Widok

problem z nóżką u dziecka

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny piszę tutaj, bo wszędzie szukam pomocy.
Wczoraj rano, Amelia po zabawie na dywanie chciała wstać i upadła.
Kiedy chciałam jej pomóc, okazało się, że podwija lewą nóżkę do góry, tak jakby jej zdrętwiała i nie mogła na nią stanąć.
Pierwsza myśl, "zdrętwiała jej noga, zwichnęła sobie podczas wstawania"
Zaczęłam masować i po około 3 minutach dziecko biegało szczęśliwe.

Niestety sytuacja po 4h zaczęła się powtarzać coraz częściej i odrętwienie trzymało dłużej, nawet 30 minut.

Nie zastanawiając się, wsiadłam w samochód i do przychodni.
Pediatra nie zauważyła niczego niepokojącego, tym bardziej, że kiedy dojechaliśmy, mała już chodziła.
Dostaliśmy skierowanie do szpitala, gdyby sytuacja się powtórzyła.
Niestety po 1,5 h w domu, znowu to samo.
Pojechaliśmy z małą do szpitala Wojewódzkiego. Ta trafiliśmy na oddział ortopedyczny. ( zanim dojechaliśmy dziecko znowu chodziło normalnie )
Zrobiona jej USG bioder, żeby wykluczyć zapalenie biodra i odesłano do domu, uśmiechając się do nas, że mała jest zdrowa, uśmiechnięta i nic nie wskazuje na to, że coś jej jest.
Czułam się jak panikując mama która całą tą historię sobie wymyśliła.

Po powrocie ze szpitala znowu atak trwający około 1 minuty.
Nie wiedząc co robić, obdzwaniając wszystkich świętych, podpowiedziano mi wykonać telefon do dr. Bałandy.

Pani dr. kazała się nam natychmiast ubrać i jechać do AM na oddział neurologii rozwojowej.
Oczywiście zaraz tam pojechaliśmy. Neurolog zbadał Amelię i szczęście w nieszczęściu, przy wizycie mała zaczęła kuleć i w pewnym momencie znowu nie mogła stanąć na lewą nóżkę.

Trwało to bardzo krótko, bo jakieś 30sek. ale mógł chociaż lekarz zobaczyć fachowym okiem co się dzieje.
W poniedziałek, jeżeli nic więcej niepokojącego nie będzie się działo, mamy się stawić na oddział neurologii rozwojowej, gdzie chcą wykonać badania CRP, a przede wszystkim tomografię komputerową, usg główki i badanie jonów.

Lekarz nie wie co to może być, co powoduje takie zachowanie dziecka. :(
Piszę to tutaj bo może któraś mama miała taką sytuację, może coś podpowie.
Wiem, jak lekarze nie wiedzą to ciężko stwierdzić nam lajką, ale a nóż któreś dziecko miało podobnie.

Nadmienię, że Amelia jest wesoła, uśmiechnięta, nic jej więcej nie dolega. Kiedy ten "atak" ( nie wiem jak to nawet nazwać ) przechodzi, dziecko niemal biega.

Jestem załamana, modlę się, żeby dziś sytuacja się nie powtórzyła i żebyśmy mogli zrobić tylko kilka badań ambulatoryjnie .
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
mojego brata syn cierpi na mlodziencze zwyrodnienie stawów to cos jak reumatyzm u dzieci. Mlody jak ma zle dni nie moze chodzic i kuleje. Natomiast jego siostra ma ta sama chorobe ale zaatakowała ona reka. Jak młoda miala 1,5 roku raz na jakis czas miala bezwłat lewej raczki. Moze w Sopocie w szpitalu reumatologicznym ci pomoga. Trzymam kciuki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Araga, dzięki aby u nas również okazało się to jako pierwszy i ostatni incydent.
Majowamamo, EEG powinno się powtarzać, przynajmniej 2x w roku. Bywam tak, że pierwszy zapis nic nie pokaże, a kolejny już tak.
Polecam Polanki, bardzo sympatyczna pani, gdyby nie ona, Amelia by nie zasnęła.
U nas wynik najpóźniej będzie w środę, ale jest szansa, że w poniedziałek popołudniu już będzie.
Niestety coraz częściej spotykam się ze zdaniem, że lekarze powinni łączyć obecną sytuację z sytuacją jak mała miała 1,5 mies i zachłysnęła się, bo równie dobrze to mogło nie być zachłyśnięcie :( Tym bardziej, że po około 2h od karmienia zachłysnęła się i straciła przytomność.

Dziewczyny jak ja się boję :(

Witaj
nie wiem na ile Ci to pomoże albo chociaż uspokoi. Mój maluch jak miał rok i 2 miesiące nagle przestał chodzić. tzn płakał jak miał stawać na lewą nóżkę. Byliśmy ze trzy razy na usg w Wojewódzkim. Mieliśmy robiony ze dwa razy rentgen. I wykluczone po kolei wszystko tzn ani to nie było złamanie, ani skręcenie, ani zwichnięcie, ani zapalenie stawów biodrowych, skokowych itp. Ja wychodziłam z siebie bo mój maluch nie stawał w ogóle. Z biegającego dziecka usiadł i przestał chodzić. Miał kłopot nawet z raczkowaniem. Lekarzy odwiedziliśmy całą masę. Badań porobiliśmy jeszcze więcej i nic.... aż w końcu mój znajomy ortopeda powiedział - musiał źle stanąć zabolało go i zapamiętał i teraz nie chce stawać" - oczywiście najpierw się na niego wkurzyłam, że to wręcz niemożliwe ale nie mając innego wyjścia po prostu czekaliśmy i obserwowaliśmy. Trwało to miesiąc czasu i nagle maluch wstał rano i jak gdyby nigdy nic zaczął chodzić. ja popłakałam się ze szczęścia a maluch nie wiedział o co chodzi :) gdyby przytrafiło się to komuś innemu byłabym skłonna nie uwierzyć. Trzymam kciuki, że z Twoją małą będzie wszystko ok!!!!
image

image
Dam znać i podpytam czy powinno się powtórzyć. W poniedziałek będę u bdb neurolog to również zapytam jak to jest z tym EEG

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kasiu, trzymamy kciuki za was, za Ami.

Daj prosze potem znać jak poszlo, jakie warunki i czy kazali wam zrobic jeszcze eeg po jakims czasie, mnie sie wydaje ze troszke z nas na zaspie pokpili, bo Maja ma nadal drżenia a na jednym eeg nie wyszło i moze trzeby powtorzyc.
Powodzonka Dziewczyny:)
image image
Kasia, nie denerwuj się. Szkoda czasu. Trzymam kciuki za Amelkę!
Elfica, masz rację. Mam mega mądre dziecko które w wieku rok i 5 miesięcy potrafiło nabrać na swoje sztuczki cały oddział ortopedii i neurologi, kilku lekarzy z przychodni.
Rośnie mi aktorka na potęgę, muszę ją już zapisać na jakieś kastingi.

Elfica dziękujemy Ci za bardzo cenną uwagę :/ tylko uciekaj juz stąd!!!!!
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jakie Wy jesteście panikary buhahahaha :)
Pewnie symuluje i udaje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Moniall, dzięki to bardzo cenna uwaga.
Niestety ja wielokrotnie "przejechałam" się na lekarzach.
Teraz wiem, że szkoda mojego czasu na latanie po szpitalach, po raz setny przekonałam się, że tylko na dr. Bałandzie mogę ufać i na nią liczyć.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój mąż jest pod opieką neurologa i często ma wykonywane eeg dlatego, że neurolog stwierdziła, że takie badania muszą być wykonywane okresowo co jakiś czas bo jednorazowe badanie może nie wykazać ewentualnych zmian w mózgu. Dokładnie, fachowo nie powtórzę co ta lekarka mówiła, ale chodzi o to, że ciągle zmieniają się fale w mózgu i dlatego trzeba powtarzać eeg. Np. dzisiaj nic nie wykaże a za miesiąc już coś będzie. Mój mąż miał robionych jak na razie 4 takie badania i za 4-tym wyszły jakieś fale ostre i ma powtórzyć w sierpniu. Trochę zagmatwałam , ale chodzi Kasiu żebyś na to uwagę zwróciła. No niestety lekarzy też trzeba pilnować i na wszystko zwracać uwagę. Ważne, że dotąd wyniki ma świetne!!!!!!
image
to świetnie
image image
Nie :) Zwolnił się termin na jutro, stąd tak szybko się dostaliśmy.

No dziwne Kasiu ze tak powiedzieli.
Fajnie, że udało się wam tak szybko dostać termin, a musialas użyć jakiegoś sposobu?
image image
MajowaMaju, dziękuję za informację.
Zadzwoniłam na Polanki i udało mi się dostać na EEG jutro.
Tylko trochę dziwne, bo jak zapytałam czy dziecko ma być śpiące, to Pani odpowiedziała, jak chce Pani badanie śpiącego dziecka, to tak.
No nic, jutro będzie walka, zeby mi mała nie zasnęła, a to typ dziecka, że jak jest spiąca to położy się gdzie stoi, żeby drzemkę sobie strzelić :)

żadne tajemnice, wiec opisuje dla ogółu:

Dziecko musi byc bardzo niewyspane, my budzilismy Maję przed 5ta a badanie mielismy na 11 (ale wtdy byla mala wiec potrzebowala wiecej drzemek), generalnie chodzi o to ze dziecko musi na badaniu zasnac, wczesniej ma nakladany na glowe czepek z diodami, nic nie boli z zalozenia, ten czepak byl tak mocno do niej docisniety ze odcisniete miala ejszcze kilka godzin, ale generalnie chyba nie powinno tak byc, zakaldaj czepek podłaczaja diody na główce, dziecko musi zasnac, my wzielismy w tym celu mleczko, wode mozesz wziac tez gadzety do zasypiania. badanie trwało ok 20 min jak juz zasneła, pod koniec badania, nad jej głowka ustawiono taka lampe ktora migala z rozna czestotliwoscia, ma to na celu ewentualne sprawdzenie zapisu fal w przypadku wrazliwosci na taki sygnal - padaczka, generalnie nie bylo zele, Majaj strasznie płakała bo ten czepek był taki ciasny, niestety na Zaspie nie ma warunkow zbyt dobrych dla malych dzieci, ja ja trzymalam na rekach, byla tez kozetka, w maleńkim pokoju byo wszystko slychac z korytarza, w pewnym momencie weszła druga pani i właczyal chyba taki zakamieniony czajnik ktory strasznie glosno syczal, mloda sie przebudzila. Musiałabys zadzonic etz na polanki, bylam w tamtym tylkodi w poradni leczenia mukowiscydozy na polankch i tam widzialam napis na gabinecie eeg, trzeba by sie dowiedziec czy tez maluszka robia, wydaje mi sie ze byloby tam ciszej i spokojniej, bo to w podziemi i malutko ludzi sie kreci, a na zaspie normalnie w przychodni przyszpitalne polaczonej ze szpitalem masa ludzi za dzwiami,a le wszytko jest do zrobienia, generalnie podstawa zeby mala byla zmeczona.

Mam nadzieje ze cos ci pomoglam.

Podaje telefon: 58 768 46 83, tam dowiadywalam sie o wynik ale wydaje mi sie ze tam tez sie rejestrowalismy, bardzo czesto telefon jest odlaczony, trzeba probowac ciagle, bo pani podczas przeprowadzenia badania wyciaga kabelek z telefonu, latwiej bylo sie dodzownic ok 14 ale tak naprawde mozna probowac od rana
image image
MajowaMaja, zaraz będę dzwonić gdzie się da, można znajdę kogoś kto ma możliwość przyśpieszenia
Czy możesz mi napisać na PW jak samo badanie wyglądało ? Jak się trzeba przygotować do niego ?

Kasia my robilismy EEG Mai jak miala poł roku na Zaspie, czekalismy ok 3 tyg na badanie ale mysle ze da sie jakos zalatwic szybiej, z tego co wiem codziennie prawcownie EEG ma zarezerowane miejsca dla pacjentow z oddzialu (toretyczna ilosc, jakby co) i czesto zadrza sie ze sa one nie wykorzystywane kwiestoa dogadania i wyposzenia choc tam akurat dobrych duchow wsrod pań nie ma, trzeba by przez jakies znajomosci uderzyc, jak cos mam telefon ale nie wiem czy wiele wsora sie przez tel.
image image
Kasia a pytałaś może dr B o to co mówiłam ?
Jak moge jakoś pomoc mów

Jestem po rozmowie z dr. B
Nie będę pisać jaka była reakcja na fakt nie zatrzymania nas w szpitalu.
Iza, to ze przeszło nie oznacza, że nie wróci, nie wiem jak TK, ale EEG pokaże nam jeżeli coś się dzieje, musiał zostać ślad.
Tak więc szukam, drążę gdzie szybko mogę wykonać EEG, ale wychodzi na to, ze tylko AM robi takim małym dzieciom.

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

na co zwrócić uwagę przy podpisywaniu umowy z Biurem nieruchomości (61 odpowiedzi)

Chcę sprzedac mieszkanko, kawalerke. Ile zycza sobie w tej chwili biura nieruchomosci, znaczy...

rozedma płuc, i co dalej? (5 odpowiedzi)

Dziewczyny,moja najlepsza przyjaciółka zadzwoniła dzisiaj do mnie z informacją,że zdiagnozowano u...

do góry