Widok

styczniowe mamy 2010 plus dzieciaczki cz. 30 (*7)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witanko w nowym wątku..wkońcu ja sie zabrałam bo tamten już cięzko się przewija he
Mam pytanko do dziewczyn które były na badaniu u dr Wyszomirskiej, czy miejsce gdzie przyjmuje to ten budynek Solidarności na przeciwko Zieleniaka? czy to gdzieś indziej? i czy ręcznik który każą wziąść to rozumiem że papierowy do wytarcia żelu tak? ;))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam w kolenym watku

Weronko super ze już zdrowe w domku jesteście
Ola tyle się wycierpiałaś ze ci sienaalezy teraz aniolek
Kr jakis wiruspanuje u nas tez zaczęło sieod sluzu

Kasia ja tez myślałam ze te polaki za wysokoaledzis uwazam ze sa ok. bo mala je siega – jakby były wyzej to by nie sięgała.
Poztym te palaki Moza roznie przyczepic Az znajdziesz dogodna pozycje 

Mojamala nie zasypia sama , tylko na rekach  i spize mna w lozku … echhhh zazdroszcze wam tego zasypiania 

Kiti to ten budynek a wejsciejes z boku - tam gdzie ten parking
recznik wez zeby dziecko na nim polozyc - jak sie zsiusia - my mielismy ceratka z materialem - do wytarcia zelu dostalam papier :)

bo tam lozko jest z ceraty i malej bedzie nieprzyjemnie na zimnej ceracie

Marciocha

image

To jest Marta ?? Jejku, ale Ona urosła :) Cudna jest :)
Jak tylko dzieciaczki dojdą do siebie to musimy się umówić na spacerek wszystkie

aaaa, i jak ładnie panna Marta główkę trzyma :)
Ola, ja też dodałam zabawek :)
Możesz zrobić zdjecia jak masz te pałąki rozmieszczone ? Może podsuniesz mi jakiś pomysł :)
U nas wygląda to tak

image

Ola, to też pieluszka u Ciebie opatentowana :P u mnie jest ryk, przykładam pieluszkę i cisza jak makiem zasiał :)

aaaa, dziewczyny w H&M są obniżki, dziewczyny które mają synków musicie się wybrać do H&M bo ciuszków po przecenie dla facetów jest masa ( H&M Galeria Bałtycka )
Sama młodej kupiłam śpichy bez nóżek typowo dla faceta, ale nie mogłam się oprzeć a do spania po 20zł gatunek super :)

Getry i bluzeczki na lato mają po 9zł
ale tak jak wspomniałam, dla chłopców masa cudnych rzeczy :)
rosną te nasze szkraby :) i zmieniają się z dnia na dzień
teraz śpi mała terrorystka :)

tylko coś przy podciąganiu za rączki w górę głowy nie ciągnie - leń śmierdzący :)

kupki wczorajbyly małe i zadko
dziś jeszcze nie było

mam nadzieje ze już wracamy do normy ...

spotkac sie koniecznie musimy jak pogoda dopisze i wirus zniknie ...

dziewczyny moj amała zawsze zasypiała bez problemu a teraz jest cyr tak płacze jakby ja kołem łamali tak drugi wieczór czy to te skoki czy coś poważniejszego
kasia wyslalam ci meila z fotami

Dejwi, moja też głowy nie ciągnie jak ją za łapki trzymam :) Byłam z nią u neurologa i jest ok, Pani dr powiedziała otwarcie "Proszę się od niej odwalić, ma czas na wszystko " ;)

Lece Dejwi na pocztę :))))
Dejwi, Franek też jeszcze nie ciągnie głowy, tylko, że on ma oslabione napięcie w mięśniach przy kręgosłupie. Zresztą dzieciaczki mają czas - w książce Zawitkowskiego wyczytałam, że nie muszą odrazu dźwigać, powinny sobie z tym poradzić do ok. 15 tygodnia. Ale widzę, że Twoja Marta to już panna i cóż za zalotne ma spojrzenie ;)
A sprawdzaliście jej jeszcze raz TSH? My teraz będziemy powtarzać.

Co do kupek to u nas ok, chociaż całą noc Frania męczyły bączki.

Kasia, wybieracie się w ogóle do OWI? Czy opierasz się tylko na konsultacjach z neurologiem?
spojrzenie ... kochane moje małe zalotne oczęta tak zareagowały na swoja ukochana zabawke i swiatelka :)

wlasnie sie szykujemy na tsh i ft4
ale robie odpllatnie w akademi medycznej bo brussowiskich pani doktor od tarczycy nie chce

Ja również witam w nowym wątku, faktycznie tamten był już bardzo długi.
U nas ze spaniem jest różnie. Zamiast pieluchy mały do spania ma taką przytulankę-chusteczkę-misia. Uwielbia ją tarmosić i wieczorkiem na pewno jest mu niezbędna. Żółwika też zakupiłam i i co wieczór oświetla małego pokój. Tymek zasypia w łóżeczku, ale muszę go głaskać lub trzymać za rączkę. Gdy ma gorszy wieczór jest niespokojny trzeba uruchomić dodatkowo suszarkę, ale staram się to robić sporadycznie. Gdy jeszcze nie skutkuje, to wkładam go w chustę i z nim chodzę, wtedy zasypia na bank.
My również mamy matę TL. Mały lubi się na niej bawić, czasami uda mu się chwycić niektóre zabawki i fajnie je trzyma, potrząsa, ciągnie. Jednak na macie jak spędzi 30min to jest sukces.
Huśtawka tak jak u Kasi służy małemu do drzemki, szczególnie porannej, popołudniu już raczej w niej nie zasypia.
Kupiliśmy jeszcze leżaczek bujaczek no i w nim też do 30min się bawi, oczywiście w międzyczasie trzeba z nim trochę pogadać.
Jestem jednak dobrej myśli i mam nadzieje, że z dnia na dzień będzie dłużej się bawił sam. Zresztą tak sobie myślę, że jest po prostu towarzyski ;)
Niestety, tak jak wcześniej ładnie podnosił główkę leżąc na brzusiu, teraz nie chce leżeć, a jak juz się uda go położyć to główka leży. Na szczęście wiem, że ładnie ją trzyma, bo robię mu samolociki, czy podczas zwiedzania mieszkania ładnie unosi. Gdy ciągnę go za rączki też fajnie ją trzyma, w ogóle najlepiej to on by już siedział i maszerował ;)
Na spacerze zaczęło mu się nudzić. Otwieram mu budę i w tedy jest w niebo wzięty. obserwuje, gada, śmieje się.
A oprócz tego, że pcha rączki do buźki uwielbia na nie patrzyć, dotykać paluszków - super to wygląda.
No to tyle. ogólnie kochany dzieciaczek, ale przyznam szczerze daje w kość ;)
Witam w nowym...
Kasia ja mam jednak inną mate,zmyliła mnie ta wyspa na środku...
i oto mój synek;
ja go kładę pod tymi zbawkami,że ma je troszkę powyżej brzuszka...
a my tyez 27 jedziemu do dr Wyszomirskiej,napiszcie mi z której sdtrony zieleniaka jest ten budynek???
image
Jak wejdziecie do budynku to musicie iść na I piętro i tam po lewej stronie są drzwi - włazicie tam i znów pierwsze drzwi na prawo - tam płacicie za badanie

jak już zapłacicie to trzeba zejść do piwnicy, są drogowskazy :) gabinet nr ... w rejestracji Wam powiedzą

a tu lokalizacja:
image

pamiętajcie o czymś na czym położycie malucha

Dziękuję Dejwi..bardzo mi pomogłaś...
a parking tam jakiś jest???Bo z tym parkowaniem to ciągle jest problem!
parking jest naprzeciw wejscia ale często zajety
zawsze mozesz zaparkowac w Madison (jak nic nie znajdziesz na ulicach) i sie przejsc

Ja mam na 9 rano,więc pewnie coś tam znajdę...
a co do trzymania główki,to akurat mój Niko właśnie nie chce jej położyć wiec o spaniu na brzuszku nie mam mowy.

Chcialam dzis gdzies na spacer pojechac ale wieje strasznie....za to jade zaraz do ksiedza,wczoraj byliśmy i znowu go nie było!
Dzięki dziewczyny za foty z matami :)
Magda, idziemy do OWI nawet, że neurolog powiedziała, że jest oki, wolę to jeszcze tam sprawdzić tym bardziej, że Amelia jest mała jak an swój wiek

Znowu wróciłam z H&M kupiłam kolejne kilka ciuszków Młodej ;)
Nie umiem się oprzeć tym małym ciuszkom ;)
niko coraz silniejszy...wystarczy,ze złapię Go za rączki,a juz sie podnosi jak do siadania,a cieszy sie w głos...tylko do niego podejsc i wyciagnac rece,od razu wie o co chodzi...super widok!!!
a ja mam matę jakąś niefirmową ale bardzo fajna uważam:)

kupek dzisiaj u nas 6 i pediatra kazała podawać smectę...

ja nie wchodzę do h&m bo niestety nie mam silnej woli:( a tam są takie ciuszki, że z pustym portfelem można wyjść :( raz weszłam tak tylko na chwilkę (byłam z mężem który jest bardziej opanowany niż ja) i kupiłam tylko jedną malutką opaseczkę z kokardeczką:)

image

Amelka też się podnosi i w ogóle dużo ją sadzamy na kolanach bo ona strasznie marudzi i nie cierpi leżeć woli świat oglądać z pionu i na siedząco:) w sumie to nie wiem czy to dobrze dla jej kręgosłupa ale ona tak to lubi...

Niestety jeszcze nie śmieje się na głos chociaż bardzo na to czekam :( od czasu do czasu wyda przy uśmiechu taki śmieszny pisk i składa rączki jak do modlitwy i to bardzo śmiesznie wygląda:)

image

no to ja tez się Mikim pochwalę :)
on szalony juz na maksa mi siada, nie mogę go w leżaczku bez pasów zostawiać, bo strach, że się wywróci.
dzisiaj zaczął też wydawać jakies nowe dźwięki :) ah piękne to chwile, po prostu dar z nieba te nasze dzieci, tylko Bogu dziękować!

a oto moje śliczności :
image
"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley
kr nie wolno siadac dziecka chyba ze samo to robi , śliczna ta opaska :)

Ada - twoj szkrab to na jakis dopalczach wzrostu i rozwoju jedzie!! co ty mu do mleka dosypujesz - podaj namiary tez kupie :) hihih

Dejwi- ale ja nie sadzam jej podpartej poduszkami ani nic z tych rzeczy, po prostu ją trzymam tak opartą na kolanach o mój brzuch, albo jak z nią chodzę to też lubi na siedząco o tak jak na obrazku nr 3, 4 :

http://www.maluchy.pl/artykul/151

Myślę, że dziecko na zdjęciach jest chyba młodsze od naszych dzieci a Zawitkowski wie co robi:):):) a Amelia naprawdę uwielbia tę pozycję:)

image

To i ja sie pochwale swoim malym szalencem;)
image

KriAmelka u nas dzis tez 6 czy 7 wodnistych kupek:( Na noc mam podac smecte a w dzien dalam acidiolac baby...

Ada - Miki jest cudowny!!! Przesliczny po prostu:))
i jeszcze raz

http://www.maluchy.pl/artykul/151
KR, ja mojego syncia tez dokładnie tak samo "sadzam", bo on w innej pozycji strasznie się irytuje. tak przodem do świata, to właściwie od pierwszych tygodni chciał.
i dokładnie tak samo robię sadzając na kolanie, czasem razem tv oglądamy :))

skoro mu tak wygodnie, nie protestuje, to chyba krzywda się nie dzieje.

pediatra nam powiedział, że skoro tak się sam rwie do siedzenie, to podać mu ręce, niech się podciągnie i chwilkę tak posiedzi, ale nie dłużej.
nie wiem, może to się tylko nas tyczyło, bo Miki faktycznie trochę do przodu jest :) Dejwi, ale Twoja Martencja też przecież większa panna, na spotkaniu nasze szkraby były największe :)
Christopher Morley
Kasia, Ty wiesz, że mój piesiol też się zawsze Mikiemu na matę wpycha?? :) ja nie wiem czemu to mu się tak podoba, zazdrosny o te zabawki czy jak? :) kawałek szmatki mu wystarczy i też się kładzie gamoń jeden :)
Christopher Morley
i jeszcze kolejny odcinek z serii: "jak bardzo uwielbiam mojego nowego przybysza w stadku" :) czyli Miki i pies:

image
Christopher Morley
kurcze,połowe zdjęć mi ucina,cholerka...
Mi pediatra tez mowiła,zeby podniesc do siadania i chilke tak potrzymac...niko to sie wtedy cieszy tak głośno,że a ż jego tatus dziś nie mógł uwierzyć jak to zobaczył....
ciekawe jak będzie na dworze jak zechce mu się świat oglądać...
Jakie te Wasze Dzieci śliczne!!!!A jakie duŻEEEE!!!
Dziewczyny jeden dzień mnie nie było na forum a tu nowy wątek i do tego taaaki długi :)

Dziewczyny Wasze maluchy s ą urocze :)
Dejwi Martusia normalnie ma takie oczka słodkie że szok :)
Miki normalnie coraz to większy przystojniak jest przeuroczy :)
Nikodem jak ładnie główkę trzyma na macie super :)
Amelka w opasce jest cudna :)
A zdjęcia Ady i Kasi z psiakami normalnie mnie rozwaliły :)

Jutro mamy szczepienie i już się stresuję, bo po ostatnim Olcia mi mocno gorączkowała mam nadzieję że jutro będzie lepiej.
Kochane dziekuje za wskazowki do Wyszomirskiej,Dejwi jestes niezastapiona w szczegolach adresowych he
My dzis mamy uodzinki 3miesiączki !! hurra..mam nadzieje ze teraz bedie coraz lepiej bo mala nadal placzliwa i przy cycku by siedziala, choc juz dluzej sie bawi i tez mamy matke TL fajna bo mozna doczepiac rozne zabaweczki i tak jak kasia pisala odczepiac pałączki.Pozniej postaram sie wkleic fotke niuni.
A wasze dzieciaki sliczne i takie duze ze hoho my dzis sie wazymy to bede wiedziec ile Majeczka wazy.
kurcze fajnie mace z zasypianiem moja tylko przy cycku zasypia ew.na rekach ale bardzo dlugo to trwa grr musze cos wymyslec lub poczekam az calkiem przejde na butle moze sie sama odzwyczai
u nas po szczepieniu tez nocki nieciekawe
a te psiaki to rewelka
u psiego tonorma ze lezie na dziecka miejsce bo chvce byc wazniejszy :)
hihih

kr tak to i ja nosze małą :)

Dziewczynki kiedy jakieś spotkanko w końcu czas leci może znów zróbmy liste?
ano widzisz Dejwi to się po prostu nie dogadałyśmy co do tego sadzania:)

ach jak tak patrzę na te Wasze psiaki to no nie wiem... fajnie ale ja też mam psa dużego Dogo Canario i on w ogóle nie jest zainteresowany Amelką ... nie wiem o co chodzi.. w sumie to się cieszę bo pełno sierści by miała... :)

image

no wiedzisz KR ty masz psa co ustapł lmiejsca dziecku
a psy Kasi i Ady sa zdzdrosne i dalej pakuja sie na 1sze miejsce :) hihihi

nio i po ważeniu malutka wazy 5270kg tak wiec wsam raz :)) dobra spadamy na spacerek bo slonko swieci buziaki forumiaki he
Kiti DUŻO ZDRÓWKA dla Majeczki z okazji urodzinek 3 miesięcznych.
Moja córcia jest dokładnie miesiąc starsza a rocznikowo aż rok.
My dziś świętujemy 4 miesiące a Olcia waży 4650gram! :)
oo prosze styczniówko jak sie pięknie złożyło nasze niunie dzis obie świętują!!! Wszystkiego najlepszego, uśmiechu i przede wszystkim zdrówka bo to najważniejsze! niech malusia ładnie ćwiczy wam na fitnesku co by efekty byly he ale najwazniejsze zeby juz niedlugo cwiczyla tylko taki prawdziwy fitnesik z mamcią w domciu :)))
Olcia, Majeczka - zyczymy Wam duzo zdrówka i miłości :)

Dziewczyny chcę kupić łóżeczko turystyczne na co powinnam zwrócić uwagę a może polecicie mi jakieś bo zupełnie nie wiemjakie kupić jest tego tyle że ciężko wybrać :)
ja mam turystyczne jako stacjonarne - świetnie się sprawdza :)
przy wyborze patrzyłam, zeby miało przynajmniej dwa poziomy,
no i może się przydać taka otwierana dziura, żeby starsze dziecko mogło wyjść,
poza tym ja mam w komplecie przewijak, moskitierę, taki daszek, płozy do zrobienia kołyski, gadżet z melodyjkami etc. ale z żadnej z tych rzeczy nie korzystam,
poza tym patrzyłam chyba tylko na wygląd, które mi się podoba,
myślę, że marka nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia
acha, jeśli chcecie tylko na wyjazdy to chyba warto zwrócić uwagę na wagę i wielkość paczki po złożeniu, ale to chyba oczywiste :)
napisałabym jeszcze, że sposób składania, ale wydaje mi się, że one wszystkie są raczej proste w obsłudze
Aniella dzięki za podpowiedzi o wadze pamiętałam ale o rozmiarze po złożeniu nie pomyślałam a to słuszna uwaga :)
dziewczyny czym smarujecie ciemieniuchę?? u Amelki jest straszna, coraz gorsza:( smaruję oliwką i czeszę...

image

smarujesz gruboooooooooo oliwka na to czapusia, w kapieli delikanie umyc i poczesac po - ale delikatnie nic na sile i znów oliwka i czapusia

tak gdzies wycztalam - u nas poki co duzej cieminiuchy nie bylo

a jak nie pomoze to w aptece zapytaj

My dzisiaj zrobiliśmy sobie megaaaa dlugi spacer po Faktorii w Pruszczu Gdński,Dziewczyny z Pruszcza wiedza jak tam fajnie...odwalili kawał dobrej roboty z tym parkiem:)a teraz jeszcze domki drewniane budują i ma być jakaś knajpkacoraz tam piękniej,chodziliśmy koło rzeczki,dobrze że jest takie miejsce.Jak Niko podrośnie to bedzie mial gdzie się bawić,bo plac zabaw jest super zrobiony!!!!Polecam Mamuśki tam na spacer,z jednej strony płynie rzeczka i z drugiej,Faktoria jest bardzo duża,no i duzzzzy parking,a to ważne!!!

Jak się objawia ta ciemieniucha???Główka się łuszczy,tak?U nas glówka czyściutka i gładziutka...To wychodzi każdemu dziecku???
Pozdrawiam:)
Kr sprobuj parafina zamiast oliwka bo jest troche gestsza i wyczesuj miekka szczoteczka do zebow;-) Ale tak jak dziewczyny pisza - po kapieli:) U nas sie sprawdzilo ale Iza miala mlutka, taka w sumie biala luszczaca sie skorke.
kurcze bo ja już wymiękam z tą ciemiecniuchą:( długo długo nic a potem jak siekło to na całej główce ma:( spróbuję tą parafinę. Czeszę ciągle, non stop-może to źle i faktycznie spróbuję tylko po ką;pieli i kupię tą parafinę...

image

nie czesz non stop to musi samo odejsc odskorki a ty delikatnie po kapieli zczesz ale to co odchodzi samo reszte zostaw

Dziewczyny. Mój synek właśnie zasnął sam w łóżeczku. Jestem w szoku, bo to pierwszy raz gdy zasnał a mnie nie było przy nim - tzn byłam, ale schowałam się obok łóżeczka. Nie wiem może małemu nie pasuje ten ochraniacz, bo widzi tylko góre. Dziś zdjęłam do prania no i proszę. Ale jestem szczęśliwa, bo synek faktycznie jest spokojniejszy. A jednak się sprawdza, przy najmniej u mnie, że najgorsze są pierwsze miesiące.
Marta, a może dawaj małemu do snu pieluszkę. Na moją to działa idealnie, zasypia sama przytulając się do pieluchy ;)
Natomiast na ciemieniuchę podobno też, żeby jej nie było trzeba po kąpieli dobrze wysuszać główkę, żeby nie zostawiać mokrej
ale dzisiaj noc miałam:( jestem tak niewyspana że hej!!!!!! przyzwyczaiłam się już do tego, że Amelia noce przesypia aż tu nagle jakieś dziwne odgłosy- Amelka się wierci, sapie, stęka, muczy nie wiem co jeszcze...2 w nocy :( idę do niej a ona gada do świnki i ciągnie kaczkę za dziób ( ochraniacze w łóżeczko) i się szczerzy do mnie:) nakarmiłam ją i położyłam spać, długo nie mogła zasnąć, zasnęła po 3 a o 5 już się obudziła w doskonałym humorze... mam nadzieję, że to jednorazowy wybryk :)

image

nie miałam problemu z ciemieniuchą, ale czytałam, że specjalny szmpon medeli na ciemieniuchę super działa
maja mała tez zaczela od dwoch dni budzic sie czesciej i stekac, ruszac sie , marudzic

moze to taki okres jakiś nowy ... ech

U mnie to samo...Nikodem budzi się o 24 i szczerzy nie wiadomo do czego,hehehe....a o 5 rano to już muszę go brać do siebie do łóżka,bo zaczął sobie pogawędki urządzać,więc pól godzinki gdamy,a potem lulu do 8,butla i śpi do 10-11....
Teraz też na macie sam zasnął.
I wiecie co on robi?Jak mu smoczek wypadnie i leży na wysokości ust na pieluszcze potrafi go wciagnąc z powrotem.Cwaniaczek...
Dziewczyny, byłyście dzisiaj na dworze? czy ten wiatr jest zbyt silny zeby wychodzić, bo już sama nie wiem
ja dziś nie wychodzę wieje bardzo, a poza tym zachmurzenie duże i zimno. dziś sobie daruje zwłaszcza że Olcia ma stan podgorączkowy po szczepieniu
Biedna Olcia, nas też to czeka w piątek (Tymek też biedaczek po szczepieniu się męczył). U nas dziś słonecznie i 13 stopni, tylko ten paskudny wiatr :(
ja tam budę zasłoniłam i hajda!
dwie godziny byłyśmy, poza tym, że w miejscach nieosłoniętych faktycznie mocno wieje, jest bardzo ładnie
Marta,my tez mamy szczepienie 23-go,w piatek...ja szczepie ta 6w1,teraz jeszcze wemę pneumokoki,czy ktoś wiele pneumo kosztują???
my bylismy tylko w sklepie ale autem,u nas pi....dzi strasznie!!!
my bylismy dzis 3 razy:)

W końcu mam laptopa :) Wysiadła nam ładowarka i tylko z doskoku u Michała na kompie czytałam Was :))
Moja dziś była na dworze, bo ja musiałam wyjść sama z domu, a Ami pojechała do męża do pracy i spała na tarasie u niego :)))

Nas szczepienie czeka w poniedziałek na pneumokoki. Po wielu zastanowieniach jednak zdecydowaliśmy się na prewenar 13

Mam nadzieję, że mała zniesie szczepienie tak samo, jak szczepionki skojarzone...
Dziewczyny, jak jest ze sklepami w weekend ? Pewnie giełdy w Pruszczu nie będzie w niedzielę ?
I jeszcze moja Ami, jak wcina marchewkę :)
http://www.youtube.com/watch?v=XPyVOdww1IM
Kasia, ale Ami łądnie wcina :)) a jak umorusana :) dzisiaj też nagrywałam Michaśka jak jadł jabłuszka. on zawsze sie tak uroczo krzywi na pierwsze dwa kęsy, a potem też ładnie je.

na dworzu dzisiaj też byliśmy 2 razy. zamówiłam tez dzisiaj kolejną spacerówkę :) stwierdziłam, że jednak przyda się taka na dużych pompowanych kołach, czy to na wyprawę do lasu, czy na przyszłą zimę, a parasolka to tak do bagażnika do sklepu. kupiliśmy trójkołówkę, mam nadzieję, że się sprawdzi, bo nigdy nie prowadziłam takiego wózia.
Christopher Morley
Czesc Dziewczyny!! Ja ostatnio w gole nie mam czasu na neta:(-Filip od 6 rano zasypia dopiero ok 14-jak idziemy na spacer!! A ja potem nie mam juz sily na nic:)
KOchany bobas ale czasem nie mam juz sily:):).
Za tydzien mamy chrzciny i mam nadzieje, ze sie wsyztsko uda. A poki co-widzialam, ze znow jest mowa o spacerku-jakby co to ja jak najbardziej tak!!! Mam nadzieje, ze tym razem nam sie uda!
pozdarwiamy serdecznie!!
KASIU- ALE FAJNA TA TWOJA AMELKA:):):):) a ile teraz dajesz Jej TEJ MARCHEwki??

image

kurcze nie wiem o co chodzi w takim razie... żadnego skoku rozwojowego teraz przecież nie ma... ech... a tak już było pięknie, mam nadzieję, że to szybko minie... zobaczymy jak tam będzie dzisiaj w nocy :)

image

KEiAmelka, moja dziś w nocy też budziła się inaczej niż zawsze. Tak mała śpi o 20 do 2-3 i później do 6-7 rano, a dziś obudziła się o 23ciej, później o 2 i znowu około 5 więc zupełnie inaczej niż jeszcze noc wcześniej.

Natomiast marchewki dostaje tak niespełna pół słoiczka, bo nawet więcej nie daje radę zjeść.
Dajemy też juz banana ze słoiczka, ale to niewiele na razie dosłownie tyle co na spróbowanie.

Zupki natomiast zaczynamy wprowadzać po 4 miesiącu.

Dziewczyny dopiero oglądnęłam zdjęcia Waszych dzieciaczków, cudne są... Takie już duże, kumate :)
Dziś byłam u koleżanki, która ma 3 dniowego chłopca :) Jeny, niby urodził się większy niż Ami, a taki malusi mi się wydaje :) nie chce mi się wierzyć, że moja Ami taka była mała :)
Kasiu jeszcze jedno pytanie co do marchewki- rozumiem, że raz dziennie ją podajesz ale kiedy? zamiast posiłku czy po mleczku czy przed??

image

U mnie to wygląda tak. Około godziny 13stej daję mleczko, ale mniej niż normalniej, bo na głodniaka nie chce mi Ami jeść z łyżeczki :) Później około 14stej daje marchewkę i po niej idzie spać i śpi do 17stej :) Więc staram się dawać w porze obiadowej, ale nie za późno, żeby nie obciążać brzuszka na noc...
Deserek ( banana ) dajemy około 10 rano
Kasiu ale Ami cudnie zajada i jak słodziutko buzia i nawet nos w marchewce słodki widok :)

Nam lekarka teraz kazała wprowadzić jabłuszko. Moja Olcia tylko na piersi jest i są dwie szkoły jedna mówi że po 4 miesiącu zacząć wprowadzać inne pokarmy druga że po 6 miesiącu i sama nie wiem.

My szczepimy 19 na pneumokoki i szczepimy Synflorixem.

Dziś u nas też inaczej ze spaniem było niż zwykle mam nadzieję że dziś prześpi całą noc jak zawsze.
Dziewczyny ile kosztują pneumokoki???I
jaka jest różnica między tą Kasia Twoją,a Styczniówki szczepionką???
Ola, u nas pneumokoki synflorix kosztuje 240zł a prevenar 260zł
Różnic Ci nie powiem bo się kompletnie nie znam. Jedni bardziej chwalą prewenar drudzy synflorix. Myślę, że obie szczepionki są skuteczne :)

Noc natomiast u nas dalej do duszy :( Młoda budziła się kilka razy, dobrze, że mąż wstawał do niej bo ja chyba bym już padła ;)
cholera u nas znowu kiepsko ze spaniem :( pobudka o 2 potem o 5 :( dziewczyny- co jest???????????????

image
KRiAmelka, sama nie wiem o co chodzi, u nas pobudka była już pierwsza około 23 więc w ogóle szok :/

U nas dziś noc już spokojnie Córcia zasnęła o 21:30 i obudziła się o 5 ale dałam jej smoka i spała do 7:15. Ale teraz jakoś już nie śpi a zawsze zjadła i do 11 spała więc tez nie jest do końca tak jak zawsze.

Też się zastanawiałam co się dzieje bo generalnie od kilku dni jakaś Olcia jest niespokojna ale tak sobie pomyślałam że może ona czuje moje nerwy, bo po tej tragedii nie mogę dojść do siebie nie potrafię tego zrozumieć. Tak strasznie współczuję rodzinom tych wszystkich osób...
Zgadzam się,to wielka tragedia-ale jak to w Polsce,oczywiście już jest szum z tym pochówjkiem,aj...

A wracając do tematu: Niko się przrbudził o 23.45,dostał butle spał do 4,ppotem do 7 dalam mu smoka i niedawno wstaliśmy,bo standardowo zabrałam go do nas do sypialni...
Za to wczoraj coś nie mógł zasnac,poszedł spać dopiero po 21,a tak o 19.30 już miał odjazd.
Ja wczoraj wzięłam mojego owczarka i poszłam biegać,czy to nie za szybko po cc???Co myślicie???

Ale jak się dobrze czułam...ach!!!Buziaki:)
Ola, jak się dobrze czujesz to możesz. Ja zapisałam się też już na fitness i zaczynam działać zeby wrócić do figury sprzed ciąży

Natomiast co do tragedii która się wydarzyła tydzień temu. Jest mi strasznie żal rodzin.
Nie byłam zwolenniczką Kaczyńskiego, do pogrzebu na Wawelu ustosunkowałam się bo szanuję decyzję rodziny i innych i choć uważam, że Wawel to nie miejsce dla Państwa Kaczyńskich, to szanuję decyzję i drażni mnie dyskusja czy powinni być tam chowani czy nie. Decyzja zapadła i trzeba dać spokój duszom zmarlych a nie protestować

Mi to obojętne gdzie prezydencka para będzie pochowana,tylko uważam,że Prezydenta Kaczorowskiego również powinni pochować na Wawelu,bądz co bądz Prezydentem Polski był i co jakiś gorszy jest od państwa Kaczyńskich???Nie sądze....
Dziewczyny,a który kod wklejacie na profilu w sygnature by pokazał się suwaczek???Suwaczek zrobilam,kodów jest kilka,wklejam kazdy pokolei i nic niestety.....
Nie ma suwaczka:(
Chodzi mi o suwacczek ze zdjęciem,u mnie zdjęcie jakoś nie wchodzi:(
Uff..udało się...idę spać!!!
ola to napisz jak to zrobiłaś bo ja też bym chciała mieć zdjęcie Amelki przy suwaczku!! :)

image

dziewczyny- macie kupione moskitiery do wózków?? ja muszę kupić ale nie wiem czy te z allegro są ok no i zastanawiam się też czy mają jakąś dziurkę (tak jak folie przeciwdeszczowe) przez którą można dzieciątko poprawić, czy trzeba całą moskitierę podnosić??

Kr wejdz w tą strone na moim suwaczku,tam sa ze zdjęciam,robisz przeglądaj i juz...jak juz zrobisz sobie suwaczek kopiujesz ten link,ja skopiowałam ten pierwszy.Pozdrawiam
Właśnie pierwszy raz puściłam mojego psa z jego terytorium na ogród kiedy Niko śpi na dworze - położył się koło wózka,myślałam że będzie gorzej.ale tylko zaglądnął do środka,zaszczekał i spokój...teraz mam już kogoś do pilnowania dziecka,hehehe

A oto i mój najlepszy przyjaciel!!!!:

image
Olcia, śliczne psisko !! :) to prawda, mój pies to też mój ulubiony przyjaciel. myślę, że jeszcze kilka lat i nasi synkowie też będą przepadali za swoimi psami.
Christopher Morley
Ada, Twój Labcio jest przecudowny....my też myślimy o kupnie jeszcze labladora,ale jak maly bedzie mial z dwa latka...
Pozdrawiam
Ola, już Ci pisałam, że masz moją ukochaną rasę :)
Miałam też donka, ukochaną Aksę, tak wyglądała
image
Do dziś wiele bym dała, żeby ją mieć z powrotem :(
I tu jeszcze jedno, przygotowania do wystawy
image
ech wróciły wspomnienia i tęsknota za nią :(
ech ja miałam kundelka 17,5 roku i musiałam uśpić ... kochane to psisko było ... a nazywała się DEJWI :)
teraz wiecei skąd mój nick :)

Ha! a miałam się kiedyś Ciebie Basiu pytać skąd ten nick :)
oto i Ona:
image

Śliczna. Fajnie jest mieć psiaka :) choć czasami moja mnie dobija, śmieję się, że jest psycholka ;)
Kiedyś na spacerze wpadła do ludzi na posesję i pożarła kury ;) Musieliśmy ją wykupić od gospodarzy ;) bo chcieli jej łeb uciąć za te kury ;/
Była akcja straszna. Taki niby pupilek, ale jednak to pies myśliwski. Wcześniej z owczarkiem nie miałam takich przygód i nie wiedziałam czego mogę się spodziewać po spanielu ;)
no to skoro chwalimy się nie tylko dziećmi oto mój piesio:)

image
Piekne te Wasze psiaki!!!!
Kasiu szkoda,że nie masz tej suczki-byśmy miały piękne szczeniaczki!!!!
My Młodego kupiliśmy od policji,mądre psisko...
przyjaciół miałam wielu ten jest najbardziej wierny!!!
Kasia nam kiedyś Młody też uciekł do sąsiadki i pożarł jej kure,mało tego on się położył z tą kurą i na jej oczach ja pożerał!!!!

A o to jak był malutki:

image
Ola, nie wstawiaj zdjęć owczarków z namiotami z uszu, bo zaraz będę szukać hodowli gdzie mają długowłose owczarki ;) Całe życie wychowywałam się tylko z owczarkami i na ich punkcie mam jobla ;)
Mój brat ma też suczkę długowłosą, ale ta bidula schorowana, ma dysplazję bardzo poważną i w ogóle łapie każdą chorobę :(

a tu młoda na macie rządzi ;)
image
KRiAmelka, co to za rasa ? Amstaw chyba nie ?? Jak w ogóle piesio do Amelki ?
to jest Amelka!?!?!?!? Jaka duża ! i coraz ślicznijesza :)

ps moja psina tez kilka kur i jednego koguta zaliczyla w swoim zyciu :) hihihi

Kasia,zawsze mozesz do mnie przyjechac i pobawic się z Młodym!!! A o co chodzi z tymi uszami,nie bardzo rozumiem:0
A Kaska,a gdzie kupiłaś tą matę,jest świetna!!!!
Amelka przesłodka jak zawsze,skomentowałam na youtube Jej filkmik jak wcina marcheweczkę,hehhehee...
mój piesiol nie gania za kurami, ale potrafi obszczekać jak mu się nie podoba czyjaś czapka :) nie żeby jakiś agresywny był, tylko sprawia wrażenie jakby chciał uratować kogoś przed straszliwym stworzeniem, które właśnie usiadło na czyjejś głowie :))

no i za kotami gania, bo raz jeden na niego naprychał :)

a taką długowłosą Sonię też znamy, to jedna z najlepszych towarzyszek zabawy dla mojego stwora kochanego.
Christopher Morley
Witanko z rana dziewczynki ;))

ale macie super piesiaki,moj wierny towarzysz niestety odszedl 2lata temu a sedziwego byl wieku bo byl z nami 15lat dlugowieczny ten moj piesiak byl.Był kundelkiem ale wygladal jak owczrek nizinny i wszyscy sie nabierali ze to rasowy he tesknie za nim bo taki mądrutki był..ech..no ale poki co na piesiaka nie mozemy sobie pozowlic ale wiem ze napewno w przyszlosci miec bedziemy,dzieciaczki sie super chowaja ze zwierzakami i potrzebny jest taki futrzany przyjaciel ;)))
Ola, chodzi mi o uszka jak owczarek składa kiedy jest mały ( opiera jedno o drugie, i jak namioty to wygląda ) :)
Natomiast mata to TINY LOVE tropikalna wyspa. Ja mam jeszcze kilka innych zabawek poprzyczepianych do niej. Szczerze to jestem średnio z niej zadowolona ;) Zastanawiam się nad zamianą jej na fisher price rainforest, bo te pałąki w TL mnie dobijają okropnie. Jakoś mało stabilne są, wykrzywiają się i albo zabawki są bardzo nisko, dosłownie wydaje mi się, że dziecko musi strita robić żeby je zobaczyć, albo widzi je dobrze, ale nie sięgnie.
Muszę gdzieś oglądnąć FP rainforest i zobaczyć, czy te pałąi są lepiej umocowane

Tak ona wygląda w całości
image

Kiti, ja szczerze nie zdecydowałabym się na psa gdybym wiedziała, że będę miała małe dziecko. No, ale jest psinka i jakoś dajemy radę :)

Kasiu mój piesio to Dogo Canario. RAsa słynie z wielkiej cierpliwości i opieki nad dziećmi ale mój Marduk jakoś zbytnio zainteresowany nie jest Amelką. Przechodzi koło niej jakby jej w ogóle nie było, czasami powącha i tyle. Myślę, że bardziej się nią zainteresuje za kilka miesięcy jak mała będzie raczkować:)

image

ufffffffff zasnęła... chwila dla mamusi:):):)

image

image

Kasia, ja mam rainforesta, możesz wpaść i obejrzeć :)
Christopher Morley
wiesz co Kasia, możemy sie na jakis czas zamienic matami :) dzieciaki beda miały cos innego, nowego :)
Christopher Morley
Ada,a ta Twoja mata Fisher price ma też karuzelę???to o tą Wam chodzi??Ja wczoraj oglądałam super mate w internecie,puszcze Wam link,o prosze:
http://www.skapiec.pl/img/552214-2620-1-my-baby-mata-aktywnosci-z-karuzela-23490.html

tylko nie wiem czy dobry kolor dla chłopaka!!!!
a tu jest ta Rain Forest i możesz sobie Kasia porównać ceny.

http://www.ceneo.pl/417479
ja się tak zastanawiałam nad tym rainforest ale w końcu doszłam do wniosku, że jak mała będzie się już potrafiła przekręcać z plecków na brzuszek i odwrotnie to ta mata nie zda egzaminu ze względu na to, że jest wąziutka... dlatego kupiłam okrągłą:)

image

Ola, ja mam inną matę, niz ta z Twojego linka, moja jest zielona, w kształcie prostokąta i nie ma karuzelki, ma światełka, które mrygają razem z muzyczką.
ja nie narzekam na tą maę, choć ostatnio uruchomiłam nową zabawkę - tai stojak, na którym jest mnóstwo przycisków i jakieś inne cuda, jak mały coś naciśnie to gra i mrugają swiatła i ostatnio ta zabawka bardziej go wciąga.
Christopher Morley
to właśnie taki przyrząd gimnastyczny firmy Smiki:

http://allegro.pl/item1003213645_stojak_przyrzad_gimnastyczny_smiki_gratis.html
Christopher Morley
http://allegro.pl/item1003213645_stojak_przyrzad_gimnastyczny_smiki_gratis.html
Christopher Morley
a jeszcze się pochwalę, że zaopatrzyłam się w butelkę MAM - jest super! żałuję, że jej jednak wcześniej nie kupiłam, jakoś się nie składało,m żeby trafić do tego sklepu.
poza tym, że buteleczka jest śliczna :) to Miki lepiej z niej pije, nie rozlewa mu się po boczkach i łyka zdecydowanie mniej powietrza, bo jak odbija to tak delikatnie i cichutko, wcześniej to potrafił rąbnąć jak jakiś stary pijak po piwku :))
Christopher Morley
a teraz jestem zalogowana na forum mój stary nick to kasandra a teraz kasandra 23 dziewczyny jak się suwaczek robi ?
juz zrobiłam jestem zdolna :-)
Dziewczyny kiedy spotkanko ????
Ada,ten przyrząd super...no i ja teraz nie wiem jaka mate kupic czy ta z karuzela czy ta tropikalna wyspe,mam jeszcze troche czasu bo ta co mamy jest ok tylko nie długo bedzie troche mala.
I mi chodzi o mate,ktora bedzie miekka,zeby ją na ziemi na kocu w ogrodzie położyć,żeby Maluchowi bylo mięciutko...ja latem bardzo duzo czsu spedzam w ogrodzie i juz kombinuje co tu dla Niko wymyslic.
No to Ola, TL tropikalna wyspa, bo jest jedną z największych mat i jest nieprzemakalna wiec idealna na ogród.

Być może ja będę swoją sprzedawała, ale jeszcze nie wiem muszę na zywo zobaczyć FP kwadratową
Ada, Ty masz prostokątną ? Bo mi chodzi o kwadratową.

Amelka, dziś jest po szczepieniu na pneumokoki. Teraz śpi, ciekawe jak w nocy będzie. Mam nadzieję, że przejdzie tą szczepionkę tak samo, jak skojarzone przechodzi, czyli tylko sennie :)
a w ogóle jakaś płaczliwa mi się od 3 dni zrobiła, normalnie wymiękam już :/ Muszę zrobić jej badanie na niedokrwistość i sprawdzić, czy znowu nie maleją krwinki, bo jakoś dziwnie wiecej śpi w dzień i duzo płacze :(
eh moja Amelka ciągle "popsuta":( w dzień taka z niej maruda, że już wymiękamy z mężem... a w nocy ca ły czas wstaje o 3. KUrcze mam nadzieję, że niedługo znowu będzie przesypiać noce. Chociaż tak sobie myślę, że może nadrobi trochę na tej wadze dzięki jedzeniu w nocy. Bo przez 3 tygodnie przybyło jej zaledwie 180 g:(:(:( teraz kontrolę mamy za dwa tygodnie więc zobaczymy...

image

Czyli u Ciebie KRiAmelka, też mała jest marudna ? U mnie to samo, załamać się idzie, już nie wiem co z nią robić :/

coś może być z naszymi maluchami,Niko tez potrafi rozpłakac sie bez powodu,ale tak na chwilke.W dzien praktycznie nie spi,15-20 minutowe drzemki,ale za to spokojnie na macie lezy.W nocy mu sie wlancza gdanie wiec musze z nim troche pokonwersowac,hehehe..

I kupe robi mi teraz w nocy,megaaaa kupe!!!!Musze go myć,a on sie cieszy!!!!
Ola, no moja właśnie też śpi po 20-30 minut, tylko na dworze śpi długo bo 3h ale w domu, to drzemki a nie sen :/
Tylko, że u mnie to jest tak, że do popołudnia da się wyrobić z jej marudzeniem, a na wieczór masakra, śmiech jest na pograniczu z płaczem i cholipcia wie o co jej chodzi ;)
dziewczyny u nas to samo w domu tylko drzemki 15-30min a tylko na spacerze potrafi ponad 2h spać i wieczorami też bardzo marudna jest i tak jak w ciągu dnia je co 3h to wieczorem potrafi po 1,5 już płakać bo jeść chce i okrutnie się ślini zastanawiałam się czy to nie początki zębów?

Ada super ta zabawka co linka puściłaś bardzo mi się spodobała. Właśnie jestem na etapie szukania czegoś co gra i świeci bo Olci sie takie zabawki teraz najbardziej podobają :)
A to na dworze tak-potrafi nawet do 4h spać!
wieczory spokojniutkie jak zwykle o 19 kąpiel,o 19.30 marsz do łozeczka,tak z godzinę na te motyle z karuzeli popatrzy i na zółwia-zasypia i śpi i śpi,a ja na necie siedzę i z Wami piszę,nałog jeden!!hehe

Dzis poszedł póżniej spać bo razem oglądaliśmy Na wspolnej,a potem M jak Miłość,Niko w połowie zasnął,pewnie woli kino akcj, a nie jakieś tasiemce,zanioslam go do łóżeczka i lulka słodko:)
Dziewczyny, ja znów po słowa pocieszenia...

Byłyśmy na USG bioderek u dr Sieliwończyka no i lewe biodro nie jest takie jak powinno. Gdybyśmy wczesniej przyszli to moze by wystarczyły ćwiczenia, a że skończyła już 3 miesiace to rozwórka koszli...
Dodam, że byłyśmy wcześniej u innych lekarzy i kazali tylko pieluchować, co nic nie dało, a wręcz odwrotnie.

Zosia na szczęście nieźle to znosi, mam nadzieję, że tak pozostanie. Teraz mamy 3-4 dni zakładać tak na godzinkę i potem na tyle samo zdejmować i tak cały dzień, na noc nie zakładać. Potem mamy zdejmować tylko do przewijania i kąpieli.

Ja tylko ryczę, czemu mojej małej ciągle coś jest??????????????? Nawet mój twradziej T. dziś zmiękł jak musieliśmy założyć...
Weronko, bidulo zobaczysz będzie dobrze. Zosia się przyzwyczai do koszli, a czas szybko zleci i będzie wszystko dobrze, bioderka zdrowe.
Kurczę co to za ortopeda, że kazał tylko pieluchować ? Dobrze, że trafiliście do dr Sieliwończyka, a w tych rękach już wszystko będzie dobrze, to doskonały ortopeda.

My po kolejnej koszmarnej nocce, młoda nudziła się co 2 h a o 4 nad ranem w ogóle nie myslała o śnie... wrrrrr, jestem nieprzytomna
Weronko- nie denerwuje się... tak to już jest z tymi naszymi maluchami...ciągle sie musiimy o nie martwić...ale szybko z tego wyrosną i zapomną... całe szczęście, że wady są wykrywane szybko w wieku niemowlęcym to później wszystko będzie dobrze!!! :):):)

Kasiu- tak, Amelka jest strasznie marudna:( a najlepsze jest to, że raz się śmieje raz ryczy a raz tak jakby się nie mogła zdecydować i śmieje się robiąc podkówkę... nie mamy już do niej cierpliwości:)

Dziś w końcu udało jej się przespać całą noc- obudziła się o 5.45:) mam nadzieję, że to znak że wraca do swojego normalnego trybu:)

Tak si.ę zastanawiam co jest z tymi naszymi maluchami ale to chyba chodzi o pogodę może bo przecież są w różnym wieku np moja dopiero zacżęła 3 miesiące a Kasi kończy. A objawy podobne u wszystkich (albo większości)- marudzenie, niespokojność no i w tym samym dniu zaczęły się budzić w nocy. Baaaaaardzo ciekawe... :)

image

Moja Kasia tak samo wydaje mi się ,ze to przez zmiane pogody w nocy zimno w dzień ciepło raz wieje wiatr raz jest spokój dorosłego taka pogoda dobija a co dopiero nasze pociechy
Mam pytanie a propos szczepionek przeciw rotawirusom i pneumokokom bo nigdzie nie mogę znależć informacji na ten temat (pewnie źle szukam) ale może któraś z Was jest zorientowana. Czy są jakieś grupy ryzyka szczególnie narażone na te wirusy?? Tzn chodzi mi o to czy warto każde dziecko szczepić? Nie wiem strzelam- jeśli np dziecko ma kontakt z innymi dziećmi, ma byc hospitalizowane, ma kontakt ze zwierzętami?? jak to wygląda proszę o pomoc bo się zastanawiam coraz bardziej nad tymi szczepionkami.

image

mnie tez to interesuje....co dają pneumokoki???jaką ochronę???
Weronko głowa do góry, na szczęście nie jest to choroba nieuleczalna i tak myśl i ciesz się!! bedzie dobrze tylko mało wygodnie ale mała przywyknie ... wszystkie dzieci przywykaja do tej rozwórki ... glowa do góry !!

pneumo dają taką ochronę ze sie raczej nie zachoruje ... a powiklania po pneumo sa masakryczne ... wliczajac w te powiklania nawet smierc dziecka (o ile sie nie myle)

a na rota z tego co wiem to szczepinka jest tylko na kilka szczepow a wszystkich jest mega duzo - pozatym juz nie raz slyszalam ze KAZDE dziecko rota przejdzie tak czy siak ...

nie ma co szczepic na zbyt wiele

my szczepimy na pneumo po 6 mcu zycia, rota mowimy nie

tak mysle o szczepeiniu na odre+swinke+ rozyczke - to sie robie jakos tak po roku. Zastanawiam sie bo w polsce szczepia ta potrójną szczepionką a na nia własnie była nagonka kiedys: ze niby autyzm powoduje ... ech to szczepeinie ponoc jest obowiazkowe ...i tak mysle co z tym zrobie

powiem Wam laski szczerze ze po szczepiniu 6w1 i tym "szpitalnym" naczytalam sie o powiklaniach poszczepiennych i sie bardzo filmuje ... non stop ... nic mezowi nie mowie bo mnie skrzyczy ... a ja w nocy potrafie nie spac i rozmyslac "czy to dziwne spojrzenien Marty to jakiś objaw ..." ale masakra normalnie

buziaki

dziewczyny ktoras z Was wczsniej pisala ze ma sluz w kupie i nikt nie wie o co biega ... bo my ciagle ze sluzem walczymy, dobrze ze biegunki nie ma

kasa dr B jutro do domku do mnie przyjedzie choć nie ma zupelnie czasu ... złota babka :)

kasa = Kasia31
:)

no to u mnie tak samo z wieczornym marudzeniem. rano ma super humor, ale zazwyczaj jak akurat mój mężu wraca z pracy to młody zaczyna być marudny.
mi się wydaje, że to jest spowodowane dużą ilośćią wrażeń z całego dnia i wieczorem już maluch niespokojny, zmęczony i chce poprostu iść spać, a czasem mu to nie wychodzi.

w ciągu dnia też drzemki, skandal poprostu bo nic nie mogę zrobić w domu. już się wycwaniłam i czasem skracam spacer, przenoszę młodego na balkon, on śpi dalej, a ja nadrabiam zaległości w pracach domowych.

Kasia, matę mam tą kwadratową, z dwoma pałąkami, żyrafą i światełkami na górze. jak chcesz na żywo ocenić to wpadaj :) wydaje mi się jednak, że lepiej Ci zostać przy TL, bo u mnie te pałąki wcale nie są za wysoko, a w przeciwieństwie do TL to moja jest bardzo cieniutka.
Christopher Morley
u nas tez dzidziol marudny od ok 16 - i tak jest od poczatku
tez mysle ze to poprostu ze zmeczenia po calym dniu

u nas spacer to 1 h potem w wózku przy otwartych oknach :)
a ja sie obijam

laski dostałam meila więc wpisze tu jego treść bo to zaczyna nas dotyczyc:

"
Bezpłatna Infolinia Pneumokokowa

24 kwietnia 2010 roku, w pierwszy dzień Europejskiego Tygodnia Szczepień,koalicjanci kampanii Szczepię, bo kocham uruchamiają dla rodzicówbezpłatną Infolinię. Dyżurujący lekarze specjaliści odpowiedzą na pytaniadotyczące możliwości zapobiegania zakażeniom pneumokokowym.

Jeżeli masz jakiekolwiek pytania dotycząceszczepień przeciwko pneumokokom zadzwoń!

24 kwietnia (sobota), w godzinach: 09.00-21.00
800 14 00 10
Zachęcamy wszystkich zainteresowanych szczepieniami przeciw pneumokokomdo skorzystania z Infolinii i strony internetowej: www.pneumokoki.pl
Zwracamy jednocześnie uwagę, że informacje uzyskane za pośrednictwem Infolinii nie zastąpią wizyty lekarskiej.

Koalicjanci kampanii Szczepię, bo kocham

www.pneumokoki.pl

Dziewczyny a u nas jest odwrotnie. Mały przez 2,5 miesiąca dużo marudził, popłakiwał. Dlatego brałam go 2 razy na dwór bo ciężko mi było go zająć. Od jakiegoś czasu bardzo się zmienił - aż boję się cieszyć.
Budzi się o 6-7, robimy sobie śniadanie w kuchni i po 8 ma już drzemkę - czasami nawet godzinę. Później się bawi i koło 11 zasypia sam w łóżeczku. Wcześniej chodziłam na dwór, ale teraz chcę by w domu sobie pospał, a ja mam czas na różne rzeczy. Wstaje koło 14 i się bawimy. ok 16 wychodzimy na dwór, gdzie podziwia uroki naszego miasta, a później ucina sobie drzemkę.wracamy do domu i spędzamy czas w kuchni z tatusiem, później jeszcze trochę zabawy, kąpanie i lulu. Jakoś tak fajnie nam się teraz dzień poukładał. Dziś musieliśmy sobie zrobić dodatkowy spacer, bo nad nami wstawiali okno i było strasznie głośno.
A w nocy niestety nadal budzi się 3-4razy :(
Kasia31, Ada jak podgrzewacie butle MAM ??
jaka temp mleka powinna być ?

moja Marta dzis chwyciła butle i pojadla z niej :) Moze uda mi sie do pracy wrócić :)

Te butle MAM są super, niedość ze smok jest rewelka, to jeszcze są ŚŁICZNE!!!!!!!! TT się chowa do szafki jak wyciągam butle MAM :)

a i kupilam urzadzenie do noska podlączane pod odkurzacz: KATAREK
hiihihih zwasze język odpocznie :)

Dejwi, ja tak na oko robię młodej mleko, nie wiem jaką ma temperaturę. Butle MAM są super, my od początku ich używamy i jesteśmy super zadowoleni, mleczko je ładnie, nie leci jej, a butlę się czyści super :)
O jakim urządzeniu piszesz ??
http://allegro.pl/item972817461_odciagacz_do_kataru_katarek_tania_przesylka.html

potestuje i dam znać jak się sprawuje
mnie od fridy język boli a raz nawet mialam stan zapalny jakiś

ponoć przy katarze to rewelacja!!

do codziennej pielegnacji noska tez dobry

laski jak podgrzewacie żarcie w tych MAMowych butlach?
bo z wody wyjelam to mi ta woda po rece ciekla - mało przyjemne to bylo ...

jesli podgrzewacz to jaki macie? jaki pasuje ...

w aptece bez przesyłki ten katarek po 48,50 :)

ja mam lovi i pasuje, mam ustawiony wskaznik temp. na połowie tego pierwszego przedziału, bo na pierwszej kresce juz za gorące.

no i myslę tak samo jak Ty Dejwi, że TT juz blednie przy tej MAMowej butli :) jutro będę miała jeszcze tą mniejszą na herbatki.
Christopher Morley
aha, z podgrzewacza to ona tez taka mokra ta butla jest, ja poprostu wycieram reczniczkiem.
Christopher Morley
Ja też szczepię na pneumokoki na pewno...
Tylko ja bym chciala jeszcze wiedziec przed czym chronia pneumo,musze zadzwonic na ta infolinie!
Dzieki Dejwi:)
A o co chodzi z tymi powikłaniami po szczepieniach???Po pneumo śa powikłania?
Ja to bym jeszcze zaszczepiła przeciw kleszcza,mam duzy ogród,duzo choinek,ale to tak jak mały bedzie chodził.
Wiecie cos na temat szczepionek przeciw kleszczą???
cześć dziewczyny ale dziś ładne słonko szkoda tylko że taki zimny wiatr :/

Ola na kleszcze to szczepionka nazywa się fsme-immun inject/junior. Ale wydaje mi się, że można ją szczepić dopiero po ukończonym roku i najlepiej szczepić na jesień żeby w okresie letnim być uodpornionym natomiast jeśli szczepi się wiosna lub latem to wówczas jest schemat przyspieszony.Podstawowy schemat uodpornienia to 3 dawki, ale ta szczepionka działa 3 lata i co 3 lata należy przyjmować dawkę przypominającą. To tak ogólnie. :)

My szczepimy za 2 tygodnie na pneumokoki synflorixem, bardzo żałuję że nie mogę szczepić Olci na rota bo ja jestem bardzo za tą szczepionką, ale niestety siła wyższa.

lece do dentysty :( grrrr
Dejwi, fajny wynalazek z tego na katar :)

Ola, w necie masz masę informacji co to są pneumokoki ;)
My jesteśmy po pierwszym szczepieniu, jednak zdecydowaliśmy się na prevenar

Styczniówko, chyba już w ogóle za późno na rota ? Bo mi pediatra powiedziała, że ostatni gwizdek miałam jakoś 2-3 tyg temu na rota.

Natomiast ja dziś zakochałam się :P Miłość od pierwszego wejrzenia :P
Tylko dość droga miłość bo około 2 tys :( ale jak się zaprę to uzbieram :P

a oto moja miłość, sunie się nim jak najlepszej klasy autem, no my całą rodzinką jesteśmy zachwyceni !!
image
nononnon ładny ten merc dla Amci :) ale cena ładna ...

dlatego moj boogaboo to inwestycja raz a dobrze
bo i dla niemowlaka i dla starsza i wygodny i sie prowadzi super

a nawet do jego wygladu juz przywyklam
tylko te kółka szpitalne jeszcze mnie bawią ...

i wiecie co ... w tym moim boogaboo buda jest tak głeboka ze zaden wiatr sie nie wdziera do małej ... rewelka
waga to 7,7 kg
:)

Kasia - właśnie dwa dni temu wysłałam linka do mojego meża na gg (był akurat za granicą) dokładnie z tym samym wózkiem tylko kolor jaki na mnie wywarł wrażenie to - Bamboo :-)
ale już kombinowałam spzedac xlandera za 900-1000 ( spacerówka jeszcze nieuzywana :-)) i "tylko" 1000 dołożyć i by mozna było kupić :-) no ale na razie jeszcze sie zastanawiam...
Aha Kasia a gdzie nim jeździłas? bo ja go tylko na bobo wozkach znalazłam
Jejuuu,Dziewczyny mój Niko dostał jakies dziwnej histrii!!!
Prawie godzine płakał tak rozdzierajaco,że myślalam że mi serce pęknie!!!
To na pewno nie kolka,ewidentnie było widać że coś go boli i to bardzo!!!A jak na mnie patrzył,ą ja nie mogłam mu pomóc!!!
Kur...a nienawidzę tej bezradności!Moje Dziecko cierpi a ja nie wiem co mu jest,zasnął z tego wszystkiego,ale takiego płaczu to ja jeszcze nie słyszalam!!!to było straszne!!!!!
A ze 3 godz.wcześniej tak przejmująco kwilił,gadał jakby chciał mi coś przekazać i te jego ślepka,to spojrzenie.....
Nie wiem co się stało,zobaczymy jak noc?!

Kasiu,wózek petarda!!!
Sara mają go w mama i ja :) Jest rewelacyjny, sunął po sklepie, a Amelia zadowolona w wóziu :) Tylko cena w mama i ja wyższa bo 2200
My chyba zdecydujemy się na niego. Sprzedamy swoje peg perego i kupimy ten w wersji spacerowej.

Dejwi, masz rację warto zainwestować raz a porządku. Z x-landera byłam zadowolona, ale chciałam lżejszy. Teraz mam lżejszy, ale nie potrafię jeździć na takich małych kółkach :/ wiec padło na concord ;)
Dejwi, daj znać co powiedziała dr B :)
Sara, ten bamboo również ładny, ciekawe jak na "żywo" wygląda :) Muszę zadzwonić do bobo wózków zapytać jakie maja dostępne kolory i oglądnąć je :)
mi też jakoś ciężko w spacerówce na małych kółkach, więc skusiłam się na spacerówkę 3 kołową na pompowanych kołach.
Parasolka jest super do sklepu, albo na gładką powierzchnię, ale my czasem do lasu jedziemy, więc duże koła się sprawdzą, a będzie też dobry na przyszłą zimę.

Dejwi, pytanie do Ciebie, bo Twoja córcia też z tych większych - mieścicie się jeszcze w Pampki 3? ja już niebardzo...
Christopher Morley
Kurcze niezla cena jak na spacerowke:/

Dziewczyny napiszcie mi prosze o ktorej Wasze dzieci wstaja i o ktorej chodzicie na spacer?
Kurcze bo juz nie moge sluchac kolezanek i sie zastanawiam czy faktycznie cos ze mna nie tak:/
Bo my wstajemy ok 10 (przyznam sie ze jestem mega spioch) i na spacer wychodzimy 12-13. No i ciagle slysze ze na spacer to sie o 10 chodzi a nie tak pozno:/ Ale szkoda mi Ize budzic:/ bo ona twardo spi do 10,30 a czasami i pozniej sie budzi...
Ada my biegamy jeszcze w 3kach alemysle ze max miesiac

moja teraz na wadze nie przybierala przez te s****zke !!

Angel sen jest najwazniejszy i nie warto go zaburzac ... skoro spicie do 10 tej to sie ciesz, ja uwazam ze o 10tej to jeszcze zimno na spacer czasem, my chodzimy na spacer ok 11- 12 i dla mnie to super pora

Ty sie koleżankami nie przejmuj, każdy ma swój tryb dnia i trzeba to uszanowac. Jakbys łazila na spacer o 20 tej zamiast o 12 tej to bybylo nie teges ... a moze one Ci zazdroszcza spania do 10tej ... hihihi bo ja zazdrosze :)

w nocy testowalam KATAREK i jest super

chwila moment i wszyscy lokatorzy z noska dostali eksmisje

jak frida walczylam to zawsze cos zostawalo a i samo czyszczenie trwało mega długo - przez co mała się stresowała dłużej

a teraz: rach/ciach i kozy oglądam w rurce :)

Muszę kupić taki KATAREK, bo jak ma zrobić spustoszenie w nosie Amelki to ja go chcę ;)

Angel, my chodzimy na spacerki 11-12sta więc spoko. Zazdroszczę spania do 10tej ;) i śpij dziewczyno, bo jak przyjdzie czas szkoły, to nie będzie zmiłuj się ;) ( moje wstają o 6:30 ) ;) a ja wraz z nimi :)

Dziewczyny jestem po nieprzespanej nocy ;) I to nie Amelka tym razem budziła się, tylko ja z myślą kupić nie kupić tego concorda ;) No naprawdę zakochałam się w tym wózku strasznie :) Jest cudny :)
heh, Dejwi Ty to zawsze mi humor poprawisz tymi róznymi opisami :)) tak jak teraz, że lokatorów z noska wyeksmitowałaś :)))

Kasia, znając życie, jak się kobieta na coś uprze to swego dopnie, więc pewno kupisz ten wózeczek. Ważne tylko, żebyś była Ty pewna tego wyboru. może poczytaj jakieś opinie, jak się wózio sprawuje po ulicy, a nie tylko po sklepowej podłodze.

Angel, dokładnie tak, jak mała śpi to jej nie budź i sama korzystaj. Ja też nie raz wychodzę na spacer dopiero po 12.
Christopher Morley
hihih :P

Kasia31 kupuj wózek bo Cie bezsenne noce wykończą i kto się Amcią zajmie ??!! :)

ojoj a Amelka ma straszny katarek i gardziołko czerwone i ją boli jak je:( musiało ją gdzieś zawiać :( wczoraj wieczorem poszliśmy do dr i dała jej syropek prawoślazowy. No i w końcu trafiłam na dr, która mi przypadła do gustu!!! :) bardzo podobało mi się jej podejście, opinie i w ogóle. Mam małej podawać jabłuszko, potem marchewkę a potem banana:) tylko mówiła, żeby jabłka ze słoiczka bo teraz są strasznie pryskane i by nie ryzykowała. I na tą okropną ciemioeniuchę kazała stosować olej salicylowy 5% podgrzany przed kąpielą i porządnie wyczesywać po kąpieli. Jest na pograniczu stanu zapalnego:( okropność:(:(:( Wizyta prywatna i kosztowała 20 zł więc jestem mega szczęśliwa i tylko do niej będę chodzić:) Słyszałam bardzo dobre opinie na jej temat od kilku osób ale jakoś zawsze chodziłam do przychodni. Ale teraz z przychodni będę korzystać tylko podczas szczepień.

Kasiu -Ty masz swoją dr B a ja mam swoją dr K :):):) ale fajnie:)

Jejku ja myślałam, że Wy sobie żartujecie z tym odciągaczem kataru podłączanym do odkurzacza a to naprawdę- ale beka:):):) ja jednak zostanę przy mojej Fridzie bo trochę bym się bała tej siły ssącej odkurzacza:):):)

image

to jest do odkurzaczy 800-1500 Watt
ja mam odkurzacz z regulacja ssania dodatkowo

ale rewleka no ... a polecil nam to koles z pracy męża ... mowil ze jak ich dziciol miala katar to tesciowa to przyniosla ... facet to wychwalał facetowi ... normalnie szok :) zamiast o kompach, grach, to gadaja o gilach swoich pociech :) hihih

co do spacerków to my po 13 wychodzimy :-) czasami po 11 ale to koło domu po zakupy, pozniej obiadek o 13 i wtedy w długą :-)

Kasia - maiłam tak samo i wymyśliłam ze zaciągnę męża do gdyni może dzis może jutro, tylko tak sie zastanawiam czy ma rozkładane opracie na płasko? i jakiej wielkości kosz na zakupy bo ja duzego potrzebuje :-) no i czy ty już wozisz Amelke w tym PP w spacerówce?
Aha i jak uda mi sie sprzedac xlandera to wymyslislam ze mamy spry zwrot z pitu dostac wiec reszta jest na wózek :-) tylko zastanawam sie jeszcze jakie dodatki trzeba dokupic - bo np. parasolka do tego wozka 160 zł ... w Bobo wozkach maja po 1900 zł chyba wiec 300 roznicy to jest sporo
Dejwi - o jakim katarku ty piszesz? :-) bo nie kumam :-)) odkurzacz?!
Tu masz Sara o KATARKU:
http://www.katarek.pl/index.php?src=o_produkcie&PHPSESSID=546529fbf51b1ae38d0429807a9c9b2c

angel,my to wstajemy miedzy 10-11,a jeszcze około 12stej Niko drzemie na macie z pół godzinki,więc spacerek dopiero około 13,a jak jedziemy do Pruszcza na spacer to jeszcze pózniej.
nie budz dzieciaczka,niewch sobie spi...
wczoraj jak niko tak przejmujaco plakał,pomyslałam sobie-moze ktos go zauroczył???bo to nie byl zwyczajny płacz!
Kurcze dzieki dziewczyny:) Bo serio myslalam ze jestem jakas wyrodna matka ze spie zamiast wyciagnac dziecko na spacer;-)
Heh Dejwi moze faktycznie zazroszcza:P A Pyza serio tak spi:) Teraz tez jeszcze lula:) Miala dzis godzinna pobudke na gadanie (o 9) i dalej kima:)
No to jak mowicie zeby nie budzic to nie budze:P

Ola wiesz... Ja tak srednio wierze w takie zauroczenie ale moze cos w tym jest. Kolezanka mojej mamy kiedys mowila ze jej wnuczke ktos zauroczyl i ona tez strasznie plakala a po jakichs dziwnych "czarach" przestala!!

Jej a ten kataraek to za mocno nie ciagnie?:P Ja chyba bym sie bala ale frida to nie mam sily wyciagnac gilonkow i maz musi mnie wyreczac;P
Nie dam rady wszystkiego przeczytać, bo dochodzę do siebie. W poniedziałek dopadła mnie grypa żołądkowa...masakra...

W niedzielle mieliśmy chrzest. Franio jak aniołek w kościele był i w domu obiadek też nam się udał.

Ada, my już pół paczki 4 zużyliśmy. Trochę są spore, ale 3 już za małe n te kupska były:)

A jak Wasze bobaski śpią, bo Franio zaczął się w nocy co 2 godz. budzić:/ w dzień tez ma tylko drzemki jedynie dłuższe spanie na spacerze jest (wczoraj z babcią 3 h spacerował).

Angel ciesz się tym spaniem, bo Franek ostatnio już o 6-7 jest wyspany grrr ale potem szybko się męczy i np. po godz. zasypia dalej, ale to góra na godzinkę.
My też już pare tygodni jedziemy na pampersiakach 4.
W piątek mamy szczepienie. Też zastanawiam się nad tą szczepionką na pneumokoki bo to choroba wieku przedszkolnego, a ja pracując w przedszkolu od czasu do czasu pojawię się tam z Tymkiem i boję się że coś złapie.
Nasz bąbel już śpi. Cieszę się że tak ładnie nauczyłsię zasypiać w łóżeczku. Co do spacerów to ja teraz wychodzę bardzo późno. 10 to dla mnie za zimno, później jest sen więc wychodzimy dopiero koło 16. Ale może to i lepiej. Niebawem lato, a przecież wtedy unika się wychodzenia w godzinach 12-15. Ja nie patrzę na to co mi mówią. Mogę wysłuchać ale i tak robię tak jak mi będzie wygodnie.
Ale dziś dziwna pogoda...
Magda fajnie, że Franio się spisał!
angel ja to tez nie wierze w żadne zauroczenia,tylko że wczoraj jak byłam w sklepie z Niko,to taka znajoma sprzedawczyni wyjeła go z nosidełka i zaczęla gdać jaki on śliczny itd.....no a 2 godziny pożniej taka histeria i płacz i płacz!!!!
Nie wiem sama...może to taki jednorazowy wyskok,bo noc była spokojna,a teraz też spi jak zwykle o tej porze,co prawda dzis jest bardziej marudny.
W piątek mamy szczepienie,znowu biorę tą 6w1,potem pnemo,ile jest wkuć na pneumo,bo nie doczytałam wczoraj,chyba wezmeta prewenar.
Sara, ja x-landera sprzedałam ( żałuję ) ;) i kupiłam peg peregopliko switch
Fajny jest, wożę w nim Amelię bo tam siedzenie się na płasko rozkłada, więc jest ok, ale małe kółka jednak nie są dla mnie ;)

Natomiast Neo, ma wady, bo kosz na zakupy jest mini-mini !! Nic w niego nie wsadzisz ;)
I w bobo wózkach nie można go oglądnąć na żywo, nie maja ich dostępnych :( ( właśnie dzwoniłam) więc do mama i ja trzeba jechać na oglądanie, tam maja tylko chilli
Wózio ma siedzisko kubełkowe, ale włożyłam w nie Amelię i jest ok, bo jest taka jakby wkładka spłycająca kubełkowe siedzenie.
Opinie są ok na temat wózeczka, koła są fajne, bo tylne duże.
Jednak ja Ty Sara potrzebujesz kosz na zakupy to concord go w ogóle nie ma :( to jest minus niestety w tych wózkach

My na 99% się zdecydujemy, jeszcze muszę przespać się z tą myślą i kolorkiem jaki chcemy bo zdania podzielone są w rodzince co do koloru ;)

Ola, masz 3 szczepienie prewenarem w odstępach około 6 tyg plus przypominające po skończonym roczku dziecka.
Czyli za każdym razem jedno ukucie i 260zł mniej w kieszeni ;)

Moja Ami nadal niegrzeczna, wydziera się, nie spi już tak jak kiedyś w nocy w ogóle jakaś inna, jakby mi córkę podmienili :( No nic trzeba zęby zacisnąć i do przodu ;)

Olcia, moja przedwczoraj miała taki atak histerii :/
Witam,

dzięki za spłowa pocieszenia. Zosia troszkę marudzi w tej żabce (tak nazwaliśmy tą okropną szynę, żeby było milej) ale na szczęście nie płacze mocno.

Ale śmiesznie z tymi pampkami, my ciągle w "2" kupiłam "3" ale są jeszcze za duże.

Magda, ja od niedzieli też z biegunką, nie mam pojęcia czemu. Jem tylko bułkę z masłem, paluszki dziecięce i ryż z jabłkiem. Ale przeszyczcza nawet po herbacie... Podobno można smecte - jak mąż wróci to idę kupić. Może odzwyczaiłam się od Trójmiasta tak i taka jest reakcja:) Po takim czasie to nawet psy z bloku na mnie szczekają :)

Weronka coś jest w tym naszym trójmiejskim powietrzu, u mnie pół rodziny już chorowała:/ Wczoraj oboje z mężem leżeliśmy w łóżku, a pomiędzy Franio i gadał do nas:) i pewnie się śmiał, że ma rodziców glutków:)

Dziewczyny czy Wasze bobasy przekręcają się na bok, jak leżą na plecach?
Albo jak leżą na brzuchu to na plecy? I wtedy co przeważa/czym ciągną rączkami czy główką?
Kasia,a u nas ta szczepionka kosztuje 300 zł!!!Czyli co 900 stówek nie moje???!!! Ja pierdziele,przesadzają,tym bardziej że 19o muszę zapłacic teraz w piątek za 6w1!
Mi chyba też dzieciaka podmienili,raz się śmieje raz marudzi...teraz leży na macie,ale musiałam włączyć suszare,a tak wczesniej potrafił sam lezeć kilka godzin,znudziło mu się???
Pogoda do kitu,pada-ze spaceru nici.
Ale zaraz pakuje Młodego do auta i jade po śpiochy do Tesco,tam mają fajne te śpioch,3 tyg.temu kupilam i już zamałe,ech rośnie mi Dziecię.Ja w domu tylko w spiochy ubieram,bo mu tak najwygodniej,żadnych ciuszków po domu nie zakładam,tylko body i śpioch,te bawełniane:)

Może coś jest z naszymi maluchmi,tylko skąd taka histeria,ja to miałam wrażenie,że on sie czegoś przestraszył...a potem tak dziwnie patrzył jakby z lękiem i płakał 1,5 h bez przerwy!!!!
Ola u nas tez była taka akcja z kilkugodzinnym płaczem. Jakiś miesiąc temu. Skojarzyłam, że podobna to Twojej, bo mały tez tak na nas patrzył takim wzrokiem mówiącym "pomóżcie mi, bo już nie mogę". Płakał chyba ze 4 h, aż zasnął. Nic nie pomagało:/

Franek tez nam się zmienił, ale raczej na + (może oprócz tych częstych przebudzeń w nocy). A tak to potrafi sie już ładnie bawić (widocznie pomogły rehabilitacje), dużo gada, jakby opowiadał czasem o całym dniu:) częściej ma drzemki i nam jest łatwiej już rozpoznać, ze płacze, bo śpiący. Wtedy wiemy jak zadziałać i mały sobie lula.
ten katarek ma system jakis ktory niweluje jakoś ssanie - rurka ma takie zawijaso-zkamarki - ciezko to opisac

pozatym ja mam odkuracz z regulacja ssania i daje na 50%

polecany jest przez laryngologow ponoc

oje dziecko tez wstaje ok 5-6 i ma dosc spania a za godzine pada znow na godzine, dluzszy spacer na podworku - czasem nawet na 5 h z przerwa na cyca i dalej spanie

moja Marta przekreca sie na bok, na plecy probowala jak zdjelam jej pampka ale jeszcze jej nie wyszlo - raz z moja mala pomoca :) , generalnie jak nie ma pampka to jest berdziej ruchliwa na macie - podkladam wtedy pod tylek podklady do przewijania i ciagle poprawiam bo skopuje :)

juz 15ta a tu dr. B nie ma ... :( hmmmm mam nadzieje ze wkoncu dotrze

moja sis zauroczyl koles z rodziny dalekiej jak byla mala. Mama doszla kto to mogl byc, zadzwonila, koles przyjechal , przeprosil moja sis i przestala plakac jak ręką odjął ...

jak Marta sie urodzila to stwierdzilam ze to zabobony ... ale jak sasiadka nad wozkiem powiedzila"jaka ona slicza" a pote Marta plakal pol nocy to zawisilam na wozku kokardke czerwona i Bozię :)

Dejwi, cierpliwości, niestety dr B czasem się spóźnia :/ Jak coś dzwoń do niej i przypominaj...
Madzia,u nas dokładnie był taki płacz jak piszesz; taki inny,przejmujący...Niko patrzył mi prosto w oczy,czego wczesniej nigdy nie robił,jak beczał to z 5 min.najdłużej i nigdy tak nie patrzył,to mnie zaniepokoiło:/

a,czy Wasze dzieci miewają czkawę???bo u mnie często się pojawia.
czkawka czesto jest jak dziecko ma mokro, albo pic sie chce
tak zauwazylam u naszej Marty

i zimno

Dejwi, była dr B :)?
Zamówiliśmy wózek w bobo wózkach :))))))))))) Niestety musimy poczekać na niego :((( Najprawdopodobniej dopiero pod koniec przyszłego tygodnia będą go mieli, no cóż poczeka. Mam tylko nadzieję, że dotrze, bo babka powiedziała, że może być tak, że w ogóle ich nie będzie :(

Hehe Kasiu gratuluje;) Wiedzialam ze zamowisz:P Bo jak kobiecie sie cos spodoba...;-)

U nas tez czesto czkawka ale jakos nie zauwazylam zeby pielucha miala cos z nia wspolnego. Czesto po odbiciu/ulaniu Iza ma czkawke.
Wkońcu dotarła :) miła babka ... no to leczymy te kupy teraz 6 tygodni !!
jesu tyle leków do podania ze cały dzien bede ze strzykawka bieac i jej wlewac do buzki ... ech

a kasa idzie jak woda.......

Dejwi u nas tez caly czas problem z kupami:/ Jak do pt nie przejdzie to znowu ide do lekarza... A co Ci lekarka powiedziala?
pampka z kupą warto trzymac na wizyte lekarza, ja dodatkowo pstryknelam foty kupy po zrobieniu, bo widomo ze po kilku godzinach kupka wsiaka w pieluche

powiedziała ze w żołądku rewolucja i ze trzeba to zaleczyc - 6 tyg
ech :(

do tego AZS - azotopowe zapalenia skory miejscami - za uszami taka skóra jakby brud był - inny lekarz zbagatelizowal to i powiedzila zeby po kąpilei dokladnie suszyc ... ech

bierzemy: debridat, lacidobaby, smecte, eufamil, jakies mascie

dzisas ... a ja sie zastanawiam gdzie jest kasa w tym miesiacu ... odpowiedz prosta : W APTECE!!!

a i sluz w kupie dlugo oznacza ze sluzowka w jelitach "odpada" i robic sie rana ... wiec tego nie ma co bagatelizowac
u nas juz 3 tygodnie to trwa :(

Kasiu gratuluje zakupu!!! :)

U nas czkawka bardzo często albo z zimna albo jak mleczko się cofnie.

Ola strasznie drogo u Was te szczepionki. Lepiej weź receptę i kup w aptece na Wałowej są podobno tanio. Ja dowiadywałam się w Aptece Gemini maja w Sopocie i w Gdańsku na Jagielońskiej. i tam np Synflorix kosztuje 250 a prewenar13 274zł.

Olu jak zdecydujesz się na prewenar to weź tą prewenar13 nie zwykły prewenar.

Weronko życzę abyście jak najszybciej pozbyli się żabki(ładnie to nazwaliście)
Heh u Izy tez jest sluz moze nie jakos duzo (tak przynajmniej okreslila pediatra) ale ma:/
Mam nadzieje ze sie Marcie poprawi po tych lekach...
A z kasa to masakra tyle plynie przy tych lekach i szczepionkach:(
No Zosia na noc bez żabki. Jutro rano do doktora żeby zobaczył czy dobrze zakładamy. Najgorsze, że kolejką musimy, bo rano z Gdyni do Gdańska korki, a ona śpi jak jedziemy a jak czerwone lub korki to krzyk w niebogłosy... Zobaczymy co w skm.

My niestety leków też mamy sporo, bo na kolkę- Debridat i nerki. (furagin i vit C) no i oczywiście vit d3.
Powiem Wam, że koleżanka farmaceutka poleciła nam takie czopki homepatyczne Viburcol N. Jak Zosia bardzo płacze i widzę, że ją boli to pół czopeczka i jak ręką odjął. Takie troszkę uspokojające.

Kasia, daj link do tego cuda wózki, bo zdjęcie u mnie nie działa, a muszę to zobaczyć :)

I jeszcze jedno, może sobie wkręcam ale odnoszę wrażenie, że Wasze maleństwa sporo gadają sobie, a Zosia to najczęściej tylko śmiech w postaci takich pisków i piania i strasznie mało innych dźwięków. Jak to u Was jest? niby wiem, ze każde maleństwo ma swoje tępo ale troszkę się boję.
angel u mnie też czkawka po odbiciu i ulaniu....wiec moze to normalne.
Słochajcie dzisiaj powtórka z rozrywko,dokładnie w tej samej godzinie taki sam płacz,tylko tym razem z 20 minut..nie wiem co jest,w piatek wizyta-zobaczymy:)

styczniówko,a czym sie różni prewenar od synflorix???Bo ja tylko oprewenar czytałam,nic nie było o synflorix.
A prewenar13 jest lepsza???Pewnie droższa??!!
Martwi mnie ten płacz Niko,nie wiem co jest.
Tez mam te czopki:) I po szczepieniu sie sprawdzil:) Jak Iza bardzo plakala to go podalam i byl spokoj:P Mi je polecila bardziej doswiadczona mama ktora miala po nas szczepienie:)
Co do dzwiekow to Iza najczescies wyje jak wilczek:P I tak sobie razem wyjemy:P Ja auuu i ona auuu:P Moja mama czasami dziwnie na mnie patrzy jak tak sobie "gadamy":P
Weronka,a ja właśnie się zastanawiałam czy są jakieś czopki co uśmierzają ból,one są bezpieczne????

Wiecie co jest najgorsze?Ze dziecko płacze,widac że go boli a ja nie wiem co!

Weronka Niko gada jak najęty,zwłaszcza z Bolem...ale Ty się nie martw,Twoja Niunia jeszcze Ci tyle powie,że sie nie raz za glowe zlapiesz,hehee

a co do tego śluzu,czy on jeast bardzo widoczny w kupie???Dejwi,a to zapalenie ucha,mozesz dokladniej opisac jak wyglada???Szukam juz przyczyny tego płaczu wszędzie!!!
Weronko, moja gada, ale dużo mniej niż jej rówieśnicy więc spokojnie. Amelia też bardziej piszczy niż gaworzy. Myślę, ze każde dziecko w innym tempie się rozwija.

Tutaj link do mojej miłości
http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=338
kolor albo chilli albo bamboo :) Jeszcze nie wiemy który będzie dostępny, a jak będą oba to chyba bamboo bo kolorek wygrał głosowanie rodzinne :)

Ola, jeśli prevenar to tylko 13 !! weź receptę na niego i sama kup w aptece.

Ola, tak są bezpieczne. Pół czopeczka i mówię Ci, jak tylko zaczną działać to dziecko się uspakaja i przestaje boleć.
no dobra,ale jak jest różnica między prewenar13,a prewenar?I czy cena ta sama?
A jak się w takim razie przechowuje tą szczepionkę?Jak ją kupię?
A wiecie,moze to głupie,ale tak sie zastanawialam,jezeli wezme szczepionke w przychodni,to jak ja moge sprawdzic,że to własnie szczepionka na pneumokoki,np.prewenar?Ze mi nie dali innej,jakies bezplatnej,zeby zgarnąc kaske! Widzicie jakie ja mam filmy,jejuuu tak nie ufam słuzbie zdrowia,że świruję!!!!!
Olu Prewenar13 różni się tym od prewenaru że posiada 3 serotypy więcej czyli chroni przed 13 a nie przed 10 tak jak zwykły prewenar. Różnica w cenie napewno jest ale myślę że nie jakaś kolosalna. Jeśli kupisz w Aptece pamiętaj że szczepionki muszą być przechowywane w temperaturze 2-8 stopni czyli w lodówce.

Moja Olcia trzeci dzień z rzędu wieczorem zaczyna być niespokojna i płacze :( i jak w zegarku 19 wybija i Oleńka zaczyna się denerwować nie wiem o co chodzi

dziewczyny czy któraś z Was ma leżaczek fisher price taki:
http://www.allegro.pl/item1002099651_lezaczek_bujaczek_fisher_price.html
zastanawiam się nad kupnem, bo chcę zmienić na większy bo mamy taki najzwyklejszy. Czy się Wam sprawdziły czy są fajne?
Ewa, ja go mam :) Jest fajny, tylko ma średnio ciekawe zabawki ;) i drażniącą muzyczkę, wibracji w ogóle nie używamy bo jakaś dziwna jest.

Natomiast jest fajny, stabilny. Nowe na allegro najtaniej widziałam za 150zł
styczniówko,a jaki ten płacz jest?Bo u mnie też od 19nastej zaczyna się mega płacz!
Olu taki dziwny ten płacz nie taki ja np jest głodna czy jak chce się poprzytulać. Taki płacz z żalem jakby nie wiem jak to opisać. Martwi mnie to że to już 3 dzień i codziennie około 19 do 21 trwa :(
Olu to nie zapalenia ucha a jakie bruzdy jakby brud zaschniety za uszkiem i to ponoc AZS - mysle ze to nie boli to raczej reakcja alergiczna na np czekolade - mam zakaz i diata hipoalergiczna

echh
powoli mam dosc kormiaenia cycem - choc teraz pzez kilka dni przed jedzeniem musze podwac mleko i musze wstawac je robic itp ... i masakra - jestem niedospana - wiec cyc wygodny jest :)

moja mala czasem gada mniej czasem wiecej
usmiecha sie jeszcze racze bez dzwieku - czasem cos piszczy :)

Cześć Dziewczyny...
Dziękuję Dejwi za odp.
Styczniówko,no u mnie jest to samo,dwa dni z rzędu zaczynał się taki właśnie płacz po 19stej,jak już zaśnie to noc spokojna,tylko dziś maly wstał o 8 i nie chce spać,a tak zawsze spi 10-11.Teraz się bawi na macie.
Jutro mamy szczepienie,Styczniówki napisz mi jeszcze proszę o ile to możliwe różnicę między prewanarem,a slinfrolixem?
Cześc dziewczyny styczniówka u mnie było to samo po kapieli Kasieńka wpadała w furie płacz jagby ją ze skóry obdzierali i co się okazało byłam u swojej pediatry a ona mi poradziła, że małej może jest za gorąco po kąpieli i jest jej z tym źle dlatego teraz zawsze ubieram ją w piżamke rampersa na nogach skarpetki i jak ręką odjął i skończył się płacz ona chyba jak mama do snu lubi swobodnie może to bzdura ale u mnie od tego momentu spokój
A i moja pediatra poradziła mi przeczytać i zapoznać się z książką
Uśnij wreszcie sama ma dziecko i mówi, że u niej i u mam którym to poradziła sprawdza się polecam :
http://vanilka.republika.pl/usnij.htm
Dejwi, a Martusia obraca się na bok z plecków?

Styczniówko my mamy podobny do tego
http://www.allegro.pl/item1002879995_fisher_price_lezaczek_m7930_z_wibracjami.html
tylko, że z huśtawką.
Zastanawialiśmy się między nim a tym, o który pytasz. No i wygrał ten, bo jest bardziej stabilny (metalowy stelaż) i większy się nam wydał, więc posłuży na dłużej.
hejka weronko u nas mała gaworzy jak szalona,wystarczy zagadywac a ona sie smieje i grucha i guga na zmiane lączac sylaby wiec wyglada jakby cos naprawde opowiadala he, do tego lezac przekreca gowka na boki,glowke najczesciej przekreca zeby zlokalizowac jakis dzwiek jak uslyszy lub wodzi wzrokiem za odchodzaca mama,na bok sie przekreci ale jeszcze nie za czesto a najbardziej mnie zachwyca jak siedze i trzymam jaka grzechotke lub dzwoneczek a ona juz wyciaga raczka i proboje dotykac,lapac fajnie to wyglada choc grzechotki jeszcze nie trzyma tzn trzyma ale nie kuma ze to jej raczka i macha nia bezwladnie he wiec tyle to u nas z postepow.
a wiecie niewiem jak u was ale mi sie wydaje ze te postepy zaleza od tego tez ile sie z dzidzia spedza czasu, bo np.u nas choc bym chciala zrobic cos dla siebie to nie mam szans :/ mala jak sie budzi to moze z 10min sama poguga i zaraz domaga sie towarzystwa i tak musze z nia siedziec godzine do poltorej i zmieniac zabawki,robic miny no i przy tym ciagle sobie gadamy.i tak calyyyy dzien z przerwami na krotkie drzemki i karmionko
Magda mojaMarta przewraca sie czasem z pleców na bok ale wtedy gdy pampersa jej zdejme i pozwole jej tak lezec na macie ... klade na mate podklad do przewijania i pilnuje jak go skopie to popraweim
wtedy sie przewraca na bok

zgadam sie z KITi ze trzeba z dzieckiem cwiczyc to wtedy szybciej lapie nowe zachowania ...

Styczniówko ja też mam ten leżaczek, tyle że bez muzyczki. Mi osobiście pasuje, choć nie wiem czy niebawem nie będzie za mały. Tymek uwielbia jak stawiamy leżaczek w kuchni na ladzie, i może wtedy obserwować i gadać z wysokości ;)
Dziewczyny idę dzisiaj do dentysty. Po znieczuleniu podobno lepiej nie karmić 3 godz. Próbuje ściągnąć mleko, ale mam go mało i nie wiem czy do 18 uda mi się ściągnąc na jedno karmienie. Muszę kupić na wszelki wypadek modyfikowane. Jakie polecacie?
U nas też wczoraj płacz. ni z tego ni z owego, jakby się czegoś przestraszył, na szczęscie dał się uspokoić.
Ja właśnie też pomyślałam, że może małemu jest za ciepło i dlatego mi się w nocy budzi. Czy wy pod pajacyk zakładacie jeszcze body? bo przeczytałam w jakiejś gazecie żeby nie zakładać. faktycznie my do spania też zakładamy tylko jedną warstwę.
A co do gadania, Tymek uwielbia gadać, ale woli konwersować niż prowadzić monolog ;)
Proszę o pomoc z tym mleczkiem
U nas ten płacz na pewno nie jest od tego,że mu ciepło,ponieważ Niko odkąd skończył miesiąć śpi w samych bodach z długim rękawkiem,bawełnianych.I wiecie co???Byłam chora ja,pamiętacie co to gardło mnie tak bolało,Niko nic nie było,a teraz mój Bolo jest bardzo chory,już drugi tydzień,bierze antybiotyk i nic..Nikoś zdrowiutki!
Ale ja go tez nigdy grubo na dwór nie ubierałam,czasami myślałam:jaka wyrodna ze mnie matka,.ale mu nigdy nie było zimno.

marta,jeżli masz dać tylko jedna czy dwie butelki to vchyba nie ma różnicy jakie mleko,tzn.jakiej firmy...Bebilon Pepti jest bez mleka krowiego i smakuje jak mleko mamy,a pozostałe sa dużo słodsze,dlatego ja jak dawałam NAN Niko to mi nie chciał pić bebilonu Pept.
Ola dzięki.
Kładziesz go tylko w samych bodach na długi? a na nóżki ? czym przykrywasz?
KITI, ja ciągle gadam do Zosi. Jedyne przerwy to jak ona śpi.
Pocieszam się tylko, że słuch ma świetny - mieliśmy specjalistyczne badanie audiologiczne.

A powiem Wam, że podróż skm była dla Zosi cudowna - spała cały czas. Samochód odpocznie pod blokiem :)

Widziałyście gdzieś bodziaki na długi rękaw z kołnierzykiem? Do naszej żabki musimy takie zakupić, żeby szelki nie obcierały. Powolutku się przyzwyczajam, ale nadal cholernie ciężko...
Weronko ja kupiłam takie bodziaki jakiś czas temu w h&m.
Ważne, że mówisz dużo do małej, zoaczysz zanim się nie obejrzysz to na pewno zaprocentuje i mała będzie gadała bez przerwy.
Dziewczyny może jeszcze ktoś podpowie jakie miał doświadczenia z mleczkiem.
A tak poza tym że Tymek oprócz tego, że ciągle ma łapki w buźce, uwielbia swój kciuk. Niby staram się go pilnować, ale dzisiaj zauważyłam, że na jednym kciuku ma takie ślady. Nie wiem może tak go mocno ssał. Boję się że go nie odzwyczaję od tego paluszka
Ola, ja tak jak Ty hartuję moje dziecko :) i też ani razu nawet katarku nie miał. jak w te wielkie mrozy wyłaziła, choćby na 20 min, to mi sąsiadka nawet gadała, że ona to by nie wychodziła...a ja swoje i się cieszę.
od początku śpi tylko w jednej warstwie, czyli w pajacyku. zimą miałam welurkowe, teraz bawelniane. dla dziecka ważne jest, żeby miało nieskrępowane ruchy, a podobno najważniejsze, żeby na noc zostawiać swobodnie stópki, bo tam są różne receptory i dziecko się tak świata uczy. ja czasem w cieplejszy dzień to mu na trochę w dzień zdejmuję skarpetki, żeby nóżkami badał podłoże.

z przekręcaniem to różnie, już ze dwa razy mu się udało fiknąć na brzuszek, ale to chyba przypadkiem, bo ostatnio się już nie przewraca, tylko z brzuszka na bok. gaworzenie też z dnia na dzień coraz ciekawsze :) od wczoraj naumiał się nowej sylaby : buuu :) to "b" jeszcze takie mało dźwięczne, ale już coś nowego. łapie się też za kolanka i stópki i ogląda :) jakie to jest urocze!!

jeju, ja czasem mam wrażenie, że już mi brak miejsca w sercu, tyle tej miłości mam do Niego...normalnie nie przypuszczałam, że tak w życiu można kogoś kochać :)
Christopher Morley
a co do mleczka, chyba najlepszy jest Bebilon, choć ostatnio Miki podjada też Hipp i mu bardzo smakuje.
Christopher Morley
Iza też spi tylko w pajacyku ale takim ze stopkami:) Ale to przez moje zboczenie bo ja nawet latem spie w skarpetach:P I nie dlatego ze mi zimno tylko po prostu tak lubie:P
Ja dokarmiam Bebilonem Comfort ale Iza kazde mleko wciaga:)
Ada ja tez nie wiedzialam ze mozna kogos tak kochac:) Oby tylko moj maz tego nie przeczytal bo bedzie zazdrosny:P Hehe
Ada slicznie ujelas tą matczyną milosc...faktycznie serce sie raduje jak sie patrzy na te nasze malenstwa i odnajduje sie w sobie nowe nieograniczone pokłady miłosci.

co do mleczka to my bebilon wcinamy.a spimy tylko w pajacyku i do tego spiworek.
Dzięki dziewczyny za pomoc.
Kupimy bebilon, jeszcze nie wiem który, mam nadzieje, że Tymkowi będzie smakowało. My również mamy te czopki viburcol. Użyłam dwa razy, i chyba pomogły.
Ale dziś straszny wiatr. Nasz Tymuś nie mieści się już prawie w gondoli. Mamy wózek mutsy i te gondolki są małe. Jak tylko się ociepli przesiadamy się do spacerówki.
Nasz brzdąc przewraca się na boki, szczególnie gdy zasypia. Chwyta już zabawki które wiszą na macie i ciągnie by włozyć do buźki. Dziś zauważyłam ze trzyma również dwoma rączkami.
Marta,ja przykrywam teraz kołderką....a Niko to w domu prawie codziennie ma sciągniete skarpety,bo ja tak kocham jego stópki!!!! JA TO W OGOLE NIE WIEDZIALAM,ZE TAKA MILOSC ISTNIEJE!!!
Moja śpi w pajacyku, jak bez stópek ( a takie lubimy najbardziej ) to jeszcze cienkie skarpetki, lub w pajacyku ze stópkami i nic więcej.

Dziewczyny jaki jest jeszcze dobry lekarz ortopeda dla dzieci oprócz Sieliwończyka ? Koleżanka chce iść jak najszybciej, a do Sieliwończyka terminy dość odległe są.
Kasiu, lepiej troszkę poczekać a iść do tego doktora. Zosia była u 2 innych lekarzy i na co nam się to zdało? Na zaniedbanie poprzez pieluchowanie i w efekcie aparat.

A z tą miłością to faktycznie - kto to wiedział, że takowa istnieje :)
Czesc Dziewczyny:)
Kasia co do ortopedy to jest jeszcze ta dr Wyszomirska-przyjmuje w budynku Solidarnosci w Gdansku. Ponoc tez rewelacja:).
Co do maturdzenia - ja wlasnie dlatego nie moge dojsc do kompa bo Filip budzi sie ok 6 i juz potem do spaceru nie spi...Nie wiem jak go uspac-poniewaz z powodu wzmozonego napiecia musimy go rehabilitowac to najpierw troche cwiczen, zabaw-sam sie przewraca na brzuch!! KOmbinuje, steka, macha lapkami i nozkami ale praktycznie zawsze mu sie udaje:) Normalnie jestem w szoku... Ciagle gaworzy, spiewa-super sprawa. Tylko ja juz nie mam sily-troche go nosze ale wazy ponad 6 kg i moje rece i kregoslup zaczynaja go odczuwac..chyba zreszta tak jest u kazdej z Was:).
Co do kupek-jakos dziwnie tez sobie upodobal noc-kurcze, taka kupa o 3 nad ranem to koszmar... brrr:) Akurat wtedy gdy ic sie czlowiekowi nie chce:)..Acha-my jestesmy ciagle w pieluchach nr 2..i jeszcze chyba dluugo bedziemy. Filip przez prawie 3 miesiace byl w 1!!
Co do wozkow-widze, ze macie dylematy:) Ja sie uparlam na Mutsy i jakos mi sie nim ciagle dobrze jezdzi -bo my ciagle w gondoli. Filip choc sporo urosl (ubranka na 68 cm sa juz nieco krotkie), to jednak ciagle mikrus:).

Babki, dajcie znac jak i co z tym spotkaniem.
Kasandra, moze my sie umowimy-jesli chodzisz dalej do parku oliwskiego-ja sie w koncu zbiore i moze podjade:)
pozdrowki!!
my od tygodnia w pieluszkach 4:):)

Dejwi- Amelka ma też AZS:( ehhh kąpiemy w emolium, smarujemy Xerialine i advantanem i podajemy fenistil w kropelkach :(:(:( za wszystko w aptece zapłąciłam 140 zł:):):):):) nie wiem czy śmiać się czy płakać...

szukamy prezentu na dzień dziecka dla małej i na razie jesteśmy zdecydowani na to:

http://allegro.pl/item1004720239_little_tikes_1621_muzyczny_ogrodek_zabaw_5w1_new.html

może któraŚ z Was słyszała jakieś opinie na jego temat?? A Wy co kupujecie?????

image

KR a Ty karmisz cycem - czego nie jesz ze wzgledu na ten AZS
i jak u Twojej Amci się On objawił?

KR, superowy ten ogródek!!! ja mam podobny przyrząd, firmy Smiki, ale ten jest fajniejszy, bo można go potem jako stoliczek wykorzystać, a co śmieszniejsze, mój był droższy.
Christopher Morley
Pati, kurcze jak to jest możliwe, że Wy jeszcze w 2?!! Mój Miki jest tylko 1kg cięższy i taka różnica w rozmiarze Pampków? szok!

ja jeszcze na dzień zakładam ostatnie sztuki 3, ale na noc już 4, bo ciekło mi bokami.
Christopher Morley
No moja lżejsza od Filipka, a w 3 już od dawna ;)

Dziewczyny, mała daje mi ostro popalić, padam na pyszczek i nie wiem o co jej chodzi, pobawi się, pośmieje a później ryk :/ wrrrrr gdzie jest moja grzeczna Amelka ;)
mi to się bardziej od tego ogródka ten murzynek podoba,słodziak!!!

A tak powaznie,fajna rzecz,dzięki KR,mam prezent na Dzień Dziecka.
No i powaznie się zastanawiam nad matą Tropikalna wyspa,jako jedyna z tych cooglądałam nadaje się do ogrodu.
Acha,dzisiaj płaczu nie było,Niko zasnąl jak zwykle po kąpieli i po papu,więc co to było przez te dwa dni???Nie mam pojęcia!
KR a jak Twoja mała po fenistilu?, mocno spokojniejsza? bo niby te kropelki działają też wyciszająco. My też mieliśmy je stosować, ale na razie leżą w szufladzie.
jutro szczepienie, boję się nocy bo ostatnio mały gorączkował.
udało mi się ściągnąć mleczko, więc jeszcze bebilonu nie podałam.
mój synuś dziś pierwszy raz był usypiany przez babcię. ciieszę się bo coraz lepiej sobie radzę z zostawianiem go pod opieką męża lub babci :)
Szok ztymi pieluchami!! Ale to chyba dlatego, ze Filip jest dlugi i chudy-tak nam sie przynajmniej wydaje:)... Jest drobnym maluchem-choc pewnie wszydtkie takie sa:) My mamy hugiessy-moze to z powodu firmy taka roznica..tylko, ze az taka?
Hmmm, nie wiem, on naprawde ma calkiem sporo miejsca w tych pieluchach:).
Ech, mam nadzieje, ze sie w koncu spotkamy to porownamy maluchy:). Ja jestem baardzo ciekawa Waszych bobaskow:)
Acha-pamietacie-w ciazy tez sie ze mnie smialyscie, ze mam maly brzuch (choc taki nie byl):) moze teraz to przeszlo na Filipa:):)
Jejku, co ja gadam, chyba samotny dzien tak na mnie dziala:).
milego wieczoru i do zobaczenia!!
image
Pati, to firma :) hugiessy sa sporo większe od pampków.
Moja również jeśli chodzi o hugiessy to śmiało 2 może założyć.
Ostatnio właśnie jeszcze znalazłam kilka hugiessów 3-6 u mojej mamy i bez problemu założyłam je Amelii :)

Dziewczyny wyobrażacie sobie, że koleżanki synek ur tydzien temu na Klinicznej został nie zaszczepiony w pierwszej dobie życia !!
Zapomnieli dziecko zaszczepić! SKANDAL !
dejwi- Na całym ciałku wysypka, w ciepłej kąpieli rozognione całe ciałko:( suche placki w niektórych miejscach oraz czerwone z zagięciach (łokci, nóżek) i tam gdzie ma fałdki. Za uszkami ma takie jakby popękane i tez tak jakby brudek :(

marta- nie zauważyłam, żeby Amelka była spokojniejsza po fenistilu ale może dlatego, że chorutka jest bidulka to marudzi:(

Dziewczyny może jeśliby kilka z nas chciało ten muzyczny ogródek kupić z allegro to może by nam obniżyli cenę jakby tak hurtem kupić?? co o tym sądzicie?? Ja wybrałam go ze względu na to, że posłuży dłuższy czas bo można go zmienić w stoliczek. A ten murzynek jest boooooooooooooooski zgadzam się:):):)

image

Dziś wieczorkiem moja Olcia wesolutka, nie było płaczu :)nie wiem co było w te 3 ostanie dni mam nadzieję że już nie wróci.

Olcia bardzo dużo gaworzy mówi guuu, geee, auuuu, puuuu :) uwielbiam z nią gadać :) i najpiękniejsze w tym wszystkim jest to, że jest to takie prawdziwe szczere gada jak ma ochotę, a jak nie ma to za nic w świecie starania nic nie dadzą :) słodkie to jest

MY też jeszcze w pieluchach 2 ale myślę że z początkiem maja zaczniemy 3 nosić :)

No i się pochwalę że ważymy już 4800!!!! Już z Olci robi się kochana kluseczka, a nie chudzielec jak do tej pory. Mamy już dwie brody i oponki na udkach :) ach co za radość

Fajna ta zabawka dla dzieciaczka :) podobna do tej co Ada podsyłała

idę film oglądać
To racja ze huggesy sa wieksze Izie pampki 3 sa takie akurat a huggesy troche duze. Mam nadzieje ze zdarzymy wynosic pampersy bo mamy jeszcze 3,5 paczki:P
Jutro idziemy do lekarza bo z kupa dalej masakra:(
Spokojnej nocki zycze:)
Styczniowko u nas dzisiaj też spokój z tym płaczem..było dwa dni pod rząd,ale dziś na szczęscie poszedł spac o20stej i śpi do tej pory!
My używamy pampków3,ale to chyba juz niedługo.Jutro szczepienie,ciekawe ile Niko waży???
No i brak znowu tej kupy od 3 dni:(ale się mały nie pręży,nie stęka.Dlaczego on tak rzadko robi kupkę,tylko czopek pomaga-ale nie chcę tak często mu dawac!!!
Moi chłopcy śpią,jaka cisza.....taaa,bylaby gdyby Bolo nie chrapał,całe Trójmiasto go słyszy.hihihih.
Muszę znowu go nagrać,bo mi nie wierzy,że chrapocze jak TRAKTOR!!!!
Ola u nas dzialala herbatka na brzuszek (humany) jak nie bylo kupki 3 dni. Dopajalam Ize bo tez nie chcialam tych czopkow podawac. I wypijala ok 150-200 tej herbaty w ciagu dnia. A teraz niestety w druga strone - za duzo jej robi:(
Kurcze,Angel tylko jak ja dawałam Niko herbatki to on mi hlustał cała tą herbatka...po 15 minutach od podania zwracał cała herbatkę,więc nie wiem,a ona jest lepsza niz czopki???Czyli jak robi kupe,to ta kupa jest.Zapytam jutro pediatre.
Amelka przez długi czas robiła kupki co 3-4 a nawet 5 dni9 jakieś trzy tygodnie temu to było). A teraz zachowuje się jak noworodek i robi ok 6 kupek dziennie (małych ale zawsze). Ehhh jak nie urok to s****zka jak to mówią:)

image
Ja dla Kasi kończe już opakowanie 2 i tak po weekendzie juz trójki moja w zesżłym tygodniu ważyła 6250g czyli sporo jak na babe pati chętnie możemy się umówic w praku daj znaka na naszej klasie to się ugadamy podobno od poniedziałku ma się juz ładnie zrobić w końcu bo moja pociecha strasznie odczuwa zmiany pogody i jest wtedy mega marudna ale ten czas leci niedługo pokończą nasze pociechy 4 miesiące
Szykujemy się na szczepienie,nie wiem czy będzie szczepienie,bo Niko ma delikatny kaszel,jak to jest może wiecie???

no i chyba mi dzieciaka podmienili,ze spokojnego malucha mam marudę co na zmianę marudzi i gda,tak głośno,że jestem w szoku!!!
Czasami to tak śmiesznie wygląda i te jego minki,a ślini się jak bokserek!!!
boźe jak ja kocham tego dzieciaczka!
Cześć dziewczyny :) Widzę, że nie tylko mi serce aż pęka z miłości do dzieci :) a ja mam trójkę do kochania, ale faktycznie takie maleństwo to aż się chce zjeść z tej miłości ;)

U nas odpukać, ale dziś lepiej prawie w ogóle niunia moja nie marudzi, śmieje się, gada ze mną więc może zaczynamy wracać do "normalności" ;)

Zaraz ubieram mojego słodziaka i wystawiam dziś na balkon, a sama się biorę za porządki bo mieszkanie zaraz będzie nadawało się do odgruzowania ;) przez te kilka dni marudzenia Amelii, chata wygląda jak po bombardowaniu, aż wstyd kogoś wpuścic ;)

Olu, to już lekarz musi zadecydować czy szczepić czy nie.
My w maju mamy ostatnie szczepienie 6w1 a pod koniec maja druga szczepionka na pneumokoki

Zastanawiam się również nad meningokokami, ale to już chyba w późniejszym czasie, jak mała skończy przynajmniej roczek.

Dziewczyny, zbliża się powrót do pracy :/ Czy któraś będzie brała opiekę na dziecko ? Bo ja chcę wziąć te 60 dni, później zaległy urlop i chyba we wrześniu wrócę do pracy :( wrrrr i wcale mi się nie nie uśmiecha, ale i tak kiedyś wrócić będzie trzeba
Kasia, co to za 60 dni, jeśli można spytać?
Kasiu, jestem na etapie, że miałaś nie szczepić na pneumo - skąd inna decyzja? My chcemy poczekać, aż mała skonczy pół roku.

Rzeczywiście, fajna ta zabawka. Ale ja się wstrzymam, bo nie wiem co mała dostanie na chrzciny. Ma być ponad 30 osób, więc może dostanie coś podobnego ;)

No i dziś wnów jedziemy na tydzień do rodziców, a niedzielę chrzciny :) Cieszę się, ze pogoda się poprawia. A w przyszłym tygodniu szczepienie i konsultacje w Centrum zdrowia Dziecka tych naszych nereczek.

Po niedzieli wkleję zdjęcia naszego cudeńka.
Trzymajcie się :)
aniella, jest coś takiego jak 60 dni opieki na dziecko, tylko lekarz musi wypisać zwolnienie, z tego co wiem płatne 100% od razu przez ZUS

Weronko, pobyt w szpitalu, chorowitość Amelii, rozmowy z lekarzami i między innymi dr B ;) przekonało mnie, że Amelia powinna być na pneumo zaszczepiona.
Mam kontakt z dziećmi ( moje dzieci, ich koleżanki, koledzy itd ) do tego nigdy nie wiem czy znowu nie trafimy do szpitala ( odpukać !! ) więc nie chcę się martwić, że mała nie jest zaszczepiona, jednak zdecydowaliśmy się na zaszczepienie jej.
Jeśli dziecko nie ma kontaktu z innymi dziećmi, jak również rodzice ( bo można być tylko nosicielem pneumo ) to bym się wstrzymała również do roczku, a tak decyzja została podjęta inna niż na początku myśleliśmy

Mieszkanie odgruzowane, młoda śpi na balkonie, a ja mam chwilę dla siebie :)))
Spotkanoko wpisywać się laski:

26 - Dejwi,
27 - Dejwi,
28 - Dejwi,
29 - Dejwi,
30 - Dejwi,

Miejsce: Park Oliwski - Brama główna
Godzina: 11:30

NOWY WĄTEK- zapraszam
http://forum.trojmiasto.pl/?act=post&c=1&k=16

26 - Dejwi, Kasia31
27 - Dejwi, Kasia31
28 - Dejwi,
29 - Dejwi,
30 - Dejwi,
lista zaktualizowana o KASIE31 w nowym wątku :)
troche namieszałam :)

Kasia, ja też już myślę o powrocie do pracy, niestety...rzeczywistość nas dogania, mimo, że my z Miki staramy się jej uciekać do naszego fajnego świata :)

ja póki co nie wiem, czy mi umowę przedłużą, bo coś nie są chętni ostatnio w firmie do tego, ale może mój szefo zdziała cuda. Jeśli będę wracać, to myślałam o sierpniu. Też mi ta opieka chodzi po głowie, ale boję się, że nie daj Bóg trzeba będzie mieć zwolnienie na dziecko, jeśli ono będzie chore, a ja będę chodzić do pracy. Zużyję wszystko i co wtedy? Kombinuję, może tylko 30 dni wziąć?
Czy te 60 dni jest raz na rok czy jednorazowo czy jak to jest?
Christopher Morley
Ada, raz na rok jest te 60dni, ja mam trochę inną sytuację, inną pracę więc mogę wykorzystać całe 60 dni.
Teraz u nas większość pracy wykonuje się w domu, a na prezentacje mogę jeździć popołudniami jak mąż wróci do domu. Swoją drogą dziecko uczęszczające do żłobka choruje w roku więcej niż 60dni :(
26 - Dejwi, Kasia31,Olaolenka
27 - Dejwi, Kasia31,Olaolenka
28 - Dejwi,Olaolenka
29 - Dejwi,Olaolenka
30 - Dejwi,Olaolenka

Jesteśmy po szczepieniu:0
Pani doktor kazała się wstrzymać z pneumo,aż skonczymy tą ostatnią szczepionkę.
Jest w końcu ten nowy wątek czy nie?
Acha mi pediatra powiedziała,że ten płacz może być od tego,że mały ma ściśnięty odbyt i dlatego też rak rzadko jest kupa,mam raz na dwa dni podawać czopek...
To nie było słowo ściśnięty,tylko coś pdodobnego,nie pamiętam,vhuba chodzi o to,że mały.Jak zwykle nie dopytałam,bo zawsze na szczepieniu śa trzy babki,tam tak ciasno i głośno,że zapominam o wszystki!

jest nowy watek

chyba chodziło o zwarty odbyt,nie wiem:0
OLA jest nowy wątek pisz tam

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

do góry