Widok

problem z kupką - Kontrastowy wlew doodbytniczny

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam serdecznie!
Moja 5 miesięczna córeczka ma problemy z wypróżnianiem. Od jakiegoś 1,5 miesiąca przestała się wypróżniać. Za zaleceniem pediatry co 7 dni podawałam jej pół czopka. Kupka zawsze była, a ostatnio się nie pojawiła. Mała wypróżniła się sama po 12 dniach. Najdziwniejsze jest to, że ma miękki brzuszek ani nie płacze. Jest zadowolona i uśmiechnięta, tylko w nocy męczą ją gazy. Pojechałam do innego pediatry i powiedział mi, że dziecko powinno się wypróżniać minimum raz na 3 dni i że nie powinno być dłuższych przerw. Zalecił kontrastowy wlew doodbytniczy, na który już w piątek idziemy.
Aha...małą karmię piersią i powoli zaczynam wprowadzać inne jedzonko, ale jak na razie bardziej nim pluje niż cokolwiek zje.
Czy ktoś może miał podobny problem? Jak wygląda to badania? Czy jest bolesne dla dziecka i czy trzeba się jakoś specjalnie przygotować?
Będę bardzo wdzięczna za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak, mała miała robione przez gastroendo. i powiedział, że jest coś ciasno i trzeba właśnie wszystko przejrzeć od wewnątrz, a później robił jej chirurg i powiedział, że jest ok, także, właściwie nic dalej nie wiem.
Aga, '
a ten chirurg robil wam badanie perectum? to plauszkiem w odbycie?
image image
Ja miałam dwa skierowania od mojego pediatry do chirurga dziecięcego i do gastroenterologa dziecięcego (bo tylko oni mogą dać skierowanie na to badanie). Miałam sobie sprawdzić, kto ma szybsze terminy i tak właśnie trafiłam już na drugi dzień do chirurga w przychodni przy szpitalu wojewódzkim.Także skierowanie dostałam od chirurga. Z tym skierowaniem poszłam od razu się zarejestrować na to badanie.
Aga,

a rejestrowalas w poradni gastro czy gdzie na to badanie, bo aj dzis taka tam zakrecona bylam tymi wszytkimi zleceniami badan ze nie zapamietalam aebo i nie dopytalam
image image
Aga,

tak Maja bedzie miala to badanie na bank.
dzis bylismy w Wojewodzkim, tzn w Kolejowym, w przychodni gastroenterologicznej dla dzieci u dr Banacha, mamy zrobic dodatkowe badnia, tez wizyta u chirurga dzieciecego na badanie perectum odbytu (palcem jak pwoiedzialnam dr Banach), musimy posprawdzac jeszcze nerki , enzymy trzustkowe i elektrolity. Od razu jutro zadzwonie i ja zarejestruje na to badanie.
Aga a powiedz, czy na to badanie mieliscie skierowanie od gastroenterologa czy pediatry, kto was kierowa na to badanie?
Kurcze boje sie troszke promieni RTG, ale musz epomc Mai.

Co do diety lekkostrawnej, Maja ma jak okreslaja lekarze diete godowa, to cjakis cod ze to dziecko przybiera, fakt ze ostatni kg robi 5 m-c.
Maja jest na Nutramigenie i to 1 mimo ze ma 9,5 m-ca, nie akceptuje 2, jej brzuszek mianowicie, udalo sie wprowadzic silnac i dynie zindykiem (strasznie spadlo jej juz zelazo) jednak po ciezko pwoiedziec czy udalo sie to wprowadzic bo jak juz wysypka przeszla to ona nadal nie wyprozna sie sama od prawie 2 m-cy, probowalismy czopki, herbatki, w tej chwili dostaje 3xdziennie lactulose, i dicoflor 30 dwa razy dziennie , czasem zrobi, czasem nie, a pije sporo wody, anwet bardzo sporo. Jej minim apetyt, zjada w dobe ok 200ml mleka, 50 ml sinlac, 100g gruszki i ok 100 g dyni z indykiem, moze byc spowodowany wlasnie zlogami, stanem jelit, jednak jej duzy apetyt na picie, wskazuje na problem z nerkami dodatkowo. Tak wiec dieta to nie wszystko.
Maja juz w szpitalu miala problemy, ale ze bylysmy tam m-c (jest wczesniakiem) zawsze ja jakos odblokowali, ma nadzieje ze nasza pani dr miala race kierujac nas do wojewodziekiego.

Aga to czekam na wiescie, i zycze zeby po tym kontrascie, wszytko wyszlo z malutkiej:):)
image image
Jeszcze raz dziękuję za opis badania. A czy na wyniki długo się czeka? Bo ja myślałam, że lekarz od razu mi powie co i jak, i że dostanę jakieś wyniki, a z tego co mówi mój pediatra, to będę musiała na nie ok tygodnia poczekać. Czy to prawda?
Dla mnie tak rzadkie wypróżnianie też nie jest normalne i dlatego też zdecydowałam się na to badanie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tak jak opisała Dorota, tak to wygląda.
Lewatywy nie robią, bo sam kontrast już wystarczy.
Badanie wykaże co się dzieje w jelitach, jaka ilość kału zalega,
Mój syn był starszy jak miał to badanie, podajże 2,5 roku
Pierwsze kilka minut był płacz, później już spokojnie leżał i obserwował maszyny od RTG :)
Również badanie mieliśmy wykonywane w wojewódzkim, tylko leżeliśmy chyba 2 doby
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
moja miała kontrast robiony gdy miała 4 lata, do przyjemnych nie należy, ale na pewno nie boli.
do pupy przyklejają plasterkiem rurkę, którą wkładają w odbyt, wpuszczają kontrast i robią rtg, z tego co pamiętam, kontrast wpuszczany jest "na raty". zdjęć było ok 6.
po wszystkim moja poleciała do toalety i wszystko "wywaliła z siebie".

jak na mój gust, to nie jest normalne by dzieciak wypróżniał się raz na dwa tygodnie, złogi są na bank. ja odtłuściłabym swoje mleko. czyli lekkostrawna dieta, bogata w warzywa. i zaczęłabym dopajać dziecko. ale to ja bym zrobiła..
Badanie mała będzie miała w piątek w Szpitalu Wojewódzkim w Gdańsku. Rejestrowałam ją dokładnie tydzień temu (więc czas oczekiwania to ok 10 dni). Jak już będzie po to dam znać, ale z tego co wiem, to na wyniki czeka się ok tygodnia.
A dlaczego Twoja córka będzie miała to badanie?
Aga,

jak bedziesz po badniu, daj prosze znac, z czym to sie je, dzis dowiedzialm sie ze Maja tez bedzie miala to badanie.
Napisz prosze gdzie robisz i ile czekałas w klejce.
image image
moj synek tez sam nie robil kupki, zmienilam mi mleko na nutamigen teraz codziennie rano wali kupke.dodam ze skonczyl 3 miesiace.
Dziękuję bardzo za opis badania. Będziemy musieli jakoś je przeżyć. Mam jeszcze jedno pytanie: czy przed badaniem jest robiona lewatywa?
Zdecydowałam się na to badanie, bo przynajmniej będę miała pewność czy wszystko jest na pewno dobrze i czy po prostu ona ma tak dobre trawienie, że tak rzadko się wypróżnia czy może jest coś nie tak....
A co ilość wypróżnień to każdy pediatra mówi mi co innego, więc już sama nie wiem w co mam wierzyć.
Mój syn był starszy jak zaczął mieć zaparcia, ale te badanie z wlewem nie jest straszne. Dziecko leży do połowy rozebrane, jedna osoba je trzyma, druga robi wlew, a w tym czasie RTG robi zdjęcia.
U nas całe badanie trwało jakieś 25min po nim dziecko powinno się wypróżnić ( jak to lekarka powiedziała, za wszystkie czasy ) Mój syn miał tak chore jelita, że nawet ten kontrast go nie ruszył :(

Nasz Mati jest tylko na moim mleku i wyproznia sie srednio raz na tydzien lub dwa. Pediatra powiedziala, ze skoro nie ma zadnych dolegliwosci brzuszkowych, to jest ok i nie ma co sie przejmowac.
image
dziecko karmione wyłącznie piersia może się nie wypróżniać bardzo długo, i o ile czuje się dobrze, nie płacze iw koncu robi dobrą kupkę wszystko ok. niektóre dzieci piersiowe nie robią kupki po kilka dni.

ale jeśli to się utrzymuje przy rozszerzaniu diety to faktycznie warto sprawdzic dlaczego
To miało być pytanie do magdy11.
a wiesz dlaczego Twoja córka rzadziej robiła kupkę? Teraz już się normalnie wypróżnia?
Kasia31 dziękuję bardzo za Twoją odpowiedź. Ja już sama nie wiem co mam robić? W piątek mam wyznaczony termin tego badania i chyba na nie pójdziemy. Nie chcę później żałować, że czegoś nie zrobiłam a mogłam. To badanie chyba nie jest niebezpieczne dla dziecka? Wiem, że będą promienie RTG.
Muszę małą przygotować jakoś do tego badania? Ona jest tak malutka, że chyba nie trzeba podawać żadnych płynów na przeczyszczenie? Jak się umawiałam na to badanie to nic mi nie powiedzieli.
Ja byłam na USG u dr Wyszomirskiej i było wszystko ok. Najdziwniejsze jest to, że tak do 3 miesiąca było wszystko ok, kupka była kilka razy dziennie, później co 3-4 dni, a ostatnio było 12 dni przerwy. Jak to się zaczęło to karmiłam ją wyłącznie piersią. Więc najwyżej moja dieta ma jakiś wpływ? Chociaż od początku jadłam prawie wszystko...sama nie wiem.
Nie chcę małej narażać na niepotrzebny stres....ale też nie chcę aby później było jeszcze gorzej.
Aga, mój syn zmagał się z tym problemem dość długo. Długo dlatego, że nie trafialiśmy na konkretnego pediatrę, wciąż nas odsyłali z czapkami i syropkami.
W końcu kompetentna lekarka zauważyła problem i zaczęła szukać przyczyny.
Mój syn miał również RTG z wlewem doodbytniczym który wykazał złogi kału ( jelita całe zapchane )
Jednak okazało się, że wcale nie trzeba było robić RTG z wlewem który jest nieprzyjemny ( ale nie bolesny )
Doktor Alicja Bałanda skierowała nas na USG brzuszka do lekarza z AK
On jako jedyny potrafił zrobić USG na którym widział wszystko ( inni na USG nic nie widzieli )
U nas diagnoza została szybko postawiona ( za długa esica )
Dziecko przeszło na dietę ( odpowiednie jedzenie, aby jelita zaczęły na nowo dobrze funkcjonować )
Udało nam się z tego dość szybko wyjść z pomocą dr Bałandy, która doprowadziła jelita do opróżnienia, dopasowała odpowiednie leki.

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja córka miała ten sam problem z robieniem kupki ale miała ok 2 lat (teraz ma 4.5)wogle jej sie nie chciało zadnych boli brzocha ale twoja córka jest miejsza to tez jest inaczej tymbardziej ze karmisz ja piesia wpisz sobie w google to badanie co ma miec tam jest wszystko opisane o tym badaniu

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (79 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Czy da sie wyzyc za 2000 zl (47 odpowiedzi)

Czy da sie wyzyc za 2000 zl juz po oplatach ? Jedynie paliwo do auta trzeba w to jeszcze wliczyc....

do góry