Widok

pralnia - trudne plamy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, którą pralnie polecacie - chodzi o wywabienie tłustych plam z materiału, który można prać tylko chemicznie. Pomyślałam o pralni Mewa na Starym Mieście, chyba podchodzą tam do ubrań bardziej indywidualnie, niż w pralniach-taśmach w centrach handlowych, gdzie nikt się nie przejmuje jaka to plama i na jakim rodzaju tkaniny. Może się jednak mylę? Jak myślicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podczepie sie ;)

Czym usunac tluste plamy - z oleju (z podelka ze sledziami w oleju)? Material granatowy, bodaj 65% bawelna reszta poliester. Mozna prac w 60'C. Po zwyklym praniu plamy dalej sa.

Macie sprawdzony sposob?
Wszystkie plamy zalewam Oxy z biedronki. Schodzą, tylko jedna zasada, trzeba nie kombinować z czymś innym.
Też tego uzywam - i jeszcze nie znalazłam plamy która nie zeszła :-) a było ich sporo i każda wyjątkowa na swój sposób :]
a nie odbarwily sie kolorowe tkaniny?
NiE! tylko i wyłącznie plamy schodzą :-) cudeńko ;-) ale ważne żeby kupić ten do kolorowych :-)
ja nakłądam na plamę proszek wymieszany z wodą, zostawiam na 30 minut potem piorę normalnie i ani śladu . Namaczanie w misce z dużą ilością wody niestety już tak samo nie działa - trzeba bezpośrednio. O kolory się nie martw nic nie wybiela.
a ja zawsze na tłuste plamy polewam płyn do mycia naczyn - i nawet nie trzeba jakoś specjalnie zacierac czy zapierać - płyn na plame i do pralki - schodzi za każdym razem
na ine plamy też juz zauważyłam że szare mydło sprawia cuda - niekiedy nawet lepsze niż vanish czy tego typu płyny
ale co z tkaniną którą można prać tylko chemicznie? którą pralnie wybrać?
idź do pralni którą znasz - pokaż plame i zapytaj co zrobić - jak będą wiedzieli co to za tkanina i odpowiedzą co robić to myśle że można rzecz zostawić bez obawy że zniszczą - osobiście nie korzystałam z chemicznej pralni wiec nie wiem jaką polecić
ten Oxy po zmianie opakowania jest tak samo dobry jak wcześniej?

bo jak był w przezroczystym wiaderku z zieloną naklejką to był super ;)
a ja polecam niemiecki odplamiacz SIL, w płynie i spryskiwaczu-REWELACJA :)
ale Dziewczyny, może jednak któraś z Was ma wypróbowaną pralnie, którą może polecić?

Mowa o tej technologii - sovrana.pl/czyszczenie-chemiczne/ tak? To poradzi sobie z tłustymi plamami na garniturze? Dosyć dużymi i widocznymi od dawna? Z waszego doświadczenia? Nie wiem, gdzie mam się wybrać. Stroju potrzebuję na weekend.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry