Widok

pensja w ciąży

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny ja już nic nie rozumiem. W styczniu byłam na zwolenieniu i dostałałam całą pensję. W lutym miałam 3 dni zwolnienia od internisty, reszta od ginekologa a pensja niższa o 200 PLN. Może nie jest to bardzo dużo, ale chyba coś jest nie tak?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
własnie zawiesiłam ja z koncem lutego... pytam sie o chrobowe bo wiecie niechce teraz zostać bez kasy
Lula, pytanie czy chcesz informować pracodawcę o ciąży i w związku z tym dostaniesz zwolnienie z kodem ciążowym płatne 100% czy nie informujesz i bierzesz 80%. Jeśli jesteś w ciąży to lekarz ogólny może Ci wpisać kod ciążowy, ginekolog tak samo. Do tego najlepiej mieć od gina osobne zaświadczenie o ciąży.

ALE - tu chciałabym żeby wypowiedział się ktoś kto wie na pewno:
Jest jeszcze taki przepis, że w ciągu pierwszych 30 dni pracy (ale nie jestem pewna czy u danego pracodawcy czy w ogóle kiedykolwiek na umowe o pracę) - zwolnienia nie są płatne i nie dostajesz pieniędzy. Ja tak miałam, ale nie byłam w ciąży - zachorowałam w pierwszym miesiącu pracy u pierwszego pracodawcy i straciłam kasę za tydzień roboczy. Nie wiem czy to obowiązuje w ciąży.
Słuchajcie, jest jeszcze jedna ważna sprawa! Dowiedziałam się ostatnio, że:

"Druk zwolnienia lekarskiego musi być dostarczony przez Pracownika do Działu personalnego nie później niż 3 dni od momentu rozpoczęcia choroby."

Coś takiego pojawiło się w regulaminie pracy w moim zakładzie. Chodzi o to, że pracodawca musi dostarczyć do ZUSu zwolnienie do 7 dni od daty rozpoczęcia choroby, czyli w praktyce ma około 4 dni. Wcześniej pracownik miał 7 dni na dostarczenie do pracodawcy, nie wiem ile czasu pracodwaca miał na dostarczenie do ZUSu. Jeśli jest opóźnienie, to ZUS się nie patyczkuje i wypłaca np. 80% zasiłku chorobowego zamiast 100% w ciąży, a im większe jest opóźnienie, tym więcej procent ZUS obcina!
a tak jeszcze do tej działalnosci -
czy jest obowiązek zawieszania jej w ciąży? czy też można jej nie prowadzić - tz. płacić skladki ale nie wykonywac nic i nie wystawiac rachunków w czasie zwolneia i wrócić do niej po koncu zwolnienia? albo między zwolnieniami, jesli jest ich kilka, a nie jedno ciągle?
nie obowiazku zawieszać niema w czasie ciązy tyle tylko, że na zwoleniu niemożesz wystawiać rachunków i takie tam między zwolenieniamy jak najbardziej możesz ją prowadzić, ja zawiesiłam bo poszłam do pracy nic związanego z ciąża
właśnie zobaczyłam(na koncie), że od pracodawcy dostałam 324zł "pensji" za marzec :P (cały czas jestem na zwolnieniu)

Czyżbym już przeszła "w ręce" ZUSu?

Jeśli tak - jak długo mogę czekać na pozostałą część wynagrodzenia?

i jeszcze jedno pytanie - oficjalnie zarabiam najniższą krajową... która od stycznia jest wyższa niż w ubiegłym roku.
co teraz? ZUS wylicza na podstawie wynagrodzenia z ostatnich 12m-cy - ta? czyli będę w plecy? czy wezmą pod uwagę fakt, że wzrosło najniższe wynagrodzenie?
z 12 ostatnich miesiecy naliczaja. 33 dni placil pracodawca od tej pory placi zus czyli pozostaje ci czekac;/
czyli jeśli przez ostatnie 9 m-cy starego roku najniższa krajowa była niższa niż teraz, to będę miała w plecy :/
Agusia, niestety na to wychodzi :( Ja też mam w plecy, bo miałam podwyżkę w styczniu, a pensję liczą mi z 12 miesięcy... W dodatku, ta podwyżka miała być w lipcu, a przesunęli ją na styczeń i dali mniej niż miało być. No ale cóż, o tyle dobrze że kasę wypłaca mi pracodawca a nie ZUS.
jak to w końcu jest - ZUS wypłaca w firmie w której NIE MA 20 pracowników, czy w większej?
agusia Zus wyplaca jezeli pracodawca nie zatrudnia wiecej niz 20 pracownikow
dzięki Jolga :D
zawsze placi zus - tylko kwiestia tego czy bezposrednio tobie (firma do 20 osob) czy poprzez konto twojego pracodwcy (firma powyzej 20 osob)
ale zawsze to idzie z zusowej kasy
U nas jest zatrudnionych więcej niż 20 osób i powiedzieli mi w kadrach że dlatego oni mi przelewają kasę i załatwiają wszystko sami odpowiednimi drukami z ZUSem, a nie ZUS mi to przelewa.
u mnie jest odwrotnie.mniej niz 20 osob ,kase przelewa pracodawca.To chyba jest po prostu kwestia"dogadania sie" z Zusem
jest taka mozliwosc w mniejszej firmie
niemniej zawsze to sa pieniadze z zusu - rozna jest tylko ich droga dotarcia do nas
:D
dzisiaj wreszcie dostałam pieniążki z ZUSu :) za okres 12.03-16.04 ;)

czy mogą mi przelewać kasę na konto? czy zawsze musi iść przez pocztę?
zgadza sie.w firmie w ktorej pracuje a ktora jest mala pieniadze zawsze byly przelewane na konto pracodawcy a pracodawca na moje.
u mnie teoretycznie też firma jest mała a kasę przysłał mi ZUS :P

z pominięciem pracodawcy :)

dostajecie pieniążki z ZUSu na konto??????????
Dziewczyny, chciałabym zasięgnąć Waszej opinii :)
Moje wynagrodzenie to wypłata która jest w ostatnim dniu miesiąca i premia która jest w połowie co miesiąc.
Obecnie jestem w 5 miesiącu i zapowiedzieli nam że od połowy lipca premie będą ucinane o 50%. Zastanawiam się więc czy jeśli pójdę na zwolnienie od lipca (w lipcu premia za czerwiec który pracowałam już ucięta) jak mi policzą średnią. Czy jeśli premia będzie dalej ucinana (a będzie) to czy pomimo że pójdę na zwolnienie w ostatnim miesiącu gdy jeszcze była wyższa, czy będą mi i tak obniżać? Czy będą brać te miesiące pod uwagę przed pierwszym zwolnieniem i nieważne że pozostali pracownicy dostają ucinane premie.
Dodam że firma jest wielka i zatrudnia ponad 500 osób, ale kadrowej się nie mogę zapytać bo to szkoda nerwów :)
Dziękuję i pozdrawiam,

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

do góry