Widok

Plaster znieczulenie skóry przed wkłuciem - warto?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Zdrowie Temat dostępny też na forum:
czy ktoś stosował u dziecka przed pobraniem krwi czy warto??czy raczej strata pieniędzy?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
nikt nie stosował
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
To zależy w jakim wieku masz malucha. Moja starsza 3 lata bardzo tego potrzebowała, stres związany z pobraniem krwi i igłą był ogromny. A plaster okazał się świetnym wyjściem, nie tyle przeciwbólowym co antystresowym. Nadal trochę bolało- nie eliminuje bólu całkowicie, a spokój był większy bo wierzyła, że plaster ją uratował.

Natomiast młodsza w tej chwili rok przy pobieraniu i tak płakała bo jak pisałam wcześniej plaster nie eliminuje bólu całkowicie. A bała się nowej obcej osoby, która próbowała jej dotykac- pielęgniarki.

W moim mniemaniu plaster spełnił rolę psychologicznego wsparcia u starszej a u młodszej, której nie da się tłumaczyc o co chodzi i tak się nie przydał.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
U nas sie nie sprawdził. Za kazdym jak razem jak przychodziłam z plastrem przykleojnym na szczepienie u maluszka do 1 r pielegniarka twierdziła, ze w zwłym miejscu go przykleiłam. I i tak wkłuła igłę w inne miejsce.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja polecam Emla krem, 1 opakowanie wystarcza na kilka aplikacji. Moim dzieciakom zdecydowanie pomógł, żadne ze szczepień nie było bolesne :) nakładasz na 1 godz przed szczepieniem.
Zależy w jakim wieku dziecko. Im starsze, tym lepszy rezultat ;) U nas zaczął "działać" jak dzieci skończyły jakieś 4 lata. Trzeba pamiętać, żeby nakleić przynajmniej godzinę przed wkłuciem i w dobrym miejscu. Moje starsze dziecko już w ogóle nie boi się szczepień i pobierania krwi dzięki Emli :)
Sama nigdy bym nie pomyślała żeby taki plaster kupić, przecież wkłucie przy pobraniu krwi czy szczepieniu aż tak nie boli żeby stosować jakieś znieczulenia. Tu jedynie bardziej chodzi o psychikę niż o ból.

Jeśli dziecko ma taki plasterek to od razu przestaje się bać? Jakoś nie wydaje mi się. Strach pewnie pozostanie, jedynie tego lekkiego bólu nie będzie.

Nigdy nie rozumiałam ludzi, którzy idąc np. na pobranie krwi z dzieckiem, przed samym wkłuciem wmawiają że to nic nie boli, a wtedy prawda okazuję się inna i dziecko w płacz.

Ja od razu mojemu małemu mówiłam że będzie bolało, pokazywałam mu jak może boleć, lekko go uszczypnęłam w rękę, przy pobieraniu krwi, przy szczepieniu zero płaczu, zero marudzenia, bo wiedział od razu co go czeka i się nie bał. Dlatego w przypadku mojego dziecka taki plasterek byłby całkowicie niepotrzebny.

Ale każde dziecko jest inne :)
Ja jak byłam mała to uciekałam mojej mamie wokół przychodni bo tak się bałam.
Więc jeśli ktoś ma dziecko które naprawdę bardzo się boi, to taki plasterek może i jest dobrym rozwiązaniem.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4
Krem, czy tez plasterki znieczulaja tylko ok 3-4mm skory w głąb, ale nie znieczulaja rozrywanych przez igle tkanek polozonych glebiej i nie niweluja bólu calkowicie. Ale moze dla tych 3 mm warto zastosować;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Moja corka miala taki na uszku, przed przekluciem i nawet sie nie zajaknela takze w 100% sie sprawdzilo. Do szczepien nie uzywalam bo corka jakos mocno nie plakala
image

nam Emla pomogła dwa razy, trzecim razem narobiła więcej szkody niż pożytku gdyż młoda dostała po niej paskudnego uczulenia, także ostrożnie u dzieci z AZS, alergików
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dobrym wynalazkiem jest maść Swiss Medical (szybko wysyłają na stronie zenn.pl). Wygodnie, szybko i dokładnie znieczula. Wcześniej to stosowałam głównie Emla i efekt jest w ogóle bez porównania. Na Emla to moje ciało prawie nie reagowało, tutaj różnica jest ogromna in plus.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

gdzie pojemniki na odzież używaną w gdańsku (18 odpowiedzi)

czy jeszcze są takie pojemniki? wiem, że to "mafia", ale lepiej tam wrzucić, niż do...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

do góry