Widok

poproszę o sprawdzony przepis na sos serowy...

Rodzina i dziecko Kulinaria Temat dostępny też na forum:
mam serki topione..jutro chcę dokupić resztę składników. Proszę o sprawdzone przepisy na dobry sos :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja co prawda nie znam przepisu na sos serowy ale znam przepis na pyszną zupę serową :D

Składniki:
- 1,5 l wywaru lub wody
- 4 serki topione po 100 g
- 100 g szynki wędzonej lub chudego boczku
- 2 pokrojone w kostkę cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła lub oleju
- grzanki
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Wędlinę pokrój w drobne paseczki i razem z pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem przysmaż na maśle lub oleju. Zalej wywarem i dodaj serki topione (najlepiej jest je wcześniej rozrobić w niewielkiej ilości ciepłego wywaru). Chwilę gotuj i przypraw do smaku. Podaj w miseczkach z dużą ilością grzanek. Jeżeli zamiast wywaru użyjesz wody, to możesz dodać kostki rosołowe.

Smacznego! ;)
image
Mój ulubiony i najprostszy to sos serowo pomidorowy do makaronu penne;
serki topione 3 (hohlanda się gorzej rozpuszczają, ja lubię mieć 2 hohland i jeden ten w ruloniku jest bardziej płynny)
2 puszki pomidorów najlepiej krojone
piersi z kurczaka 1 podwójna
szczypiorek do posypania i ser
przyprawy sól, pieprz, bazylia oregano
Ja wszystko zawsze robię na oko więc można zmieniać ilości składników
Jest to ulubione danie mojej rodzinki i robi się 15 min. tyle co gotowanie makaronu
Dziekuje Dziewczyny. I jedno i drugie brzmi smacznie wiec sprobuje i tego i tego

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Przeprowadzka- jaka firma? (44 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

nnt. doradca kredytowy - warto czy nie? (21 odpowiedzi)

Zastanawiamy się z mężem nad kupnem własnego M i w sumie nie wiem od czego zacząć. Czy warto iść...

do góry