Widok

skurcze czy to już?prosze o porade kobietki...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rumia Temat dostępny też na forum:
Witam termin mam na 19luty ale od wczoraj mam czeste skurcze dzis mam takie twardnienie brzuchaprawie caly czas i co kilkanascie minut mi sie on napina sztywnieje wtedy mam ciezszy oddech przechodzi i za kalkanascie minut znow do tego bola mnie bardzo nogi z tylu posladki i w pachwinach nie wiem czy to juz jest to moje pierwsze dziecko nie wiem czy bede wiedziala kiedy jechac do szpitala mieszkam w Rumi chce rodzic w Wejherowie.Czy tak sie czulyscie przed porodem?prosze o odp dziekuje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mirka ja przed pierwszym porodem na krótko czułam się podobnie :)
jakieś 2-3 tyg. przed porodem miewałam skurcze przepowiadajace, zaczynał mnie boleć brzuch tak jak przy okresie, ale te skurcze były bardzo nieregularne, co 4, 7, 12, 5 minut i przechodziły.
A przed samym porodem dostałam skurczy regularnych co 4 minuty. No i właśnie też bolał brzuch jakby przy okresie, ból przychodził, chwilke potrzymało i przechodziło i tak co chwile. Z biegiem czasu te skurcze były coraz mocniejsze. Zaczeło sie o 2:00 w nocy, w szpitalu byliśmy o 5:00, a urodziłam o 13:30.

Czop mi odszedł 7 dni przed porodem, a wody zaczeły odchodzić już w domu, przed wyjazdem do szpitala ale w małych ilościach, tak ciurkało sobie powoli ;)

Mówi się żeby jechać do szpitala jak skurcze bedą regularne.
Całkiem możliwe Mirka, że już dziś, no dziś to pewnie nie zdązysz hehe, ale jutro już możesz mieć dzidziusia po tej stronie brzucha ;)
No moze byc to juz, chociaz pewnie nie tak od razu za 5 minut ;) Raczej jeszcze spokojnie mozesz poczekac w domu i obserwowac, co sie bedzie dzialo dalej, ale jak sie denerwujesz, to lepiej jechac do szpitala sprawdzic.
idz spokojnie sie wykąp i tp............zjedz sobie cos............tak na wszelki...:)
image
dziekuje dziewczyny pojde sie wykapie mam jeszcze troszke czasu bo 3tyg ale czuje ze to niedlugo bo i plecy mnie bola i ciezko mi chodzic bo miedzy nogami uda pachwiny tak bola.Boje sie ze nie bede wiedziala kiedy czas jechac bo wody ani zaden czop mi nie odchodzi ale brzuch caly czas twardy jak nadchodzi skurcz to dol brzucha jak przy okresie ale kilka sekund trwa.
ide sie wykapac moze przejdzie:)
to pewnie tylko przepowiadające, są zbyt duże odstępy czasu między nimi. ja dwa dni przed porodem miłam skurcze co 3-5 minut i przeszły po dwóch godzinach. jak rozmawiam z koleżankami, to też miły skurcze dość częscte i regularne, które przechodziły. jak to już będzie to, to będziesz o tym wiedziła.
W dziń porodu miłam skurcze dość nieregularne, ale bardzo bolesne jak okres i mimo tego, że w szpitalu mówili, że może mi to przejdzie i jeszcze nie urodzę, ja wiedziłam, że mój bobo wita świat:)
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przepraszam że odejdę od tematu ale jak tak czytam o Waszych porodach to przypomina mi się mój i choć krzyczałam że więcej rodzić nie będę to kurcze chciałabym przejść przez to jeszcze raz :) Mirka, powodzenia!
image[/url]
image[/url]

dziekuje bardzo boje sie porodu i fajnie jest moc liczyc na wasza pomoc ze podtrzymacie na duchu:)
postaraj sie nie bać- ja rodziłam 10 grudnia, 9 grudnia o 18.00 zaczęły mi się regularne skurcze- co 4-6 minut,nie bolały bardzo mocno,ale też nie sposób było ich nie zauważyć-zaczynało się od sztywnienia krzyża, potem twardniał mi caly brzuch-trwało to około 30 sekund i odpuszczało, o 1.30 pojechaliśmy z mężem na Kliniczną, okazało się,że mama rozwarcie na 4 cm, a o 11.15 urodziłam córeczkę.
Najważniejsze-skup się na swoim ciele i oddychaj torem brzusznym, przy partych głowa do brody, dużo powietrza i będzie dobrze:) Mi osobiście bardzo pomógł prysznic-spędziłam pod nim chyba ze dwie godziny, najgorsze jak dla mnie przy bólach z krzyża było leżenia pod KTG, poza tym pomaga też pozytywne nastawienie:)Ja bardzo chciałam rodzić bez znieczulenia(bo się go bałam) i udało mi się:)Poród wspominam jako coś niesamowitego, nie kojarzy mi się z bólem,ale bardziej ze zmęczeniem i spokojem- ani razu nie uniosłam głosu, nie krzyczalam, było tylko oddychanie i ja.Pamiętam jak położna przy końcu powiedziała:Jak pani pięknie rodzi i to dało mi wewnętrzną siłę przy końcu.Będzie dobrze:)Powodzenia:)
Ja też się bałam przy pierwszej dzidzi ,nie martw się wszystko będzie dobrze i będziesz miło wspominać ten czas jak dzidzia była w brzuszku,ja mam 2 i więcej nie planuję ale jeszcze raz bym chciała tak "pobiegać" 9 miesięcy :)
Powodzenia życzę :))
Pewnie już się rozwiązało co i jak, ale napiszę, że jak tylko coś się podejrzewa to jednak lepiej jechać do szpitala jak po kąpieli nie przechodzi. U mnie w odróżnieniu do was, skurcze porodowe były nieregularne od 5 do 10 min. zaczęły się o 11 i nawet jak jechałam do szpitala to myślalam, że mnie wyśmieją i że panikuję a jednak córka urodziła się o 15:30. Czyli zdarzają się tez bardzo szybkie porody więc lepiej jak się czuje, że dzieje się coś dziwnego lepiej jechać.
JA MIAŁM dużą przerwe miedzy skurczami nawet co 35 min a jak po całym dniu skurczy pojechałam do szpitala to miałm rozwarcie na \
2 cm
Ciekawe jak tam mirka...
czesc kobietki jednak te skurcze po kapieli ustaly,dzis znow mam twardy brzuch jak poszlam po zakupy tak mnie nogi bolaly ze szok i plecy strasznie rano jak wstalam.Moj nazeczony w niedziele z Norwego wraca wiec sie smieja ze dzidzia na tate z porodem czeka:)w niedziele zacznie mi sie 39tydjak stawiacie kiedy urodze?ja ze juz na dniach:)
moj maly czekal na Tate a ja urodzilam 2 dni przed terminem lekarza ale wg moich obliczen to wlasnie w terminie:)ale wczesniej odszedl mi czop a wody tuz przed samym porodem wiec roznie bywa.a skurcze mialam niby co 5min a potem troche ustaly potem sie bardzo nasilily a na samej porodowce jakby ze strachu alebo juz z wycienczenia oslably bardzo na jakis czas(chyba zebym mogla odetchnac)i potem juz urodzilam. ale ja mialam bole krzyzowe i jak ktos wczeniej pisal dla mnie katorga i najweksza kara bylo monitorowanie pod ktg masakra...no ale roznie to bywa. zycze tylko krotkiego i jak najmniej bolesnego porodu na pewno bedzie wszystko ok i dobrze jakby dzidzia poczekala na tate we dwoje zawsze razniej:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Skurcze przepowiadające najłatwiej odróżnić ponoć właśnie biorąc prysznic, można też nospę - porodowe na pewno po tym nie miną :)

No a ostatnie tygodnie są takie, że wiecznie się brzuch napina, twardnieje, boli, pojawiają się skurcze, i przy każdym jednym myślimy że to już :0

Ech żeby to było tak łatwo :)
imageimage
moja Madzia czekała az tata złozy łózeczko, jak złozył wieczorem to w nocy dostałam skurczy ;)
Ja urodziłam 11 dni przed terminem. Pierwsze dziecko. Nie miałam żadnych skurczy przepowiadających, czułam się wprost wyśmienicie. Dzień przed porodem zabrałam jeszcze grupę koleżanek i pojechałyśmy na zakupy 50 km...więc nie przypuszczałam, że już niedługo zacząć.... wróciłam po zakupach, wieczorem się wykąpałam i położyłam się do łóżka bo chciałam obejrzeć film. Mój mąż już smacznie spał, a ok 22 dostałam bóli ale krzyżowych. Brzuch mnie w ogóle nie bolał. Skurcze się nasilały i były regularne..co 7 minut, później co 5. O 1:00 w nocy zadzwoniłam do szpitala i powiedziałam, że boli mnie właściwie tylko kręgosłup a brzuch nie i nie wiem co robić. Kazali mi przyjechać (do szpitala też mam 50 km). Jak dojechaliśmy to skurcze były już co 3 minuty, a rozwarcie na 3 cm....byłam w szoku, że to już...córeczka urodziła się o 9 rano i do końca nie bolał mnie brzuch tylko kręgosłup, ale z tego co słyszałam to właśnie bóle z kręgosłupa są niby najgorsze...
image
mirko jak bedziesz mialo skorcze czesto lub wody odejda jedz choc najlepiej byloby gdy beda skorcze bo ja pojechalam z wodami
jestem tez z rumi :)
image[/url]
image[/url]
dziekuje za rade ja teraz mi sie tak ciezko oddycha i twardy mam brzuch zaraz ide sie wykapac.a gdzie mieszkasz ?ja na kosynierow na osiedlu semeko rumia park moze bysmy mogli sie zaprzyjaznic:)
to moj nr 510535776 jak bys chciala kiedys pogadac czy wypic kawe lub sprzedac ciuszki :)daj znac pa
Mi zaczęły się skurcze co 5 minut (takie same jak przepowiadajace) 4 tygodnie przed wylionym terminem (choć 2 tygodnie przed terminem z usg). Lekarz powiedział, zeby wziąć no-spę, magnez i polegiwać. Wzięłam i leżałam. A po 2 godzinach skurcze miałam co 3 minuty. Jak jechałam do szpitala surcze były co 2 minuty;-) Po 14.00 byłam w szpitalu, a o 15.30 dzidzius był już ze mną;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
teraz tez mam skurcze az mi buzia sie czerwona robi cisnienie wzrasta tak goraco i brzuch sie napina kurcze boje sie ze nie zdarze dojechac do wejherowa w razie co:) bo jak nadchodzi taki skurcz to oddech ciezki sie robi goraco i brzuch twardy jak skala czy to juz?:)) nie mam pojecia plecy bola ale od siedzenia chyba
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
mierz sobie tez dlugosc skurczow jak beda dlugie i czeste to to juz ale poczekaj tak z godzine a jak nie minie to dla pewnosci jedz zbadaja i ewentualnie puszcza do domku:)ale nie denerwuj sie i spokojnie oddychaj:)a moze minie jak wczoraj
nie wiem czy bralas juz kąpiel , ale jesli nie to weż , jak nie minie to sprawdzaj jak dlugo trwaja skurcze i co ile minut są , nie wiem tez jak daleko masz do szpitala , ale teraz wieczorem lub w nocy korkow nie ma to dojedziesz bez problemow. na spokojnie sprawdz czy wszystko spakowalas, nie zapomnij o karcie ciąży i dowodzie osobistym :) No i czekaj na rozwój wypadków. Jak by co to powodzenia. Trzymam kciuki zeby szybo i łatwo poszło :)
jak tak skorcze przez jakis czas beda regularne np co 5 minut to wtedy jedz....
image[/url]
image[/url]
Ciepla kapiel to najlepsze rozwiazanie, by sprawdzic, czy to juz :) Jesli tak, to skurcze beda coraz czestsze i silniejsze, a jesli nie, to sie wycisza :)
U mnie kapiel zadzialala bardzo pospieszajaco. Myslalam, ze juz z wanny nie wyjde ;) A jak schodzilam do samochodu to musialam sobie robic po drodze przerwy na skurcz, to samo w drodze na IP. Przyjeli mnie o 5, a o 7 Mateusz juz byl z nami :)
image
Tez czekalam na te regularne skurcze, ale u mnie takich nie bylo. Kazdy kolejny byl w coraz krotszym odstepie od poprzedniego.
image
ok ide do wanny buziaki ja mieszkam w Rumi a szpital w Wejherowie:)
wiec napewno zdazysz bo ja zdayzylam :)
image[/url]
image[/url]
no i nadal nic hehe ale dzis czuje sie gorzej dol brzucha boli i plecy a w nocy tak mnie brzuch bolal ze jak sie obracalam mocno
spokojnie to na bank przepowiadajace masz jeszcze troche czasu tylko w cierpliwosc musisz sie uzbroić a dzidzia sama znajdzie odpowiedni moment, a może byc tez tak choc nie mowie tego zlośliwie , że przenosisz ciąze ale z tego co wiem to juz nie jest takie mile bo każdego dnia czlowiek zastanawia się czy to już

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

do góry