Widok

skracająca się szyjka macicy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Trochę zgromadziło mi się pytań, więc pozwolę sobie je zadać.

Poza badaniem usg, czy jest sie w stanie wyczuć/ stwierdzić, ze szyjka macicy się skraca?

Czy twardnienia dołu brzucha mogą o tym świadczyć czy jest to raczej normalne skoro macica jest "mięśniem".

Czy leki podtrzymujące ciążę mogą spowodować wydłużenie szyjki? Albo w ogóle nie działać?

Czy znacie jakieś normy długości szyjki w poszczególnych tygodniach/ miesiącach?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi:)

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
tylko pozazdrościć ! :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie chciałam znieczulenia, a ćwiczeń żadnych wcześniej nie robiłam, ale ja miałam fajnie, bo mi poród jak burza szedł, urodziłam w ok. 1,5 godziny. Najważniejsze to po prostu robić to, co położna mówi :)
Asia tak umówiłam się na poniedziałek na rozmowę, przy okazji zwiedzę sobie porodówkę :)
zdam Ci relację, czego się dowiedziałam
Larisa umowilas sie juz z anestezjologiem?
Yecath zazdroszcze :))) cwiczylas wczesniej miesnie ze nie nacinali? i
Korzystalas ze znieczulenia?
ja rodziłam w Wejherowie i potwierdzam, że nacinają tylko w uzasadnionych przypadkach :) Ja miałam to szczęście, że nie musiałam być nacinana :)
Mysle ze po remoncie, czysto, zadbane, łazienki tez bez zastrzezen :)
Sale porodowe wieksze niz w Swiss :) Widzialam tylko jedna duza i jedna mala (tam przyjmuja tylko wtedy gdy pozostale zajete) ale polozna mowila ze inne sa takie same tylko kolorem kafli sie roznia :)
I jak dla`mnie to super ze prysznic jest w sali porodowej :)
Jestem ciekawa Twoich wrazen :)

no to nieźle brzmi, to tam porodówka też po remoncie ?
na stronie szpitala piszą, że nacinają tylko w uzasadnionych przypadkach, ale czy tak jest ...
Co do porodowki to "zwiedzalam" jeszcze tylko Swissmed. Jednak zdecydowanie bardziej podoba mi sie Wejherowo.
Porodowka jest duza, lozko do porodu, worek sako, pilka i prysznic i drzwi do toalety. Wszystkie sale do porodu to osobne pokoje wiec za parawanem nie rodzi druga ciezarowka ;) Jak dla mnie to fajne intymne warunki. jesli pojedziecie to podejdz do poloznej - oprowadzi Was i wszystko opowie :) Ja tylko nie dopytalam o naciecie krocza :( mam nadz ze nie nacinaja rutynowo...
Larisa dziekuje za meila :)
wysłałam Ci ten namiar, myślę, że tak będzie lepiej - zdecydować się na szpital gdzie nas przyjmą i bez stresu jechać od razu w jedno miejsce :)
a jak tam porodówka wygląda ?
na Chelmie w przedszkolu kolo kosciola.
a gdzie chodzisz na SR ?
O to super Larisa :) Ciesze sie, ze szlak bedzie przetarty :)

Mój meil tomaszewskajoanna@wp.pl

Godz temu bolalo mocno :( i podnioslam alarm ze chce do szpitala, teraz jest oki ale wzielam, juz 3 nospy i te moje leki przeciwskurczowe... teraz czekam co dalej. O 19.30 mamy SR - chcialabym podjechac - pogadam z polozna to sie uspokoje :) Ale jak znowu zacznie mocniej to zamiast SR na Zaspe...
no i zadzwoniłam do tego anestezjologa na komórkę, bardzo miły ! daj meila to podam Ci namiar na niego, z tym, że on idzie na urlop od jutra do .... 16 sierpnia ( czyli dokładnie mój termin porodu :) !
ale powiedział, że mam zadzwonić na oddział intens. terapii i tam mi dadzą namiar na innego lekarza

a jak Twój brzuch ?
no tak, ale załapałam przed chwilą takiego doła, że się poryczałam jak bóbr i mąż zadzwonił, że mam się zdecydować na Wejherowo i zapłacić za to znieczulenie, dzwoniłam na anestezjologię i mam namiar na anestezjologa, który się tym zajmuje, położna powiedziała mi przez tel. żebym przyjechała jutro koło 12 ale niestety nie ma mnie kto zawieźć :(
na szczęście udało mi się dzięki jednej forumce ustalić jego numer komórkowy to zadzwonię i zapytam kiedy możemy się umówić :)
także przetrę szlak :)

wiesz takie bóle brzucha to można zawsze zinterpretować na milion sposobów, czasami po prostu macica się rozciąga

podaje numer na Zaspę: 058-43-13
Larisa jeszcze poczekam do wieczora, wzielam 2 nospy, przespie sie to moze przejdzie... ale nr na IP na Zaspe na wszelki wypadek poprosze :) wieczorem mam SR to poradze sie poloznej... czekam na wyniki posiewu, moze to jakas infekcja i dlatego boli...

Twoj Synek to juz chyba moze powoli wychodzic :-) ale niech czeka az porodowka bedzie wolna :)
u mnie ta szyjka była skrócona, brałam tabletki na podtrzymanie, potem przestała się skracać, normalnie chodziłam wszędzie (bo usiedzieć w domu nie mogłam) a i tak córeczkę urodziłam ponad tydzień po terminie:)
no mnie też tak czasem pobolewa, ale ja już sama nie wiem czy to nie z nerwów, bo wiesz to jest straszne, siedzisz w domu i myślisz, rany, żeby się teraz nie zaczęło bo wszędzie blokada i to powoduje taki stres, że ja się boję, że to będzie przyczyną szybszego porodu a nie krótka szyjka ;)

może zadzwoń do szpitala za IP opisz swój przypadek i zapytaj czy możesz przyjechać ?
mogę Ci podać numer na IP na Zaspę
http://www.ceynowahosp.com.pl/pl2000.html
Tu masz telefony na oddzial anestezjologii :)

Blokady sa masakryczne :( mnie w nocy brzuch bolal i nalykalam sie tabl - jakos przeszlo ale teraz znow zaczyna tak jak przed @ :( moj gin na urrlopie, mowil ze jak bedzie bolal to do szpitala, bo przez skurcze szyjka sie skraca, a ja sie boje... ale chyba oblezenie maja na porodowce, a jak cos sie dzieje to musza spr - mam taka nadzieje.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry