Widok
szukam przepisu na zupę chrzanową
jak w temacie - może któraś z was robi? jedliśmy ostatnio w knajpie i była przesuperfantastyczna. Szukałam w internecie ale tam przepisy są albo na żurek albo na wersję z białym winem (odpada). Please;)
Zupa chrzanowa - składniki
* 70 dag białej kiełbasy lub 2.5 l wywaru po ugotowaniu szynki
* 1 korzeń chrzanu (15 dag)
* 1 cebula (12 dag)
* 2 łyżki mąki pszennej
* sok z 1 cytryny
* 1 szklanka kwaśnej śmietany 18-procentowej
* 5 jajek ugotowanych na twardo
* 1 liść laurowy
* po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
* sól
* pieprz mielony
Zupa chrzanowa - sposób przygotowania
Do garnka wlać 2,5 l wody, włożyć liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty oraz obraną cebulę. Zagotować. Dodać kiełbasę i gotować 1 godz. na małym ogniu. Następnie wyjąć kiełbasę z wywaru. Chrzan obrać, opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do wrzącego wywaru i gotować 5-10 min. Potem wywar przecedzić. Mąkę rozmieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zagotować. Po zdjęciu z ognia doprawić sokiem z cytryny, wlać śmietanę i zamieszać. Doprawić solą i pieprzem. Zupa zaraz po ugotowaniu powinna mieć ostry smak chrzanowy. Po odstawieniu garnka zapach chrzanu stopniowo się ulatnia i smak zupy staje się łagodniejszy. Jajka drobno posiekać. Zupę podawać posypaną jajkiem, z białą kiełbasą pokrojoną w plasterki, półplasterki lub paseczki.
zupa chrzanowa-my kupujemy chrzan w soiczkach no i do smaku najlepsza jest z utartego chrzanu.no i przepis podobny jak wyzej.ostroznie z tym chrzanem bo jest dosyc ostry(ale ma bez adnych dodatkow bo czasmi jest tez ze smietana)pycha zupka moj maz pokazal mi te przepis bo ja nigdy sie z nim wczesniej nie spotkalam

no właśnie to nie ten przepis. nie była na białej kiełbasie na pewno, bez jajek - to był krem o jasnozielonym kolorze
dzięki Aga;) to chyba ta pierwsza - dziewczyny mówię wam niesamowity wytrawny smak. tam gdzie byłam podawali ją z malutkimi plackami ziemniaczanymi (wrzucone do zupki) i podsmażonym na chrupko boczkiem (cieniuteńkie plasterki). Odlot.
tylko że była "bezłososiowa";)
w stalowej woli;)
Mam pyszny, w dodatku wegetariański przepis na zupkę krem chrzanową
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 średnia pietruszka
1 duża cebula
kawałek selera
1 mały słoiczek chrzanu
1 szklanka mleka
sól, pieprz
garść ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Zalewamy wodą (nieco ponad warzywa) i gotujemy z dodatkiem
ziela angielskiego i liścia laurowego.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni na łyżce oliwy z oliwek.
Cebulkę dodajemy do wywaru i gotujemy aż zmiękną.
Kolejno dodajemy do zupy chrzan, mleko, sól, pieprz i miksujemy na gładką masę.
Pamiętajmy, aby zanim zmiksujemy zupę należy wyjąć z niej wszystkie przyprawy ;)
Doprawiamy do smaku (osobiście dodaję więcej chrzanu, aczkolwiek zależy od upodobań ;))
Pochodzi ze strony: http://wegebaza.blogspot.com/2016/02/zupa-krem-chrzanowy.html
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 średnia pietruszka
1 duża cebula
kawałek selera
1 mały słoiczek chrzanu
1 szklanka mleka
sól, pieprz
garść ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Zalewamy wodą (nieco ponad warzywa) i gotujemy z dodatkiem
ziela angielskiego i liścia laurowego.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni na łyżce oliwy z oliwek.
Cebulkę dodajemy do wywaru i gotujemy aż zmiękną.
Kolejno dodajemy do zupy chrzan, mleko, sól, pieprz i miksujemy na gładką masę.
Pamiętajmy, aby zanim zmiksujemy zupę należy wyjąć z niej wszystkie przyprawy ;)
Doprawiamy do smaku (osobiście dodaję więcej chrzanu, aczkolwiek zależy od upodobań ;))
Pochodzi ze strony: http://wegebaza.blogspot.com/2016/02/zupa-krem-chrzanowy.html