Widok
chciałam zrobić niespodziankę mężowi bo męczy mnie o drożdżówkę odkąd zostałam jego żoną ;) będzie 4 lata ;) ale powiem jemy żeby najpierw zaopatrzył mnie w piekarnik ;)
nie znam przepisu na kefirowe :/
potrzebuje jakis szybki przepis bo maluszki 2 latka i 2 miesiące nie pozwola na dłuższe pichcenie ;)
nie znam przepisu na kefirowe :/
potrzebuje jakis szybki przepis bo maluszki 2 latka i 2 miesiące nie pozwola na dłuższe pichcenie ;)
Nieznasz przepisu na forumowe ciasto kefirowe??? WSTYD :-))))))
"Bardzo fajne ciasto z owocami - to ciasto kefirowe :) z rodzaju ciast dla leniwców ;) tzn. nie trzeba bawić się w wyrabianie ;) ZAKAZ UŻYWANIA MIKSERA!!! :) także i mycia mniej ;)
Ogólnie - można użyć dowolnych owoców :)
przepis na dużą blachę :)
**** Ciasto kefirowe ****
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (ja daję pół)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Wszystko do miski i wymieszać łyżką
Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 mały kefir (ja kupuję duży i daję 2/3)
Znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)
Nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)
Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce - jakie chcesz :) i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna)
:)
Piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki)"
Przy dwójce małych dzieci to tylko to ciasto! A mąż jak chce drożdżówkę to musi piekarnik kupić :-)
"Bardzo fajne ciasto z owocami - to ciasto kefirowe :) z rodzaju ciast dla leniwców ;) tzn. nie trzeba bawić się w wyrabianie ;) ZAKAZ UŻYWANIA MIKSERA!!! :) także i mycia mniej ;)
Ogólnie - można użyć dowolnych owoców :)
przepis na dużą blachę :)
**** Ciasto kefirowe ****
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (ja daję pół)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Wszystko do miski i wymieszać łyżką
Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 mały kefir (ja kupuję duży i daję 2/3)
Znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)
Nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)
Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce - jakie chcesz :) i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna)
:)
Piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki)"
Przy dwójce małych dzieci to tylko to ciasto! A mąż jak chce drożdżówkę to musi piekarnik kupić :-)
hehe :D znowu kefirowe ;P
tu jeszcze kopiuję odnośnie kruszonki :)
co do kruszonki - cukier + mąka + masło :) wszystko na oko ;) tak żeby udało się zagnieść kulę :) trzeba włożyć ją na jakieś 30 minut do zamrażarki - później łatwo zetrzeć na tarce ;)
tu Dziewczyny podawały swoje przepisy na kruszonkę ;) http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-kruszonke-t142590,1,16.html?hl=kruszonka#hl
możesz zrobić też kruszonkę z wiórków kokosowych :)
20 dag wiórek kokosowych
2 łyżki masła(czubate)
2 łyżki cukru
1 żółtko
kruszonkę zagnieść, nie może się sypać :) gdyby tak było - dodajcie jeszcze masła :)
polecam wątki z fajnymi przepisami na ciasta :D
http://forum.trojmiasto.pl/Prosty-przepis-na-ciasta-t138754,1,16.html?hl=ciasto kefirowe#hl
http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-jablecznik-t143933,1,16.html?hl=ciasto kefirowe#hl
http://forum.trojmiasto.pl/Pyszna-drozdzoweczka-t101050,1,16.html?hl=ciasto kefirowe#hl
http://forum.trojmiasto.pl/poprosze-o-jakis-mega-prosty-i-fajny-przepis-na-ciasto-takie-efektownie-wygladajace-t144855,1,16.html?hl=ciasto#hl
tu jeszcze kopiuję odnośnie kruszonki :)
co do kruszonki - cukier + mąka + masło :) wszystko na oko ;) tak żeby udało się zagnieść kulę :) trzeba włożyć ją na jakieś 30 minut do zamrażarki - później łatwo zetrzeć na tarce ;)
tu Dziewczyny podawały swoje przepisy na kruszonkę ;) http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-kruszonke-t142590,1,16.html?hl=kruszonka#hl
możesz zrobić też kruszonkę z wiórków kokosowych :)
20 dag wiórek kokosowych
2 łyżki masła(czubate)
2 łyżki cukru
1 żółtko
kruszonkę zagnieść, nie może się sypać :) gdyby tak było - dodajcie jeszcze masła :)
polecam wątki z fajnymi przepisami na ciasta :D
http://forum.trojmiasto.pl/Prosty-przepis-na-ciasta-t138754,1,16.html?hl=ciasto kefirowe#hl
http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-jablecznik-t143933,1,16.html?hl=ciasto kefirowe#hl
http://forum.trojmiasto.pl/Pyszna-drozdzoweczka-t101050,1,16.html?hl=ciasto kefirowe#hl
http://forum.trojmiasto.pl/poprosze-o-jakis-mega-prosty-i-fajny-przepis-na-ciasto-takie-efektownie-wygladajace-t144855,1,16.html?hl=ciasto#hl
zrobiłam Wasze słynne ciasto kefirowe i wyszło super choc ja nie jestem specjalistka od ciast, to to jest rewelka!, natomiast robiłam też "drożdżówkę z lodówki" i nie wiem co spartoliłam, ale wyszła mi taka kolorowa, to znaczy ciemno jasna jak marmurek, normalnie w szoku byłam, urosła na jakieś 5 cm i nie ma zakalca, dobra w smaku, choć dość mocno czuć w niej drożdże no i jest łaciata ( tak myślałam że to cukier się skarmelizował, ale nie wiem czy się nie mylę). Specjalistki od tego ciasta napiszcie mi proszę co zrobiłam źle, bo wszystko robiłam według przepisu, nie stała w lodówce całą noc, ale około 7 godzin.
Trzeba mieć talent żeby zepsuć drożdżowe które wszystkim wychodzi , a jeszcze większy żeby z drożdżowego zrobić marmurek hihi
Trzeba mieć talent żeby zepsuć drożdżowe które wszystkim wychodzi , a jeszcze większy żeby z drożdżowego zrobić marmurek hihi
Myślę, że to ciasto- kefirowe w proidiżu wyjdzie. Ja robię z owocami, które teściowa zasypała samym cukrem i zawekowała. Bananów nie polecam bo zciemnieją i mogą się nawet przypalić, lepiej wybrać mięsiste owoce- wiśnie, śliwki, morele i koniecznie jabłka :). O tej porze roku to przetwory, lub mrożone, ewentualnie bakalie.
To ciasto kefirowe piekę w tortownicy o średnicy 25cm. Z prodiżem jest ten problem, że nie masz wpływu na temperaturę- zostaje Ci tylko eksperymentowanie :-) (Kiedyś piekłam biszkopt w prodiżu- tortownicę z ciastem włożyłam do środka) Jeżeli zacznie przypiekać się z wierzchu, a patyczniem sprawdzisz, że jeszcze surowe, to przykryj ciasto folią aluminiową.
Myślę, że takie jabłka- jak najbardziej :-)
Myślę, że takie jabłka- jak najbardziej :-)
To ja się pochwalę - bo gdzieś z miesiąc temu dostałam przepis na drożdżówkę która wychodzi - ponoć - ZAWSZE :) Ja robiłam 2 razy i była super
2 zasady!!!!
1- wszystko dawać po kolei!!!!
2 - po wyrobieniu - mikserem ;)- musi odstać 3 godziny przykryte bawełniana ściereczką
10 dkg drożdży - pokruszyć
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 całe jaja
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
5 szklanek mąki
starcza mi to na blachę prostokątną (taka standardowa) Przed pieczeniem na ciasto daje kruszonkę - przepisy widziałam wyżej ;) więc nie powielam
piec 40 minut w temp 160-170 stopni
niestety co do prodiży to się nie znam - więc nie wiem czy sie uda
Życzę smacznego tym co się skuszą spróbować :D
2 zasady!!!!
1- wszystko dawać po kolei!!!!
2 - po wyrobieniu - mikserem ;)- musi odstać 3 godziny przykryte bawełniana ściereczką
10 dkg drożdży - pokruszyć
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 całe jaja
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
5 szklanek mąki
starcza mi to na blachę prostokątną (taka standardowa) Przed pieczeniem na ciasto daje kruszonkę - przepisy widziałam wyżej ;) więc nie powielam
piec 40 minut w temp 160-170 stopni
niestety co do prodiży to się nie znam - więc nie wiem czy sie uda
Życzę smacznego tym co się skuszą spróbować :D
to ja jeszcze od siebie dodam, ze to ciasto kefirowe wyszło mi tez, gdy zamiast kefiru dałam maślankę acidofilną :))
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
dopisuję super przepis na drożdżówkę :] mój Mąż ją piecze ;)))) przepis przyniósł od koleżanki z pracy :]
**** DROŻDŻÓWKA ZE ŚLIWKAMI ****
CIASTO
------------
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do drożdży
- olejek pomarańczowy i cytrynowy - po kilka kropel
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 szklanki mąki
- kandyzowana skorka pomarańczowa
- 1/4 kostki roztopionego masła (50g)
- 1kg śliwek (pokroić w paski)
____________________
KRUSZONKA
------------------
- 100g miękkiego masła
- 16 do 20 płaskich łyżek mąki
- 8 łyżek cukru
- 16g cukru wanilinowego (opakowanie)
__________________________________
W wysokim naczyniu rozetrzeć drożdże z cukrem, a jak będą płynne dodać mleko(ciepłe, nie gorące), wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem na puszysta masę, dodać olejek pomarańczowy i cytrynowy.
Do utartych jajek dodać wyrośnięte drożdże, mąkę i skórkę pomarańczową.
Wymieszać kilka razy łyżką i na końcu dodać roztopione i ostudzone masło i jeszcze raz wymieszać. W tej postaci ciasto jest bardzo kleiste.
Przełożyć do wyłożonej papierem blachy (25x35cm) i ułożyć owoce.
Zrobić kruszonkę z podanych wyżej składników.
Ciasto posypać kruszonką(można posypać tez cynamonem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50'C na 20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie podkręcić temp. do 165'C i piec 20-25 minut (sprawdzać patyczkiem)
__________________________
Mąż robił wersję bez owoców, z samą kruszonką :] a drugi raz z porzeczkami czerwonymi i borówkami :] + rodzynkami :]
mamy teraz jeszcze wiadro śliwek i jutro chyba rano dostanie zadanie -zrobić drożdżówkę ze śliwkami ;)
**** DROŻDŻÓWKA ZE ŚLIWKAMI ****
CIASTO
------------
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do drożdży
- olejek pomarańczowy i cytrynowy - po kilka kropel
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 szklanki mąki
- kandyzowana skorka pomarańczowa
- 1/4 kostki roztopionego masła (50g)
- 1kg śliwek (pokroić w paski)
____________________
KRUSZONKA
------------------
- 100g miękkiego masła
- 16 do 20 płaskich łyżek mąki
- 8 łyżek cukru
- 16g cukru wanilinowego (opakowanie)
__________________________________
W wysokim naczyniu rozetrzeć drożdże z cukrem, a jak będą płynne dodać mleko(ciepłe, nie gorące), wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem na puszysta masę, dodać olejek pomarańczowy i cytrynowy.
Do utartych jajek dodać wyrośnięte drożdże, mąkę i skórkę pomarańczową.
Wymieszać kilka razy łyżką i na końcu dodać roztopione i ostudzone masło i jeszcze raz wymieszać. W tej postaci ciasto jest bardzo kleiste.
Przełożyć do wyłożonej papierem blachy (25x35cm) i ułożyć owoce.
Zrobić kruszonkę z podanych wyżej składników.
Ciasto posypać kruszonką(można posypać tez cynamonem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50'C na 20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie podkręcić temp. do 165'C i piec 20-25 minut (sprawdzać patyczkiem)
__________________________
Mąż robił wersję bez owoców, z samą kruszonką :] a drugi raz z porzeczkami czerwonymi i borówkami :] + rodzynkami :]
mamy teraz jeszcze wiadro śliwek i jutro chyba rano dostanie zadanie -zrobić drożdżówkę ze śliwkami ;)