Widok
syrop ambrosol pytanko
Mam pytanie odnośnie syropu ambrosol. Bylam dziś na dyżurze z dzieckiem bo miało mokry kaszel i dr kazala brac ambrosol,wapno i ceruvit. Pytala czy mam owe leki. Mowie ze z poprzedniej choroby 2 miechy temu został nam właśnie syrop ambrosol. Doktor mowi ok, to zapisze te 2 inne leki choć one sa bez recepty.
Wracam do domu patrze na ten syrop a na opakowaniu jest napisane: Okres ważności po pierwszym otwarciu opakowania: 28 dni Mimo tego ze jest wazny do 09.2015r. Wiec jak? ja nic z tego nie .rozumiem? Doktor mowila ze mogę użyc ten co mam. Szkoda bo byłam w aptece już.
Będzie działać? czy substancje czynne będą mnie skuteczne
Wracam do domu patrze na ten syrop a na opakowaniu jest napisane: Okres ważności po pierwszym otwarciu opakowania: 28 dni Mimo tego ze jest wazny do 09.2015r. Wiec jak? ja nic z tego nie .rozumiem? Doktor mowila ze mogę użyc ten co mam. Szkoda bo byłam w aptece już.
Będzie działać? czy substancje czynne będą mnie skuteczne
Juz odpowiadam. Wszystkie syropy czy to na kaszel badz goraczke maja obnizona zawartosc konserwantow , oczywiscie aby zminimalizowac ryzyko wystapienia uczulenia na ktirykolwiek z nich. Dlatego takie syropki dla dzieci maja dwie daty waznosci. Jedna to w przypadku nieotwarcia syropu pewnie wazne przez ok dwoch lat. A drugi w przypadku otwarcia butelki ok 28 dni. Wiadomo ze po otwarciu naczynia zaczyna sie produkcja bakterii poniewaz srodowisko prezechowywania nie jest sterylne a i ilosc konserwantow zostal obnizona. Takze polecam kupic nowy syropek i po otworzeniu mozna go pic tylko miesiac. Pozdrawiam