Widok

ta wasza szarlotka! ;-)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy któraś w was robiła już to ciacho? Mam ogromną ochotę a jakos dziwnie wyglada mi ten przepis ;-). Tak bez jajej, mleka itd? Takie suche proszki się upieką?

Rozwiejcie moje wątpliwośc please!!

Chodzi mi o ten przepis:

- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszy mannej
- 1 szklanka cukru
- 1 kg jabłek (raczej kwaśnych)
- pół kostki dobrego masła

Mąkę, kaszę i cukier mieszamy razem i dzielimy na 3 części. Jabłka ucieramy na tarce. Do niedużej tortownicy (albo innej formie ok 25 cm) nasypujemy porcję MKC i nakładamy porcję jabłek, na to znowu mkc i jabłka a na koniec MKC na które układamy wiórki masła. Wstawiamy do piekarnika 180 stopni i pieczemy aż skórka na górze się zezłoci.

Podobno pyszne :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moze i sie upiecze margaryna juz zagesci i jaja ale to bedzie kruche ciach na bank

robilam wg przepisu-przepyszne:)

To ciacho, to chyba i matki karmiace moglyby zjesc, co??

Hmmm no to spróbuje ;-) taki wynalazek heheh!
jasne że wychodzi pyszne ciacho :)

nie zastanawiaj się tylko rób!

Ja robiłam , dałam trochę więcej masła tak aby cały wierz przykryć do jabłek dodałam cynamon orzechy i rodzynki była pyszna; dziś zrobię ten sam przepis tylko z porzeczkami zobaczymy czy wyjdzie :)
Przepis polecam bo roboty mało i mało brudów

Dziewczyny, ja wczoraj zrobiłam to ciasto i jak dla mnie to nie jest rewelacja. Da się zjeść ale jeśli ktoś nie przepada za kaszą manną to raczej nie będzie mu smakowała bo czuć grudki kaszki. Ale warto zrobić i samemu skosztować. Nie każdemu musi smakować :-)

Kamila u mnie grudków kaszy nie było , ale to może przez to że dałam więcej masła?

:-) możliwe, może powinnam dać więcej masła. Pozdrawiam

ja mam jeszcze kawalątek... ktoś chce wpaść i spróbować??
wersja z cynamonem i podwójnym masełkiem :)

ja też robiłam z cynamonem :) żadnych grudek nie było

aga spakuj i mi podeslij:)) zjem kazda ilosc:-))))))))))))))

ja robie takie ciasto od dawna, dla mnie rewelka ;)

iwonka, szkoda że w Gdańsku mieszkasz, bo poprosiłabym Małżyka żeby Ci podrzucił :)))
ja tam zabieram się za czereśnie bo już się zasłodziłam. dzisiaj nawet koło Sowy przeszłam bez mrugnięcia okiem i Małż stwierdził, że chyba chora jestem!

:)

wczoraj zrobiłam tą szarlotkę z porzeczkami, masła dodałam więcej ale robiłam z powiększonej porcji wyszła rewelacyjnie, jeszcze lepsze niż z jabłkami , takie letnie ciacho słodko kwaśne, jak szybko nie urodzę to zrobię jeszcze z wiśniami :)

Ciasto zrobiłam ;-). Bardzo dobre. Piekłam ok 35-40 min. do czasu az sie gora ciasta zarumieniła. I chyba za krotko lub za malo masla lub za malo soczyste jablka byly ;-) bo spod ciasta w niektorych miejscach sie nie zrobil, tzn. maka nadal byla.
Powiedzcie ile wy je pieczecie i w jakiej temp. Z termoobiegiem czy bez no i jak dlugo. Bo ogolnie smak super!
gosik, ja tez za jakis czas wykorzystam ten przepis na porzeczki, czyli mwoisz ,ze poltorej szklanki wszytskich skladnikwo. a tych porzeczek duzo dalas?

a jeszcze tutaj zapytam, czy wiecie co dobrego by mozna bylo zrobic z agrestu ?

Zakochana porzeczki nie na wierzch- napisałam na naszym wątku, Michałowa ja piekę z termoobiegiem , ale blachę też smarowałam dość grubo masłem

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry