Widok

pomocy! właśnie się dowiedziałam

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny wczoraj test ciążwy pokazał mi 2 kreseczki! Wizytę u ginekologa mam dopiero w poniedziałek, nie wiem co mam teraz robić? Spanikowałam! Czego mam nie jeść? kocham wodę gazowaną, mogę ją pić? Wiem, że pytanie wydają się żałosne ale jestem po prostu zielona i się boję. Przez ostatnie dni ostro "balowałam" związku z urlopem, alkohol lał się strumieniami, codziennie łykałam ibuprom już nie wspominając o 5 mocnych kawach dziennie. Czy swoim zachowaniem mogłam zrobić krzywdę maleństwu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hmm...........No to niezle! Jesli byly to spore ilosci alkoholu i tabletek to niewiem niewiem....czy to moglo nie wplynac na dziecko.Ja tez pilam piwo gdy jeszcze nie wiedzialam o ciąży ale to byly tylko dwa,wiec tak jakby wcale.A ktory to bylby tydzien? A co do jedzenia,to spokojnie-mozesz jesc normalnie tak jak do tej pory.Niewiem jak z napojami gazowanymi,bo ja je zawsze rzadko piłam,ale traz w 5 miesiacu np piję i wiem ze mozna.

image
bez paniki...skąd miałas wiedzieć...organizm jest tak skonstruowany, ze nic się nie stało na pewno

ja też piłam alkohol i na święta i na sylwestra, dopiero później się dowiedziałam, ze już wtedy byłam w ciąży

image
image
nie ma co od razu panikować, ja też za nim się dowiedziałam to ostro balowałam!!!! A córeczkę mam zdrową. Ważne żebyś teraz o siebie dbała!!!
Na początek kup kwas foliowy!!!! Pij dużo wody NIEGAZOWANEJ!!! Jedz dużo warzyw i owoców!!!

image
dla mnie ciaża była zaskoczeniem ,przez pierwsze 2 tyg codziennie impreza bo to poczatek roku był i jakoś tak Nowy Rok witaliśmy..więc alkoholu nie unikałam..lepiej,ja chyba nawet ze 2 papierosy wypaliłam-juz nie powiem o tym jak się bawiłam w sylwestra nie wiedząc że to pierwsze dni mojej córci i lekarz powiedział żebym się nie martwiła bo to nie miało żadnego wpływu,nie każdy ciażę planuje i do niej sie przygotowuje,czekaj do pon spokojnie bo może nawet serducha jeszcze nie usłyszysz,kup kwas foliowy i nie stresuj się:)

image
Wydaje mi się, że to będzie 5 tydzień ale nie jestem pewna. Gdybyś mogła mi powiedzieć jeszcze czy ból brzucha, który występuje u mnie jest czymś normalnym? i bardzi dziękuję, za odpowiedź, bardzo.
Liczysz od daty ostatniej miesiączki, czy zapłodnienia?

To już od dzisiaj nie pij alkoholu i nie bierz leków. Prewdopodobnie w bardzo wczesnej ciąży nie wyrządziły szkód, alkohol najbardziej szkodliwy jest gdy już bardziej wykształca się system nerwowy dziecka. Postaraj sie ograniczyć kawę, kup witaminy dla ciężarnych, może dodatkowo kwas foliowy - jeśli go wcześniej nie brałaś, to byłoby dobrze, gdybyś teraz przyjmowała go przynajmniej 1-2 mg dziennie.

witaminy to dopiero od 3 albo 4 m-ca się bierze,wcześniej zdrowo jedz i kwas foliowy tylko,ja bólu brzucha nie miałam ale każda ciąża jest inna,test na pewno nie kłamie:)

image
Nie, nie bierze się witamin tak późno, wtedy już zwykle są niedobory, lepiej im zapobiegać.

mi lekarz powiedział, że mam brac od poczatku...
czyli od 5 tyg. bo wtedy mi potwierdził ciążę

image
image
to najwyraźniej co lekarz to opinia albo może od wyników badań zależy..bo mi 2 ginów nakazalo dopiero od 3 m-ca,może wyniki miałam dobre..

image
ale ja robiłam badania dużo później, więc nie mógł wiedziec czy coś jest nie tak

podejrzewam, ze witaminy raczej profilaktycznie się bierze
raczej nie zaszkodza (o ile się nie przedawkuje) a w moim przypadku w zasadzie dobrze że je brałam od samego poczatku bo przecież prawie nic nie jadłam przez pierwsze miesiące takie miałam mdłości

image
image
Najwyraźniej niektórzy chcą napedzać biznes kolegom stomatologom i ciągnąć kasę z NFZ za leczenie anemii ;)

ja brałam Feminatal już pół roku przed ciążą, mój narzeczony też dostawał działkę codziennie ... witaminy w normalnych dawkach nie szkodza ... nie wiem dlaczego miałby szkodzić w pierwszym trymestrze ...

papilio1@op.pl
Często witaminy brane na początku ciąży potęgują nudności i wymioty. Radzę zaczekać z tym do wizyty u lekarza. Kwas foliowy jak najbardziej wskazany.
Ja np wcale nie biorę witamin dla ciężarnych, tylko żelazo, a witaminy zapewniają mi owoce i warzywka:))

nooooo...a jak ktoś nie przepada za owocami i warzywkami to skąd brac te witaminy?? ;)

image
image
mi lekarz kazal brac itaminy dopiero w 4 miesiacu.a co do bólu brzucha,to normalne,bo macica sie powieksza.niektore kobiety ten bol odczuwają inne nie.ja odczuwalam i to bardzo.ale to minie.

image
ja tez bralam witaminy od samgeo początku a nawet 2 miesiące przed ciążą no i kwas foliowy.
ja bralam te witaminy tylko przez 3 tygodnie,bo sie okazalo,że dzieki warzywom i owocom mam w organizmie az ich nadmiar łącznie z tymi branymi w tabletkach i mialam przez to straszne bóle zolądka i problemy ze stolcem.lekarz kazal wiec odrzucic witaminy i wszystko sie unormowało.teraz lykam tylko zwykły Falvit plus oczywiscie warzywka i owoce i jest ok:)No ale kazdy organizm jest inny i inaczej moze zareagowac.

image
bardzo dziękuję Wam za pomoc
no moj lekarz mowil ze na poczatku kwas foliowy potem dopiero od 3 miesiaca witaminy dla ciezarnych bo podobno jak jest za duzo jakiejs wit (chyba A) to moze zaszkodzic dziecku ale nie wiem na pewno lekarzem nie jestem wiec moge ufac ze taka jest prawda....

imageimage
image
gratuluję zaskoczonej :)
ja teżnie wiedząc o ciaży balowałam dobry tydzień ...

ale pomijając to, nie bój się jeść i pić tego co zwykle, jeśłi twój organizm uznaże to złe, to da ci zanć:)))))

mój doktor powiedział, ze mogę wszytko na co mam ochotę byle z umiarem, spokojnych 9 miesięcy :)

papilio1@op.pl
Nic sie nie martw tylko gratulować :)
Ja też z pierwszym dzieckiem zaszłam tydzień przed Sylwestrem, pierwsza próba więc do głowy mi nie przyszło że się udało już :) Wypiłam przez całą imprezkę 1,5 but Carlo Rossi :) wypaliłam kilka fajek, nie mówiąc o tym że trzy dni po zapłodnieniu tak mnie skręciło na papierosy że gdybym mogła to bym je jadła (wcześniej popalałam okazyjnie) :////// a dwa dni po Sylwestrze sąsiadka powiedziała mi że jestem w ciąży :) nie wiem po oczach ? :)i zdrowa super córcia :))
Zresztą na początku maja też mnie skręciło na fajki że musiałam polecieć do sklepu i zapalić to mój mąż od razu stwierdził że jestem w ciąży :) a generalnie żadne z nas nie pali :) na szczęście przeszło :)bo inaczej to bym ściany gryzła chyba :)
image
image
Gratuluje zaskoczonej!

image
Teraz jestem spokojniejsza. Wasze wypowiedzi sprawiły, że nawet uśmiech pojawił mi się na twarzy. Już wiem jak przetrwać weekend.
bez szaleństw, ale za to z cudowną świadomością .... :))))

papilio1@op.pl
Chyba pozostaje mi tylko zapisać się do (prawdopodobnie) "marcowych" koleżanek.
no i jeszcze dzieciowy suwaczek :)

papilio1@op.pl
a ja paliłam przed ciążą, odkłądałam rzucenie z miesiaca na miesiac ... nie mogłam, no nie mogłam ... a jak zobaczyłam bHCG 4382 to już nawet pół nie zapaliłam ... i nawet nie pomyślę o papierosie ... to jednak psychika ...

papilio1@op.pl
Za nim ja się dowiedziałam o ciąży to na sylwestra jeździłam konno, skakałam przez przeszkody a 2 tyg przed dowiedzeniem się o ciąży spadałam można powiedzieć że dość mocno fiknęłam :). Mam nadzieje że córeczka połknie bakcyla po mamie co do koni, hihi
tak a pro po to GRATULACJE dla przyszłych rodziców :)

image
Pewnie trochę to potrfa zanim się wedukuję bo jak na razie nie mam pojęcia co Tokio miała na myśli piszą "bHCG 4382". Ale bardzo się cieszę, że mogę na Was liczyć a w szczególności na Waszą wiedzę. Pozdrowienia dla bardzo mądrej przyszłej mamy Tokio:)
e tam pleciesz ... od razu mądrej :))))
wymadrzanie a mądrośc to 2 różne sprawy, hihi:)))

wytłumaczę ci tylko co to jest badanie na poziom bHCG :)
jest to określenie wieku ciaży na podstawie krwi, jest to badanie robione w laboratorium :) i w zależności od wyniku można określic dokładny wiek ciazy, czyli w którym jesteś tygodniu :)))) nawet jeśli jeszcze jest za wcześnie by ciążę wykrył test z moczu to "beta" już wykaże :)

wieć na moim przykładzie:
mój wynik był 4382 , co oznaczało że jestem w połowie 3 tygodnia :)
i tyle :)

papilio1@op.pl
tak tak,tez robilam ten test zeby potwierdzic ciaże (lub wykluczyc bo jakos nie dowierzalam testowi zwykłemu)i dokladnie mi pokazalo ze byl to 5 tydzień.

image
ja tez troszkę na początku popiłam i łykałam gripex i inne świństwa bo nie wiedziałam....:( ale lekarz powiedział ze bedzie ok:) ze maleństwu nic nie bedzie:)

[url]http://www.suwaczki.com/]image[/url]
image
spokojnie, nic się nie martw, ja to dopiero dawałam czadu cały grudzień...a w styczniu okazało się, że jestem w ciąży...też na początku miałam jazdę, że to na pewno wszystko zaszkodziło, ale teraz już o tym nie myślę:))co ma być to będzie:))
gratuluje :-)

up

image
image
up

Agatha napisał(a):

> Nie, nie bierze się witamin tak późno, wtedy już zwykle są
> niedobory, lepiej im zapobiegać.

A może to jest właśnie popadnie w przesadę i napędzanie kasy koncernom farmakologicznym? Zgodnie z zaleceniami PTG wystarczy w II i III trymestrze:

"Suplementacja witaminowo-mineralna powinna podlegać indywidualizacji i zmianom w zależności od nawyków żywieniowych i przynależności do grupy ryzyka. Nie ma naukowych dowodów wskazujących na bezwzględną potrzebę podawania ciężarnym witamin, substancji mineralnych i mikroelementów. Uwzględniając jednak fakt, że zapotrzebowanie na te substancje znacznie w ciąży wzrasta, wydaje się zasadne stosowanie w II i III trymestrze ciąży preparatów wielowitaminowych, zawierających między innymi: żelazo i jod oraz także minerały i mikroelementy takie jak cynk, miedź, magnez, mangan, selen i molibden. "
up

image

image

image

image

up

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Pomysł na wieczór panieński ? (17 odpowiedzi)

Przyjaciółka poprosiła mnie żebym została świadkową na jej ślubie. Zgodziłam się i wiąże się z...

krzywe ząbki (23 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

do góry