Widok

subiektywny przegląd piw

Tak jakoś brakuje mi specjalistycznego wątku w temacie browców. Wszyscy wciąż piją i piją a niewiele konstruktywnego - dla statystki - z tego wynika. Zakładam więc wątek (wontek?) dotyczący subiektywnych odczuć związanych ze spożywaniem złocistego (zazwyczaj) trunku. Liczy się naukowe podejście do tematu.

Pozwolę sobie rozpocząć.

Piwo mocne eksportowe produkcji browaru Jabłonowo.
http://www.jablonowo.pl/site/0/0/2,produkty/3,mocne+miodowe

Jak wszystkie piwa typu mocne jest specyficznym produktem rodzimej kultury. Zakupione w sieci Netto w cenie 3 coś tam za plastikową butelkę 900 ml. Wg producenta piwo jasne wysokoodfermentowane, alko 7,2% obj.

Barwa: złocista, bursztynowa.
Piana: po wlaniu obfita, nietrwała, szybko opadająca.
Smak: wyraźnie wyczuwalny strong, wbrew opinii producenta mało rześki, ciężki, bez specjalnej barwy.
Ogólna ocena: takie sobie piwo typu strong, potwierdzające obiegowa opinię, że jak coś jest tanie to ... dobre :) Moim zdaniem 3 w skali:
1 - woda mineralna bije to piwo na głowę,
2 - dramat, tylko dla będących na solidnym kacu,
3 - takie sobie, chłopakom spod Biedronki smakuje,
4 - no no, nawet się komuś udało piwo uwarzyć,
5 - pan Zeus pijąc nektar nie wiedział, co pić powinien.
Nadto: dobry pomysł z butelką pet. Jak zawartość jest taka sobie, to przynajmniej ochrona środowiska nie może się przyczepić do opakowania.

Reminiscencje: taki sobie browar dla takiej sobie klienteli. Nic nie zwala z nóg, po pierwszej butelce ma się nijaką ochotę na drugą. Bez walorów organoleptycznych, średnie, w porównaniu z wspomnieniami o belfaście tegoż browaru nędzne popłuczyny.

Rekomendacja: nie kupuj, chyba, że potrzebujesz konkretnego klina (dotyczy objętych syndromem dnia następnego). Ale i tak nie oczekuj zbyt wiele.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8
wesela czemu nie.. impreza:) z resztą się zgadzam.. pifko w słonku na plaży dwa kroki od morza piękna sprawa albo na jeziorze jakowymś,bujając się w łodeczce:) ehh idzie lato:)! ostatnio właśnie tak spożyłam gingersa desperadosa i tyskie z pepsi.. oceny nie wystawiam bo to takie nie do końca browary,dobre było wszystko i mi było dobrze:) kiedyś gustowałam w stella artois i kronenberg ale ogólnie lubię słodkie smaki więc piwa najczęściej modyfikuję,wina też iid a uwielbiam likiery..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Piwo z rzemieślniczego browaru Nieznanów.
Jasny, niefiltrowany bitter.
Piękna, perlista piana. Obfita, ale ładnie opadająca i pozostawiająca ładny kołnierzyk.
Barwa matowego bursztynu.
Smak dobrze nachmielony, pełny.
Zapach powalający, tak powinno pachnieć piwo.

Właśnie złożyłem zamówienie na surowce, kapsle, termometr i kapslownicę.
Jutro muszę zlać Kropkowe ryżowe wino na cichą fermentację i tym sposobem uwolnię 25 litrowy dymion, w którym - no co? no co? - nastawię moja pierwszą warkę :)))
Scool.
:) jak bogato przymiotnikowo, poetycko.. miło się czyta.. a kupną warkę czasem lubię, bo nieco słodkawa.. czasem z resztą bywa taki dzien, że i gorycz piwa robi mi dobrze
Specjal niepasteryzowany.
Alko 5,8%

Mawia się "jak cię widzą tako cię i piszą"
Specjal niepasteryzowany wygląda ło tak:
http://static.wirtualnemedia.pl/media/150x110/SpecjalNiepasteryzowane_reklama.jpg

Ten popielaty akcent koloru na specjalowej etykiecie przypomina mi puszkę irlandzkiego murphys'a, która to identycznym kolorem się wykazuje.

Piana: nietrwała, z dużymi oczkami.
Smak: przypomina remusa. Odbiega nieco od swego czarnego brata. Dziwne to, ale niepoddawanie procesowi pasteryzowanie winno oszczędzić piwu charakterystycznych nut smakowych, tymczasem browarnicy z żywca i owszem niepasteryzują, ale za to mikrofiltrują ciecz, więc i to na jedno wychodzi. Z producentami piwa na szeroką skalę jest tak jak z kobietami, mianowicie, jeśli nie dołożą z prawej pięści to dowalą z lewego "liścia". No a jak nie z lewej ani z prawej to już na pewno centralnie w nos. ;)
Dla mnie specjal zawsze będzie piwem stoczniowym. Leśnym. Jeziornym. I działkowym. Bo dobrze sprawdza się przy koszeniu trawy.
Zapach: wyraziście piwny :) (lubię jasne i klarowne sytuacje)
No i w sumie z sentymentu dla speca dam cztery. A kto tam wie, może nawet na tyle niepasteryzowany kuzyn zasługuje. Sprawdzę to jeszcze.
"Niektóre rzeczy są dokładnie tym, czym są, i niczym innym."

Charles Bukowski.
a co sądzicie o piwie Amber Niepasteryzowanym? W biało-złotej puszeczce z kłosem?
Właśnie skończyliśmy z Szuroczką butelkować moją pierwszą warkę.
W całej kuchni pachnie piwem :)
Zrobiłem w typie meksykańskim (bo na lato), jasne i mocno chmielone.
Smakuje wybornie, choć teraz musi się nagazować.
Na pohybel Żywcowi :)

Dzisiaj wieczorem nastawiam drugą warkę, tym razem będzie to klasyczny pale ale.

A na gęstwie z pierwszej warki nastawię równolegle podpiwek. Pamiętacie jeszcze takie cudo? Robiło się to w każdej wiejskiej chacie i służyło gaszeniu pragnienia. Chłopskie domowe piwo na ekstrakcie z prażonych buraków i zbóż. A co mi tam, dusza odkrywcy się we mnie obudziła. Lubie ten stan.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie "lubie", a lubię.
:)
Obstaw mi kufel.

http://www.youtube.com/watch?v=r7qpe3i9ee8&feature=related
lubiĘ ten stan...

http://www.youtube.com/watch?v=S19Vg8AUgAs&feature=related
Sybsy byłem.
;)
Kowboje odpalający zapalniczkę Zippo o udo muszą być szybcy.
;)
image

Uploaded with ImageShack.us
nie musą
zalezy od zippo
9.10.12
pojmujesz różnicę chłopczyku?
W gdyńskiej "poczekalni" się zmieniło w stosunku do lat wcześniejszych.
Nareszcie jest taki wybór piw jaki lubię.
Są Primatory. :)
Sporo rosyjskich akcentów można uświadczyć.
Braknie tylko dobrych piw niemieckich.
U mnie w piwniczce dojrzewa mex (a co tam dojrzewa, już popijam), przedwczoraj butelkowałem lagera, a od wczoraj bąbelkuje pale ale. No i stoi trochę eksperymentów malinowych i czeremchowych. Czeremchowe zrobiłem 8%, ale wali w dekiel :)
To Niemcy mają jakieś godne piwa? (joke:))
Kuflowe mocne z Namysłowa, Desperado, Perła/koniecznie chmielowa/ z Lublina i ewentualnie Harde/ale tylko z butelki/.
Niech wszyscy, którzy źle mi życzą, pocałują mnie w d*pę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
troche od tematu
ale tak pośmigam z myszą jak wróce
http://www.youtube.com/watch?v=2cehkSxOLNA
Hmmm, jak bym wypiła parę piw, to pewnie tancerz wydawałby mi się przystojniejszy:-D. Nic nie poradzę, że ci długowłosi i w glanach są najprzystojniejsi
Niech wszyscy, którzy źle mi życzą, pocałują mnie w d*pę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
muszę się z tobą zgodzić tylko że po ostatniej degustatorni przerzucam się na winko ;)))
Nie ma jak specjal z rana ;)
I seta (dwie?) czystej.

:)

Inne tematy z forum Hydepark

Kawa czy Herbata - rano (239 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Jest jakiś skup niepotrzebnych części do maszyn? (3 odpowiedzi)

Zgromadziłem trochę niepotrzebnych części, które gdzieś tam kupowałem do wykonywania napraw i się...

Detektyw - wywiad gospodarczy (4 odpowiedzi)

Szukam pomocy detektywa, który będzie w stanie dla mnie wykonać wywiad gospodarczy pod kątem...

do góry