Widok

problem z nóżką u dziecka

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny piszę tutaj, bo wszędzie szukam pomocy.
Wczoraj rano, Amelia po zabawie na dywanie chciała wstać i upadła.
Kiedy chciałam jej pomóc, okazało się, że podwija lewą nóżkę do góry, tak jakby jej zdrętwiała i nie mogła na nią stanąć.
Pierwsza myśl, "zdrętwiała jej noga, zwichnęła sobie podczas wstawania"
Zaczęłam masować i po około 3 minutach dziecko biegało szczęśliwe.

Niestety sytuacja po 4h zaczęła się powtarzać coraz częściej i odrętwienie trzymało dłużej, nawet 30 minut.

Nie zastanawiając się, wsiadłam w samochód i do przychodni.
Pediatra nie zauważyła niczego niepokojącego, tym bardziej, że kiedy dojechaliśmy, mała już chodziła.
Dostaliśmy skierowanie do szpitala, gdyby sytuacja się powtórzyła.
Niestety po 1,5 h w domu, znowu to samo.
Pojechaliśmy z małą do szpitala Wojewódzkiego. Ta trafiliśmy na oddział ortopedyczny. ( zanim dojechaliśmy dziecko znowu chodziło normalnie )
Zrobiona jej USG bioder, żeby wykluczyć zapalenie biodra i odesłano do domu, uśmiechając się do nas, że mała jest zdrowa, uśmiechnięta i nic nie wskazuje na to, że coś jej jest.
Czułam się jak panikując mama która całą tą historię sobie wymyśliła.

Po powrocie ze szpitala znowu atak trwający około 1 minuty.
Nie wiedząc co robić, obdzwaniając wszystkich świętych, podpowiedziano mi wykonać telefon do dr. Bałandy.

Pani dr. kazała się nam natychmiast ubrać i jechać do AM na oddział neurologii rozwojowej.
Oczywiście zaraz tam pojechaliśmy. Neurolog zbadał Amelię i szczęście w nieszczęściu, przy wizycie mała zaczęła kuleć i w pewnym momencie znowu nie mogła stanąć na lewą nóżkę.

Trwało to bardzo krótko, bo jakieś 30sek. ale mógł chociaż lekarz zobaczyć fachowym okiem co się dzieje.
W poniedziałek, jeżeli nic więcej niepokojącego nie będzie się działo, mamy się stawić na oddział neurologii rozwojowej, gdzie chcą wykonać badania CRP, a przede wszystkim tomografię komputerową, usg główki i badanie jonów.

Lekarz nie wie co to może być, co powoduje takie zachowanie dziecka. :(
Piszę to tutaj bo może któraś mama miała taką sytuację, może coś podpowie.
Wiem, jak lekarze nie wiedzą to ciężko stwierdzić nam lajką, ale a nóż któreś dziecko miało podobnie.

Nadmienię, że Amelia jest wesoła, uśmiechnięta, nic jej więcej nie dolega. Kiedy ten "atak" ( nie wiem jak to nawet nazwać ) przechodzi, dziecko niemal biega.

Jestem załamana, modlę się, żeby dziś sytuacja się nie powtórzyła i żebyśmy mogli zrobić tylko kilka badań ambulatoryjnie .
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kasia kciuki zaciśnięte :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kasiu i jak Amelka dzisiaj ?

pozdrawiamy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kasiu31, 3maj sie i musi byc dobrze, no TK musza zrobic pod narkoza, ale w 30 minut powinni obrobic sie...daj znac jak beda cos wiedzieli...
image

image
O kurcze Kasiu:( Taka niepewnosc to najgorsza jest...
My tez z Amelka trzymamy mocno kciuki, bedzie dobrze, musi byc!:)
i ja przytulam i mocno trzymam kciuki - MUSI BYĆ DOBRZE!!!!!!! i będzie :]
o rety Kasiu trzymam za Was kciuki !!!!!
image
image
Kaśka 3mam kciuki i mnietu kurde masz informować na bieżąco

pozatym Am jest silna i NIC JEJ NIE BEDZIE !!

Dzięki dziewczyny jesteście kochane.
Amelka dziś rano miała sporo takich "ataków" później z długa przerwą dwa i na razie cisza. Może przechodzi, ale wiadomo przyczyny trzeba szukać.

Już wszystko biorę pod uwagę, łącznie z powikłaniami poszczepiennymi.
Prywatnie badania krwi nie robiłam, ponieważ lekarka mi odradziła mówiąc, że narażę dziecko na dodatkowy stres bo oni i tak będą wszystko na nowo robić w szpitalu.

Zastanawiam się jak to jest z TK tą kilkusekundową. Wyczytałam, że jest w Krakowie, nie doczytałam gdzie jeszcze, ale może można pojechać i skorzystać z takiego TK ?

Ech... już sama nie wiem, aby do poniedziałku.

Kasiu nie bój się znieczulenia. Badanie TK trwa krótko, a znieczulenie polega na podanie krótkodzialających leków nasennych, żeby mała się nie ruszała podczas badania. To nie ma nic wspólnego z takim pełnym znieczuleniem ogólnym do zabiegu operacyjnego.
Kasiu, siostry uzka miala bardzo podobnie.Trwalo to kilk dni, mała popłakiwała nawet przy chodzeniu.Upadła nawet ze dwa razy.

Lekarze podejrzewali spr neurologiczne, nawet zaniki mięśni i stwardnienie;/
Siostra szybko reagowała- badania, tk głowki i setki innych.

Małej nic nie wykryli, podejrzewali zap stawów, cos jak u nas reumatyzm
Nie pamietam tylko co dostawala, jakies zastrzyki na pwno.

Nie mysl o najgorszym, pewnie u Was tez bedzi dobrze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
image

image
Kasia ja na Twoim miejscu zrobialm juz tzn dzisiaj OB i CRP prywatnie :) i bylo by cos wiadomo
Mocno trzymam kciuki żeby wszytko było wporządku
Kasiu nie bój sie zneiczulenia pełnego , mój młodszy 1.5 roczny synek niedawno miał zabieg pod takim własnie znieczuleniem. Dzieci znoszą to naprawde dobrze.

A Amelce życze duzo zdrówka.
Kasiu, przytulam Was mocno!!! Będzie wszystko dobrze kochana;********
imageimage
No więc tak. Amelka nie utyka, po prostu w pewnym momencie nie może wstać na nogi i ewidentnie sygnalizuje, że coś się dzieje z lewą nogą.
Co do szczepień, lekarz twierdzą, że to nie poszczepienne, ale sama już nie wiem.
Dokładnie 21 dni od szczepienia na ospę zaczęły się te problemy :(
Na szczepionkę po 12 mies. ( odra, świnka, różyczka ) minęło prawie 4 miesiące, więc nie wiem czy po takim czasie coś takiego może się stać ?

W poniedziałek kładziemy się na oddział w AM mam nadzieję, że diagnoza będzie szybka.

Co do badań, zrobiono małej tylko usg bioder, nic więcej.
W poniedziałek mają wykonać podstawowe badanie krwi + CRP, badanie krwi w kierunku jonów ( nie wiem jak to się fachowo zwie ) USG główki, TK i tego boję się bardzo bo to pod pełnym znieczuleniu :(

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
czy Twoje dziecko ,niedawno było szczepione? pytam,bo kuzynki synek miał identyczne problemy z nogami,,, u niego najwyrazniej przyczyna najprawdopodobniej była szczepionka,po 12 mcu życia,nie pamietam,na co,,,,, niestety objawy nie ustepuja,,,tylko rece rozkladaja...
Kasiu a Amelka miała morfologię krwi?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
a ona utyka na tą nozke ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dziewczyny nie są to zmiany bólowe, dziś powtórzyły się w przeciągu 1,5h 4 razy.
Nie wiem co dalej będzie, lekarze obstawiają problem neurologiczny, chociaż fakt, że miała usg biodra, nie oznacza, że nie ma stanu zapalnego, bo jak powiedzieli inni lekarze, równie dobrze moze to być początek choroby i usg tego jeszcze nie widzi.

Zwariuję z niepewności :(

Kasia , jak dziś malutka? trzymam za nią mocno kciuki.
kornelkę bolą nóżki wieczorem- ale to bóle wzrostowe. pomagają ciepłe kąpiele.
może moja mama mogłaby ją zobaczyć? na razie jest w trasie. chociaż pisałaś, że ortopedycznie jest ok.
image image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jak poradzić sobie ze sprzątaniem (24 odpowiedzi)

Dziewczyny, jak sobie radzicie ze sprzątaniem dużych mieszkań, gdzie są dzieci i psy? Sprzątacie...

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

do góry