Widok
Wcale się nie dziwię, ja na Twoim miejscu bym zadzwoniła i zapytała, dlaczego dostałaś o 450zł za mało... To nie jest 20 zł tylko 450zl i nie odpuściłabym. Być może dostaniesz wyrównanie i szkoda nerwów, ale zadzwoń zapytaj... Sama siedzę jak na szpilkach bo u mnie średnia z 12 mcy jest liczona a każdy miesiąc był różny i mam nadzieję, że naliczą mi tak jak trzeba i nie będę musiała się użerać z księgową z firmy
Tak Kasiu, masz rację z tymi miesiącami że się nie wliczają do średniej, ale ja od około półtora roku co miesiąc mam tyle samo, więc to mnie akurat nie robi.
Mój pracodawca dostaje kasę z Zusu i przelewy dostaję normalnie w dzień wypłaty od pracodawcy z tytułem przelewu "wypłata za miesiąc sierpień"(tak ostatnio miałam)
Dlatego się martwię że nie dostanę wyrównania. I się zastanawiam też jak to sprawdzić i czy to jest faktycznie za miesiąc sierpień czy za jego część. Wkurzyłam się bo akurat kasa nam teraz jest potrzebna :/
Mój pracodawca dostaje kasę z Zusu i przelewy dostaję normalnie w dzień wypłaty od pracodawcy z tytułem przelewu "wypłata za miesiąc sierpień"(tak ostatnio miałam)
Dlatego się martwię że nie dostanę wyrównania. I się zastanawiam też jak to sprawdzić i czy to jest faktycznie za miesiąc sierpień czy za jego część. Wkurzyłam się bo akurat kasa nam teraz jest potrzebna :/
Tylko teraz pytanie, czy masz pensję stałą, czy różną i brane 12mcy do średniej ??
Ja mam taką sytuację.
W marcu byłam na zwolnieniu 5 dni
Później w czerwcu poszłam na zwolnienie które ciągnę do dziś.
Okazuje się, że miesiąc marzec nie będzie mi brany pod uwagę do tych 12 mcy średniej i wezmę inny miesiąc do średniej.
Pytałam dlaczego. Okazuje się, że jeśli wcześniej byłaś na zwolnieniu kilka dni tak jak w mojej sytuacji a później poszłam na zwolnienie i przeszłam na płatność ZUS-u i od poprzedniego nie minęło 3 pełnych miesięcy to taki miesiąc nie jest brany pod uwagę do średniej :/
Gdybym poszła w lipcu na zwolnienie to owszem ten mc by się liczyła a tak super pensja poszła bokiem i nie jest liczona :(
Więc na moje rozumowanie u Ciebie nie liczą się do śreniej miesiące kwiecień, maj i czerwiec.
Nie chcę Cię wprowadzić w błąd. Ja takie informacje uzyskałam w ZUSie i u kadrowych w kilku firmach.
Myślę też, że jeśli coś Ci się nie zgadza to może wybierz się do ZUSu i tam podpytaj...
Bo w sytuacji kiedy byłaś przed zwolnieniem ( ciągłość ) 14 dni na zwolnieniu, to szybciej przeszłaś na ZUS coś około 20 lipca
Ja tak jak wcześniej pisałam, nie dostałam z ZUS-u ani złotówki jeszcze :(
Natomiast moje koleżanka która rok temu była na zwolnieniu, mówiła mi, ze miała płatności z ZUS-u nawet w dwóch ratach.
Tylko u Ciebie płaci pracodawca ?? a później rozlicza się z ZUS-em ??
Ja mam taką sytuację.
W marcu byłam na zwolnieniu 5 dni
Później w czerwcu poszłam na zwolnienie które ciągnę do dziś.
Okazuje się, że miesiąc marzec nie będzie mi brany pod uwagę do tych 12 mcy średniej i wezmę inny miesiąc do średniej.
Pytałam dlaczego. Okazuje się, że jeśli wcześniej byłaś na zwolnieniu kilka dni tak jak w mojej sytuacji a później poszłam na zwolnienie i przeszłam na płatność ZUS-u i od poprzedniego nie minęło 3 pełnych miesięcy to taki miesiąc nie jest brany pod uwagę do średniej :/
Gdybym poszła w lipcu na zwolnienie to owszem ten mc by się liczyła a tak super pensja poszła bokiem i nie jest liczona :(
Więc na moje rozumowanie u Ciebie nie liczą się do śreniej miesiące kwiecień, maj i czerwiec.
Nie chcę Cię wprowadzić w błąd. Ja takie informacje uzyskałam w ZUSie i u kadrowych w kilku firmach.
Myślę też, że jeśli coś Ci się nie zgadza to może wybierz się do ZUSu i tam podpytaj...
Bo w sytuacji kiedy byłaś przed zwolnieniem ( ciągłość ) 14 dni na zwolnieniu, to szybciej przeszłaś na ZUS coś około 20 lipca
Ja tak jak wcześniej pisałam, nie dostałam z ZUS-u ani złotówki jeszcze :(
Natomiast moje koleżanka która rok temu była na zwolnieniu, mówiła mi, ze miała płatności z ZUS-u nawet w dwóch ratach.
Tylko u Ciebie płaci pracodawca ?? a później rozlicza się z ZUS-em ??
Kasiu, oni liczą chyba też inne zwolnienia, które były wcześniej, mogłabyś spojrzeć bo u mnie było to tak:
29kwiecie-5maj (7dni)
15czerwiec-21czerwiec (7dni)
30czerwiec-12lipiec(28dni) i już ciągłość dalej
13lipiec-10sierpień(18dni)
28sierpień-24wrzesień(28dni)które doniosłam w dniu kiedy dostałam kasę mniejszą o 450zł.
Kasę dostałam od pracodawcy, bo zawsze nam tego dnia wyplaca i nie wiem co myśleć, czy się z nimi kłocić i w ogole o co chodzi :)
W zusie wg moich obliczeń jestem wcześniej niż 3 sierpnia, bo nie podałam tutaj wcześniej tych moich zwolnień, tylko podałam te ciągłe już gdzie do pracy nie wróciłam. Kurde, mam nadzieję, ze dostanę jakieś wyrównanie :/
29kwiecie-5maj (7dni)
15czerwiec-21czerwiec (7dni)
30czerwiec-12lipiec(28dni) i już ciągłość dalej
13lipiec-10sierpień(18dni)
28sierpień-24wrzesień(28dni)które doniosłam w dniu kiedy dostałam kasę mniejszą o 450zł.
Kasę dostałam od pracodawcy, bo zawsze nam tego dnia wyplaca i nie wiem co myśleć, czy się z nimi kłocić i w ogole o co chodzi :)
W zusie wg moich obliczeń jestem wcześniej niż 3 sierpnia, bo nie podałam tutaj wcześniej tych moich zwolnień, tylko podałam te ciągłe już gdzie do pracy nie wróciłam. Kurde, mam nadzieję, ze dostanę jakieś wyrównanie :/
aaa i z tego co wiem, to pensję w momencie kiedy przechodzisz na ZUS powinnaś mieć troszkę wyższą ponieważ jakiś składek nie odprowadzają za Ciebie i o te pieniądze masz większą pensję. Nie wiem ile to jest, ale tak mnie kobieta w ZUSie poinformowała, że jeżeli średnia z 12 mcy wychodzi mi 2500zł to po przejściu na ZUS będę miała kilak złotych więcej ze względu na nieodciąganie wszystkich składek
Nie chcę Cię wprowadzać w błąd, ale z tego co liczę to na ZUS-owskiej pensji jesteś od 3 sierpnia, więc masz mniej ponieważ nie ma jeszcze miesiąca jak przeszłaś na ZUS :) Nic się nie martw, powinnaś dostać wyrównanie, bo ogólnie musisz patrzeć na to tak, że ZUS przejął Cię 3 sierpnia, niespełna miesiąc temu, więc również nie zapłacił Ci za cały miesiąc.
Ja jestem na zwolnieniu od 17 czerwca i jeszcze ani złotówki nie dostałam z ZUSU, choć przeszłam na ich płatność 21 lipca
Ja jestem na zwolnieniu od 17 czerwca i jeszcze ani złotówki nie dostałam z ZUSU, choć przeszłam na ich płatność 21 lipca
Nie wiem jak to jest ale ja jestem na zwolnieniu od ponad 150 dni wiec ZUS pewnie płaci już a nie pracodawca...zwolnienia mam bardzo rożnie, czasem kończą się w połowie mc czasem pod koniec i nigdy nie zdarzyło się by mi ucięli z tego powodu kwotę...Nie wiem więc dlaczego mamy takie różne sytuacje, czy to zależy od firmy czy od ZUS w danym mieście?
Hejka, Podbijam wątek bo się dzisiaj wkurzyłam,
Dostałam wypłatę i mam 500zł mniej niż w zeszłym miesiącu. Zwolnienia miałam tak:
30czerwiec-12lipiec
13lipiec-9sierpień
10sierpień-27sierpień
i dzisiaj doniosłam zwolnienie od dzisiaj do 24 września.
Wypłatę za lipiec dostałam 2233zł, a wypłatę za sierpień dostałam 1780zł a to jest 450zł mniej.
Wypłatę wypłaca mi pracodawca, a kasę dostaje z Zusu. I się teraz zastanawiam, czy te 450mniej to dlatego, że zwolnienie miałam do 27sierpnia i dzisiaj dopiero na te 4 dni + następny miesiąc doniosłam, ale 4 dni to 450zł? mam trochę mniejszą dniówkę.
teraz wyjeżdżam za granicę na tydzień i nie mam kurde jak podpytać kogoś :/
Może miałyście podobnie? Ja się zastanawiam, czy jeśli faktycznie chodzi o te 4 dni, to czy wypłacą mi osobno, czy doliczą do następnej wypłaty? No i następne zwolnienie będę miała od 25wrz, no i tego dnia zaniosę je do pracy, to też mi utną za 5 dni bo nie zdąży ono dotrzeć do ZUSU? Ale kicha :/
Z góry dziękuję za odp.
Pozdrawiam,
goska
Dostałam wypłatę i mam 500zł mniej niż w zeszłym miesiącu. Zwolnienia miałam tak:
30czerwiec-12lipiec
13lipiec-9sierpień
10sierpień-27sierpień
i dzisiaj doniosłam zwolnienie od dzisiaj do 24 września.
Wypłatę za lipiec dostałam 2233zł, a wypłatę za sierpień dostałam 1780zł a to jest 450zł mniej.
Wypłatę wypłaca mi pracodawca, a kasę dostaje z Zusu. I się teraz zastanawiam, czy te 450mniej to dlatego, że zwolnienie miałam do 27sierpnia i dzisiaj dopiero na te 4 dni + następny miesiąc doniosłam, ale 4 dni to 450zł? mam trochę mniejszą dniówkę.
teraz wyjeżdżam za granicę na tydzień i nie mam kurde jak podpytać kogoś :/
Może miałyście podobnie? Ja się zastanawiam, czy jeśli faktycznie chodzi o te 4 dni, to czy wypłacą mi osobno, czy doliczą do następnej wypłaty? No i następne zwolnienie będę miała od 25wrz, no i tego dnia zaniosę je do pracy, to też mi utną za 5 dni bo nie zdąży ono dotrzeć do ZUSU? Ale kicha :/
Z góry dziękuję za odp.
Pozdrawiam,
goska
Bogosiu znlazłam coś takiego:
http://www.kobietaiprawo.pl/prawa-kobiet-w-ciazy-w-pracy1.html
Wiele kobiet obawia się następstw poinformowania pracodawcy o tym, że są w ciąży. Jednak istnieją powody, aby jak najszybciej to zgłosić: po pierwsze, pracodawca nie może zatrudniać kobiet w ciąży w pewnych porach, czy w godzinach nadliczbowych, wysyłać na delegacje bez zgody kobiety, czy w warunkach niebezpiecznych dla zdrowia. Po drugie istnieją przepisy regulujące zasady wypowiadania umowy o pracę kobietom w ciąży, które są korzystne dla Ciebie. Po trzecie wreszcie, jeśli jesteś w ciąży i zachorujesz lub lekarz ginekolog wystawi Ci zwolnienie z powodów związanych z przebiegiem ciąży, wówczas wysokość Twojego zasiłku chorobowego wynosi 100% wynagrodzenia ( a nie, jak co do zasady 80%). Jednak łącznie ze zwolnieniem L-4 musisz dostarczyć pracodawcy zaświadczenie o ciąży, wydane przez lekarza.
http://www.kobietaiprawo.pl/prawa-kobiet-w-ciazy-w-pracy1.html
Wiele kobiet obawia się następstw poinformowania pracodawcy o tym, że są w ciąży. Jednak istnieją powody, aby jak najszybciej to zgłosić: po pierwsze, pracodawca nie może zatrudniać kobiet w ciąży w pewnych porach, czy w godzinach nadliczbowych, wysyłać na delegacje bez zgody kobiety, czy w warunkach niebezpiecznych dla zdrowia. Po drugie istnieją przepisy regulujące zasady wypowiadania umowy o pracę kobietom w ciąży, które są korzystne dla Ciebie. Po trzecie wreszcie, jeśli jesteś w ciąży i zachorujesz lub lekarz ginekolog wystawi Ci zwolnienie z powodów związanych z przebiegiem ciąży, wówczas wysokość Twojego zasiłku chorobowego wynosi 100% wynagrodzenia ( a nie, jak co do zasady 80%). Jednak łącznie ze zwolnieniem L-4 musisz dostarczyć pracodawcy zaświadczenie o ciąży, wydane przez lekarza.
No właśnie zanosiłam tylko zwolnienie i ona widziała że jestem w ciąży i widziała literkę B ale nie raczyła nic powiedzieć, a ja nie wiedziałam :/ Doniosę w tym tygodniu. Zastanawiam się tylko czy za cały lipiec (zwolnienie miałam od 30czerwca-12lipca i teraz drugie 13.07-9.08) dostanę 100% wtedy czy te pierwsze zwolnienie pójdzie na 80 :/
bogosiu a dostarczałaś na początku ciąży takie zaświadczenie do kadr, że jesteś w ciąży? to na podstawie tego zaświadczenia przysługują Ci wszelkie przywileje jakie przysługują pracującej kobiecie w ciąży - na zaświadczeniu, które ja zanosiłam do pracy była diagnoza: 9 tydzień ciąży (coś na ten kształt) - moja kadrowa jak tylko dowiedziała się, że jestem w ciąży od razu poprosiła mnie o dostarcznie tego świstka. Wybierz się jak najszybciej do swojego lekarza i poproś o zaświadczenie!
Ale się wkurzyłam :( Właśnie zadzwonił Mąż do mnie, bo zanosił do kadr moje zwolnienie i moja pani kadrowa powiedziała że jeśli chce 100% zwolnienia, to musze dostarczyć kwitek w którym jestem miesiącu!!!! i że te zwolnienia do tej pory to poszły na 80% mimo tego że jest jak wół literka B!!! rozumiecie coś z tego bo ja nic kompletnie i nie wiem czy tak jest czy to jej wymysł bo ona na kadrach to się zupełnie nie zna :(((
Kasiu tu masz aktualne źródło informacji i nic w sprawie naliczania podstawy wymiaru zasiłku się nie zmieniło.Może Pani z Zusu nie za bradzo zrozumiała o co chodzi, lub sama nie była w temacie.Jest tak jak pisałam. Jak następnym razem by się koleżanka pytała, to niech poprosi o podstawę prawną na której Pani z Zusu opiera swoją odpowiedź, wtedy będzie można to zweryfikować o co comon ;)))
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=429
Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy albo z faktycznego okresu zatrudnienia za pełne kalendarzowe miesiące, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem tego okresu.
Do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku przysługującego pracownikowi przyjmuje się przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe lub wypadkowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę składek na ubezpieczenia społeczne.
Jeżeli w okresie, z którego wynagrodzenie przyjmowane jest do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku pracownik nie osiągnął pełnego wynagrodzenia z przyczyn usprawiedliwionych, przy obliczaniu podstawy wymiaru zasiłku:
wyłącza się wynagrodzenie za miesiące, w których pracownik przepracował mniej niż połowę obowiązującego go w tym miesiącu czasu pracy,
przyjmuje się - po uzupełnieniu - wynagrodzenie za miesiące, w których pracownik przepracował co najmniej połowę obowiązującego go w tym miesiącu czasu pracy.
Jeżeli pracownik w każdym miesiącu przepracował mniej niż połowę obowiązującego go czasu pracy z przyczyn usprawiedliwionych, przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku uwzględnia się wynagrodzenie za wszystkie miesiące, uzupełnione do pełnej wysokości.
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=429
Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy albo z faktycznego okresu zatrudnienia za pełne kalendarzowe miesiące, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem tego okresu.
Do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku przysługującego pracownikowi przyjmuje się przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe lub wypadkowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę składek na ubezpieczenia społeczne.
Jeżeli w okresie, z którego wynagrodzenie przyjmowane jest do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku pracownik nie osiągnął pełnego wynagrodzenia z przyczyn usprawiedliwionych, przy obliczaniu podstawy wymiaru zasiłku:
wyłącza się wynagrodzenie za miesiące, w których pracownik przepracował mniej niż połowę obowiązującego go w tym miesiącu czasu pracy,
przyjmuje się - po uzupełnieniu - wynagrodzenie za miesiące, w których pracownik przepracował co najmniej połowę obowiązującego go w tym miesiącu czasu pracy.
Jeżeli pracownik w każdym miesiącu przepracował mniej niż połowę obowiązującego go czasu pracy z przyczyn usprawiedliwionych, przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku uwzględnia się wynagrodzenie za wszystkie miesiące, uzupełnione do pełnej wysokości.
Gosia, no właśnie i takie informacje są na stronie którą podałam, ale ona jest z 2002 roku.
Koleżanka nie zdążyła dodzwonić się do zusu w Gdańsku żeby podpytać, ale zusu Gdyński nie dość, że twierdzi, że miesiąc w którym było się na zwolnieniu nie bierze się pod uwagę, chyba, że od zwolnienia do zwolnienia minie 3 miesiące
Koleżanka nie zdążyła dodzwonić się do zusu w Gdańsku żeby podpytać, ale zusu Gdyński nie dość, że twierdzi, że miesiąc w którym było się na zwolnieniu nie bierze się pod uwagę, chyba, że od zwolnienia do zwolnienia minie 3 miesiące