Widok

slub koscielny na zachrysti ....

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
pizse na tym forum bo tu juz doswiadczone mezatki a na weselniku raczej o przygotowaniach :)czy któras spotkała sie z czyms takim jak slub koscielny na zachrystii jestem po cywilnym nie stac nas w tej chwili na koscielny i taką forme slubu na zachrystii zaproponował nam ksiądz na koledzie czy ktoras spotkała sie z ''czyms'' takim ???? dodam ze głównie chodziło nam o ochrzczenie dziecka ale po cywilnym to problem;( pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nigdy o czyms takim nie słyszłam, przecież jeśli nie ma sie kaski mozna zrobic ślub normalnie przed ołtarzem, tylko, że bez wielu gości i wesela, pozatym wielu moich znajomych chrzciło dzieci bez żadnego slubu wszystko zalezy od parafi i nie mieli z tym większych problemów
niezapominajka wiem ze bez slubu jets łatwiej ochrzcic:) po cywilnym to jakbysmy byli 'tredowaci''ksiądz zaproponował nam wlasnie taką forme slubu
A ksiądz Wam powiedział, jak to miałoby wyglądać? zaciekawiło mnie to :) hmm nie rozumiem czemu ślub miałby sie odbyc na zachrysti a nie normalnie przed ołtarzem w kościele, moi znajomi brali "cichy" slub ze względu na brak pieniażków, mieli tylko świadków, rodziców i rodzeństwo i slub był normalnie przed ołtarzem, ksiądz znał ich sytuacje i nie wziął od nich żadnej opłaty
porazka poprostu...ja bym go "zbluzgała" kurde no i z tego powodu ze nie macie kasy nie da wam slubu przed oltarzem??? idzcie do innej parafii
ksiadz wlasnie dlatego ze nie mamy pieniązków zaproponował nam dosłownie slub na zachrystii tak sie wyrazil powiedział ze mamy sie do niego zgłosic jak sie zdecydujemy nie opisał tego dlatego pytam na forum;)
masakra... idź do innej parafii...
Dziewczyny a to jestem zaskoczona....... Jestem po rozwodzie (Ślub konkordatowy), teraz jestem po ślubie cywilnym i w pierwszej ciąży.
Nie miałam pojęcia że ksiądz może robić problemy z ochrzczeniem dziecka? Szok przecież dzidzia niczemu niewinna. Może im czytaj kościołowi nie zależy na nowych "owieczkach"? Czy któraś z was miała problemy w tej sprawie? Pozdrawiam.
trotka tak naprawde zalezy to od parafii, jak w jednej beda robili problemy pojdziesz do innej;)
Ja bym to zgłosiła do kurii biskupiej(?). O ile mi wiadomo ksiądz nie ma prawa odmówić sakramentu owieczkom należącycm do wspólnoty kościoła... A ślub wzięłabym gdzie indziej.
Poczułabym się jak ktoś gorszy w oczach tego uprzejmego księdza... Ślub bierze się przed ołtarzem, a nie gdzieś po kątach... W kościele przecież nie ma podziału na lepszych i gorszych (czyt. bogatszych i biedniejszych)!

*Nie może odmówić sakramentu w normalnych warunkach...
Bo samego sakramentu skubaniec nie odmówił.
ja bym to dokladnie wyjasnila z proboszczem , moze to tylko okreslenie i nie oznacza doslownie. moge ci powiedziec ze do slubu koscielnego wymagany jest najpierw cywilny jezeli nie bierzesz konkordatowego.weic nie moga wam zarzucic tego
Nie odmówił, wręcz przeciwnie, był tak wspaniałomyślny, że zaproponował tej parze żyjącej w grzechu, udzielenie ślubu na uboczu :))

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
wlasnie z mezem poculismy sie troche ''gorsi' nie jestesmy ''biedakami'' ale nie stac nas w tej chwili na kocielny wiec zaproponował za Darmo taką formre slubu myslalam ze to normalne;(
jeśli rozumieć "ślub na zachrysti" tak dosłownie jak to brzmi ... to olejcie księdza i pójdźcie do takiego, który przyjmie was po ludzku a nie jak ludzi II kategorii bo macie inne wydatki, niz "co łaska" ...
papilio1@op.pl
Witam ,ja wlasnie taki slub bede brala ,poniewaz mamy juz cywilny a chcemy tezkoscielny to ksiądz nam zaproponowal nam w kaplicy i jestesmy z tego rozwiazania zadowoleni poniewaz tez nie mamy zbyt duzo pieniazkow wiec nam to pasuje a impreza byla juz przy cywilny,m tak wiec u nas beda tylko swiadkowie :)Pozdrawiam
a nie mozesz wziasc koscielnego bez wesela i białej sukni \

a co do chrzcin to mielismy bez problemu ,b=o ksiad nie ma prawa odmowic:)
Karla Wam ksiądz zaproponował ślub w Kaplicy a nie na zachrystji, dobrze rozumiem?

Więc to chyba róznica

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry