Widok

prosimy o przepis na LECZO

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Kulinaria Temat dostępny też na forum:
J.W

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja wrzucam do garnka paprykę czerwoną i zółtą pokrojoną w paski, wlewam trochę wody i duszę, potem dodaję podsmażoną cebulkę i dalej duszę, potem jeszcze bakłażan , cukinia, kabaczek (zależy co akurat mam, a jak mam wszystko to wrzucam wszytsko) no i na koniec pomidory drobno pokrojone, z nich powstanie sosik. Sól pieprz i gotowe. W takiej postaci jemy to z grzankami (jako lekka potrawa) a jak mamy ochotę na coś bardziej sytego to dodajemy do tego jeszcze podsmażoną kiełbaskę pokrojoną w kawałki, a czasem też pieczarki dla urozmaicenia.
Ja robię tak samo jak poprzedniczka, czyli dużo papryki, pomidorów cebuli a reszta to co mam albo to na co mam ochotę , dodaje też przecier pomidorowy, czasmi i kiełbaskę i boczek; ale teraz to nie jest chba jeszcze sezon na leczo bo trzeba poczekac na sezon paprykowy

[url=http://www.maluchy.pl]image[/url [url=https://achtedzieciaki.pl/artykul/10][img]http://s10.suwaczek.
ja lubię z kiełbaską ale od teściowej nauczyłam się dodawać do lecza podsmażoną mielonkę - bardzo mi zasmakowało, bo jest mięciutka jak wszystkie warzywa, nie twardnieje po smażeniu jak kiełbaska ;)
tak na marginesie - pyszne leczo pieczarkowe pikantne mają w Biedronce, ja podsmażam paróweczki na patelni i dodaję te leczo

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
wlasnie kiedys widzialam to w biedronce ,musze teraz wyprobowac
normalnie pyszne jest;) i wcale nie ostre

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
ja robię z kiełbaską i parówkami...
paprykę, cebulkę i pieczarki wpierw podsmażam a potem wszystko razem dusze razem z pomidorkami, do tego sporo kolorowego pieprzu i trochę chilli żeby było ostrzejsze

image
image
Leczo już robiłam jako dziecko, jestem specjalistką w tej materii, hehe ;-)) Kiełbasa podsmażona, później cebula, trochę wody żeby się dusiło, póżniej ew cukinia(ale ja z reguły nie daję), pomidory (aż się rozpadną) i papryka na koniec... Z przypraw vegeta lub podobne, chili lub pieprz cayenne. Zamiast pomidorów można dodac przecier pomidorowy (ew. koncentrat i trochę cukru dla nadania słodkawego smaku) i super smaku dodaje ze 3 łyżki dobrego gęstego ketchupu-sos nabiera fajnego smaku. Na koniec można zagęścić odrobiną mąki. Pycha!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
kusicie laski:)

Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
up
vanilka napisał(a):

> Leczo już robiłam jako dziecko, jestem specjalistką w tej
> materii, hehe ;-)) Kiełbasa podsmażona, później cebula, trochę
> wody żeby się dusiło, póżniej ew cukinia(ale ja z reguły nie
> daję), pomidory (aż się rozpadną) i papryka na koniec... Z
> przypraw vegeta lub podobne, chili lub pieprz cayenne. Zamiast
> pomidorów można dodac przecier pomidorowy (ew. koncentrat i
> trochę cukru dla nadania słodkawego smaku) i super smaku dodaje
> ze 3 łyżki dobrego gęstego ketchupu-sos nabiera fajnego smaku.
> Na koniec można zagęścić odrobiną mąki. Pycha!

Moj mąż jest także specem od LECZO i robi dokladnie tak jak Ty :)) Papryka na koncu, żeby skóra z niej nie odeszła. Choć znam fanatyków, którzy obierają paprykę ze skóry, tylko, że wtedy ona się zupełnie rozpadnie. Ja lubię jak widać wszystkie składniki :)) I ostatnio mąż mnie już dopytuje czy sezon na paprykę się zaczął :-/ ale w tym roku chyba sobie nie pojem lecza... :((

Ja robiłam według tego przepisu - http://leczo.net.pl/ i wszystkim smakowało :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja robię tak jak Wy,ale czasami zamiast kiełbasy/boczku daję pierś z kurczaka.
Daję jeszcze pieczarki i kukurydzę.
ja robię mocno warzywne leczo :] podsmażona kiełbasa (czasem daję też jakieś mięso z gotowania smaku na zupę) + podsmażona cebulka + cukinia ze skórką + marchewki+seler+korzeń pietruszki w słupki + fasolka szparagowa + pomidory + pieczarki + papryka :) czasem też groszek zielony :) i to się dusi :] doprawiam dużą ilością ziół :] trochę soli, cukru :] słodkiej i ostrej papryki :] czasem koncentrat pomidorowy jak dojdę do wniosku, że leczo jest za blade ;)

kilka m-cy temu jedna z Forumek polecała w wątku obiadowym leczo z parówkami :))) pyyyszne :) robiłam kilka razy ;)

Ja mam super przepis na leczo: ugotujmycos.pl/leczo-wegetarianskie/. To jest przepis na leczo bez mięsa, bo jestem wegetarianką, ale wychodzi niesamowite, nawet jak stwierdził mój narzeczony lepsze niż z mięsem :)

kiełbasa, cukinie, papryka, cebula - wszystko kroimy w kostkę, im więcej porcji chcemy otrzymać tym więcej dajemy składników, najlepiej zacząć od podsmażania kiełbasy i cebuli. Wykonanie bardzo proste i szybkie

Dla mnie najlepsze jest takie (wersja z podsmażaną kiełbasą lub bez wege): Dużo cukinii i papryki. Czekam aż się poddusi, dodaję podsmażoną kiełbasę, cebulę, czosnek i przyprawy. Ja preferuję: ziele angielskie, oczywiście pieprz, sól, liść laurowy i paprykę ostrą. Jadam z pieczywem lub ryżem.

Ja zawsze robię http://bestmap.pl/warzywne-leczo-z-czerwona-czubryca/ smak po prostu idealny.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Drewniany plac zabaw dla dzieci? (45 odpowiedzi)

Dziewczyny chciałabym zrobić Nikosiowi plac zabaw w ogrodzie.Drewniany,wiadomo jakis domek ze...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Impreza urodzinowa dla mamy na 50tke, gdzie zrobić ?????????? na szybko (14 odpowiedzi)

Hej moja mama w kwietniu obchodzi 50 urodziny. Ogólnie impreza była zaplanowana na 17 marca Pod...

do góry