Widok

ponadprzeciętnie inteligentny trzylatek

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Może ktoś miał podobną sytuację albo cokolwiek potrafi doradzić. Od września zamierzam posłać dziecko do przedszkola (do grupy 3latków). Sęk w tym, że obawiam się, że będzie się tam trochę nudzić. Obecnie 2 lata i 8 mies. dziecko potrafi liczyć do 20 po polsku , do 12 po angielsku (zegar), zna alfabet łącznie z Ą,Ę,Ć,Ń..itd. litery angielskie Q,V, X, zna litery na wyrywki, potrafi też wyrecytować po kolei i po kolei ułożyć literki magnetyczne, bez żadnego pomagania, zaczyna już właściwie składać litery w słowa, zna kolory po angielsku, zwierzątka po angielsku i wiele innych słówek codziennego użytku po angielsku, teraz już nudzi się na tyle, że wydrukowałam mu liczby do 100 i właściwie już załapuje, to samo z prostym liczeniem (potrafi liczyć rozpoznaje cyfry i liczby, potrafi coś policzyć i dodawanie do 10 już przyswaja), zna kształty typu pięciokąt, sześciokąt, romb, trapez itd. Może ktoś pomyśli, że to nieprawdopodobne albo, że tyranizuje dziecko i wpajam na siłę, ale chodzi własnie o to, że to wszystko przyswaja w zabawie, błyskawicznie...

I teraz zastanawiam się co dalej...nie zamierzam go zatrzymywać w rozwoju, ale obawiam się że w grupie 3latków nie odnajdzie się... wiem, że w warszawie są takie placówki dla zdolnych maluchów (państwowe, jako zajęcia dodatkowe), ktoś może coś kojarzy w trójmieście? a może ktoś miał lub słyszał o podobnej sytuacji? albo może jakiś psycholog, który coś doradzi czy ukierunkuje co dalej?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 33
Też mam takie zdolne dziecko zna litery cyfry liczy czyta dodaje angielski ma 3 latka sam się ubiera itd poprostu są dzieci zdolne i mniej zdolne tak jak wszędzie wszyscy jesteśmy inni
Mam syna najstarszego na studiach jak był mały też wszystko szybko łapał moje córki to samo poprostu zdolne dzieci ale
Wszyscy tu piszą i będą pisać bo to zazdrość tak że się nie przejmuj mają mniej zdolne dzieci więc bronią swojego
Masz zdolne dziecko i tyle a tymi co ich ściska się nie przejmuj
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9

Badania wykazują, że inteligentni ludzie się nie nudzą. Wiec wydaje mi się, że niepotrzebnie rozdmuchujesz problem. Jeżeli już umie 'w literki', to będzie obserwował ruch liści na wietrze, mowę ciała nauczycieli czy innych dzieci, itp...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie gniewaj się ale to nie są jakieś fenomenalne zdolności, raczej w normie, moja trzylatka mówi po angielsku płynnie dlatego że tata do niej mówił od urodzenia, bawiłyśmy się w szkole to i załapała literki i cyferki, alfabet też zna i po polsku i angielsku, liczy do 100 w obu językach bo lubiła śpiewać i oglądać literki i dzieci które liczą. dodajemy ostatnio i też jej super idzie. Nie uważam bynajmniej że jest wybitnie inteligentna, po prostu lubi w taki sposób się bawić i dzięki temu zapamiętuje. Umysł małego dziecka jest bardzo chłonny i zapamiętuje wszystko. Zeby coś stwierdzic trzeba by jej zrobić testy ale po co Ci to. Obserwuj, na pewno nie będzie się nudzic.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mój syn również recytywał wręcz alfabet po angielsku i po polsku. Umiał wszystkie planety nawet intresował sie ich odległoscią między nimi. Umiał czytac proste słowa po polsku i angielsku. Znał dni, miesiące pory roku itd, Został zdiagnozowany jako dziecko autystyczne poniewaz nie umiał sie odnaleść w grupie. Przeszkadzał, nudził się nie miał co robić. Wykonywał bardzo szybko wszystkie zadania. wrecz nie pasował do grupy.... Obecnie jest w klasie 1ej i jest jednym z najlepszych uczniów w szkole polskiej i angielskiej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale też nie oznacza, że nie jest przygotowane. Wygląda na to że jest super zdolne dziecko i warto się z kimś skontaktować, aby pomógł pokierować.Nie polecam pisania o tym na forum..po co? Tu raczej tylko hejt i zazdrość .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jakaś bzdura! Na jakiej podstawie twierdzisz że to Asperger?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziewczyny, jakie polecacie dobre abecadło z dużymi literkami oraz obrazkami ? Trzylatka pokazuje ogromna chęć do nauki czytania. A metoda Domana nie bardzo mnie przekonuje.
Wiele wartościowych książek edukacyjnych dla maluchów ma też Bookolika:
https://bookolika.pl/pokaz-produkt/elementarz-2-latka-z-cwiczeniami-wielka-akademia/2

W ofercie mają książki już od 2 roku życia :)
image
O rany....moj syn miał 1,5 roku jak ogarniał takie rzeczy. Znał też np. Po kształtach wszystkie państwa Europy. Nic nadzwyczajnego,kwestia ustawicznego treningu. Umysl takalego dziecka jest jak gąbka. Teraz ma 8 lat i choć wg kilku poradni PPP i wychowawczyni klasy, w niektórych aspektach istotnie przewyższa rówieśników, to też pod wieloma względami nie domaga. Einsteinem nie jest. Róznice w 'wybitności' się zacierają między dzieciorami, w miarę
przybywania lat. Inaczej moelibyśmy społeczeństwa samych geniuszy, a tak nie jest. Najwiecej jest ludzi przecietnych i - odpowiednio tak samo- znikoma ilość geniuszy oraz i**otów.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry