zatrudniają ok. 2 000 osób?
najlepiej zadzwoń do kadr i tam ci wytłumaczą może coś gdzieś umknęło i stąd ta mniejsza pensja
czyli znając mojego pracodawce nim ZUS przesle im kase to sie kuzwa pensji moge pod koniec miesiąca spodziewać,
Mam jeszcze 1 pytanko. U mojego pracodawcy jestem zatrudniona dopiero od wrzesnia zeszłego roku, więc jak bedzie mi sie liczyła pensja, czy jeszcze z poprzedniego zakładu pracy?No i gdzie moge sprawdzic ile faktycznie naliczy mi ZUS, w samym ZUSIe? Czy może pracodawca dam mi jakis świstek? Sorki za tyle pytań ale naprawde nie wiem co i jak :(
mi wszystkie pensje za caly okres na zwolnieniu w ciazy placił pracodawca(przez 7 miesiecy)
z tego co wiem,to jesli zaklad/firma zatrudnia ponizej 20 osob to pensje placi pracodawca.jesli powyzej 20 osob to wyplaca ZUS.
tak, to wyplaca zus ale na konto pracodawcy i na jego wniosek

stokrotka, nie chce sklamac ale wydaje mi sie ze srednia bedzie liczona tylko od tego pracodawcy podzielona przez odpowiednia ilosc miesiecy (nie 12!)
zgadza sie.zus dogaduje sie z pracodawcą:)
http://www.forum.prawnikow.pl/topics8/26003.htm
Justi, chyba na odwrót - w mniejszych firmach wypłaca to ZUS, a w większych (zatrudnione ponad 20 osób) wypłaca pracodawca.
Dokładnie, w większych zakładach placi pracodawca, a w mniejszych ZUS. Ja w czasie ciąży na zwolnieniu miewałam czasem większą pensję od normalnej. Do dziś nie wiem od czego to zależało
wyższa pensja może być dlatego, że nie są wtedy odciągane składki na chorobowe.
stokrotka wyliczaja ci tylko pensje od aktualnego pracodawcy

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (433 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry