Widok

prolaktyna....wynik...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny mój lekarz jest na urlopie, a ja dzis odebralam wyniki badania krwi.wydaje mi sie, że prolaktyna gruuubo za wysoka,ale nie znam się,pomożecie??

TSH 3 - 1,515 mlU/l
FT3 - 4,99pmol/l
FT4 - 13,83 pmol/l

i najgorsze chyba:

prolaktyna - 58,43 ng/ml
prolaktyna ( 1h po MTC) - 581, 53 ng/ml

co z tą prolaktyną :(?

Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Teraz niemal wszystkie kobiety mają podwyzszoną prolaktynę. I tylko niektórym utrudnia to zajście w ciążę.

Zaciążyłam przekraczając nawet normę PRL dla kobiet w okresie laktacji ;)

Pochodzisz trochę po lekarzach, trochę Cię dodiagnozują, pewnie dostaniesz leki, a na koniec pewnie się okaże, ze w sumie ta prolaktyna nie miała znaczenia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ale ta moja jest za wysoka prawda?

Chyba dzisiaj juz taki wynik określa się jako "podwyższony". Jakie masz normy do wyników?

Hiperprolaktynemia to choroba naszych czasów. Gdyby do końca uniemożliwiała zajście w ciąże, to w Polsce rodziłoby się kilkoro dzieci rocznie ;)

Mało prawdopodobne, zebyś miała się czym martwić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
no wlasnie nie wiem czemu ale nie mam norm podanych...gdyby były to bym nie pytała tutaj....

póki co zajście w ciążę się nie udaje, więc może to jednak jest powód do zmartwień...

Najczęściej prolaktynę podwyższa stres, potem niedoczynność tarczycy.

I stres, i chora tarczyca też mogą przeszkadzać w zajściu... I widzisz, tu się robi takie kółko, z którego czasem trudno wyskoczyć... U mnie poprawiono wyniki tarczycy, prolaktyna jeszcze nie zdążyła się poprawić (miałam wynik wielokrotnie wyższy, niż Twój), a już ciąża była, zanim udało się zbić prolaktynę (ponownie, bo kilka razy wcześniej ją u mnie obniżano lekami, ale znów rosła).

Spokojnie, chodzisz do lekarzy, robisz badania, dostaniesz leki, w końcu sie uda.

Nawet jeśli ten Twój wynik nie jest dobry (a też tego nie wiem bo nie ma norm, mogę mylić jednostki, już tylko "piąte przez dziesiąte" pamietam swoje wyniki) to też nie ma co załamywać rąk. Prolaktyna dzisiaj to banalna sprawa.
tarczycę według podanych norm mam dobrą, więc pozostaje tylko prolaktyna...ech, po tym wolnym zapiszę się do gina i będziemy działać...

własnie, do gina czy do endokrynologa?

Do dobrego lekarza, i gin i endo sobie poradzi, byle tłumokiem nie był.
a robiłaś test ??
ja też robiłam badania i wyszła podwyższona, i naczytałam się w necie o tej hiper-cośtam a okazało się że to ciąża :)
moj lekarz do mnei oddzwonil, powiedziałam mu co i jak...zaprosił mnie juz na poniedziałek.. będziemy działać...

mam w raporcie z badań do 496 jest norma, ja miałam 803 :)
ja miałam ileś tam tysięcy, nie pamietam ale jakiś super wynik udało mi się osiągnąć, brałam bromergon - bez sensu zupełnie, bo póki brałam było ok a jak tylko przestałam wyniki szły znów w górę

problem moze być wtedy, gdy chcesz zajść w ciążę - ja zaszłam mimo wielu innych powazniejszych dodatkowych choróbsk

Twój wynik nie jest jakiś bardzo straszny :) ja robiłam jeszcze dodatkowo po 2 godzinach, wtedy widać dokładnie jak się zmieniają wyniki
tsh masz ok :) więc nie źle
przy badaniu prolaktyny jest mnóstwo rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę, spokój, zero ruchu przez tę godzinę między badaniami, zero stresu wcześniej i inne pitu pitu

przy takim wyniku, problemy z zaciążeniem tkwią raczej gdzie indziej
oczywiście, jak najbardziej namawiam do wizyty u lekarza, ale szukałabym innych przyczyn

no chyba że dostaniesz bromergon, ustabilizujesz prolaktynę i wtedy szybko będziecie się starać - przy leku to zabronione. W kazdym razie koniecznie dobry gin i endo :)
Ja mialam nie raz tysieczne wyniki prolaktyny, bralam Dostinex, jak bralam to wyniki mialam okolo 100, jak przestawalam to na nowo bylo okolo 700-800. Podczas staran moglam spokojnie nadal lykac Dostinex - dwoch lekarzy do ktorych chodzilam mowilo ze Dostinex nawet w poczatkach ciazy jest bezpieczny.
Prawda jest taka ze "cisnienie z zajsciem", stres w domu, w pracy i wszedzie, przewrazliwiona psychika powodowaly ze nie moglam zajsc w ciaze a przy okazji rosla mi prolaktyna. Dopiero jak odpuscilam zrezygnowana ze "nic z tego" to sie udalo.
Tarczyce wg mnie masz OK. Idz do zwyklego gina bo endo Ci poki co nie potrzebny. Niech sprawdzi Ci reszte hormonow, cykl owu i wrogosc sluzu. W ten sposob wyeliminujesz reszte ewentualnych problemow.
A tak wogole zalecam spokoj i zdanie sie na "los z gory".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
hmm dziwne bo brałam bromergon w trakcie starań i udało mi się w ciąże zajść, po prostu w ciąży od razu odstawiłam
a miałam dużo gorsze wyniki prolaktyny, tak więc głowa do góry będzie dobrze:)
dzięki dziewczyny za ciepłe słowa...ale to myślicie, żeby nie brać tych tabletek? bo lekarz powiedział, że dostanę je w poniedziałek i po jakimś czasie znów zrobimy badania i wtedy zobaczymy co wyjdzie...

Olenka przede wszystkim poradź się lekarza, ja jednak jestem za tym, żeby się leczyć. Jeśli będziesz miała jakieś wątpliwości, to możesz zawsze zasięgnąć opinii innego lekarza.
Moim zdaniem brać tabletki. Zależy jakie tabletki lekarz zapisze:
- bromergon (można się b. źle czuć i nie można przy nim zachodzić w ciążę) lub
- dostinex (dobre samopoczucie, można przy nim zachodzic w ciążę ale jest b. drogi)

Ja leczyłam się u endo.-gina. dwa lata, dostinex obniżył prolaktynę i w końcu zaszłam w ciążę. Faktycznie brak psychicznego parcia też bardzo pomaga :))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mój wspominał o bromergonie....

To może wypytaj go jeszcze o lepsze bardziej nowoczesne leki, może da dostinex. Ja brałam przez jakiś czas bromergon i szczerze powiem, że nie warto się tak męczyć - są przy nim okropne nudności. No i zachodzenie w ciąże, dopiero po odstawieniu.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

do góry