Widok
protokół ślubny....
Dziewczyny - mam parę pytań i nie ukrywam, że liczę na waszą podpowiedź :)
1. Czy jak się idzie do Kościoła podpisać protokół i ustalić datę/godzinę ślubu to się zabiera portfel ?? :)
Kiedy się daje księdzu "co łaska"?
Przy protokole czy przed samym ślubem/po ślubie?
2. Kiedy zgłasza się świadków?
Teraz już czy w ostatniej chwilii?
3. Jakie dokumenty są potrzebne od świadków?
1. Czy jak się idzie do Kościoła podpisać protokół i ustalić datę/godzinę ślubu to się zabiera portfel ?? :)
Kiedy się daje księdzu "co łaska"?
Przy protokole czy przed samym ślubem/po ślubie?
2. Kiedy zgłasza się świadków?
Teraz już czy w ostatniej chwilii?
3. Jakie dokumenty są potrzebne od świadków?
maritiki@op.pl
1.my kasiore dalismy własnie przy spisywaniu protokołu i wtedy tez załatwiliśmy wszystkie pozostałe papierki, zaswiadczenie z USC, metryki chrztu, zaswiadczenie o wywieszeniu zapowiedz w parafi narzeczonego
2.w protokole ksiadz wpisuje dane świadków, od nas chciał tylko imie i nazwisko
3. w dniu slubu swiadkowie maja miec dowody ososbiste, nasz ksiedz nic innego od nich nie chce.
2.w protokole ksiadz wpisuje dane świadków, od nas chciał tylko imie i nazwisko
3. w dniu slubu swiadkowie maja miec dowody ososbiste, nasz ksiedz nic innego od nich nie chce.
ja juz zaczynam sie interesować.. :)
a więc.. najpierw musze załatwić sprawy w urzędzie , tak?
przelać 84 zł na konto urzedu miasta , miec dowod do wglądu oraz odpis aktu urodzenia skroconego mojego przyszlego meza poniewaz nie jest z Gdańska, a w Gdańsku bierzemy ślub . Ja jestem z Gdańska to oni mają w swoich archiwach takie rzeczy i tego nie potrzebuje tak?
3 miesiace liczy się w sensie od daty slubu ? tj, ze dopiero 20 maja moge isc zalatwiac te sprawy w USC ? czy poprostu w maju?
a więc.. najpierw musze załatwić sprawy w urzędzie , tak?
przelać 84 zł na konto urzedu miasta , miec dowod do wglądu oraz odpis aktu urodzenia skroconego mojego przyszlego meza poniewaz nie jest z Gdańska, a w Gdańsku bierzemy ślub . Ja jestem z Gdańska to oni mają w swoich archiwach takie rzeczy i tego nie potrzebuje tak?
3 miesiace liczy się w sensie od daty slubu ? tj, ze dopiero 20 maja moge isc zalatwiac te sprawy w USC ? czy poprostu w maju?
my idziemy w piatek spisac protokol, chcielismy szybciej ale mielismy przygody z metrykami chrztu...
roksanko-w rownoczesnym czasie mozesz zalatwiac USC i metryki chrztu w kosciele. w USC mozesz przelac pieniazki albo zaplacic w kasie,tak jak piszesz dowody i odpis aktu chrztu swojego narzeczonego z wlasnego urzedu.A Ty Jesli urodzona jestes w gdansku i slub bedzie tez w gdansku to nie musisz pobierac aktu urodzenia,tylko musisz wypelnic wniosek żeby go sobie odnaleźli i sprawdzili.
ślub masz 20 sierpnia?to bym poszła tak 21 maja, do kościoła też ok 21 maja.
roksanko-w rownoczesnym czasie mozesz zalatwiac USC i metryki chrztu w kosciele. w USC mozesz przelac pieniazki albo zaplacic w kasie,tak jak piszesz dowody i odpis aktu chrztu swojego narzeczonego z wlasnego urzedu.A Ty Jesli urodzona jestes w gdansku i slub bedzie tez w gdansku to nie musisz pobierac aktu urodzenia,tylko musisz wypelnic wniosek żeby go sobie odnaleźli i sprawdzili.
ślub masz 20 sierpnia?to bym poszła tak 21 maja, do kościoła też ok 21 maja.
ale.. wiec tak
kiedy ten wniosek zemy go odnalezli wypełniam?
majac akt urodzenia rafALa ide do um i wtedy place w kasie 84 zł ide do tego odpowiedniego pokoju i tam wszystko zalatwiam.
potem zalatwiam badz w rownoczesnym czasie metryki chrztu ode mnie i od rafala z kosciola z papierami z USC ide do kosciola i tymi metrykami chrztu i bierzmowania i dopiero spisuje protokol, tak?
kiedy ten wniosek zemy go odnalezli wypełniam?
majac akt urodzenia rafALa ide do um i wtedy place w kasie 84 zł ide do tego odpowiedniego pokoju i tam wszystko zalatwiam.
potem zalatwiam badz w rownoczesnym czasie metryki chrztu ode mnie i od rafala z kosciola z papierami z USC ide do kosciola i tymi metrykami chrztu i bierzmowania i dopiero spisuje protokol, tak?