Widok
Amamaa proponuję kupić piernik kętrzyński- super ciacho wychodzi : miękkie i puszyste:) Wiem , że nie każdy lubi robić ciasto z paczki, ale wychodzi jak domowe i przede wszystkim masz pewność, że wyjdzie:D

Uploaded with ImageShack.us
PS. A ja chcę zrobić pierniczki może ktoś ma przepis?:)

Uploaded with ImageShack.us
PS. A ja chcę zrobić pierniczki może ktoś ma przepis?:)
piernik:)
Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru
• 2 łyżki kakao
• 1 opakowanie przypraw do piernika
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 3 jaja
• 1 szklanka mleka
• 1 szklanka powideł śliwkowych
• 0,5 szklanki miodu
• 3/4 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Wymieszać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę. Dodać same żółtka jaj, mleko, powidła, miód, olej. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z powstałą masą. Przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. PIec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
jeszcze go co prawda nie robiłam, ale jutro biore sie za niego....moze ktos jeszcze podzieli sie przepisem...
Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru
• 2 łyżki kakao
• 1 opakowanie przypraw do piernika
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 3 jaja
• 1 szklanka mleka
• 1 szklanka powideł śliwkowych
• 0,5 szklanki miodu
• 3/4 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Wymieszać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę. Dodać same żółtka jaj, mleko, powidła, miód, olej. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z powstałą masą. Przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. PIec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
jeszcze go co prawda nie robiłam, ale jutro biore sie za niego....moze ktos jeszcze podzieli sie przepisem...
Ciasto marchewkowe smakuje ja piernik
- 2 jaja
- 200 g cukru brązowego może być normalny
- 150 ml olej
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g orzechów włoskich
- 75 g drobno pokrojonego ananasa
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g maki
- po 1 łyżeczce: cynamonu, soli, sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 400 g cukru pudru
- 100 g serka kremowego
- 50 g masła
Ja ta polewę dawałam tylko do przełożenia ciasta fajnie ta masa pasuje, a polewałam zwykłą polewa czekoladowa, wg przepisu masa ta i do środka i tez jako polewa.
Jaja ubić do podwojenia objętości, dodając cukier dalej ubijać aż masa będzie puszysta, dalej dodaje powoli olej, potem marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki i delikatnie mieszam.
Dodaje następnie make, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sol kiedy wszystko się połączy przekładam do blachy piec ok 1 godz. w temp. 150 stopni
przepis jest na foremkę 21x21 cm
- 2 jaja
- 200 g cukru brązowego może być normalny
- 150 ml olej
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g orzechów włoskich
- 75 g drobno pokrojonego ananasa
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g maki
- po 1 łyżeczce: cynamonu, soli, sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 400 g cukru pudru
- 100 g serka kremowego
- 50 g masła
Ja ta polewę dawałam tylko do przełożenia ciasta fajnie ta masa pasuje, a polewałam zwykłą polewa czekoladowa, wg przepisu masa ta i do środka i tez jako polewa.
Jaja ubić do podwojenia objętości, dodając cukier dalej ubijać aż masa będzie puszysta, dalej dodaje powoli olej, potem marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki i delikatnie mieszam.
Dodaje następnie make, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sol kiedy wszystko się połączy przekładam do blachy piec ok 1 godz. w temp. 150 stopni
przepis jest na foremkę 21x21 cm
Piernik świąteczny - http://www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=534 .
Naprawdę polecam.
Naprawdę polecam.