Widok

problemy z zasypianiem u 5 miesięcznego niemowlaka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam, bardzo proszę o radę mamy, które miały ten sam problem z dzieckiem. Zacznę od początku, Julka jest moim pierwszym dzieckiem, które jest bardzo charakterne od razu pokazuję jak coś jej nie odpowiada, przeszkadza i tak samo jest z zasypianiem w ciągu dnia odrazu reaguję płaczem. Od urodzenia córka kiedy płakała miała bezdechy i w związku z tym kiedy tylko zapłakała była na rękach przytulana i kołysana(wiem to wszytsko moja wina). Aktualnie waży już 8 kg i kręgosłup mi wysiada od tego dzwigania i bujania , a najgorsze usypianie przed drzemkami w ciągu dnia, ciężko mi wyczuć kiedy jest zmęczona dlatego staram się po 1,5 do 1,45 godziny aktywności kłaść ją do łóżeczka ale to tylko pogarsza sprawę drze się w niebo głosy, na szczęscie już bezdech ustąpił, jak tylko jest na rękach nie ma problemu z usypianiem trochę pobujam po szumie do ucha i zasypia potem ją odkładam do łóżeczka.Od paru dni nawet w wózku nie chce jezdzić bo od razu jest ryk. Próbowaliśmy z mężem wziąć ją na przetrzymanie ale boję się że coś jej się stanie od tego płakania. Bardzo proszę bez kąśliwych uwag typu że jak sobie wychowałam tak mam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mam już większe dziecko, ale z tego co pamiętam , to mi bardzo pomagało noszenie dziecka w chuście, ona się wyciszała, zasypiała a i mój kręgosłup miał się lepiej. Potem odkładalm córkę do łóżeczka. Takie zmiany nastoju, często spowodowane są skokiem rozwojowym, ząbkami wyrzynającymi się lub nawet pogodą - tak było u nas, po kilku dniach wszystko wraca do normy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
A może dzidzia ma refluks zoladkowo przelykowy. Może ma zgage pali ja i dlatego ma problemy. Moja córka to miała i wiem ze bujanie kołatanie strasznie pogarszalo sprawę. Obecnie młoda przyjmuje leki przepisane przez gastroenterologa i jest ok. Zrób usg w kierunku refluksu na walowej mają krótkie terminy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Iwona ile twoja mała ma i jakie leki podajesz ?? Jak karmisz ??
Córka ma 10 miesięcy od urodzenia na mleku neocate lcp.
Inka, czy słyszałaś o High Need Baby? Może Twoja Julka to takie właśnie dziecko? JA jestem mamą 14-miesięcznej hajnidki i opisane przez Ciebie cechy bardzo pasują do typowego HNB.

Co do spania
Polecę Ci zapoznać się ze schematem drzemek. Znajdziesz go pod tym linkiem:
http://chomikuj.pl/monikaroma/Problemy+ze+snem+u+dzieci/sen+niemowlaka_schematy+drzemek_porady+Babybump,4473784910.doc

Myślę, że jeśli kładziesz córeczkę po 1,5 godz to jest to dla niej za szybko. Wedle schematu możesz troszkę wydłużyć. Moja na tym etapie zasypaiała co 2 godz.
Jeśli bedziesz potrzebowała pogadać albo o coś zapytać - pisz, postaram się pomóc, bo w kwestii wymagających, płaczliwych i niespiących dzieci mam już jako takie doświadczenie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
polecam bloga w tym temacie, namporady bardzo pomogły. zdrowysendziecka.wordpress.com
Moje 5 mc miał tylko 2 drzemki w ciągu dnia ,1-1,5 to za szybko na spanie .Pierwsza drzemka po 3-4 h aktywności druga po 3 h i nie dłużej niż 2 h druga 1-1,5 h drzemki.Stały plan dnia to podstawa eby unormować spanie .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziękuję Wam za rady,tylko problem w tym ze mała jak jest aktywna dłużej niż 1.45-2 godz to jest tragedia zanosi się od płaczu i mam problem z uspaniem. A poza tym to po tym czasie juz nie potrafie ja niczym zainteresowac. Moze mam maly zakres wyobrazni ale juz czasami nie mam pomyslu. Zastanawiałam się nad refluksem ,powinnam porozmawiać z pediatra na ten temat,co do wymagającego dziecka to musze poczytać na ten temat:)
Myślę, że 2 godz to będzie w sam raz. 3-4 godziny aktywności to dobre dla dziecka, które ma ok 8-9 miesięcy, ale na pewno nie 5 m-cy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Moje wytrzymywało 3-4 h aktywności w tym wieku,do niczego jej nie zmuszałam.2 drzemki w ciągu dnia po max 2h i przesypiana cała noc od 20-7 rano bez pobudek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

szukam opinii o szkole podstawowej nr 85 gdańsk jasień (22 odpowiedzi)

hej, czy którejś z Was dziecko uczęszcza do tej szkoły?możecie coś powiedzieć na temat poziomu...

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

do góry