Widok

protokół ślubny....

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny - mam parę pytań i nie ukrywam, że liczę na waszą podpowiedź :)

1. Czy jak się idzie do Kościoła podpisać protokół i ustalić datę/godzinę ślubu to się zabiera portfel ?? :)
Kiedy się daje księdzu "co łaska"?
Przy protokole czy przed samym ślubem/po ślubie?

2. Kiedy zgłasza się świadków?
Teraz już czy w ostatniej chwilii?

3. Jakie dokumenty są potrzebne od świadków?
maritiki@op.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Te pytanie są dobre :) ja mam nadzieję że w naszym przypadku część pytań ominą bo jesteśmy już małżeństwem ;) mieliśmy cywilny także liczę na taryfę ulgową :D
A mnie się to podoba:

e. Czy przyjmuje zasady etyki katolickiej w planowaniu rodziny?

A co jeśli odpowiem: "nie"? Bo rozumiem, że o antykoncepcję chodzi... A zasady etyki katolickiej to NPR ????? ;)

heh... :)
maritiki@op.pl
to jest najlepsze:

"1. Czy narzeczeni znali się przed śmiercią współmałżonka?
2. Co było powodem śmierci?
3. Czy któryś z narzeczonych nie jest współwinnym tej śmierci?"

:D
dzieki!
hmm mysle ze nie ma sie czego bać :)
tzn link do strony ze wzorem:)
jeśli macie,wklejcie wzór protokołu przedślubnego. Dzieki.
No mam nadzieję że jak pójdę w sierpniu to będzie oki :) tak mi pani powiedziała żeby w sierpniu przyjść ;)
spisując protokół ksiądz chciał od nas imiona i nazwiska i adres świadków i chyba pytał się o ich wiek
Ewela nie musiałam robić nauk ponieważ w liceum miałam religie z księdzem a nie z katechetą i dostaliśmy zaswiadczenie juz w LO ze przeslismy kurs przedmałżeński czy coś w tym rodzaju. Nie w każdym kościele godzą się na to zaświadczenie jednak u nas to wystarczyło :) na szczęście ;)
lisiczka- to dziwne,moze z lenistwa nie chciało im sie szukac po ksiegach to kazały przynieść:)

Adusia-my rezerwowalismy termin i godz w kosciele ok rok wcześniej, zalezy od kosciola czy maja juz ksiege na nowy rok:)ale widze ze masz date 30 kwietnia-czas niezbytnio chyba oblegany i chyba nie powinno byc problemu:)
no to fajnie:) mam nadzieje że uda mi się załatwić wszystko bez problemów :)
Adusia1987 spokojnie :)
Ja wczoraj ustaliłam godzinę slubu na 24 lipca 2010.
maritiki@op.pl
Płacilismy 84 zl, a akt urodzenia akurat mielismy z domu. Może nie trzeba mieć, nam w kosciele babka powiedziala zebysmy wzieli no to mielismy :P
A ja mam pytanie ile szybciej załatwiałyście godzinę mszy w kościele. Ja mam ślub 30.04.2011 i babka w kancelarii powiedziała że mam się zgłosić w sierpniu o wyznaczenie godziny i tak się zastanawiam czy to nie za późno, słyszałam od znajomych że też im tak mówiono a później zostali na lodzie bo już nie było wolnych godzin. A 30.04.2011 może być oblegane bo zaraz po jest długi weekend. Pomóżcie co mam zrobić, zacząć się już denerwować :)
Nas ksiądz zwolnił z jednego z trzech spotkań poradnictwa, ze względu na to że i tak od 3 lat mieszkamy razem i mamy ślub cywilny.

Ale z nauk nie chciał nas zwolnić!!, choć mój luby ma zaświadczenie ze swojej parafi, że ma zaliczone nauki, a ja .... pisałam dodatkowo maturę z religii.
maritiki@op.pl
Celina dlaczego nie usisz robić nauk???
maritiki@op.pl
Tak roksana. Do tego jeszcze nauki itd. oni to wszystko zbierają i wypełniasz protokół. Jesli nie wiesz co jeszcze potrzebujesz to w kościele Ci powiedzą. Nie ma co pytać na forum ponieważ wszytsko zalezy od kościoła.

Nie w każdym sa wymagane te same papiery no ale większość: UM, metryki chrztu / bierzmowania, poradnia, nauki ( ja np. nie musze tego robic )... w wybranym kościele powiedzą Ci wszystko. Nie musisz isc na raz ze wszystkimi dokumentami.
lisiczka to dziwne, ale w Gdansku sie urodziliscie? musieliscie placic 22zł?
dokładnie tak jak piszesz..
wniosek wypełniasz na miejscu bedac w USC zalatwiajac te wszystkie papiery,majac juz tez akt urodz Rafala placisz 84zł i idziesz do pokoju i tam po kilku pytaniach otrzymujesz zaswiadczenie ktore zanosisz do koscioła wraz z metrykami chrztu,naukami,poradnictwem,swiadectwami ze szkoły jeśli wymagają.
Na metryce chrztu jest adnotacja o bierzmownaiu,nie trzeba innego dokumentu stwierdzajacego ze bylas bierzmowana.
do góry