Widok

studiowanie

nad morzem studiuje się super, szkoda tylko, że trzeba się uczyć na wejściówki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pieprzycie bzdury o wszystkim i o niczym...

Plagiat

no dobra , może po prostu mnie bardzo mocno zauroczył , ale ja go nie znam aż tak dobrze . w sumie rozmawiamy ze sobą od tygodnia . Poza tym słyszałeś coś o teorii zdobywania? nie mogę przecież podać mu wszystkiego na tacy , niech się postara , tylko jak go do tego...zachęcić . No jesteś facetem ....pomóż !

flagi 11 listopada

skandalem jest nie podnoszenie 11 listopada gali banderowej na jednostkach plywajacych pod
polska bandera

bylem dzisiaj tylko w jednym miejscu portu w Gdyni - co widzialem - opisuje ponizej

bardzo uprzejmie prosze wszystkich, ktorzy byli dzisiaj w porcie sluzbowo, albo prywatnie
(np. na spacerze) lub przypadkiem
o zdanie sprawozdania (tu w Hyde Parku) z tego co widzieli - JAKIE JEDNOSTKI POD POLSKA
BANDERA MIALY, A JAKIE NIE MIALY GALI BANDEROWEJ?
w portach Gdyni, Gdanska, Szczecina i w innych naszych portach...

z góry uprzejmie dziekuje za informacje...

---

dzisiaj (11 listopada) w Gdyni:

trzech pracowników WUZ Gdynia (armator portowych holowników) stoi przy prywatnym
samochodzie
jeden dlubie w silniku, dwóch mu sekunduje i doradza
- tuz pod budynkiem, gdzie siedzibe maja biura WUZ ("Dworzec Morski")
oni sa w pracy - to sa ich godziny pracy (sa na wachcie - holowniki musza byc dozorowane,
a poza tym moze akurat ktos w porcie zamówi usluge holownicza, jednym slowem czesc
holownikow musi byc w gotowosci i obsadzona zalogami)
holowniki stoja 50 i 100 m od nich
na zadnym z holowników nie ma gali banderowej

na jednym z holowników widac 2 gosci - w czasie swieta (11 listopada), w srodku dnia (nie
wczesnie rano) sprzataja - myja holownik silnym strumieniem wody z weza p-poz. (zamaist
uszanowac wazne swieto sprzatnac w przeddzien swieta)

na okretach wojennych widocznych po drugiej stronie portu - jest, jak sie nalezy: pelna
gala banderowa

statki handlowe pod polska bandera tez powinny 11 listopada podnosic gale banderowa
jezeli nawet nie jest to prawo pisane (przepis), to z oczywistych wzgledow i tak powinny
kazdy porzadny Polak wie, ze powinny

male jednostki operujace lokalnie, a nie w zegludze miedzyanrodowej (np. holowniki) naleza
do kurczacej sie grupy jednostek plywajacych polskich armatorów, które jeszcze nosza
polska bandere, a nie sa przerejestrowane pod obce, "wygodne" bandery
tym bardziej ci z jednostek pod polska bandera powinni dbac o uczczenie 11 listopada

podchodze do tych gosci, ktorzy w godzinach pracy zajmuja sie prywatnym samochodem jednego
z nich

pytam: - Dlaczego na holownikach nie ma gali banderowej?

w odpowiedzi najpierw wzruszenie ramionami, potem glupawy usmiech...

- Przeciez dzisiaj jest Dzien Niepodleglosci. Jednostki plywajace powinny byc
udekorowane...

- Nie bylo polecenia...

- Jakiego polecenia, od kogo nie bylo polecenia?...

- No dyrekcja nam nic nie kazala... wieszac...

- Ja myslalem, ze kazdy Polak ma wewnetrzne, od serca polecenie by 11 listopada wywwiesic
flage albo podniesc gale banderowa...

- A kto nam za to zaplaci... za to wieszanie?...

Taka nieprawdopodobna, bezczelna, durna odpowiedz byla tak szokujaca, "zatykajaca",
zaskakujaca, ze z wrazenia zapomnialem facetowi wyjasnic, ze przeciez on ama zaplacone, bo
jest na sluzbie - jest na wachcie w dodatku i zamiast siedziec na holowniku i np.
"pucowac" go (gdy akurat nie ma w porcie roboty dla holownika i czeka on godzinami albo
dniami przy nabrzezu), to on, ubrany w kurtke z logiem pracodawcy (WUZ) na plecach -
naprawia prywatny samochód...

Facet na sluzbie - na wachcie - ma przecie zaplacone za wszystko, co W ZWIAZKU ZE STATKIEM
ma w tych godzinach robic.
A akurat tak sie sklada, ze 11 listopada W ZWIAZKU ZE STATKIEM nalezy sie podniesc na nim
gale banderowa...
Przeciez czesto - na codzien - wykonuja (w ramach swojej zmiany na holowniku) znacznie
ciezsze i trudniejsze prace niz rozwieszenie sznurka z paroma flagami... wiec co im
zalezalo rozwiesic te pare flag?... po prostu takie jest niskie poszanowanie Polski u tych
ludzi, ze tumiwisizm, lenistwo bierze góre...
A akurat na brak czasu i przemeczenie to zalogi portowych holownikow u nas narzekac NIE
moga, bo po pierwsze jest to dosc korzystnei ustawiony system zmianowy, a poza tym na
kazdej zmianie sie za duzo nie dzieje i ludzie na holownikach duzo roboty nie maja...

przeciez niezaleznie od tego, czy istnieej na to przepis, czy nie, to chyba nalezy do
dobrej praktyki podnoszenie gali banderowej w swieto niepodleglosci, czyz nie?...

Takie to jest wlasnie podejscie wielu ludzi do patriotyzmu.
"jak nam zaplaca extra - poza pensja, poza tym, co dostajemy za wachte - to moze ruszymy
d... i okazemy troszke patriotyzmu - powiesimy te cala gale banderowa"...

Roze posrod makow

Roze kwitna na polu makow,
Czy maja platki jedwabne czy biale,
I tak sa makami roznymi po polu rozsianymi,
Wsrod kwiatow i traw, J00stysia lezy,
I wacha maki ktore nie staly sie rozami,
Posrod pozostalych gwiazd kosmosu.

OBÓZ KONCENTRACYJNY IMIENIA JOLANTY JARŁACZYŃSKIEJ

Jeżeli chcesz się uczyć w CKU to WYSTRZEGAJ SIĘ JĘZYKA POLSKIEGO Z J.J

Linux

jest czadowy paler mega hiper extra cuul :)
polecam wszystkim przesiadke

La Chansone

a moze sprobuj ty go gdzies zaprosic?
dlaczego on ma zaczynac?
na ile go znasz zeby stwierdzic ze go kochasz?

7sk

trzeba bylo zalatwic sobie praktyki
takie jak ja
dzien dobry
do widzenia

Praktyki

Praktyki.
Nic sie nie chce.
Zuccie tematem bo sie udusze.

czy Gdansk rzeczywiscie jest taki wspanialy?

Tu się urodzilam. I nic by mnie nie zastanawialo gdyby bylo to jedyne miasto ktore widzialam. Ale jakies zrzadzenie losu sprawilo że rzucalo mna poPolsce i swiecie,mimo moich21 lat,i o dziwo zaobserwowalam że w Gdansku ludzie malo sie smieja, sa bardziej przygnebieni.Moze sie myle ale to moje subiektywne wrazenie.Tylko w wakacje Gdansk tetni zyciem, czy to za sprawa turystow? @

Plagiat

A moja niedługo albo się przejaśni , albo zacznie walić piorunami - zakochałam się!!!! Ale czy uda mi się zainteresować go sobą ? Jakie są sposoby na zakręcenie sobie faceta wokół palca , albo chociaż zainteresowanie go swoją osobą , na tyle , by mnie gdzieś zaprosił ??? masz jakiś pomysł ? Pomóż

Kolezanka na impreze

Mała, niebiesko oka z dużymi piersiami blondyneczka -chetnie wyjdzie na jakąś imprezke. Kandydaci muszą posiadac bardzo duzego czlonka !!! Pleas call me 0501 - 921399!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
w sobote i niedziele do twojej dyspozycjii kochaśu!

PORTRET

POTRZEBUJE ARTYSTY KTORY ZECHCE WYKONAC KOLOROWY SZKIC PORTRETY Z FOTOGRAFI ..PROSZE O NUMY TELEFONOW ODEZWE SIE .....

Arkadiusz

Mi to nie sprawia zadnego klopotu, po prostu jestem a innie tego nie zauwazaja. Czasem zauwazaja ale robia takie rzeczy ze lepeij by bylo gdyby mnie nie nie widzieli.
W czym rzecz nie wiem, moze inni powiedza>?

Plagiat

Heh... nie badz taki pewny, Plagiaciku:))... wiesz przeciez, ze zycie lubi zaskakiwac;))

Glaadi

też jestem za wyluzowaniem, ale czemu przy tym obrażasz nieżyjącego człowieka i robisz błędy ortograficzne aż oczy bolą, może jakbyś przeczytał chociaż komiks to byś ich robił mniej

k

kogo obchodzi jakiś popiepszony pisarz człowieku bądź weselszy weekend się zbliża rozluźnij sie

Hamsun

Wielki norweski pisarz, jego pierwsza ksiazka nazywa sie "Głód" - bohater biega po ulicach Oslo, ma schizy, walczy z kundlami o jedzenie, ale i tak ma powodzenie u kobiet. "Błogosławieństwo ziemi" - bohater Izaak to człowiek silny jak tur, zupełnie sam buduje gospodarstwo na odludziu, pewnego dnia przychodzi do niego baba z zajęczą wargą.... Bohaterowie innych książek to też szalency pałętający się po miastach, górach i fiordach. Mając lat 80 z hakiem stary Hamsun poparł Hitlera, no to przestano go czytać i nazwano faszystą. Aha w 1920 dostał Nobla...

7sk

I kto to mówi?

Garadiel

nie nie tylko.
ale mnie to jeszcze nie pisane

Inne tematy z forum Hydepark

muza na dziś (779 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Jak sprawić, by nauka przedszkolaka była interesująca? (4 odpowiedzi)

Próbuję zorganizować zajęcia dla mojego dziecka, ale wydaje mi się, że szybko traci ono uwagę....

Klimatyzacja w biurze (56 odpowiedzi)

Pracuję w biurze z dziewczynami. Teraz gdy się zrobiło ciepło, mają włączoną cały dzień...

do góry