Widok

przepis na tortille

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Kulinaria Temat dostępny też na forum:
dziewczyny czy wiecie jak zrobić takie placki z tortilli, takie jak można gotowe w sklepach kupić zapakowane. są strasznie drogie, a podejrzewam, że to tylko woda i mąka...
wiem, że kiedyś na forum ktoś podawał przepis w jakimś wątku kulinarnym ale nie mogę tego odkopać. zaznaczam, że nie chcę takich jak na naleśniki ale takie sklepowe jak ktoś potrafi zrobić.
dzięki!

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w Lidlu i w Carrefourze były ostatnio po 6 zł
image
image
no 6zł to jeszcze nie tak porażająco drogo ale i tak taniej wyjdzie zrobić samemu. tym bardziej, że są pakowane po 4-6 sztuk tylko.

w sumie racja :)

to pewnie się robi tak jak nalesniki tylko może bez jajka
image
image
znalazłam na necie:

"Przepis, który nie może się nie udać, na pyszne placki tortilla:

2 szkl maki kukurydzianej
1 szkl mąki pszennej
1 łyżka masła
sól
wody ile zabierze (ok 300 ml)

To wszystko zagniatam. ciasto powinno mieć konsystencję jak na pierogi (dosyc miekkie). Ciasto dzielimy na małe kawałki i wałkujemy na bardzo cienkie placki. Bron Boże nie piekę tych placków w piekarniku! Należy je smażyć na suchej patelni do momentu aż pojawi sie kilka brązowych plamek na plackach (nie rumienimy ich całkiem bo będą twarde).

wychodzi około 8-10 placków, w zależności od wielkości."
dzięki serdeczne. spróbuję i mam nadzieję, że się uda i będą tak dobre jak sklepowe albo i lepsze :-)

w Kuchnie Świata w Galerii Bałtyckiej są po 5.50 zł za 6 szt.
wątek stary, ale Asiek może nadal tu zagląda, zwłaszcza, że ma nowy suwaczek z 2010 r :)

Robiłaś placki na tortille wg tego przepisu? Wyszly, czy szkoda czasu na nie?
zamiast masła lepszy jest smalec, robiłam kilka razy ale mój mąż i tak mówi że najlepsze te gotowe

więc z niecierpliwością czekam na tydzień mexykański w lidlu, zawsze wtedy są tam tanie tortile:)
w biedronce są gotowe tortille 4 sztuki po 3 z kawałkiem. ja zawsze kupuje płaty i daje farsz ! nie mówię już o tortillach z farszem bo w biedronce też są ale za ok 7 zł dwie sztuki ale te same płaty za ponad 3 zł są super.
http://www.gotujmy.pl/tortilla---przepis-podstawowy-,przepisy,31007.html

tutaj latwy przepis na tortille
image

wątek stary ale podbijam :] bo mam ochotę zrobię te placki :]

kto próbował robić z przepisów - linki wyżej? jak wyszły?
ja mam na drugim kompie w zakładkach właśnie filmik na yt z dokładnym przepisem na takie tortilowe placki, ale to dopiero pod koniec przyszłego tyg będę mogła podrzucić :/
image image

no to puuupa blada ;) bo dzisiaj na obiad mam zamiar zrobić :] cóż - będę eksperymentowała :]
tu sa filmiki

http://www.youtube.com/watch?v=OJg3ewjMuEg
jak obiecałam mój ulubiony kanał kulinarny!! http://www.youtube.com/user/videokuchniapl
tutaj też jest pzrepis na tortillę :D
image image

A jaki robicie farsz do tortilli? ja podsmażam kurczaka, i do tego wkładam do tortilli sałatę lodową z pomidorkami i sosem salsa.
image
ostatnio zrobiłam kawałki piersi kurczaka w płatkach kukurydzianych :] do tego tortilla posmarowana majonezem, drobniutko pokrojona kapusta pekińska (nie miałam sałaty lodowej), pomidory, świeży ogórek, czerwona cebulka :]

czasem daję pierś z kurczaka w kawałkach, podsmażoną z cebulą i dużą ilością przyprawy do gyrosa :]
ja smaze mieso mielone, robie sos czosnkowy, pomidor ogorek i salata;) placki kupuje w biedronce i sa super;)
Amelia Zofia 1225g, 43cm:) jestem mama!

image
w biedronie sa po ok 4 zl :)
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
tak, ale jak zrobisz sama to za 4zł masz ok 20tortilli ;P

1/2kg mąki to jakieś 5tortilli (albo i więcej - zależy od wprawy),
1kg mąki kosztuje +/- 2zł czyli z 2kg mąki mamy ok 20 tortilli ;P
image image

nie mieszajcie ogórka z pomidorem bo ogórek zabiera pomidorowi wszystkie własciwości!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
eeee tam ;) ale jak smakuje to połączenie :] ;)

raz robiłam tortille i więcej nie będę ;P wolę usmażyć zwykłe naleśniki (wkurza mnie to wałkowanie na mega cienkie placki) :)
No właśnie czekałam aż ktoś napisze jak mu wyszły te placki :)
Ja bym dostała ciężkiej cholery żeby je rozrabiać w rękach, nie znosze tego:/
image
a moze ktos robi tortille jako zimna przekaske chetnie skorzystam z przepisu
jako zimną przekąskę ja smaruję placki serkiem naturalnym(takim do chleba) dodaję wędzonego łososia koperek i ogórka konserwowego , lub szynkę z czerwoną papryką zawijam i tnę na ukos
Ja robiłam tortille z tego przepisu i powiem tak: za pierwszą razą jak miałam mało mąki kukurydzianej, to dałam proporcje na odwrót, czyli 2 szkl. mąki pszennej i 1 kukurydzianej i wyszło super. Ciasto bez problemu się rozwałkowało na cieniutkie placki :)
Za drugą razą jak kupiłam mąkę kukurydzianą i zrobiłam jak w przepisie to nie było już tak super smacznie :( Ciasto było klejące, musiałam dodać jeszcze sporo mąki pszennej bo bym nie rozwałkowała, a i tak ciężko było uzyskać takie super cieniutkie placki.

Ja ostatnio, robiłąm tortillę z jajecznicą ze szczypiorkiem, sałatą, pomidorem i cebulką. Mąż prosił o powtórkę za parę dni bo tak mu smakowało :)
taka rada dla tych co kupują gotowe placki - przeczytajcie skład takich gotowych tortilli! masa konserwantów i syfów niewiadomego pochodzenia. Jeśli po przeczytaniu składu jeszcze kiedyś je zjecie albo co gorsza dacie dziecku to gatuluje:) ja przeczytałam skład, wrzucilam placki do kosza i zrobiłam sama (przepis bralam z http://www.kwestiasmaku.pl
ta wizja tortilli z jajecznicą mi się spodobała :] właśnie wygooglałam zdjęcia takowej potrawy ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

gdzie pole maków?? (10 odpowiedzi)

witam, marzy mi się sesja w makach, w zeszłym roku pamiętam że jak się jechaŁO do Sobieszewa to...

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

do góry