Widok

skracająca się szyjka macicy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Trochę zgromadziło mi się pytań, więc pozwolę sobie je zadać.

Poza badaniem usg, czy jest sie w stanie wyczuć/ stwierdzić, ze szyjka macicy się skraca?

Czy twardnienia dołu brzucha mogą o tym świadczyć czy jest to raczej normalne skoro macica jest "mięśniem".

Czy leki podtrzymujące ciążę mogą spowodować wydłużenie szyjki? Albo w ogóle nie działać?

Czy znacie jakieś normy długości szyjki w poszczególnych tygodniach/ miesiącach?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi:)

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
co do pytania o twardnienie dolu brzucha to on raczej nie powinien byc twardy - a jak czesto twardnieje to musisz brac nospe albo cos rozkurczowego

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
norma szyjki to 25 mm ale moze byc i krótsza wazne by sie nie skracała .
mozna ja badac palpitacyjnie ale i tak czesc szyji znajduje sie po za pochwa i mozna ja zbadac tylko na USg

Leki na podtrzymanie nie maja wpływu na szyjke - ona nie może sie wydłuzyc

Twardnienie brzucha to skurcze i one moga skracac szyjke na to warto brac no-spe

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
na skracajaca sie szyjke do 30 tygodnia mozna załozyc szew ja go nie mam mimo ze szyjka 2 tygodnie temu miała 25mm

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
kurcze...

Na ostatniej wizycie ginekolog stwierdził, ze szyjka sie skrócila, ma 26 mm a powinna mieć ponad 30 mm. Dostałam leki na podtrzymanie ciąży. I teraz nie wiem sama co mam robić. Wizytę wyznaczoną mam dopiero na za miesiąc, ale siedząc w domu świrować zaczynam już :( Wydaje mi sie, ze dół brzucha co chwila twardnieje.... czy powinnam się zapisać na wcześniejszą wizytę? czy poczekać może aż tabletki zaczną działać (bo od razu nie ma chyba efektów)

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
moni który to tydzien ciazy ?

Powinnas łykac no spę i lezec jak najwiecej tylko do WC i zrobic sobie cos do jedzenia

dwudziesty tydzien :|

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moni pozostaje ci lezenie i łykanie leków

jakby sie jeszcze skróciła to wtedy pros o skierowanie do szpitala na szew na razie sie nie martw i jak cos to pisz do mnie nawet na meila ja przechodze przez to samo tylko ze u mnie to koniec 33 tygodnia

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
super, dzięki pmagdalena . Tylko powiedz mi, skąd mam wiedzieć, ze ona się skraca? Wyczuć nie wyczuję, zobaczyć nie zobaczę... jedynie to twardnienie brzucha czuję. Pytanie tylko czy i do jakiego stopnia szyjka się może skrócić :|

monia wiesz co wszedzie jest napisane ze 25 mm to norma ale w szpitalu profesor powiedział ze 21 mm tez jest znosne a mój gin powiedział oststnio ze nawet do 15mm jest dobrze tylko chyba jemu chodziło o mój etap ciazy

A ty masz wesele niedługo i wiesz co nie wiem czy powinnas na nim tańczyć

ja na miejscu moni skonsultowałabym z lekarzem co w ogóle może robić na tym weselu i jak długo

Monia ,

Nie czekaj na wizytę najlpeij umów się dziś lub jutro nawizyte.Ja nawet nie zauważyłam ze mi się szyjka skraca a twardnienie bruszka powinno się kontrolować .Idż jutro na wizytę jak Twój nie przyjmuję to podejdz prywatnie ,warto:)I napisz koniecznie po wizycie:)
Pisze ci to mama wczesniaczków:) takzę nie panikuję ,niwe straszę ale dzielę się doświadczeniem....buziaki

W końcu dodzwoniłam się do mojego lekarza. Oprócz leku podtrzymującego ciążę kazał brać no-spę 4 razy dziennie. Jeżeli jednak w niedziele podobny stan będzie się utrzymywał, mam przyjechać do szpitala (akurat trafię na jego dyżur). Oby to pomoglo...

Ja mam ten sam problem. Mam założony szew. Obecnie jestem w 36 tyg a szyjka ma 15mm, biorę no spe 3 razy dziennie i magnez, oczywiście oszczędny tryb, czyli dużo leżeć.

a ja nie mam juz szyjki i nie mam ani szwu i jeszcze do szpitrala nie chca mnie przyjac ,Jak nic bede miała wczesniaczka

Hej Dziewczyny!
Mi w ciagu dwoch tyg szyjka dkrocila sie z 40paru mm do 27 mm i gin pow ze Maly jest juz nisko glowka :( co 6 godz biore leki przeciw skurczom, leze a i tak czuje takie dziwne klucie w kroczu i lekkie pobolewanie dolu brzucha :( martwie sie bo Maly powinien jeszcze posiedziec...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
ja też mam skróconą szyjkę, na pierwszym usg na samym początku ciąży miała 40mm, teraz to nie wiem, mam się oszczędzać i brać no-spę 3 razy dziennie, zastanawiam się co jest przyczyną skracania się szyjki ??? nadmierny wysiłek czy tak się po prostu dzieje bez przyczyny ?
ja miałam w ciąży szyjkę dł.45 mm. W 37 tc szyjka skróciła się do 25 mm, więc zaczęłam brać no-spę i magnez. Po tygodniu urodziłam.

Jedynym objawem skracania było częstsze stawianie się brzucha.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Przede wszystkim długość szyjki może różnić się na różnych urządzeniach usg-ja miałam różnicę ok 20mm na usg w szpitalu i u mojego gina.

Tak samo nie ma jednoznacznej, odpowiedniej długości-każda kobieta jest inna.

Szyjka skróciła mi się troszkę i dostałam luteinę dopochwowo. Brzuch nadal twardnieje, ale szyjka dalej nie skórciła się.
Twardnienie brzucha nie oznacza zawsze skracania szyjki. Więc bez paniki.

Byłam u gina 2tyg temu i powiedział, że szyjka ma się ok, ale gdyby coś się działo to teraz z tygodnia na tydzień ryzyko jest mniejsze-w razie przedwczesnego porodu(jestem obecnie w 34tc).

Więc nie martwcie się!!
no mi lekarz w zeszłą środę powiedział, że mam się oszczędzać, żeby wytrzymać jeszcze tydzień- dwa, termin na 16 sierpnia i ja właściwie cały czas leżę, zastanawiam się czy nie przesadzam... myślicie, że można wyjść gdzieś na spacer, posiedzieć na balkonie czy podjechać samochodem gdzieś w gości ??? bo ja już w jakąś paranoję wpadłam i prawie nic nie robię bo boję się wcześniej urodzić :(
żaden lekarz mi nie powiedział, że ma plackiem leżeć i sama nie wiem

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry