Widok

przychylny ksiądź do chrzcin - gdzie?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
W jakiej parafii bez problemu ochrzczę dziecko? Mój proboszcz nie zgadza się na wybranego przeze mnie chrzestnego (rozwodnik). Może wiecie, gdzie nie stanowi to problemu? Tylko Gdańsk.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Cos w wytakaniu palcami jest ,ja slyszalam wielokrotnie ze powinnam ochrzcic dziecko ,ludzie chyba sa jacys zacofani ,jednoczesnie okropnie zaklamani sami nie wiedza w co i dlaczego wierza ,wydaje mi sie ze wiekszosc dzieci ochrzczona jest. Tak aby ludzie nie gadali .A co z wiarą ,ja nie mogę dziecka nauczac o Bogu ,bo sama jestem z wiarą na bakier i bylo by to z mojej strony hipokryzja ,dzieci dorastaja ,dojrzewaja i same dokonają wyboru,moj starszy syn dokonal i jestem z niego bardzo dumna ,nie chce mi sie wiecej rozpisywac ,bo pisze z telefonu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ogarnie ;-)ale to inna sytuacja niż nie bo nie, albo nie bo mnie nie stać na wesele a rodzina źle patrzy jak go nie będzie!o zgrozo

A na to że dziecko ma 3 lata i jest nieochrzczone to jak rodzina patrzy- bije brawo i gratuluje - chyba głupoty???!!!

cennik- wystarczyło by poszukać i na pewno znalazł by się ksiądz co nie wziąłby ani złotówki- ale trzeba poszukać i musi ci zależeć a nie narzekać jak to jest źle bo nie chce ale muszę!

a poza tym chrzcić dziecko tylko dlatego żeby go paluchami nie wytykali- sama nie wiesz czego ty kobieto chcesz...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
A wiesz co beti.
Jakby nasze społeczeństwo było inne to wogóle bym go nie chrzciła - chciałabym zeby doświadczył tej wiary sam i sam zdecydował czy to jest to, ale niestety presja otoczenia jest zbyt duża i żal by mi było mojego dziecka jakby go mamuski innych dzieci wytykały palcami że o to ten co nie ma chrztu albo że bedzie chrzczony przy okazji komuni. Młody chodzi na religię i uczy się o Bogu i jak narazie interesuje go to i sam chce iść do kościoła.
A ślub kościelny niestety nie stac mnie na to i nie mówcie że ktoś da ci go za darmo ( u mnie w parafi odrazu daja ci cennik - przy okazji pogrzebu mojej mamy 3 lata temu go dostałam) a tak poza tym to każdy chce równiez mieć wesele - bo jak nie to rodzina źle na ciebie patrzy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
pruszcz gdanski,kosciol na przeciwko urzedu
tam sie odbywaja tylko specjalne msze z chrztem:)
nie wiem jak z rozwodnikiem ale skoro moja kolezanka nie miala slubu, a dziecko i ja przyjeli to nie powinno byc problemu

na jednej mszy chci sie czasem 6cioro dzieci
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
A czy Twój światopogląd ogarnie sytuację gdy jedno z rodziców jest po rozwodzie a nie daj Boże drugie też.
niestety nie potrafię przejść obojętnie obok ludzkiej głupoty...
A jednak ktos z kazaniem sie trafil:))
to już sobie daruj te chrzciny 3 latka - ochrzcisz go przy okazji komunii;-)
swoją drogą gratuluje bezmyślności- nie rozumiem ludzi którzy chcą chrzcić dziecko a nie mają ślubu kościelnego(jak macie zamiar go wychować w wierze skoro macie kościół w d...)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mamaalanka- kazania wyjątkowo nie będzie;)
SandraS- w Sopocie w parafii św Andrzeja pracuje ks Ireneusz Stożyński, bardzo dobry i godny zaufania ksiądz, może on by mógł wam pomóc:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
matemblewo
Sandra zaraz tutaj Ci walna kazanie. Dlaczego chcesz ochrzcic dziecko,skoro nie masz slubu koscielnego... itp:)
A może wiecie gdzie w Sopocie bez problemów możnaby był ochrzcić dziecko. Młody ma już ponad 3 lata i do tej pory nie zdecydowaliśmy się na chrzest własnie ze względu na to iż nie mamy slubu kościelnego i boimy się kazania.
Jeśli chodzi o wypowiedz poprzednika o Parafii Jasień to zdecydowanie odradzam, znam kilka osób które chrzciły w innych kościołach, bo miały problem w Bł. Dorocie.
Mi ksiądz również "odmówił" chrzesnego, w tej właśnie parafii (choć to było ponad 4 lata temu, za "rządów" innych księży.

Jeśli chodzi o św. Brygidę to jak najbardziej. Proboszczem jest tam, o ile się nie myle, ks. Ludwik, który chrzcił moje starsze dziecko (nieślubne), ksiądz który podchodzi do ludzi "po ludzku"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
księża z matemblewa, którzy współpracują z domem samotnej matki, mój brat nie ma ślubu nigdzie nie chciano mu ochrzcić dziecka a tam bez problemu
Biorąc pod uwagę, że świadkiem ślubu (także kościelnego) może być osoba dowolnego wyznania - istotne jest tylko, że jest pełnoletnia i ma pełnię praw obywatelskich, to żadne osiągnięcie, że rozwodnik świadkował na ślubie.
Świadek ślubu ma za zadanie zaświadczyć, że małżeństwo zostało zawarte.
Rodzic chrzestny ma za zadanie wspomóc rodziców w wychowaniu zgodnie z wiarą KRK - dlatego powinna to być osoba wierząca, praktykująca (taką może też być rozwodnik, choć nie jest to takie oczywiste)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
W katedrze oliwskiej nie robia problemow. Moja siostra brala slub w tamtym roku wlasnie w katedrze oliwskiej jej swiadkiem byl rozwodnik i nikt absolutnie do tego sie nie przyczepil. Mysle, ze i z chrzestem bedzie podobnie. Slubu udzielal ksiadz Piotr, ktory jest naprawde super czlowiekiem :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zdecydowanie Kościół św. Mikołaja w Gdańsku u Domnikanów. Oni naprawdę są z powołania,wyrozumiali i pomocni.
mam identyczny problem . A czy wiecie moze jak jest w katedrze oliwskiej?
Miałam ten sam problem ksiądz z mojej parafii nie zgadzał się na 2 rodziców chrzestnych rozwodników. Podeszłam więc do proboszcza , powiedziałam że nie mam innych rodziców dla malutkiej a nie będę brała pierwszej lepszej osoby z ulicy bo ma ślub kościelny(wśród moich znajomych większość jest po rozwodach). Powiedziałam że tak im się życie ułożyło , ale mam tą pewność że będą dobrymi rodzicami chrzestnymi. Proboszcz poprosił tylko o napisanie przez proboszcza z ich parafii że faktycznie uczęszczają we mszach i przyjmują kolędę. Po otrzymaniu pisemka od proboszcza z ich parafii nie było już problemu z ochrzczeniem córki. Może u Ciebie tez da tak się załatwić sprawę.
Warto też próbować w kolegiacie najświętszego Serca Jezusa (czy jakoś podobnie) we Wrzeszczu przy dawnej Czarnej.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry