Widok
osiedle wschód pruszcz gdański
witam:) wątek troszkę z innej beczki... jak się Wam mieszka na tym osiedlu? zastanawiam się nad kupnem tam mieszkania, stąd pytanie. Czy jest bezpiecznie? Czy jest pełna infrastruktura? Jak z komunikacją z Gdańskiem? Czy są szkoły - podstawowa, przedszkole?
Dzięki za opinie;)
Dzięki za opinie;)
Ja co prawda mieszkam w innej części Pruszcza ale mogę odpowiedzieć na pare pytań.
Szkoły podstawowe, przedszkola są-i to kilka. I to właśnie bliżej części wschodniej. Także miałabyś blisko. Bezpiecznie nie wiem czy tam jest-na pewno ktoś Ci da znać. Co do komunikacji: są busy, komunikacja miejska, 50 z Tczewa, i wiele prywatnych przewoźników. Niestety nic to nie daje bo dojazd do Pruszcza w godzinach szczytu jest po prostu KOSZMAREM!!!!!!! bardzo żałuję, że kupiliśmy tu mieszkanie właśnie z tego powodu. Zdarzało się, ze z pracy wracałam nawet do 2 godzin (samochodem)stojąc w korkach.Slimacze tempo to tu norma. To samo z rańca. Trzeba szybko wyjechać bo stoi się od początku traktu św. Wojciecha.
Teraz chce stąd ucieć ale niestety pare lat na pewno tu jeszcze będziemy :-(
Szkoły podstawowe, przedszkola są-i to kilka. I to właśnie bliżej części wschodniej. Także miałabyś blisko. Bezpiecznie nie wiem czy tam jest-na pewno ktoś Ci da znać. Co do komunikacji: są busy, komunikacja miejska, 50 z Tczewa, i wiele prywatnych przewoźników. Niestety nic to nie daje bo dojazd do Pruszcza w godzinach szczytu jest po prostu KOSZMAREM!!!!!!! bardzo żałuję, że kupiliśmy tu mieszkanie właśnie z tego powodu. Zdarzało się, ze z pracy wracałam nawet do 2 godzin (samochodem)stojąc w korkach.Slimacze tempo to tu norma. To samo z rańca. Trzeba szybko wyjechać bo stoi się od początku traktu św. Wojciecha.
Teraz chce stąd ucieć ale niestety pare lat na pewno tu jeszcze będziemy :-(
Mieszkam w Pruszczu od 3 lat i od tego właśnie czasu żałuję, że moja noga tu stanęła...
Korki non stop, każdy ze znajomych jak ma do nas dojechać, to najpierw lamentuje, a później umawiam się poza domem, w Gdańsku, u znajomych. Usługi na poziomie wiejskim.
Mieszkam w centrum, a i tak biorąc pod uwagę infrastrukturę to wszędzie jest daleko.
Przychodnie są, ale co z tego, skoro poziom leczenia pozostawia wiele do życzenia?
Dodatkowo jest wiele aspektów samej budowy mojego osiedla przez Gedbud. Tanie materiały, wiecznie wychodzące jakieś usterki, złe ocieplenie budynków. Wiem, że z Machem, Poldomem jest tak samo.
Biorąc pod uwagę fakt, że wpakowałam się w kredyt na 35 lat to naprawdę źle trafiłam.
Góra 2 lata i stąd uciekamy.
Wśród znajomych nikomu nie polecam mieszkania w Pruszczu.
Dlatego też przemyśl dwa razy, zanim się tu sprowadzisz. A jak już przemyślisz te dwa razy, to przemyśl kolejne trzy :)
Korki non stop, każdy ze znajomych jak ma do nas dojechać, to najpierw lamentuje, a później umawiam się poza domem, w Gdańsku, u znajomych. Usługi na poziomie wiejskim.
Mieszkam w centrum, a i tak biorąc pod uwagę infrastrukturę to wszędzie jest daleko.
Przychodnie są, ale co z tego, skoro poziom leczenia pozostawia wiele do życzenia?
Dodatkowo jest wiele aspektów samej budowy mojego osiedla przez Gedbud. Tanie materiały, wiecznie wychodzące jakieś usterki, złe ocieplenie budynków. Wiem, że z Machem, Poldomem jest tak samo.
Biorąc pod uwagę fakt, że wpakowałam się w kredyt na 35 lat to naprawdę źle trafiłam.
Góra 2 lata i stąd uciekamy.
Wśród znajomych nikomu nie polecam mieszkania w Pruszczu.
Dlatego też przemyśl dwa razy, zanim się tu sprowadzisz. A jak już przemyślisz te dwa razy, to przemyśl kolejne trzy :)
Można jechać obwodnicą ale tylko z rana- tylko patrz, że dziewczyna musiałabym również stać w korkach na moście i na ul.chopina, żeby dostać się do centrum. Potem z górki. Jednak wrcając obwodnicą do domu...znowu ćwiczenie cierpliwości na minimum 40min. Os zastawnej wszyswtko stoi, potem grunwladzka...Z każdej strony wjazd jest do dupy. A co do budowy obodnicy-nie będę się wypowiadać. Wystarczy mi jak patrzę w jakim tempie budowane są u nas autostrady na Euro także to na pewno potrwa hahahahahahaha
a ja tu mieszkam od prawie 2 lat i jestem zadowolona. Mieszkan przy Kasprowicza niedaleko osiedla wschod czyli po tej gorszej cześci bo za nieszczesnym wiaduktem. Korki są i to czasami spore ale w Gdańsku aktualnie też są znacznie wieksze niz te 2-3 lata temu. Osobiscie wierze ze obwodnica duzo uprości i za pare lat bedzie sie tu na prawde fajnie mieszkało. Czesc sklepów nie przecze trąci wioską ale to tez kwestia czasu. Myśle ze szczegolnie ta część sie znacznie rozwinie z biegiem lat. W sklepy wieksze markety itp. Zapecze szkoł i przedszkoli jest tu niezle. Na przychodnie na wschodzie Familie nie narzekam. Mam małe dziecko i jestem niestety czestym jej gosciem. 30 lat temu zaspa była takim samym zadupiem jak teraz Pruszcz. Nie ma sie co oszukiwac skoro ktos decyduje sie na kupno tanszego mieszkania na obrzerzach gdańska to ma cos za cos. Bulwar nadmorski to nagle sie nie zrobi. Ceny są znaczeni bardziej konkurencyjne niz w Trojmiescie wiec duzo ludzi sie tu sprowadza a za ludzmi pojdzie reszta to tylko kwestia czasu.
Saraneta,
założenie, że kupiłam tańsze mieszkanie na obrzeżach jest w moim przypadku nietrafione.
Nie wzglęcy finansowe decydowały.
Ceny z tego co widzę, powoli się wyrównują, a i korki uwierz, są na główniejszych ulicach w Gdańsku. Tutaj w Pruszczu mam wrażenie, że w korku stoi się już na osiedlówkach
założenie, że kupiłam tańsze mieszkanie na obrzeżach jest w moim przypadku nietrafione.
Nie wzglęcy finansowe decydowały.
Ceny z tego co widzę, powoli się wyrównują, a i korki uwierz, są na główniejszych ulicach w Gdańsku. Tutaj w Pruszczu mam wrażenie, że w korku stoi się już na osiedlówkach
A mi siw wlasnie marzy mieszkanie w Pruszczu jakos lepiej mi sie piodoba niz Gdansk:)))
A co do korkow sa wszedzie przeciez,a nie mozna ich ominac jadac woskami??przejazdowo,mokry dwor i dalej do pruszcza no tylko jak ktos pracuje np.we Wrzeszczu i to i tak przez korek w GD najpier by sie musial przebic:((
A co do korkow sa wszedzie przeciez,a nie mozna ich ominac jadac woskami??przejazdowo,mokry dwor i dalej do pruszcza no tylko jak ktos pracuje np.we Wrzeszczu i to i tak przez korek w GD najpier by sie musial przebic:((
Witam,
Od 10'u lat mieszkam w Pruszczu. Faktycznie ma on kilka mankamentów.. Mieszkałem na Morenie - rowerkiem do Sopotu, las, wszędzie blisko... taxi po imprezie nie dawało po kieszeni;)
Dziś mam dzieci, więc Pruszcz jest dla mnie idealny. Szkoła podstawowa nr 3 - SUPER (nawet nie ma co porównywać z molochami przy blokowiskach) Przedszkole SUPER.
Ciągle wiele się zmienia na lepsze, korki niedługo będą mniejsze.drogi lepsze, coraz więcej miejsc dla dzieci... no pewno wybrałbym Sopot ale tu nie jest źle;)
Od 10'u lat mieszkam w Pruszczu. Faktycznie ma on kilka mankamentów.. Mieszkałem na Morenie - rowerkiem do Sopotu, las, wszędzie blisko... taxi po imprezie nie dawało po kieszeni;)
Dziś mam dzieci, więc Pruszcz jest dla mnie idealny. Szkoła podstawowa nr 3 - SUPER (nawet nie ma co porównywać z molochami przy blokowiskach) Przedszkole SUPER.
Ciągle wiele się zmienia na lepsze, korki niedługo będą mniejsze.drogi lepsze, coraz więcej miejsc dla dzieci... no pewno wybrałbym Sopot ale tu nie jest źle;)
Ja też mieszkam od trzech lat w Pruszczu przy ul. Kasprowicza i nie wyprowadziłabym się do Gdańska za nic. Jeżdżę codziennie do pracy autem do Wrzeszcza , co prawda na godz 7.00 nie mam w ogole korków. Wracam o 15.00 jeżdzę przez Przejazdowo i jest ok z Wrzeszcza do domu jakieś 35min. Przychodnia Familia jest ok, sklepy osiedlowe a raz w tygodniu do Auchan na większe zakupy (15 minut). Plac zabaw na samym osiedlu by się przydał ale są też nowe na innych osiedlach. Ogólnie spokój, bezpiecznie i bardzo sympatycznie. Wole większe mieszkanie w Pruszczu niż kawalerke w innej dzielnicy Gdańska
tak Beniowskiego jest na osiedlu wschód :)
ja również mieszkam w pruszczu i tak jak ty Tris mam mieszkanie z gedbudu, fakt nie jest to wykonane tak jak bym chciała ale zle sie nie mieszka :) wszystko pod nosem, biedronka, tesco, park faktoria... wcale nie trzeba jezdzic nie wiadomo gdzie bo wszystko u nas mozna dostac...
w pruszczu chodzilam do podstawowki i w tamtych czasach - uwierz mi - to dopiero byla dziura zabita dechami!!!
a co do korkow... no niestety sa wszedzie, moja mama jezdzi tez do pracy na 8 i nie narzeka.... na slowackiego i grunwaldzkiej w gdansku takie same korki :P
no ale powiem szczerze ze wlasnie ze wzgledu na korki to nie chcialabym mieszkac na os wschod :) dobrze ze mam mieszkanie po drugiej stronie ;P
ja również mieszkam w pruszczu i tak jak ty Tris mam mieszkanie z gedbudu, fakt nie jest to wykonane tak jak bym chciała ale zle sie nie mieszka :) wszystko pod nosem, biedronka, tesco, park faktoria... wcale nie trzeba jezdzic nie wiadomo gdzie bo wszystko u nas mozna dostac...
w pruszczu chodzilam do podstawowki i w tamtych czasach - uwierz mi - to dopiero byla dziura zabita dechami!!!
a co do korkow... no niestety sa wszedzie, moja mama jezdzi tez do pracy na 8 i nie narzeka.... na slowackiego i grunwaldzkiej w gdansku takie same korki :P
no ale powiem szczerze ze wlasnie ze wzgledu na korki to nie chcialabym mieszkac na os wschod :) dobrze ze mam mieszkanie po drugiej stronie ;P
Ja do Pruszcza przeprowadziłam się z Zaspy.Już się przyzwyczaiłam do życia w Paryżu, ale tęsknie za Zaspą. Mam taką nadzieję, że kiedyś tam wrócę. Korki rzeczywiście masakra ! Jeżdżę obwodnicą do Wrzeszcza, czasem komunikacją. Miastem nieporozumienie. Sklepy- dobrze że Tesco otworzyli. Plus w urzędach nie ma kolejek.
ja mieszkam od 3 lat w Pruszczu ale po prawej stronie czyli tej bliżej obwodnicy i jeśli chodzi o komunikację to nie jest tak źle. Osiedla wschód nie poleciłabym tylko dlatego że na tamtą stronę Pruszcza prowadzi tylko jedna droga - przez most. Korki są i zawsze będą, raz mniejsze, raz większe. Teraz przez miasto są większe korki bo nie ma przejazdu przez Przejazdowo, na obwodnicy są roboty to samo na Trakcie św. wojciecha, tak więc którędyś Ci wszyscy ludzie muszą przejechać :-(
wszedzie sa korki nie przesadzaj