Widok

pralnia - trudne plamy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, którą pralnie polecacie - chodzi o wywabienie tłustych plam z materiału, który można prać tylko chemicznie. Pomyślałam o pralni Mewa na Starym Mieście, chyba podchodzą tam do ubrań bardziej indywidualnie, niż w pralniach-taśmach w centrach handlowych, gdzie nikt się nie przejmuje jaka to plama i na jakim rodzaju tkaniny. Może się jednak mylę? Jak myślicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podczepie sie ;)

Czym usunac tluste plamy - z oleju (z podelka ze sledziami w oleju)? Material granatowy, bodaj 65% bawelna reszta poliester. Mozna prac w 60'C. Po zwyklym praniu plamy dalej sa.

Macie sprawdzony sposob?
Wszystkie plamy zalewam Oxy z biedronki. Schodzą, tylko jedna zasada, trzeba nie kombinować z czymś innym.
image
Też tego uzywam - i jeszcze nie znalazłam plamy która nie zeszła :-) a było ich sporo i każda wyjątkowa na swój sposób :]
a nie odbarwily sie kolorowe tkaniny?
NiE! tylko i wyłącznie plamy schodzą :-) cudeńko ;-) ale ważne żeby kupić ten do kolorowych :-)
ja nakłądam na plamę proszek wymieszany z wodą, zostawiam na 30 minut potem piorę normalnie i ani śladu . Namaczanie w misce z dużą ilością wody niestety już tak samo nie działa - trzeba bezpośrednio. O kolory się nie martw nic nie wybiela.
a ja zawsze na tłuste plamy polewam płyn do mycia naczyn - i nawet nie trzeba jakoś specjalnie zacierac czy zapierać - płyn na plame i do pralki - schodzi za każdym razem
na ine plamy też juz zauważyłam że szare mydło sprawia cuda - niekiedy nawet lepsze niż vanish czy tego typu płyny
ale co z tkaniną którą można prać tylko chemicznie? którą pralnie wybrać?
idź do pralni którą znasz - pokaż plame i zapytaj co zrobić - jak będą wiedzieli co to za tkanina i odpowiedzą co robić to myśle że można rzecz zostawić bez obawy że zniszczą - osobiście nie korzystałam z chemicznej pralni wiec nie wiem jaką polecić
ten Oxy po zmianie opakowania jest tak samo dobry jak wcześniej?

bo jak był w przezroczystym wiaderku z zieloną naklejką to był super ;)
a ja polecam niemiecki odplamiacz SIL, w płynie i spryskiwaczu-REWELACJA :)
ale Dziewczyny, może jednak któraś z Was ma wypróbowaną pralnie, którą może polecić?

Mowa o tej technologii - sovrana.pl/czyszczenie-chemiczne/ tak? To poradzi sobie z tłustymi plamami na garniturze? Dosyć dużymi i widocznymi od dawna? Z waszego doświadczenia? Nie wiem, gdzie mam się wybrać. Stroju potrzebuję na weekend.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

JAKI KURIER NAJTAŃSZY - prywatna przesyłka? (27 odpowiedzi)

Dziewczyny zamówiłam fajny fotel na allegro, przyjechał kurierem - duże to i niestandardowe. Tak...

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (27 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

do góry