Widok

tarczyca

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
chciałam się tylko wstępnie zorientować czy to poważna niedoczynność czy raczej lekka

tsh 10,6
ft4 9.97
ft3 w normie
OB 32- czy to od tarczycy podwyższone??

jak długo trwa leczenie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
witam ponownie:)
jestem na euthyrox 25 i po 4 tygodniach miałam zrobić badanie ft4 i teraz pytanie czy mam to badania zrobić na czczo czy rano zażyć tabletkę?
inka - teoretycznie na czczo nei musi być (chyba, że poza hormonami jeszcze jakieś badanie robisz)
badanie ma być PRZED zazyciem leku (który powinnaś brać na czczo na pół godz. przed posiłkiem, więc defacto badanie też robisz na czczo;))
AgaB dzięki:)
Ja miałam TSH 35 i nie miałam nadwagi ani innych niepokojących objawów ...
Tzn jedyne co miałam to niski puls w czasie biegania i chociaż byłam wykończona na maxa to dochodziłam do 100 ...

Teraz biorę Euthyrox 200 ....
Ja od dzieciństwa mam tarczyce niedoczynność moja mama i brat mają nadczynność tarczycy. Oni są po zabiegu w akademii medycznej brali tabletkę (sorki, ale nie wiem jak się to nazywa) i mogą odstawić mniejsze dawki leku. Ja jestem na Euthyrox 75/100. Nie polecam dr Grundkowskiego w szpitalu na zaspie( przychodni) mam problemy z wagą, ale żeby mówić ze Nie będzie dla mnie łóżka jak Bedze rodzic to chamstwo jak przychodzę, co pół roku to mam winki TSH zobaczy przepisze leki i dowidzenia na ostatnim USG znalazł guzki i nic z tym nie robi. Związku z Tyn mam pytanie możecie polecić jakiegoś lekarza na NFZ w Gdańsku? Inka najważniejszy jest dobry lekarz to podstawa.

do inka.ja

Inka.ja a gdzie udalo Ci sie tak szybko zapisac? w Polmedzie gdzie sie elczylam u dr Dardzinskiej niestety nie ma juz miejsc, a Ona sama jest na wychowawczym i zostalam z niczym..
na razie euthyrox 25 przepisała mi lekarz pierwszego kontaktu i właśnie ona kontroluje moją tarczycę w oczekiwaniu na endokrynologa. Niestety badania muszę robić prywatnie, bo lekarka nie ma uprawnień na dawanie skierowań na takie badania:( ale jestem zapisana na koniec lutego do Bojana
no i po miesiącu brania euthyrox 25 zrobiłam badanie ft4 i mam 12,5 a norma jest od 12, czyli mam w normie
czy to oznacza, że pozostanę na tej dawce?
a tsh? bo oba wyniki się liczą.
nie kazała mi robić tsh..
Inka.ja, ja chodzę do Stefanowicz - Kujawy, Gabinety przy Kowalskiej, śródmieście Gd. Jestem zadowolona, choć to kontrowersyjna lekarka i nie każdemu podpasuje.
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
mi endokrynolog ustalał dawkę na podstawie obu wyników i zawsze słyszałam, żeby jedno i drugie mierzyć bo one są wzajemnie ze sobą powiązane
dzięki:)
już jestem zapisana do lek. med. Zdanowska-Filipczak Jolanta ale wizytę mam dopiero 28 lutego
Zanim udam się do lekarza (o ile się udam) pozwolę sobie zapytać na forum.
Otóż jakiś parę tygodni temu robiłam sobie badania i takie otrzymałam wyniki:
TSH 17,50 (norma 0,27-4,2)
FT4 12,62 (norma 12-22)
FT3 4,3 (norma 3,1-6,8)
Z racji podwyższonego TSH postanowiłam powtórzyć badania i oto co mi wyszło:
TSH 10,20
FT4 14,49
FT3 4,21

Skąd taka różnica w poziomie TSH? FT4 też zupełnie inne...
na pewno do endokrynologa marsz!! mi dr powiedziała ze najważniejsze tsh a Ty masz za wysokie więc do lekarza!

ja zrobiłam USG i wyszło że mam za małą tarczycę i wolę Hashimoto
Jakie tam "podwyższone", niedoczynność jak z obrazka ;)
No dobra, trochę wysokie :)
Ale skąd taka różnica?
TSH 10 czy 18 to żadna różnica, naprawdę ;)
Jesli robiłaś badanie w Brussie to radze powtorzyc je na Akademii Medycznej, bo slyszalam ze ludzie biora lekarstwa na tarczyce, a wcale jej nie maja. Po zrobieniu badania na Akademii Med. okazywalo sie, ze tarczyca jednak jest ok. Ja akurat mialam tez sprzeczne wyniki ale zwiazane z czyms innym i od tamtej pory zawsze robie jakiekolwiek badania wlasnie na AM.
Nie,badania nie robiłam w Brussie. Nie wiem czy 3 badanie ma sens...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry